Βρηκα αυτη ... http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.562721
Υπαρχουν αλλες επιλογες? Γιατι οχι αυτη π.χ.?
Υπαρχουν αλλες επιλογες? Γιατι οχι αυτη π.χ.?
Αν και η δυνατότητα video στις φωτογραφικές μοιάζει ενδιαφέρουσα, στην πράξη ελάχιστοι την χρησιμοποιούν πέρα από κάποιες δοκιμές κυρίως. Όποιος πραγματικά θέλει video πάει σε videocamera και ξεμπλέκει πιο σωστά.
Αυτά απ' ότι βλέπω στο περιβάλλον μου, ίσως άλλοι να έχουν διαφορετική άποψη...
Αυτό που λες το βλέπω να αργεί τουλάχιστον 5ετία. Εννοώ για να πιάσει το επίπεδο μίας από τις παραπάνω μηχανής των 100-120 ευρώ.
Έχω το Ν73 που για κινητό βγάζει πολύ καλές φωτογραφίες, αλλά πάλι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση. Ακόμη και στην τιμή είναι υπερ2πλάσιο από τις 3 απλές συσκευές (φωτογραφική, mp3 player, απλό κινητό) που για εμένα αντικαθιστά.
Αλματώδης πρόοδος σίγουρα υπάρχει στις μνήμες και τους επεξεργαστές. Βλέπεις ότι μία μηχανή των 8mp και των 150-200 ευρώ είναι πιο γρήγορη από μία μηχανή 4ετίας των 4mp και των 500 ευρώ. Και ότι με 25 ευρώ έχεις μια κάρτα 2GB ενώ πριν 4 χρόνια στα ίδια χρήματα έπαιρνες μετά βίας 32, άντε 64mb, και με το 1/10 της ταχύτητας.
Για την ποιότητα εικόνας όμως τα παραπάνω δεν έχουν σημασία, εκτός από τον τομέα των κυκλωμάτων υποστήριξης των αισθητήρων και επεξεργαστών εικόνας.
Αλλά αυτή η πρόοδος λειτουργεί ως αντίβαρο στην τάση σμίκρυνσης. Ούτε στα οπτικά υπήρξε φυσικά τρομερή πρόοδος. Ίσως υπάρξει όταν μπουν στην αγορά οι υγροί φακοί που μορφοποιούνται όταν εφαρμόζεται τάση κλπ, δεν ξέρω.
Πάντως από τον φακό του κινητού μας και το όλο πάχος της συσκευής, καταλαβαίνεις πόσο μικροσκοπικός αισθητήρας πρέπει να βρίσκεται πίσω του. Να είναι 1/5 ίντσας? Πώς θα βγάλεις από τέτοιο μέγεθος τα 3mp που απαιτούνται για μία σωστή εκτύπωση, με ποιότητα εικόνας έστω αντίστοιχη αυτής μίας κόμπακτ των 100 ευρώ;
Με το τελευταίο δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ...
Η ψηφιακή εποχή έχει φέρει πολλούς χομπίστες στον χώρο των slr's, και βγαίνουν στην παραγωγή πολλοί καινούργιοι primes, και μάλιστα αρκετοί από αυτούς "εξωτικοί", ακόμη και εν είδει "φετίχ". Παράδειγμα οι όλως πρόσφατοι 50/1.2 & 85/1.2 L από την Canon. Ίσως χάνεται το ενδιαφέρον για τους τίμιους primes των επαγγελματιών, τύπου 28/2.8 ή 35/2.0 για να συνεχίσω με παραδείγματα από την Canon. Πάντως πολλοί θρύλοι διατηρούν υψηλότατες τιμές στην αγορά μεταχειρισμένων, μιλάμε για τρομερή αναθέρμανση...
Παράδειγμα ο εξαιρετικός Carl Zeiss Jena Flektogon 35/2.4 (βιδωτός). Πέρισυ που πήρα έναν από ebay, οι τιμές έπαιζαν κάτω από τις 65-70 λίρες. Έναν χρόνο μετά, το όριο αυτό ανέβηκε στις 100 λίρες. Τουλάχιστον +40% επάνω δηλαδή. Εξωφρενικά πράγματα.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.