Ψηφιοποιήσεις Μαγνητοταινιών

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,523
Αθήνα, Ηλιούπολη
Ακυκλοφόρητο CD για κατέβασμα
Ευγενής άμιλλα. Οι ωραίες προσφορές του καλού μας AUDIOINSPECTOR παρακίνησαν και μένα να μοιραστώ μαζί σας στο φόρουμ ηχογραφημένο υλικό που έχω στη διάθεσή μου και μπορώ να προσφέρω. Είναι κρίμα να παραμένει καταχωνιασμενο σε κάποιες θέσης της βιβλιοθήκης μου χωρίς να μπορεί άλλος να το ακούσει.

Το καλοκαίρι του 2010 στην Παχεία Άμμο της Ιεράπετρας Κρήτης πραγματοποιήθηκε ένα οικολογικό φεστιβάλ που διοργανώθηκε από μία τοπική οικολογική ομάδα της Σητείας. Το φεστιβάλ διήρκεσε τρεις μέρες και περιλάμβανε πλήθος εκδηλώσεων. Εκθέσεις οικολογικών προϊόντων, χειροτεχνικά εργαστήρια, θεραπευτικό μασάζ, ακροβάτες, ζογκλέρ. Και για τρία συνεχόμενα βραδιά συναυλία όπου συμμετείχε πολύ μεγάλος αριθμός συγκροτημάτων από όλα τα είδη μουσικής, ελληνικά και ξένα. Στη συναυλία μετείχε μεταξύ άλλων η μπάντα του Δήμου Σητείας, ενώ, τραγούδησε για μία ώρα περίπου, αν θυμάμαι καλά και ο Ψαραντώνης.
Η συναυλία ήταν υπαίθρια, σε ανοιχτό χώρο, στην παραλία της Παχείας Άμμου, πάνω στην αμμουδιά.
Την ηχογράφησαμε σχεδόν ολόκληρη -και τις τρεις βραδιές- σε συνεννόηση με τον ηχολήπτη που ήταν υπεύθυνος για τη ρύθμιση ήχου της συναυλίας, για την κονσόλα, τη ρύθμιση και το στησιμο των μικροφωνων και όλων των μηχανημάτων, ενισχυτικών και ηχείων.
Η ηχογράφηση έγινε με το δικό μου 24κάναλο ψηφιακό μαγνητόφωνο σκληρού δίσκου ALESIS HD24XR.
Για την ηχογράφηση πήραμε το σημα μίξης της μίας από τις στερεοφωνικές εξόδους της κεντρικής κονσόλας και δώσαμε σε 2 κανάλια του ψηφιακού μαγνητοφώνου. Έγινε σε format 44,1 KHz/24 Bits. Στο τέλος προέκυψε ένας πολύ μεγάλος όγκος ανεπεξέργαστου ηχογραφημένου υλικού (raw). Περίπου 23,5 GB!

Ανάμεσα στα συγκροτήματα που μετείχαν στη συναυλία ήταν και ένα ελληνικό ροκ γκρουπ που κατά τη γνώμη μου ξεχώριζε. Οι Biri-Biri. Τραγούδησαν ζωντανά σ' εκείνη τη συναυλία τα κομμάτια από ένα άλμπουμ που τότε είχαν κυκλοφορήσει με τον τίτλο Bin-Bin. Το υλικό εκείνης της ζωντανής εμφάνισης που ηχογραφήσαμε επεξεργάστηκα στη συνέχεια και προέκυψε ένα CD για ιδιωτική διανομή μεταξύ φίλων που αφού το έδωσα στον ηχολήπτη της συναυλίας παρέμεινε για πολλά χρόνια στο αρχείο μου χωρίς άλλη αξιοποίηση.

Ποιοί ήταν και τι απέγιναν οι Biri-Biri; Ψάχνοντας σήμερα ανακαλύπτουμε ότι είχαν δική τους σελίδα στο internet με τίτλο biribiriband.com, ή οποία υπάρχει ακόμα, αν και έχει χρόνια να ανανεωθεί.

Εδώ η σύνθεση του γκρουπ.

Οι Biri-Biri

vocals: Mihail-Paul Mihailos

guitar: Manos Kamaratos

bass: Yorgos Diapoulis

drums: Vasilis Papadourakis

trumpet, rudal heater: Simeon Delikaris-Manias

trumpet, woodblocks: Nikos Lavranos

tenor saxophone: Yorgos Tsotsis

bongos, congas, timbales, shaker, cowbell, cymbals : Christos Sayient

sound engineer: Markos Pinakoulakis

...​

art: iason for topotheque

guest percussionist: cajon, pandero, darbouka, small chinese Gong: Yiannis Moutsakis

frame drum: Yiannis Papayianoulis

from time to time biribiri:​

bass: Stamatis Kirlakitsis

percussion : Antreas Konstantinou

didgeridoo: Nikos Krokidis

gaida: Dimitris Rempapis

Fender Rhodes: Nikos Pamouktsoglou

percussion: Jo

live sound engineer: Tasos Papiomutoglou

recording engineer: Ottomo

recording engineers: Katerina & Eleni

photographers: Alex G., Vasiliki E., Jennie K. and Maria K

Και φαίνεται να έχουν σελίδα στο Facebook που δεν έχουν ανανεώσει εδώ και πολλά χρόνια.

Εδώ μία ενδιαφέρουσα κριτική της δουλειάς τους.
Σίγουρα μετά από τόσα χρόνια οι Biri-Biri δεν υπάρχουν πια ως μουσικό γκρουπ. Αλλά όσο κράτησαν έκαναν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Το ιδιωτικό CD από εκείνη τη ζωντανή τους εμφάνιση θα δώσω στους φίλους του φόρουμ σήμερα. Η επεξεργασία του πρωτογενούς υλικού έγινε με το Sotware της Steinberg, Cubase και Wavelab. Σίγουρα η ηχογράφηση έχει ατέλειες. Εκείνο που προσπάθησα κατά την επεξεργασία ήταν να αποδοθούν πλήρη τα δυναμικά. Στοιχειώδες editing και dithering μόνο. Δε χρησιμοποιήθηκαν καθόλου compressors και limiters. Τι πέτυχα και σε ποιό βαθμό το αφήνω στην κρίση σας.

Το CD με τα αρχεία του βρίσκονται σε συμπιεσμένο φάκελο και τα επιμέρους κομμάτια είναι σε FLAC format. Αφού κατεβάσουμε το αρχείο με το φάκελο τον αποσυμπιέζουμε με κάποιο σχετικό πρόγραμμα (π.χ. Winrar). Και σώζουμε τα επιμέρους αρχεία στο δίσκο μας όπου επιθυμούμε.

Κατεβαζουμε από εδώ. Το link είναι:
Προσοχή: Η υπηρεσία της "We Transfer" μου έδωσε πολύ λίγο χρόνο και το link ισχύει μόνο μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2025. Καλό θα είναι να βιαστείτε.

Αναμένω σχόλια και παρατηρήσεις.

• Like
Reactions: #@george@#

Αντώνης-Κ

AVClub Addicted Member
22 June 2007
2,277
Οι φωνές ακούγονται εξαιρετικά ωραίες ζεστές με σώμα στιβαρές, και τα μπάσα όμορφα πλούσια και στρογγυλά, αν καταλαβαίνετε τι λέω:p

Ούτε έμενα μου ακούγεται live με την έννοια τις συναυλίας

Και αυτά σε ένα πολύ γρήγορο jumping που έκανα τώρα

AUDIOINSPECTOR

Established Member
3 November 2024
184
ΑΘΗΝΑ
Πολύ καλή μουσική από μια δεμένη μπάντα που δεν γνώριζα καν την ύπαρξή της. Κρίμα που το group έχει διαλυθεί. Η ηχογράφηση είναι πολύ καλή, οι φωνές καθαρές και ισορροπημένες και όλοι οι μουσικοί φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά τα πατήματα τους. Σε ευχαρίστουμε Sonus για το δωράκι αυτό και εύχομαι κάποια στιγμή να τους ακούσουμε live σε κάποιο reunion.

Η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι ότι σε μερικά κομμάτια όπως το Killing me Woman και Matala είναι εμφανής η παρουσία Limiter ακριβώς στα -0,2 dbFS που υποθέτω είναι επιλογή της μετέπειτα ηχητικής επεξεργασίας και όχι κάποιος "κόφτης" στην είσοδο του Alesis κατά την ηχογράφηση. Το Σαββατούριακο που θά έχω περισσότερο χρόνο θα τα ακούσω και με τα Genelec 1030A.

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,523
Αθήνα, Ηλιούπολη
Παράταση.
Λίγο πιο πάνω δώσαμε το link για κατέβασμα του live CD ιδιωτικής διανομής του συγκροτήματος Biri-Biri από την ηχογράφηση του 2010 μαζί με τις σχετικές πληροφορίες για το γκρουπ.

Το link όμως είχε πολύ μικρή διάρκεια και έληξε. Ευτυχώς χάρη στην ευγενική προσφορά και συνεργασία του φίλου AUDIOINSPECTOR η προθεσμία για κατέβασμα του live παρατείνεται μέχρι 30/04/2025.
Κατεβάζουμε λοιπόν με το νέο link από εδώ:

Ισχύουν οι ίδιες παραπάνω οδηγίες για αποσυμπίεση του φακέλου με τα κομμάτια (τα αρχεία).

23 December 2007
1,700
Πολύ καλή μουσική!
Απορώ πως δεν προχώρησαν. Κρίμα.
Η ηχογράφηση αν και δεν είναι φανταχτερή, είναι σωστή. Ακούγονται όλα αρκετά καθαρά.

Αντώνης-Κ

AVClub Addicted Member
22 June 2007
2,277
Πάντως είναι λυπηρό το γεγονός ότι ενώ έχουμε εδώ κάποιες σπάνιες ηχογραφήσεις που θα μπορούσαμε από κοινού να σχολιάσουμε για την ποιότητα τους να πούμε τα υπέρ και τα κατά τους, δεν ασχολούμαστε η δεν θέλουμε να ασχοληθούμε ενώ έχουμε ένα κοινό σημείο που είναι η ηχογράφηση.

Αντί αυτού όμως έχουμε άποψη για ηχητική συμπεριφορά για, καλώδια dac ενισχυτές προενισχυτές βύσματα για ηχεία βελόνες πικάπ άλλες ηχογραφήσεις για mp3 για χαλιά κουρτίνες πυκνωτές λάμπες πρίζες αλλά, για αυτές της συγκεκριμένες ηχογραφήσεις ούτε κουβέντα..

Μάλλον όχι μάλλον, κάτι πάει πολύ στραβά σε αυτό το άθλημα.

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,523
Αθήνα, Ηλιούπολη
Πάντως είναι λυπηρό το γεγονός ότι ενώ έχουμε εδώ κάποιες σπάνιες ηχογραφήσεις που θα μπορούσαμε από κοινού να σχολιάσουμε για την ποιότητα τους να πούμε τα υπέρ και τα κατά τους, δεν ασχολούμαστε η δεν θέλουμε να ασχοληθούμε ενώ έχουμε ένα κοινό σημείο που είναι η ηχογράφηση.

Αντί αυτού όμως έχουμε άποψη για ηχητική συμπεριφορά για, καλώδια dac ενισχυτές προενισχυτές βύσματα για ηχεία βελόνες πικάπ άλλες ηχογραφήσεις για mp3 για χαλιά κουρτίνες πυκνωτές λάμπες πρίζες αλλά, για αυτές της συγκεκριμένες ηχογραφήσεις ούτε κουβέντα..

Η σοβαρή κριτική εκτίμησή απαιτεί ενασχόληση και χρόνο. Οι συνθήκες της καθημερινής ζωής μας είναι όντως πολύ πιεστικές. Και αποθαρρύνουν να αφιερώσουμε το χρόνο που χρειάζεται.

Από την άλλη χωρίς συμμετοχή, δεν υπάρχει ούτε και για μας κίνητρο ή λόγος να δώσουμε το υλικό που διαθέτουμε, αν και το επιθυμούμε.

vlad66

Moderator
Staff member
29 October 2017
17,405
Αγιοι Αναργυροι

κάποιοι (εγώ δλδ) δεν τα πάμε καλά με τα "κατεβάσματα"....

AUDIOINSPECTOR

Established Member
3 November 2024
184
ΑΘΗΝΑ
Τα αρχεία κατεβαίνουν πολύ εύκολα κάνοντας κλικ στο link που έχουμε ποστάρει και σε μεταφέρει στη σχετική σελίδα του wetransfer όπου στο αριστερό μέρος της σελίδας κλικάρεις στην επιγραφή download. Αυτό είναι όλο. Ξεζιπάρεις το αρχείο και απολαμβάνεις μουσική.

• Like
Reactions: Sonus Naturalis

AUDIOINSPECTOR

Established Member
3 November 2024
184
ΑΘΗΝΑ
Πριν από λίγες ημέρες έκανα τακτοποίηση σε δύο ντουλάπια με παλιά βινύλια και μερικούς δίσκους 78 στροφών που είχα συλλέξει την περίοδο μεταξύ 2004 και 2018. Είναι πολύ μικρή συλλογή κυρίως με ηχογραφήσεις ελληνικών τραγουδιών που είχαν γίνει στην Ελλάδα και στην Αμερική. Οι δίσκοι αυτοί έμειναν φυλαγμένοι στα ντουλάπια αυτά από τότε και τους περισσότερους από αυτούς δεν τους έχω ακούσει ποτέ.

Επέλεξα λοιπόν να μεταγράψω σε ψηφιακό αρχείο για τη παρέα του AV Club ένα δίσκο 78 στροφών της RCA Victor που φαινόταν σε πολύ καλή κατάσταση. Η πρώτη πλευρά είχε το γνωστό κομμάτι του Μάνου Χατζιδάκη Γαρύφαλλο στο Αυτί με την εξαιρετική ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Είναι ουσιαστικά η πρώτη δισκογραφική εκτέλεση του κομματιού από την κινηματογραφική ταινία Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο που αρχικά είχε ηχογραφηθεί στη Φίνος Φιλμ με τις φωνές του Βασίλη Αυλωνίτη και της Σούλης Σαμπάχ για τη σκηνή του χορού με τις τσιγγάνες.

Η έκπληξη όμως ήταν το τραγούδι της δεύτερης πλευράς του δίσκου με τίτλο "Εμπα Κούκλα Μου στη Κούρσα". Πρόκειται για ένα κλασικό τσιφτετέλι που έγραψε ο Παναγιώτης Πέτσας και τραγούδησε η Ελένη Κώτσογλου. Είναι η ίδια τραγουδίστρια που κάνει δεύτερη φωνή στο Μπιθικώτση στο Γαρύφαλλο στο Αυτί. Οι ηχογράφηση έγινε το 1956. Εκείνη την εποχή στην Ελλάδα κυκλοφορούσαν ακόμα δίσκοι 78 στροφών παράλληλα με τους μικρούς δίσκους single των 45 στροφών. Νομίζω αυτό συνεχίστηκε έως και το 1958 όπου η ελληνική δισκογραφία περνάει ολοκληρωτικά στην εποχή του βινυλίου.

Τα κομμάτια τα κατεβάζετε από εδώ. Δεν γνωρίζω αν στα συγκεκριμένα κομμάτια η ηχογράφηση στο studio έγινε πρώτα σε μαγνητοταινία ή έγινε απευθείας χάραξη σε laquer 78 στροφών για την κυκλοφορία του δίσκου. Στα κομμάτια που θα κατεβάσετε έχει χρησιμοποιηθεί ειδική κεφαλή για ανάγνωση δίσκων 78 στροφών και έχει γίνει ελάχιστη επέμβαση για την μείωση των scratch που στους δίσκους 78 στροφών ήταν εμφανή ακόμα και όταν ο δίσκος ήταν καινούριος. Οπως πάντα αναμένω τα σχόλια σας.

• Like
Reactions: Kosh

Αντώνης-Κ

AVClub Addicted Member
22 June 2007
2,277
Δεν με χάλασε κάτι, ίσως η επέμβαση για την μείωση των scratch? Γενικώς αυτές οι επεμβάσεις για μείωση γενικά θορύβων δεν μου πολυαρέσουν. Η μονοφωνική βελόνα των 78 rpm έκανε καλή δουλειά με τα πάντα να ακούγονται στο κέντρο. Αξιοπρεπέστατη και οι ποιότητα του δίσκου αλλά και της μετατροπής σε wav.

AUDIOINSPECTOR

Established Member
3 November 2024
184
ΑΘΗΝΑ
Δεν με χάλασε κάτι, ίσως η επέμβαση για την μείωση των scratch? Γενικώς αυτές οι επεμβάσεις για μείωση γενικά θορύβων δεν μου πολυαρέσουν. Η μονοφωνική βελόνα των 78 rpm έκανε καλή δουλειά με τα πάντα να ακούγονται στο κέντρο. Αξιοπρεπέστατη και οι ποιότητα του δίσκου αλλά και της μετατροπής σε wav.
Θα ανεβάσω τα αρχεία χωρίς καμμία ψηφιακή επέμβαση για σύγκριση με τα βελτιωμένα σε πρώτη ευκαιρία. Η επέμβαση που έκανα ήταν η ελάχιστη δυνατή με αρκετές δοκιμές before/after. Οταν με το δικό μου αυτί αντιλαμβανόμουν κάτι που δεν μου άρεσε (artifact) ελαχιστοποιούσα τις παραμέτρους του ψηφιακού φίλτρου.