Ψύξη

Δε λέω ότι δεν υπάρχουν πολλά και διάφορα ανεμιστιράκια, αλλά τα καλύτερης ποιότητας 12/14cm που έχω είναι σε hi-end τιμή 15-20 ευρώ.
Αλλά και πάλι, υπάρχουν πολλές καλές επιλογές με τα μισά λεφτά.
Και κομπλέ ρυθμιστής στροφών με το ποτ του έτοιμο για τοποθέτηση στο σασί γύρω στα 3 ευρώ. Φίλτρα ανάλογα με την ποιότητα λ.χ. αλουμινένια κάνα 2 ευρώ με σταθερό περιμετρικό πλαίσιο για εύκολη στήριξη.
Με 20 ευρώ μπορείς να πάρεις αρκετά μεγάλη καλής ποιότητας ψήκτρα.

Τώρα περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Παραπάνω υπήρξε και ένσταση για την εξωτερική εμφάνιση και – σε κάποιους δεν αρέσουν οι ψήκτρες που φαίνονται εξωτερικά. Εμένα μου αρέσουν :-)

20 ευρώ; Μα διαβάζω για κάτι τιμές από 60-100 ευρώ το κομμάτι!Τη στιγμή που κυκλοφορουν τσιπ που είναι η αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας και κοστίζουν 5-10 ευρώ!
Δηλαδή αν είναι ποτέ δυνατον!!!!!!!!

Πάντα το H/W κοστίζει αρκετά.
Έτσι είναι η ζωή!
Αν ήταν φτηνοί οι μετασχηματιστές και οι ψύκτρες θα φτιάχναν όλοι τάξη Α.

Ετσι είναι αλλά γιατί; Ξέρω δύο ανθρώπους οι οποίοι ρίσκαραν ΤΗΝ ΖΩΗ τους παίρνωντας δάνειο κάτι εκατ. ευρώ για να αναπτύξουν σύστημα νέας τεχνολογίας και αφιέρωσαν χρόνια και πουλάνε πάμφθηνα.
Ο άλλος που απλά πάει στο μηχανουργείο και κόβει ένα κομμάτι κράματος μετάλλων και το πουλάει 1000% πάνω από το κόστος τι είναι; ΜΑΓΚΑΣ;;;;

Last edited:
Θες κράμα αλουμινίου ή χαλκό που κοστίζει?
Τι γεωμετρία? Το θές με πτερύγια ψήκτρας? Πόσο σύνθετα πτερύγια/ επιφάνεια?
Το θές και μαύρο? Μήπως σε Ferrari Red Custom χρώμα :D ?
Το θές να στο φέρουν και σπίτι σου? Μεταφορικά μέγεθος κόστος?

Οι ψήκτρες της fisher λ.χ. μπορεί να είναι ακριβές, αλλά σίγουρα είναι μετρημένες για συγκεκριμένη χρήση και μπορούν να έρθουν σπίτι σου. Φθηνότερες σίγουρα θα βρεις.

Δε τους δικαιολογώ, σίγουρα βγάζουν κέρδος. Και όχι μόνο οι κατασκευαστές αλλά και όλοι οι ενδιάμεσοι.

Πρακτικά ψήκτρα κάποιου τύπου έτσι κι αλλιώς θα βάλεις.
Δες εάν η διαφορά των 20 ευρώ είναι στην ουσία η διαφορά
[Παθητική Ψήκτρα] – [Ψήκτρα που θα αγοραστεί για χρήση με ανεμιστήρα] ?= 20 ευρώ.

Στα επαγγελματικά το κάνουν *και* για άλλους λόγους. Μπορεί να θέλουν να βγάλουν ένα προϊόν 1U ή 2U , slim. Και όχι μια γκουμουτσα που δε μπαίνει σε ρακ κάτω από την κονσόλα και θέλει δικό του έπιπλο / ράφι. Ενώ σπίτι μας δεν έχουμε τέτοια απαίτηση … μέχρι να μας κυνηγήσει η νοικοκυρά με κάνα σκουπόξυλο :D

Σε κάθε περίπτωση μπορείς να μελετήσεις τα οικονομοτεχνικά για *συγκεκριμένη* κατασκευή. Η γενική συζήτηση σίγουρα δεν μπορεί να προβλέψει λεπτομέρειες κατασκευαστικές συγκεκριμένου project.

Σε κάθε περίπτωση μιας και ξεκινάς να σκέπτεσαι κάτι αντίστοιχο
Δες το ‛τούνελ’ που κάνει η behringer (και πολλοί άλλοι φυσικά για slim rack mounted απλά αυτή μου ήρθε)
Καθώς και εναλλακτικές ροές http://www.avforums.com/forums/diy-...hringer-ep2500-4000-silent-fan-upgrade-4.html

Αν και έχει διαφορά από αυτό που σκέπτεσαι με είσοδο από κάτω. Καθώς τα rack mounted έχουν γρίλιες μπροστά και πίσω.

Συγνώμη νόμιζα ότι θα έχεις πέσει πάνω τους, καθώς τους έχουμε ‛σκάσει’ ως κοινότητα πολλλλά και τις αναφέρουμε συχνά.
http://www.fischerelektronik.de/
Ο αντιπρόσωπος Θεσσαλονίκης μας έχει κάνει πολύ καλύτερες τιμές στο παρελθόν από ότι ο Αττικής.
Στο ebay θα βρεις και πιο οικονομικές. Ο DIM Z και άλλα μέλη σίγουρα θα θυμούνται και που γιατί ξεχνάω :D

Ξεκίνα να στήνεις το παζλ :-)

Α ναι έχω χρησιμοποιήσει κουτί τους για την πτυχιακή μου! Δεν είχα ιδέα πως είναι η ίδια εταιρεία που φτιάχνει και ψύκτρες...

Μιας και το έχω κουράσει αρκετά με τους ανεμιστήρες, ο 12άρης nexus που είχε το πλαίσιο 6,5 ευρώ ήταν ο πιο αθόρυβος 1000 rpm που είχα ποτέ. Ακολουθούν οι Skythe με ίδια ονομαστική στάθμη θορύβου, λίγο πιο "σφυριχτοί" όμως υποκειμενικά. Και οι 2 δούλευαν - και εκκινούσαν κιόλας - με κάτι παραπάνω από 3,5 βολτ! Φυσικά εκεί δεν μιλάμε για ρεύμα αέρα πια, αλλά για ανεπαίσθητο φύσημα.

Και ναι, δυστυχώς ακόμα και οι πιο αθόρυβοι ακούγονται σε σχετική ησυχία. Έστω και λίγο - πολύ λίγο. Είναι λίγο οξύμωρο να φτιάχνεις dac με 124db SNR και από την άλλη να έχεις μόνιμα καμμιά 15db θόρυβο στη θέση ακρόασης (2-3 μέτρα) από τους ανεμιστήρες.

Δημήτρη το κόστος δεν είναι λόγος, ψύκτρες σαν αυτές που βλέπεις στον krell υπάρχουν ακόμα από τη φισερ και είναι πανάκριβες (100ευρώ και)

Πλεονέκτημα είναι σαφώς ό όγκος και το βάρος όπως είπες, αλλά και η αυξημένη αξιοπιστία - μαζί με κυκλώματα διαχείρισης - σε "σκληρές" συνθήκες.
Για ένα οικιακό μηχάνημα δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί κανείς.

Εξαίρεση: Έχω μια -δυο ψύκτρες που δεν με φτάνουν, και για να μην αγοράσω άλλες, βάζω έναν ανεμιστήρα των 15 ευρώ να τις "φυσάει" από κοντά. Ετσι ελπίζω να πιάσω την απόδοση παθητικών των 50 ευρώ τουλάχιστον..

Υπολογισμοί υπάρχουν γι αυτές που είναι κατασκευασμένες για ανεμιστήρα, σε πατέντες κάνουμε απλά δοκιμές. Γι αυτό υπάρχουν και τα "σανιδάτα" κατασκευάσματα:a0210:

γιατι να βαλη ανεμιστηρα των 20 ευρω;
με 4 ευρω εχει καθαριση.

back, ένα υποθετικό σενάριο έβαλα με ανεμιστήρα - ποτ – φιλαράκια στα 20 σα παράδειγμα

Απάντηση: Re: Ψύξη

γιατι να βαλη ανεμιστηρα των 20 ευρω;
με 4 ευρω εχει καθαριση.

έχει καθαρίσει επίσης και το σπίτι από τα τρωκτικά, γιατί με το θόρυβο που κάνει ο των 4 ευρώ, θα φύγουν όλα. Εκτός αν ξέρεις κανέναν αθόρυβο (< = 20 db) σε τέτοια τιμή, οπότε λέγε γρήγορα που τον βρήκες :smile:

Re: Απάντηση: Ψύξη

Μιας και το έχω κουράσει αρκετά με τους ανεμιστήρες, ο 12άρης nexus που είχε το πλαίσιο 6,5 ευρώ ήταν ο πιο αθόρυβος 1000 rpm που είχα ποτέ. Ακολουθούν οι Skythe με ίδια ονομαστική στάθμη θορύβου, λίγο πιο "σφυριχτοί" όμως υποκειμενικά. Και οι 2 δούλευαν - και εκκινούσαν κιόλας - με κάτι παραπάνω από 3,5 βολτ! Φυσικά εκεί δεν μιλάμε για ρεύμα αέρα πια, αλλά για ανεπαίσθητο φύσημα.

Και ναι, δυστυχώς ακόμα και οι πιο αθόρυβοι ακούγονται σε σχετική ησυχία. Έστω και λίγο - πολύ λίγο. Είναι λίγο οξύμωρο να φτιάχνεις dac με 124db SNR και από την άλλη να έχεις μόνιμα καμμιά 15db θόρυβο στη θέση ακρόασης (2-3 μέτρα) από τους ανεμιστήρες.

Δημήτρη το κόστος δεν είναι λόγος, ψύκτρες σαν αυτές που βλέπεις στον krell υπάρχουν ακόμα από τη φισερ και είναι πανάκριβες (100ευρώ και)

Πλεονέκτημα είναι σαφώς ό όγκος και το βάρος όπως είπες, αλλά και η αυξημένη αξιοπιστία - μαζί με κυκλώματα διαχείρισης - σε "σκληρές" συνθήκες.
Για ένα οικιακό μηχάνημα δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί κανείς.

Εξαίρεση: Έχω μια -δυο ψύκτρες που δεν με φτάνουν, και για να μην αγοράσω άλλες, βάζω έναν ανεμιστήρα των 15 ευρώ να τις "φυσάει" από κοντά. Ετσι ελπίζω να πιάσω την απόδοση παθητικών των 50 ευρώ τουλάχιστον..

Υπολογισμοί υπάρχουν γι αυτές που είναι κατασκευασμένες για ανεμιστήρα, σε πατέντες κάνουμε απλά δοκιμές. Γι αυτό υπάρχουν και τα "σανιδάτα" κατασκευάσματα:a0210:

Κωνσταντίνε σε παρακαλώ....το ντακ μου έχει 128 s/r.... ;)
πάντως το s/r με το θόρυβο του φαν δεν εχει κάποια σχέση. πέρα από αυτο το όλο νόημα του θρεντ που άνοιξα είναι ότι κάνουμε συμβιβασμούς πάντα. Εγώ θα έχω λίγο θόρυβο -ίσως-
αλλά θα έχω ένα πιο μικρό και πιο όμορφο κουτί. τωρα στην πράξη θα τα δούμε σε λίγο καιρό. Δεν επιμένω για το ποιός έχει δίκιο. Θα τεστάρω και θα πράξω ανάλογα. Και τελικά έχω θόρυοβο ενοχλητικό ή αισθητό αλλάζω πλεύση.

Οκ, αλλά το SNR έχει και παραέχει σχέση. Δεν μπορεί να έχεις μόνιμο θόρυβο στο αυτί σου (όχι στις συσκευές σου) όταν αυτές από μόνες τους δε θα έβγαζαν κιχ.. Προς θεού δεν πρόκειται για δίκιο ή άδικο, ο καθένας έχει τις προτεραιότητές του. Το ότι δεν αξίζει το είπα για το Δημήτρη κι εμένα αποκλειστικά, που ξέρω τα γούστα μας..

Για κράτα μας ενήμερους πάντως...

Μια καλή ιδέα ίσως είναι αυτή που έκαναν κάποιοι παλιοί ολοκληρωμένοι που ρύθμιζαν την ένταση του ανεμιστήρα ανάλογα με την ένταση του ήχου.
Οσο ανέβαινε η στάθμη εξόδου ανέβαιναν και οι στροφές.
Αποτελεσματικότατο .

Re: Απάντηση: Re: Ψύξη

έχει καθαρίσει επίσης και το σπίτι από τα τρωκτικά, γιατί με το θόρυβο που κάνει ο των 4 ευρώ, θα φύγουν όλα. Εκτός αν ξέρεις κανέναν αθόρυβο (< = 20 db) σε τέτοια τιμή, οπότε λέγε γρήγορα που τον βρήκες :smile:

http://www.plaisio.gr/Computers/Tuning/Case-Fans/Turbo-X-FAN-80mm-Black-TX-181BK-S.htm

οριστε 18dba λεει.

εχω δυο τετοιους αλλα δεν μπορω να μετρησω αν λεει αληθεια.

Μια καλή ιδέα ίσως είναι αυτή που έκαναν κάποιοι παλιοί ολοκληρωμένοι που ρύθμιζαν την ένταση του ανεμιστήρα ανάλογα με την ένταση του ήχου.
Οσο ανέβαινε η στάθμη εξόδου ανέβαιναν και οι στροφές.
Αποτελεσματικότατο .

ειχαν εναν crown τελικο με αυτο το κολπο.

σε idle δε δουλευε καθολου ανεμιστηρας ενω οσο ανεβαζες ενταση ξεκινουσε και σε ακομα μεγαλυτερη

ανεβαζε στροφες.

δεν τον ακουσα ποτε αφου μεχρι να ξεκινησε η ενταση ειχε δυναμωση και δεν σε αφηνε να ακουσης τον

ανεμιστηρα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ψύξη

http://www.plaisio.gr/Computers/Tuning/Case-Fans/Turbo-X-FAN-80mm-Black-TX-181BK-S.htm

οριστε 18dba λεει.

εχω δυο τετοιους αλλα δεν μπορω να μετρησω αν λεει αληθεια.

Ενδιαφέρον... αλλά μάλλον δεν λέει αλήθεια. Είναι και 8άρης, δύσκολο. εκτός κι αν είναι πολύ αργόστοφος...
Και δεν παίρνω έναν να τον δοκιμάσω με το αυτί δίπλα-διπλα με τον nexus....

Και μιας και είπαμε για μετρήσεις..
http://www.silentpcreview.com/article63-page2.html

Από αυτούς που έχει εκεί έχω δοκιμάσει τον Nexus και τον Skythe των 1200 στροφών. Υποκειμενικά, όπως τα γράφει ακούγονται, μόνο που σε μένα ο Nexus ξεκινούσε και με σκάρτα 4 βολτ, όχι 5+ που λέει. Τον skythe τον δοκίμασα στα 9 βολτ περίπου, για να γυρίζει κι αυτός με 1000 στροφές.

Ο noctua είναι πολύ ακριβός. Κάτι άλλους χρωματιστούς που είχε τότε το πλαίσιο - μου διαφεύγει το όνομα - του θεωρώ απαράδεκτους. Δοκίμασα ένα πρόχειρα, τον έβγαλα από το pc του γιού του γείτονα, ήταν case fan στο πλαϊνό καπάκι, ενοχλητικός σε σχέση με τους παραπάνω, στις ίδιες στροφές εννοείται..

Εδώ και χρόνια λίγο πολύ όλοι οι AVR έχουν εκτός από ψύκτρες και ανεμιστήρες για τις δύσκολες ώρες.. Αλλά σχεδόν κανείς δεν τους έχει ακούσει να λειτουργούν γιατί έχουν πολύ καλό management.

Για παράδειγμα, παλιότερα είχα έναν Yamaha RX-V1500. Συνειδητοποίησα ότι είχε μέσα ανεμιστήρα μία φορά, όταν τον είχα βάλει να στρώνει το κεντρικό που είχα φτιάξει (με τα γνωστά ημίτονα στα 10-15Hz). Μετά από λίγη ώρα (βαριάς :p) χρήσης άρχισε το φουρφούρι να ακούγεται ξεκάθαρα..

Στη συνέχεια είχα πάρει έναν Onkyo 876. Τέρας... 7 x 200W RMS στα 23 κιλά. Εκτός από την σεβαστού μεγέθους ψύκτρα είχε και 2 fans των 8-9cm τα οποία ποτέ δεν κατάλαβα να πήραν μπρος.

Τώρα έχω έναν Pioneer LX83 με ICE στάδια εξόδου τα οποία έχουν σχεδόν μηδέν παθητική ψύξη. Υπάρχει μόνο ένα μικρό fan το οποίο αμφιβάλλω αν θα το ακούσω ποτέ (τα L-C-R τα οδηγώ με τελικό)..

Αν έβαζα τώρα fan σε project μου, θα έκανα τον κόπο να το κάνω σωστά. Αυτό για μένα σημαίνει μικροελεγκτής (π.χ. arduino), αισθητήρας θερμοκρασίας στην ψύκτρα / ψύκτρες, PWM έλεγχο στον ανεμιστήρα, feedback από το fan ώστε να ξέρουμε με πόσες στροφές τρέχει, λαμπάκια / buzzer / LCD / TFT / whatever ως ενδείξεις / ειδοποιήσεις για κάθε περίπτωση, κτλ κτλ. Αυτό κοστίζει από ~10-15 σε εξαρτήματα (εκτός από τον ανεμιστήρα). Με ~10 ακόμα μπαίνει και ethernet interface ώστε να στέλνει και SMNP traps ή/και email αν πάθει κάτι ο ανεμιστήρας ή ανεβάσει θερμοκρασίες. :p Στη φάση των δοκιμών μπορεί ο μικροελεγκτής να περνάει τα στοιχεία (θερμοκρασίες, RPM, κτλ) μέσω σειριακής σε PC για logging και μελέτη / tuning του λογισμικού.

Αυτό βέβαια δεν απαντάει στην ερώτηση του αν τα fans (ή οι μικροελεγκτές :p) δημιουργούν παρεμβολές και χαλάνε την ακουστική νιρβάνα.. :p

(hint: τα περισσότερα Hi End μηχανήματα έχουν μέσα μικροελεγκτές.. ;))