Ψύξη

Ψύξη με ανεμιστήρες στους ενισχυτές της Hafler...

Πολλοί επαγγελματικοί ενισχυτές έχουν
Δεν είναι τόσο μεγάλη καινοτομία η χρήση τους

Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά δεν τους βρίσκεις μόνο στα επαγγελματικά μηχανήματα.

Αλλά λόγο φασαρίας, κινούμενων μερών και άλλων πιθανών επιπλοκών οι περισσότεροι τα αποφεύγουν σε ιδιοκατασκευές προτιμώντας άλλες λύσεις.

Κι αυτό αλήθεια είναι. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις και για τους οικιακούς ενισχυτές

Παράδειγμα από τα παλιά, ο Hafler XL-600. Εδώ, η πίσω του όψη, που δείχνει το γκριλ του εσωτερικού ανεμιστήρα. Στην εικόνα, ο ενισχυτής είναι φυσικά η κάτω συσκευή. Πάνω του εικονίζεται ο προενισχυτής Hafler Iris.

1315696388.jpg

Εδώ, το εσωτερικό του Hafler DH-500, που δείχνει τον ανεμιστήρα, πίσω από την πλακέτα με τους πυκνωτές και μπροστά από το φατνίο, στου οποίου τις πλευρές είναι "αραγμένα" τα rails των τρανζίστορς ισχύος, ένα για κάθε κανάλι.

wpe24aafb0_05.jpg

Κάπως έτσι είναι και η διάταξη του ανεμιστήρα και στον XL-600, καθώς και το φατνίο με τα τρανζίστορς.
-

Πολλους κατασκευαστες θα εσωζε η ενεργη ψυξη,αλλα για να ταλαιπωρουνται και να σχεδιαζουν ψυκτρες κατι παραπανω θα εχει περασει απο το μυαλο τους και τα εργαστηρια τους.

Re: Απάντηση: Ψύξη

Πολλους κατασκευαστες θα εσωζε η ενεργη ψυξη,αλλα για να ταλαιπωρουνται και να σχεδιαζουν ψυκτρες κατι παραπανω θα εχει περασει απο το μυαλο τους και τα εργαστηρια τους.

Εγώ πάλι, σαν κακόπιστος και κακεντρεχής που είμαι, πιστεύω οτι απλά δεν ξέρουν να τις υπολογίζουν.:grinning-smiley-043

Εγώ πάλι, σαν κακόπιστος και κακεντρεχής που είμαι, πιστεύω οτι απλά δεν ξέρουν να τις υπολογίζουν.:grinning-smiley-043

Όχι μόνο κακεντρεχής και κακόπιστος, αλλά και παλιοχαρακτήρας που δεν έχεις στείλει ένα link στον Nelson Pass να περάσει μία βόλτα από τα μέρη μας να του μάθουμε δυο πραγματάκια...
Όχι που πάει και μου βάζει τις γκουμούτσες να κρυώνουν τους ενισχυτές του! Ο άχρηστος! :flipout:

Όχι δεν είναι άχρηστος. Υπάρχει μια φιλοσοφία που λέει πως οι ενισχυτές παίζουν καλύτερα ζεστοί. Επίσης είναι και θέμα πρεστίζ. Επίσης και θέμα γούστου. Εγώ προτιμώ μικρό κουτί και ας έχει θόρυβοο λόγω ανεμιστήρα. Εσύ μπορεί να προτιμάς το κουτί που είναι και ψύκτρα ταυτόχρονα(αυτό που χρησιμοποίησε ο νέλσον για τον φ5). Για μένα είναι BY FAR ότι πιο άσχημο έχω δει σε οποιοδήποτε τύπο κουτιού. Ακόμα και το ψυγείο ΙΖΟΛΑ της γιαγιας μου έιναι πιο όμορφο....

Απάντηση: Re: Ψύξη

Όχι δεν είναι άχρηστος. Υπάρχει μια φιλοσοφία που λέει πως οι ενισχυτές παίζουν καλύτερα ζεστοί. Επίσης είναι και θέμα πρεστίζ. Επίσης και θέμα γούστου. Εγώ προτιμώ μικρό κουτί και ας έχει θόρυβοο λόγω ανεμιστήρα. Εσύ μπορεί να προτιμάς το κουτί που είναι και ψύκτρα ταυτόχρονα(αυτό που χρησιμοποίησε ο νέλσον για τον φ5). Για μένα είναι BY FAR ότι πιο άσχημο έχω δει σε οποιοδήποτε τύπο κουτιού. Ακόμα και το ψυγείο ΙΖΟΛΑ της γιαγιας μου έιναι πιο όμορφο....

Κοιταξε υπαρχει και η λυση να πας σε καποιο ψυκτικο να συνδεσει τις καταλληλες σερπαντινες και να βγαλεις την ψυκτικη μοναδα στο μπαλκονι,οπως γινεται με τα επαγγελματικα ψυγεια

Όχι δεν είναι άχρηστος.

Προφανώς αστειευόμαστε, φίλε (για τον Παςς πάντως , όχι για άλλους :flipout:).
Ο Φ5 βέβαια είναι καλή περίπτωση για να ψαχτείς με τα φαν, μιας και έχεις σταθερή κατανάλωση (Τάξη Α γαρ) πράγμα που σε διευκολύνει πάρα πολύ.

Re: Απάντηση: Re: Ψύξη

Κοιταξε υπαρχει και η λυση να πας σε καποιο ψυκτικο να συνδεσει τις καταλληλες σερπαντινες και να βγαλεις την ψυκτικη μοναδα στο μπαλκονι,οπως γινεται με τα επαγγελματικα ψυγεια

Μιας και το τραβάμε έχω και άλλη μία ιδέα. ΥΔΡΟΨΥΞΗ ακριβώς όπως στα μονταρισμένα πισι.

Προφανώς αστειευόμαστε, φίλε (για τον Παςς πάντως , όχι για άλλους :flipout:).
Ο Φ5 βέβαια είναι καλή περίπτωση για να ψαχτείς με τα φαν, μιας και έχεις σταθερή κατανάλωση (Τάξη Α γαρ) πράγμα που σε διευκολύνει πάρα πολύ.

Δημήτρη εννοείτε πως κατάλαβα ότι κάνετε πλάκα. Πάντως τουλάχιστον τον ανεμιστήρα θα τον δοκιμάσω. Έχω δρόμο ακόμα.

Δημήτρη εννοείτε πως κατάλαβα ότι κάνετε πλάκα. Πάντως τουλάχιστον τον ανεμιστήρα θα τον δοκιμάσω. Έχω δρόμο ακόμα.

Καλή συνέχεια τότε.
Ριξε και μια ματιά (και καμιά ερώτηση, γιατί όχι) στο diyaudio. Έχει πάρει το μάτι μου Παςς κατασκευές με φαν.

Δυστυχώς ακούγονται. Ακόμα και οι πιο αθόρυβοι, ειδικά αν επικρατεί ησυχία. Αν μένεις απέναντι από το συντριβάνι στο Παγκράτι μάλλον δεν έχεις πρόβλημα, ή μάλλον έχεις...
Επίσης είναι και θέμα prestige, και τελικά ίσως είναι και θέμα κόστους.

Αν σταματήσουν να λειτουργούν τη στιγμή που θα χρειάζονται (υψηλές εντάσεις) δε θα μπορείς να το καταλάβεις. Βέβαια λίγο δύσκολο να χαλάσουν αλλά ποτέ δε ξέρεις.
Για να είναι fail-safe το σύστημα θα πρέπει να αυξηθεί η πολυπλοκότητα. Επίσης θα πρέπει να σχεδιαστεί και το κουτί κατάλληλα για να διευκολύνει τη ροή αέρα.

@Δημήτρη Δ.
Εννοείται πως δε ξέρουν να τις υπολογίσουν, αφού το πρόβλημα δεν είναι απλό. Έχεις έναν ανεμιστήρα που δε ξέρεις πώς θα λειτουργήσει όταν δεν έχει ελευθερο χώρο μπροστά του,
και μία ψύκτρα με γνωστή Rth υπό άλλες συνθήκες λειτουργίας. Εμπειρικά μόνο, πχ βάζω ψύκτρα με τη διπλάσια Rth και ανεμιστηράκι με τη τάδε ροή και πίεση κτλ.
Με τη παθητική ψύξη όλα είναι πιο προβλέψιμα.

Να σαι καλά Δημήτρη μόλις έχω νέα θα ανοίξω νήμα. Οσο για το άλλο φόρουμ προσπαθώ να παρακαλουθώ τα εκέι νήματα αλλά ρε φιλέ αυτοί δεν αστειεύνται...ανοίγουν νήμα που κρατάει 200 σελίδες και 2 μέρες διάβασμα.....χώρια τα άσχετα που πετάγονται ανάμεσα και μπερδεύουν....

Δυστυχώς ακούγονται. Ακόμα και οι πιο αθόρυβοι, ειδικά αν επικρατεί ησυχία. Αν μένεις απέναντι από το συντριβάνι στο Παγκράτι μάλλον δεν έχεις πρόβλημα, ή μάλλον έχεις...
Επίσης είναι και θέμα prestige, και τελικά ίσως είναι και θέμα κόστους.

Αν σταματήσουν να λειτουργούν τη στιγμή που θα χρειάζονται (υψηλές εντάσεις) δε θα μπορείς να το καταλάβεις. Βέβαια λίγο δύσκολο να χαλάσουν αλλά ποτέ δε ξέρεις.
Για να είναι fail-safe το σύστημα θα πρέπει να αυξηθεί η πολυπλοκότητα. Επίσης θα πρέπει να σχεδιαστεί και το κουτί κατάλληλα για να διευκολύνει τη ροή αέρα.

@Δημήτρη Δ.
Εννοείται πως δε ξέρουν να τις υπολογίσουν, αφού το πρόβλημα δεν είναι απλό. Έχεις έναν ανεμιστήρα που δε ξέρεις πώς θα λειτουργήσει όταν δεν έχει ελευθερο χώρο μπροστά του,
και μία ψύκτρα με γνωστή Rth υπό άλλες συνθήκες λειτουργίας. Εμπειρικά μόνο, πχ βάζω ψύκτρα με τη διπλάσια Rth και ανεμιστηράκι με τη τάδε ροή και πίεση κτλ.
Με τη παθητική ψύξη όλα είναι πιο προβλέψιμα.

Συμφωνώ...αυτό που με δυσκολεύει από την πρώτη στιγμή που άρχισα να ασχολούμαι με τον ήχο είναι να οριοθετήσω το audiophile από το audiofool.......Θελω να πω ότι συμβιβασμούς κάνουμε πάντα.ΟΛΑ δεν μπορούμε να τα έχουμε.Αλλά που τραβάμε την γραμμή;Και που να βάλω και τον παράγοντα "πορτοφόλι" μέσα.....

Υ.Γ.: ΦΥσικά δεν μπορούν να το υπολογίσουν. Για όσους ξέρετε από μαθηματικά αυτός είναι ο κλάδος των θεωριών του χάους.....Οπότε χάος! ΑΝ κάποιος μπορουσε να κάνει αυτούς τους υπολογισμούς τοτε δεν άνηγε μία εταιρεία σαν την passlabs....αλλά την NASA!!!

Last edited:
Χώσε φουρφούρι άνετα.
Και ένα ηλ. θερμόμετρο στην ψύκτρα, οπότε αν χαλάσει το φουρφούρι μετά από 3,000 χρόνια... θα το δεις, δεν θα το ακούσεις...
Παλιά βάζαμε και θερμοστάτες για να δουλεύει το φουρφούρι από μια θερμοκρασία και άνω ώστε να μην αλλοιωθούν οι ρυθμίσεις (ενδύκνειται για ψείρες).
Εννοείται πως μόλις έπεφτε το θερμόμετρο έπαυε και η λειτουργία του.

Δυστυχώς το θεμα της βλάβης ειναι σημαντικό.
πχ οι περισσότεροι επαγγελματικοί που έρχονται για επισκευή (και εχουν κάψει έξοδο) έχουν και καμένο ή κολλημένο απο τη σκόνη ανεμιστήρα.

Χώσε φουρφούρι άνετα.
Και ένα ηλ. θερμόμετρο στην ψύκτρα, οπότε αν χαλάσει το φουρφούρι μετά από 3,000 χρόνια... θα το δεις, δεν θα το ακούσεις...
Παλιά βάζαμε και θερμοστάτες για να δουλεύει το φουρφούρι από μια θερμοκρασία και άνω ώστε να μην αλλοιωθούν οι ρυθμίσεις (ενδύκνειται για ψείρες).
Εννοείται πως μόλις έπεφτε το θερμόμετρο έπαυε και η λειτουργία του.

πω πω τι μου θυμισες τωρα:flipout:

Ωραίο μηχανάκι Κώστα. Αν πρόσεξα καλά όμως , αρκετά ογκώδες.
Τελικά τι γλυτώνουμε με τα φαν (εκτός απο λίγο βάρος) ? κόστος ?