ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΑΛΟΝΙ:ΠΩΣ ΘΑ ΜΟΙΡΑΖΑΤΕ 5000 ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΑΤΕ ΓΙΑ HOMECINEMA/SAT/HDTV/HTPC

KalamarGiannis

AVClub Enthusiast
9 November 2006
1,252
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Γενικό το θέμα και εμπίπτει σε διάφορες κατηγορίες, αλλά το πρόβλημα παραμένει:
έχω να διαλέξω TV, πηγή, ενισχυτή, ηχεία, και δορυφορικά συμπράκαλα,μαζί με νέο Η/Υ που θα μπορεί να παίζει σε High Definition.
Με αυστηρό όριο τιμής τα 5.000 ευρώ εσείς πως θα τα μοιράζατε και τι θα παίρνατε;

φυσικά και έχω συμμετοχή στις υποκατηγορίες για τηλεόραση/htpc/satellite αλλά το πρωταρχικό μου ερώτημα είναι που να δώσω το βάρος...

ως τώρα λέω:
περίπου 2.000 46'' TV
700 euro HTPC (+130 blu-ray player αργότερα που θα κάνει και λιγότερα)
500 euro SAT HD receiver& πιάτο& μάτι (με εγκατάσταση)
600 euro ενισχυτή
μένουν 1.200 για ηχεία με subwoofer (5.1)

υπάρχουν και τα έτοιμα πακέτα όπως αυτό της σονυ με blu-ray, δεν έχω δει άλλα απο άλλες εταιρίες, αλλά γενικά είναι οικονομικότερη λύση.εσείς τι λέτε;

ακούω προτάσεις για ότι νομίζει ο καθένας...thanx anyway!

Last edited:
προσωπικά θα κατέβαινα λίγο απ' το όριο των 2000ευρώ που θέτεις για την tv (500 ευρώ), για να το ρίξω 1ον σε ηχεία-καλώδια και κατά 2ο λόγο σε ενισχυτή (αν μείνει τίποτα).
Για δορυφορικά δεν έχω ιδέα που παίζουν οι τιμές.

Κοίτα για καλή 46αρα παίζουν κοντά στα 2 οι τιμές, βέβαια όταν λερθουν όλα τα νέα μοντέλα samsung & sony & plasma panasonic θα ξέρουμε ,ίσως πάει 1,800 περίπου...αλλά νομίζω ότιο στην εικόνα πρέπει να δώσω προτεραιότητα.
οι μικροδιαφορές στον ήχο μέσα σε ένα σαλόνι και πάντοτε για τη θέαση ταινίας δεν υα γίνουν άμεσα αντιληπτές...δεν έχω μουσικό αυτί ούτε ακριβές μουσικές εγγραφές να παίξω...
πάντως θέλω καλά ηχεια 5,1 , σκέφτομαι B&W MT30...πως σας φαίνονται;

προσωπικά θα κατέβαινα λίγο απ' το όριο των 2000ευρώ που θέτεις για την tv (500 ευρώ), για να το ρίξω 1ον σε ηχεία-καλώδια και κατά 2ο λόγο σε ενισχυτή (αν μείνει τίποτα).
Για δορυφορικά δεν έχω ιδέα που παίζουν οι τιμές.

Κατέβα στην τηλεόραση και χώστα σε ενισχυτή και (κυρίως) ηχεία τα οποία θα σου μείνουν για πολλά χρόνια. Εγώ θα έβαζα 1500 Ευρώ για μια άριστη 50άρα πλάσμα.. (όχι LCD ακόμα...)

γενικά τα teufel και ιδίως αυτά που λες είναι μόνο για home cinema. Αν σε ενδιαφέρει όμως και η καλή μουσική δεν...
Είχα ακούσει πριν καιρό κάποια teufel designάτα (στήλες) και μου άρεσαν σε home cinema, αν και ήταν πιο ακριβή σειρά απ' αυτά που λες.
Κατά τα άλλα από τιμή σκίζει το πακέτο.
Δύσκολο το βλέπω όμως να τα ακούσεις κάπου.
Καλύτερα να πάρεις τα MT30 που είναι και δοκιμασμένα (αν και αρκετά ακριβότερα).

500 euro SAT HD receiver& πιάτο& μάτι (με εγκατάσταση)

Συγγνωμη που θα σε στεναχωρησω αλλα αυτα τα νουμερα δεν παιζουνε ουτε σε τσοντες...:flipout:

Γραψε και τι θελεις να βλεπεις να ξερουμε και τι θα χρειαστεις, παντως 500 για ολα ουτε στο Σταρ Τρεκ..-bye-

Κατέβα στην τηλεόραση και χώστα σε ενισχυτή και (κυρίως) ηχεία τα οποία θα σου μείνουν για πολλά χρόνια. Εγώ θα έβαζα 1500 Ευρώ για μια άριστη 50άρα πλάσμα.. (όχι LCD ακόμα...)

+1 Κοιτα την νεα σειρα LG που βγηκε, δεν θυμαμαι πως λεγονται αλλα ειναι καλο Value for money και βγαινει σε 50" εαν θυμαμαι καλα..

Last edited:
Καταλαβαίνω πως θές να φτιάξεις κάτι πλήρες αλλά πιθανόν με τα χρήματα που λές να μην γίνεται. Υπάρχουν πολλοί παράμετροι που πρέπει να σκεφτείς και σίγουρα δεν τις ξέρουμε εμείς.

πχ Αν το όριο των 5.000 είναι ένα ποσό που θα χρεωθείς και θα ξεπληρώνεις σιγά σιγά μάλλον δεν αφήνει περιθώριο για άλλες αγορές ας πούμε μετά απο 3-5 μήνες, πιθανόν και άλλες υποχρεώσεις που μπορεί να έχεις.

Κάτι που εγώ θα έκανα, αν και καταλαβαίνω πως θές τα 'πάντα' απο την αρχή είναι :

1. Δεν θα υπολόγιζα το Sub αυτή την στιγμή. Θα έριχνα τα χρήματα σε 5 καλύτερα ηχεία. Ακόμα και σε 3 καλά μπροστινά και σε 2 πίσω ποιό φτηνά προκειμένου να τα αλλάξω αργότερα ( τα πίσω ).

2. Θα αγόραζα ένα DVD Player σαν το Pioneer DV-600 στην θέση ενός HTPC. Δηλαδή θα προτιμούσα να βλέπω DVD από μία καλή πηγή και αργότερα θα έβλεπα HTPC ή BD Player. Το DVD δεν είναι κάτι που θα πετάξεις αλλά ακόμα και έτσι δεν χάνεις πολλά χρήματα.

3. Στην τηλεόραση θα έδινα χρήματα μια και δεν θα σκόπευα να την αλλάξω σύντομα. Εαν έλεγα δεν βαριέσαι θα την αλλάξω σε ένα χρόνο, αφενός θα έχανα αρκετά με την μεταπώληση αλλά και πάλι θα χρειαζόμουν χρήματα για την αντικατάστασή της.

4. Στον δορυφορικό δέκτη δεν μπορώ να πω μια και ποτέ δεν είχα ενδιαφέρον.

5. Ενισχυτή θα αγόραζα κάποιον καλό και αν είναι δυνατόν με τα νέα φορμά ήχου.

Παράδειγμα :

TV Plasma ------------ 2000
Yamaha rxv-1800 ------- 960
Pionner DV-600 -------- 155
Monitor Audio RS6 ----- 790
Monitor Audio RS-LCR -- 440
Wharfedale 8.1 -------- 160
Satellite ------------- 500

Η παραπάνω σύνθεση πιστεύω θα παίζει αρκετά καλά αλλά μπορούν να σου πούν τις απόψεις τους και άλλα μέλη του Forum.

Αν πάλι θα έχεις την δυνατότητα σε ένα χρόνο να αλλάξεις κάποια πράγματα σκέψου ποιά είναι αυτά και ανάλογα πράξε. Πάρε ας πούμε ένα έτοιμο Set ηχείων-dvd-ενισχυτή με σκοπό να το δώσεις. πχ Panasonic SC-PT860 με 500 ευρω και φτιάξε και το HTPC.

Παντως σωστό PC με 700 ευρώ δεν το βλέπω ότι και να μου πούν. Ακόμα και σε τιμές κόστους δεν βγαίνει.

Ετσι όπως θα το έφτιαχνα εγώ ...

κάμποσα για την TV
όχι ενισχυτής
HTPC με κάρτα ήχου ( 7.1 ) και DVB-S2 κάρτα ( 1000 ευρώ ) και τηλεχειριστήριο
ηχεία πάνω στην κάρτα ήχου ( μπορεί να χρειαστεί προενισχυτής εαν βάλεις βαριά ηχεία )
δλδ με μία τηλεόραση , ένα pc και ηχεία την βγάζεις καθαρή ...

δλδ δεν χρειάζεσαι μία γκάμα συσκευών εαν έχεις το pc ...

Παίδες ευχαριστώ πολύ κατ'αρχάς για την συμμετοχή σας...
ως προς το οικονομικό θα έχω περίπου τα μισά(2,5) σε 2 βδομάδες, και λέω να αρχίσω από την TV και τα δορυφορικά, ενώ για τα ηχεία και την πηγή θα περιμένει 2-3 μήνες να ξαναμαζέψω ψιλά...
1.ΤV: θέλω 47'' μέγιστο, το waf δεν επιτρέπει με τίποτα 50αρα, και το έπιπλο που πήραμε είναι 117 εκ. Λέω ότι με σημερινές συνθήκες είμαι στα 2.000 + (sony W4000 or samsung A656) , αλλά περιμένω να δω και σε τι τιμή θα βγει η πλάσμα panasonic PX80/85...
αν δεν είχα τον παραπάνω περιορισμό θα έπαιρνα την LG 50PG6000 .
2. Eνισχυτής: φυσικά αν το HTPC ΜΠΟΡΕΙ με κάρτα ήχου να ενισχύσει τον ήχο με μικρά ηχεία πακέτο {σαν τα B&W MT20(1,350 )} και τον αποφύγω θα ειμαι πολύ χαρούμενος-μια συσκευή λιγοτερη= οικονομία, χώρος,ρεύμα...σωστά;
3. player: μάλλον δεν θα πάρω λόγω του HTPC, έχω ένα της πλάκας, αν όμως προκύψει πάω σε dvd recorder με 200 ...
4. Hxεία: καλύτερες κολώνες μπροστά θα ήθελα, αλλά το waf και ο χώρος δεν είναι και τόσο δεκτικά...εν πάσει περιπτώσει το συζητάμε,αν πιστεύετε ότι κολώνες σαν τα warfwdale ή της pioneer θα δώσουν καλύτερο ήχο σε ταινίες...για μουσική δεν ρίχνω βάρος γιατί το metal μου το ακούω από MP3 στο αμάξι ή στο δωμάτιο στο PC μου, δεν νομίζω ότι θα ακούσω εύκολα στο σαλόνι...πάντως στοχεύω να πετύχω το καλύτερο και σε μουσική με τα χρήματα που θα δώσω, οπότε σας ακούω...εννοείται πρέπει να δένει ο ήχος από τα 5 ηχεία, ακόμη κι αν τα μπροστα είναι καλύτερα και τα πίσω συμβιβασμός...
5. δορυφορικά: απ'ότι κατάλαβα θέλει κάνα 400αρι ο ΗD δέκτης και μένει πιάτο μεγαλούτσικο με 3-4 lnb's & εγκατάσταση -αν την κάνει ειδικός. Πόσα να θέλει;
τι θέλω να βλέπω δεν γνωρίζω...τους βασικούς δορυφόρους που βλέπετε κι εσεις υποθέτω...αλήθεια υπάρχει ΝΒΑ σε HD;
6. ΗΤPC: εδώ γνωρίζω 5 πράγματα, με 800 κάνεις πισι που παιζει τα πάντα...το νέο pc μου είναι απαραίτητο γενικότερα,κυρίως για να κατεβάζω ΗD ταινίες...
(απλά θα πάω σε ξεχωριστό δέκτη HD )

Last edited:
οσον αφορά το μεγαλούτσικο πιάτο με 3-4 lnbs , αμα δεν είναι δίπλα δίπλα οι τροχιές , καλύτερα 2 πιάτα με πλαινές τροχιές ... για τις 4 τροχιές υπάρχει θέμα και έχει συζητηθεί , δλδ hot , astra , eurobird και hellas

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=19208

για τον HD δέκτη , αφού το HTPC θα το ελέγχεις με τηλεχειριστήριο γιατί όχι μία Skystar HD2 ;

για την κάρτα ήχου συζήτηση
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=12033

αν και δεν κυκλοφορεί πια ( stock ίσως βρεθεί ) την συγκρίνουν με High - End

3. τι να το κάνεις το DVD player ή rec όταν έχεις το HTPC ; του βάζεις ένα tuner για τα επίγεια και είσαι χαλαρά ...

Γενικά οι χωριστές συσκευές ενδεικνύονται μόνο εαν δεν θες να ζοριστείς λίγο στο pc ... ένα καλορυθμισμένο HTPC μπορεί να συγκριθεί με δεκάδων χιλιάδων ευρώ μηχανήματα ( χωρίς να θέλω να θίξω τους hiendάδες ) ...

thanx Nik...
την SKYSTAR HD2 την έχει το tecknixx 90 !! άρα γλυτώνω 300+ από την αγορά δέκτη;
το 1.000 που έγραψες ηταν για το σύνολο του κόστους του ΗΤPC;
για κάρτα ήχου εύκολο να βρεθεί σε τι τιμή κυμαινόμαστε;

ε ναι , htpc με τις κάρτες , σκληρούς , όμορφο κουτί και τηλεχειριστήριο

η κάρτα ήχου η συγκεκριμένη είχε 200 πριν 7 μήνες , τώρα δεν γνωρίζω , αλλά κάπου στα 200 θα δώσεις ...

ωραία, το htpc το έφτιααξα στο eshop και βγαίνει 830 υπολογίζοντας και τα 90 της skystar2 HD από το texhnixx. Άρα έχω άλλα 200 για κάρτα ήχου.
Αυτό που δεν κατάλαβα είναι κάνει ενίσχυση ήχου ή θα χρειαστώ και ενισχυτή;;;
γιατί αν δώσω 1.000 htpc& 2.000 TV , έχω περίπου 2.000 για τα 5+1 ηχεία με τα καλώδια..

7 + 1 ηχεία , αφού η κάρτα είναι για τέτοια φάση ... ενισχυτής δεν χρειάζεται , αλλά για περισσότερες λεπτομέρειες στους HiEnd ..

πολλά είναι μωρέ τα 7+1 σε ένα χωρό 25 τ.μ., μάλλον 5+1 θα βάλω αρχικά και βλέπουμε...
μόλις διαβασα στο λινκ σου για την skystar2 HD ότι είχε προβλήματα με software acceleration, λύθηκαν; με ποιο πρόγραμμα να την τρέχω; και με GPU saphirre 3850 512 HD και ιντελ CORE2 8200 2,66 θα παίζει οκ;
Η Kάρτα ήχου καταργήθηκε, καμιά άλλη καλή υπάρχει;

το software acceleration έχει να κάνει με τα free , άμα αγοράσεις την έκδοση 15 ευρώ , είσαι cool ...

Από κάρτες ήχου υπάρχουν πολλές , απλά έτυχε η meridian να είναι απίστευτη ...

http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977761&product=1037234

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=26314

υπάρχουν και άλλες εταιρίες , ψάξε λίγο στο φόρουμ ...

Καμία κάρτα ήχου δεν μπορεί να οδηγήσει σωστά μόνη της απ' ευθείας κανονικά μη-ενεργά ηχεία.

Δεν τον γλυτώνεις τον ενισχυτή, εκτός αν πας σε κάποιο σετάκι ηχεία αυτοενισχυόμενα για υπολογιστή (μπλιάχ!!).

έχω τέτοια κινέζικα, με ενισχυτή μέσα στο υπογούφερ...αλλά είναι προσωρινά στο σαλόνι και θα πάνε στον υπολογιστή...
δηλαδή το htpc δεν χρειάζεται 200 για κάρτα ήχου, χρησημοποιώ την ενσωματωμένη και στέλνω από την οπτική ψηφιακά τον ήχο σε κάποιο ενισχυτή...
στα 500 υπάρχουν νέα μοντέλα που να αποκωδικοποιούν τα HD format;
ξέρω μ´νο τον ονκυο 605 αλλά είναι ακριβότερος...