Ψηφιακή τηλεόραση και ηχητικό σύστημα

Epicuros

New member
15 May 2008
41
Κορωπί
Αγόρασα πρόσφατα έναν ψηφιακό δέκτη TV, (Sony KDL37EX) και προσπάθησα να βάλω τον ήχο στον (παμπάλαιο) ενισχυτή μου Audiolab. Είδα δύο εξόδους RCA που υπέθεσα ότι είναι "Line Out" (το manual είναι αισχρό και δεν δίνει σχεδόν καμία σαφή πληροφορία, και το Onscreen manual το ίδιο). Επικοινώνησα με συνεργείο της Sony και εκεί μου είπαν ότι μόνο με ενισχυτή με ψηφιακή είσοδο μπορώ να χρησιμοποιήσω! Δεν έχει καμία ένδειξη σχετικά με τη έξοδο, αλλά φαντάζομαι ότι θα υπάρχει και πρέπει να την βρω. Το θέμα μου είναι ότι αναζητώ να αγοράσω σύγχρονο ενισχυτή, αλλά δεν έχω παρακολουθήσει τις εξελίξεις και δεν μπορώ να προσανατολιστώ προς κάποιο μοντέλο. Μήπως θα μπορούσατε να μου υποδείξετε κάποια μοντέλα, γύρω στα €200-300; Θα προτιμούσα 100W/κανάλι, απλό στερεοφωνικό, χωρίς απαιτήσεις για Home Theater. Ευχαριστώ.

Καλωσήρθες Epicuros!

Δύσκολο να βρείς ψηφιακή είσοδο σε δικάναλο σε αυτά τα χρήματα
και όχι μόνο..

Μήπως θα πρέπει να δείς τη λύση ενός AV ενισχυτή?

Δεν με χαλάει να είναι AV, αρκείι να έχει αρκετή ισχύ για τα Audio Spectrum "'Αρτεμις" που νομίζω έιναι γύρω στα 100W/κανάλι. Δεν ξέρω αν τα AV έχουν την ίδια ισχύ σε όλα τα 5(;) κανάλια...

Δεν με χαλάει να είναι AV, αρκείι να έχει αρκετή ισχύ για τα Audio Spectrum "'Αρτεμις" που νομίζω έιναι γύρω στα 100W/κανάλι.
Τα 100 Wrms ανα κανάλι εχε υπ όψιν Epicuros, έχουν διαφορετικό ηχητικό
αποτέλεσμα σε έναν ΑV ενισχυτή από έναν δικάναλο.Βασικός υπεύθυνος( εκτός των άλλων) είναι το τροφοδοτικό, καθώς στη μία περίπτωση-δικάναλος- έχει σαν
αποστολή την οδήγηση δύο καναλιών/ηχείων και στην άλλη - ΑV- τα πράγματα
δυσκολεύουν καθώς καλείται να οδηγήσει 5+ κανάλια...

Τα Αρτεμις- δυστυχώς- θέλουν αρκετό και καλό ρεύμα, ικανή τροφοδοσία από πλευράς ενισχυτή δηλαδή, οχι μόνο λόγω μεγαφώνων αλλά και λόγω εμπέδησης
που έχει την τάση να κατεβαίνει και κάτω από τα 4Ohm..

Δεν ξέρω αν τα AV έχουν την ίδια ισχύ σε όλα τα 5(;) κανάλια...

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει σημασία το βατάζ των περιφερειακών καναλιών μια που θα συνδέσεις τα Αρτεμις σαν main ηχεία...

@ Magellan: Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Ναι, καταλαβαίνω. Μήπως έχεις κάποιο μοντέλο υπόψη σου που θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για την περίπτωσή μου; Δεν χρειάζεται να είναι hi-end... Ευχαριστώ.

Αγόρασα πρόσφατα έναν ψηφιακό δέκτη TV, (Sony KDL37EX) και προσπάθησα να βάλω τον ήχο στον (παμπάλαιο) ενισχυτή μου Audiolab. Είδα δύο εξόδους RCA που υπέθεσα ότι είναι "Line Out" (το manual είναι αισχρό και δεν δίνει σχεδόν καμία σαφή πληροφορία, και το Onscreen manual το ίδιο). Επικοινώνησα με συνεργείο της Sony και εκεί μου είπαν ότι μόνο με ενισχυτή με ψηφιακή είσοδο μπορώ να χρησιμοποιήσω! Δεν έχει καμία ένδειξη σχετικά με τη έξοδο, αλλά φαντάζομαι ότι θα υπάρχει και πρέπει να την βρω. Το θέμα μου είναι ότι αναζητώ να αγοράσω σύγχρονο ενισχυτή, αλλά δεν έχω παρακολουθήσει τις εξελίξεις και δεν μπορώ να προσανατολιστώ προς κάποιο μοντέλο. Μήπως θα μπορούσατε να μου υποδείξετε κάποια μοντέλα, γύρω στα 200-300; Θα προτιμούσα 100W/κανάλι, απλό στερεοφωνικό, χωρίς απαιτήσεις για Home Theater. Ευχαριστώ.

Δεν είναι δυνατόν να μη γράφουν τίποτα δίπλα στα βύσματα οι έξοδοι. Τι έγραφαν αυτές που χρησιμοποίησες?
Δεν έχει κάποια που να λέει audio με μια άσπρη και μια κόκκινη?

@ Κωνσταντίνος Τυροβολάς: Δυστυχώς δεν έχει αναλογική έξοδο. 'Εχει κόκκινο/άσπρο RCA αλλά το λέει "Component In" και το δείχνει να συνδέεται με κάποιο "Out" συσκευής "Εικόνας-'Ηχου". 'Ολα τα in και out φαίνονται σ' αυτή τη σελίδα: και οι εξηγήσεις που δίνει δεν με καλύπτουν, ίσως λόγω περιορισμένης γνώσης των όρων (δεν εξοικειώθηκα ποτέ με τα ψηφιακά συστήματα!). Υποψιάζομαι ότι χρειάζομαι ενισχυτή με οπτική είσοδο, γιατί η TV διαθέτει οπτική έξοδο ήχου και όχι αναλογική! Μήπως υπάρχει κανένα gadget converter "D to A", άραγε;

Last edited:
@ Αντώνης-Κ: Αν χρησιμοποιήσω το scart για τον ήχο δεν θα έχω σύνδεση με DVD player/recorder. Κι έχει μόνο μία πόρτα scart!

Δεν ήξερα ότι υπάρχουν scart splitters! Νομίζω αυτή έιναι η πιο πρόσφορη λύση. Για να πάρω απότο line out του DVD υποθέτω θα πρέπει να είναι ON συνέχεια και να δουλεύει ο σκληρός του. Δεν ξέρω πόσο καλ(κ)ό είναι αυτό για το DVD. Σ' ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή.

Ευχαριστώ όλους όσους μου απάντησαν και προσπάθησαν να βοηθήσουν. Θα δοκιμάσω τη λύση με το scart splitter και αν δεν λύσω το πρόβλημα θα σας ξαναενοχλήσω...