Ψηφιακό καλώδιο;;;

eyebee

AVClub Enthusiast
3 April 2008
858
Vultureland
Χαίρετε,

Πρόσφατα απέκτησα το DAC Beresford TC-7510, για αναβάθμιση του παλιού πιστού μου Musical Fidelity E-601. Το συνέδεσα με φτηνό (6 ) ομοαξονικό από το Πλαίσιο, γιατί:
α) σε πολλά φόρα είδα δυσπιστία για το κατά πόσο έχει νόημα το ακριβό ψηφιακό καλώδιο
β) σκέφτηκα ότι θα το μετακινούσα στο μέλλον στο DVD, που τώρα συνδέεται με πάμφθηνο (1 ) interconnect του κ*λου με τον Densen B-110 (ακούω μόνο στέρεο και δεν με ενδιαφέρει το surround).

Όμως:
Παρότι το DAC αμέσως βελτίωσε τους τομείς που "πονούσαν" (στερεοφωνική εικόνα- βάθος σκηνής- διαχωρισμός, μείωση επιθετικότητας και "ψηφιακίλας") έχει παράλληλα κάνει τον ήχο λίγο "σκοτεινό" και σαν συμπιεσμένο. Γενικά, κάτι που μου θυμίζει κακό interconnect (αν αντικαταστήσω ας πούμε τα vdHul D-102 III Hybrid με τα ανώνυμα του 1 , τα αποτελέσματα είναι παρόμοια).

Τι λέτε; Αξίζει να το αλλάξω; Και, αν ναι, μέχρι πού; (ας πούμε το QED Performance ~40 κάνει ή πρέπει ντε και καλά να πάω σε Nordost ή Chord ή σε vdHul για να "ματσάρει"; )

Εγώ έχω RG-59/U της Illuminati, και είχε όταν το πήρα γύρω στα 5000 δραχμές το μέτρο σε κουλούρα. Βασικά είναι για video χρήση, αλλά αυτό χρησιμοποιώ και για τα S/PDIF.

Όμως μάλλον δεν το φτιάχνει η Kimber (όπως τα ακριβά), αλλά το αγοράζει έτοιμο. Οπότε δοκίμασε ένα καλό χάλκινο RG-59/U που θα βρεις σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών. Έχουν αρχίσει να το ψάχνουν περισσότερο τώρα πια, γιατί τα δορυφορικά κανάλια θέλουν μεγάλο Bandwidth και δεν δουλεύουν με σκάρτο καλώδιο. Ψάξε να δεις μπας και βρεις RCA 75Ω -αν και είναι εντελώς απίθανο. Αν όχι, διάλεξε καλής ποιότητας RCA με μικρές μεταλλικές επιφάνειες. Μα μια καλή κόλληση καθάρισες.

Η Illuminati παρεπιπτώντος πουλούσε τα έτοιμα S/PDIF καλώδια σε μήκος 1,5 μέτρο, γιατί έλεγε ότι μικρότερα μήκη προκαλούσαν ανακλάσεις μέσα στον αγωγό. Έτσι κι εγώ το έφτιαξα πιο μακρύ για να μην έχω αυτή την ανησυχία.

Αν είναι να δώσεις πάνω από 40 ευρώ για ψηφιακό καλώδιο, μόνο με δοκιμή στο σπίτι σου. Το παν είναι να έχει το απαιτούμενο bandwidth και τη σωστή ωμική αντίσταση. Αν είναι αυτά σωστά, δεν θα έπρεπε η ηχητική διαφορά να είναι μεγάλη.

Ευχαριστώ In()

Το καλώδιό μου είναι 75Ω (το είχα προσέξει) αλλά δεν αναφέρονταν στοιχεία για το bandwith, ούτε για mm του πυρήνα -μόνο για τη θωράκιση, που ήταν ικανοποιητική. Προορίζεται πάντως για ήχο.

Να προσθέσω βέβαια ότι οι χαρακτηρισμοί "σκοτεινό" και "συμπιεσμένο" αναφέρονται σε σύγκριση με το πικάπ, και όχι με το CDp-πριν-το-DAC. Ίσως να είμαι και πολύ απαιτητικός... Απλά θα ήθελα να ξέρω αν θα πάρω βελτίωση με ένα καλύτερο καλώδιο.