Sonus Naturalis
Μέλος Σωματείου
Ακυκλοφόρητο CD για κατέβασμα
Ευγενής άμιλλα. Οι ωραίες προσφορές του καλού μας AUDIOINSPECTOR παρακίνησαν και μένα να μοιραστώ μαζί σας στο φόρουμ ηχογραφημένο υλικό που έχω στη διάθεσή μου και μπορώ να προσφέρω. Είναι κρίμα να παραμένει καταχωνιασμενο σε κάποιες θέσης της βιβλιοθήκης μου χωρίς να μπορεί άλλος να το ακούσει.Το καλοκαίρι του 2010 στην Παχεία Άμμο της Ιεράπετρας Κρήτης πραγματοποιήθηκε ένα οικολογικό φεστιβάλ που διοργανώθηκε από μία τοπική οικολογική ομάδα της Σητείας. Το φεστιβάλ διήρκεσε τρεις μέρες και περιλάμβανε πλήθος εκδηλώσεων. Εκθέσεις οικολογικών προϊόντων, χειροτεχνικά εργαστήρια, θεραπευτικό μασάζ, ακροβάτες, ζογκλέρ. Και για τρία συνεχόμενα βραδιά συναυλία όπου συμμετείχε πολύ μεγάλος αριθμός συγκροτημάτων από όλα τα είδη μουσικής, ελληνικά και ξένα. Στη συναυλία μετείχε μεταξύ άλλων η μπάντα του Δήμου Σητείας, ενώ, τραγούδησε για μία ώρα περίπου, αν θυμάμαι καλά και ο Ψαραντώνης.
Η συναυλία ήταν υπαίθρια, σε ανοιχτό χώρο, στην παραλία της Παχείας Άμμου, πάνω στην αμμουδιά.
Την ηχογράφησαμε σχεδόν ολόκληρη -και τις τρεις βραδιές- σε συνεννόηση με τον ηχολήπτη που ήταν υπεύθυνος για τη ρύθμιση ήχου της συναυλίας, για την κονσόλα, τη ρύθμιση και το στησιμο των μικροφωνων και όλων των μηχανημάτων, ενισχυτικών και ηχείων.
Η ηχογράφηση έγινε με το δικό μου 24κάναλο ψηφιακό μαγνητόφωνο σκληρού δίσκου ALESIS HD24XR.
Για την ηχογράφηση πήραμε το σημα μίξης της μίας από τις στερεοφωνικές εξόδους της κεντρικής κονσόλας και δώσαμε σε 2 κανάλια του ψηφιακού μαγνητοφώνου. Έγινε σε format 44,1 KHz/24 Bits. Στο τέλος προέκυψε ένας πολύ μεγάλος όγκος ανεπεξέργαστου ηχογραφημένου υλικού (raw). Περίπου 23,5 GB!
Ανάμεσα στα συγκροτήματα που μετείχαν στη συναυλία ήταν και ένα ελληνικό ροκ γκρουπ που κατά τη γνώμη μου ξεχώριζε. Οι Biri-Biri. Τραγούδησαν ζωντανά σ' εκείνη τη συναυλία τα κομμάτια από ένα άλμπουμ που τότε είχαν κυκλοφορήσει με τον τίτλο Bin-Bin. Το υλικό εκείνης της ζωντανής εμφάνισης που ηχογραφήσαμε επεξεργάστηκα στη συνέχεια και προέκυψε ένα CD για ιδιωτική διανομή μεταξύ φίλων που αφού το έδωσα στον ηχολήπτη της συναυλίας παρέμεινε για πολλά χρόνια στο αρχείο μου χωρίς άλλη αξιοποίηση.
Ποιοί ήταν και τι απέγιναν οι Biri-Biri; Ψάχνοντας σήμερα ανακαλύπτουμε ότι είχαν δική τους σελίδα στο internet με τίτλο biribiriband.com, ή οποία υπάρχει ακόμα, αν και έχει χρόνια να ανανεωθεί.
Εδώ η σύνθεση του γκρουπ.
Οι Biri-Biri |
vocals: Mihail-Paul Mihailosguitar: Manos Kamaratosbass: Yorgos Diapoulisdrums: Vasilis Papadourakistrumpet, rudal heater: Simeon Delikaris-Maniastrumpet, woodblocks: Nikos Lavranostenor saxophone: Yorgos Tsotsisbongos, congas, timbales, shaker, cowbell, cymbals : Christos Sayientsound engineer: Markos Pinakoulakis...art: iason for topothequeguest percussionist: cajon, pandero, darbouka, small chinese Gong: Yiannis Moutsakisframe drum: Yiannis Papayianoulisfrom time to time biribiri:bass: Stamatis Kirlakitsispercussion : Antreas Konstantinoudidgeridoo: Nikos Krokidisgaida: Dimitris RempapisFender Rhodes: Nikos Pamouktsogloupercussion: Jolive sound engineer: Tasos Papiomutoglourecording engineer: Ottomorecording engineers: Katerina & Eleniphotographers: Alex G., Vasiliki E., Jennie K. and Maria K |
Και φαίνεται να έχουν σελίδα στο Facebook που δεν έχουν ανανεώσει εδώ και πολλά χρόνια.
Εδώ μία ενδιαφέρουσα κριτική της δουλειάς τους.
Σίγουρα μετά από τόσα χρόνια οι Biri-Biri δεν υπάρχουν πια ως μουσικό γκρουπ. Αλλά όσο κράτησαν έκαναν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.
Το ιδιωτικό CD από εκείνη τη ζωντανή τους εμφάνιση θα δώσω στους φίλους του φόρουμ σήμερα. Η επεξεργασία του πρωτογενούς υλικού έγινε με το Sotware της Steinberg, Cubase και Wavelab. Σίγουρα η ηχογράφηση έχει ατέλειες. Εκείνο που προσπάθησα κατά την επεξεργασία ήταν να αποδοθούν πλήρη τα δυναμικά. Στοιχειώδες editing και dithering μόνο. Δε χρησιμοποιήθηκαν καθόλου compressors και limiters. Τι πέτυχα και σε ποιό βαθμό το αφήνω στην κρίση σας.
Το CD με τα αρχεία του βρίσκονται σε συμπιεσμένο φάκελο και τα επιμέρους κομμάτια είναι σε FLAC format. Αφού κατεβάσουμε το αρχείο με το φάκελο τον αποσυμπιέζουμε με κάποιο σχετικό πρόγραμμα (π.χ. Winrar). Και σώζουμε τα επιμέρους αρχεία στο δίσκο μας όπου επιθυμούμε.
Κατεβαζουμε από εδώ. Το link είναι:
Προσοχή: Η υπηρεσία της "We Transfer" μου έδωσε πολύ λίγο χρόνο και το link ισχύει μόνο μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2025. Καλό θα είναι να βιαστείτε.
Αναμένω σχόλια και παρατηρήσεις.