Ψηφικη κομπακτ στα 100Ε ?

Κι εγώ αναρωτιέμαι. Υπάρχουν ορισμένες σχεδιάσεις φακών οι οποίες ανέκαθεν έδιναν άριστα αποτελέσματα. Πχ η Sonnar. Και οι δύο υλοποιήσεις Sonnar που έχω, ένας CJZ 135/3.5 και ένας παλιός Nikkor 105/2.5, δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Απορώ κι εγώ γιατί εγκαταλείπονται.

Φοβάμαι ότι το κόστος παραγωγής και υποστήριξης κάποιων τέτοιων φακών, σε συνδυασμό με το προφανώς μικρό κοινό στο οποίο απευθύνονται, κάνουν πια ασύμφορο για τις εταιρείες να ασχοληθούν με κάτι τέτοιο.

Αντίθετα μια ψηφιακή στα 100 ευρώ σαν αυτή που ψάχνει ο φίλος, παραδόξως αφήνει συνολικά μεγαλύτερο κέρδος μιας κι όλες σχεδόν οι εταιρείες φροντίζουν να εκπροσωπούνται σε αυτή την εισαγωγική κατηγορία!

Δυστυχώς όλοι οι κατασκευαστές που κατασκευάζουν μόνο φθηνές κόμπακτ έχουν μπει βαθιά στο κόκκινο. Οι επιστροφές σε απούλητες μηχανές με λιγότερα πίξελς από τα νέα μοντέλα είναι απίστευτες.

Δυστυχώς όλοι οι κατασκευαστές που κατασκευάζουν μόνο φθηνές κόμπακτ έχουν μπει βαθιά στο κόκκινο. Οι επιστροφές σε απούλητες μηχανές με λιγότερα πίξελς από τα νέα μοντέλα είναι απίστευτες.

Υποθέτω ότι αν δεν συνέφερε δεν θα επέμεναν σε αυτή την κατηγορία. Ίσως οι επιστροφές επαναπροωθούνται σε άλλες χώρες, ίσως και το προσδοκώμενο κέρδος να έχει βγει ήδη από κάποιο αριθμό πωλήσεων... Εξ' άλλου βλέπουμε μοντέλα που ξεκινάνε στα 250 ευρώ, σε ένα χρόνο να πέφτουν στα μισά. Μήπως τα πρώτα κομμάτια έχουν ήδη πληρώσει και για τα όποια επιστρεφόμενα;

Η Κίνα (κυρίως) έχει δώσει τόσο φθηνό κοστολόγιο βιομηχανικής παραγωγής που έχουμε χάσει πια το μέτρο των τιμών και δεν ξέρουμε τι να υποθέσουμε...

Κι εγώ έχω την αίσθηση ότι τα μοντέλα των 100 ευρώ είναι περισσότερο ξεπούλημα. Είτε περσινά μοντέλα, είτε μοντέλα που χρησιμοποιούν μέρη περσινής τεχνολογίας (πχ επεξεργαστές εικόνας, αισθητήρες κλπ). Το μεγάλο κέρδος φαντάζομαι υπάρχει στις κόμπακτ αιχμής, δηλαδή των 300 με 500 ευρώ. Και τα μοντέλα των 100 ευρώ εξυπηρετούν σίγουρα και τον σκοπό τις δικαιολόγησης της τιμολόγησης των ανώτερων μοντέλων.
Φυσικά έχουν πολύ ανώτερη σχέση απόδοσης προς τιμή, ειδικά όσα καταφέρνουν να τραβούν φωτογραφίες.

Κι εγώ έχω την αίσθηση ότι τα μοντέλα των 100 ευρώ είναι περισσότερο ξεπούλημα. Είτε περσινά μοντέλα, είτε μοντέλα που χρησιμοποιούν μέρη περσινής τεχνολογίας (πχ επεξεργαστές εικόνας, αισθητήρες κλπ). Το μεγάλο κέρδος φαντάζομαι υπάρχει στις κόμπακτ αιχμής, δηλαδή των 300 με 500 ευρώ. Και τα μοντέλα των 100 ευρώ εξυπηρετούν σίγουρα και τον σκοπό τις δικαιολόγησης της τιμολόγησης των ανώτερων μοντέλων.
Φυσικά έχουν πολύ ανώτερη σχέση απόδοσης προς τιμή, ειδικά όσα καταφέρνουν να τραβούν φωτογραφίες.

Το καλό με τα μοντέλα των 100 ευρώ είναι ότι πια δίνουν αξιοπρεπέστα αποτελέσματα, συχνά ανώτερα των προσδοκιών μας.

Σκεφτόμουν αυτές τις μέρες να πάρω μια φθηνή φωτογραφική, την μικρότερη σε μέγεθος, ώστε να την έχω διαρκώς μαζί μου. Μετά άρχισα να σκέφτομαι τι φακό, τι ccd κλπ. κι όλο πιο περίπλοκο γινόταν το ψάξιμο.
Ευτυχώς έπεσα πάνω στις επόμενες σελίδες, και συνηδειτοποίησα ότι ήδη είχα παραπάνω εξοπλισμό απ' όσο χρειαζόμουν! ;)

http://kenrockwell.com/tech/notcamera.htm

http://www.thelightandtheland.com/pages/Misc/thoughts.html

Το πρώτο τι ακριβώς θέλει να μας πει, ότι δεν ξέρει να χρησιμοποιεί την 5D? -bye-

:flipout:
Σίγουρα δεν φοβάται μήπως τον περάσουμε για άσχετο! ;)
Μ' αρέσει που έχει αρκετά ενδιαφέροντα φωτογραφικά παραδείγματα, δείχνοντας ότι δεν το φιλοσοφεί απλά το πράγμα...
Από εκεί και πέρα όμως αν και εστιάζει το πρόβλημα της βελτίωσης των φωτογραφιών στον χρήστη κι όχι στα εργαλεία του, δεν προτείνει λύσεις (π.χ. βιβλία, σχολές κλπ.) αλλά δείχνει να πιστεύει περισσότερο στο φυσικό ταλέντο του καθενός...
Βοηθάει πάντως να απομυθοποιηθούν κάποια πράγματα!

Αυτη η PhotoSmart M737 που δινει το θεμα με 99 ευρω λεει τιποτα για την τιμη της ? :chinscratch:η ασε καλυτερα ?

Αυτη η PhotoSmart M737 που δινει το θεμα με 99 ευρω λεει τιποτα για την τιμη της ? :chinscratch:η ασε καλυτερα ?

Σαν τιμή σε σχέση με την τιμή πώλησης σε μαγαζιά καλή φαίνεται, αλλά στην κατηγορία της δεν βλέπω να έχει και τίποτε το ιδιαίτερο για να προσελκύσει πελάτες.

Και μάλλον το κατάλαβε και η HP που δείχνει να αποσύρεται απ' τις φωτογραφικές απ' ότι λένε εδώ:
http://www.dpreview.com/news/0711/07110801hpstrategy.asp

Τελικα την πηρα την A460 αν και ειχε εξαντληθει σε αρκετα μαγαζια.
Πρωτες εντυπωσεις θετικες. Σχετικα μικρη και ελαφρια. Πανευκολη στη χρηση.

Καλορίζικη!
Πάλι καλά που την πρόλαβες γιατί σ' αυτή την τιμή πρέπει να φεύγει "σαν το ζεστό ψωμί"!
Απόλαυσέ τη και πες μας αν θες και περισσότερα για το τι σου άρεσε περισσότερο και τι λιγότερο.

Ευχαριστω!!:smile:
Ειχα 6 χρονια να χαρω τοσο μηχανη! Απο την εποχη που πηρα την πρωτη μου ψηφιακη, την A-20 !

Λοιπον, μεχρι τωρα.......μου αρεσε... :

1- η απιστευτα χαμηλη τιμη
2- το αρκετα μικρο μεγεθος και βαρος
3- το ζουμ στο βιντεο, εστο και αν ειναι χ2 και ψηφιακο
4- το οτι μπορω να ρυθμισω ευκρινεια, κορεσμο, αποχρωση στο μανουαλ

Δεν μου αρεσε....
1- το πορτακι της μπαταριας/μνημης που δεν κλεινει καλα και αν ζοριστει πιθανον να σπασει.

Φωτο το Σαββατοκυριακο που θα εχω λιγο ακομα χρονο.

Λιγα ακομα...
4 - διορθωση - ρυθμιζω αντιθεση, ευκρινεια, κορεσμο
5 - εχει και πολυ καλο σουπερ μακρο!

στα αρνητικα
2 - Αργει ΠΑΡΑ πολυ να φορτισει το φλας!!