Ψύξη

Εδώ και χρόνια λίγο πολύ όλοι οι AVR έχουν εκτός από ψύκτρες και ανεμιστήρες για τις δύσκολες ώρες.. Αλλά σχεδόν κανείς δεν τους έχει ακούσει να λειτουργούν γιατί έχουν πολύ καλό management.

Για παράδειγμα, παλιότερα είχα έναν Yamaha RX-V1500. Συνειδητοποίησα ότι είχε μέσα ανεμιστήρα μία φορά, όταν τον είχα βάλει να στρώνει το κεντρικό που είχα φτιάξει (με τα γνωστά ημίτονα στα 10-15Hz). Μετά από λίγη ώρα (βαριάς :p) χρήσης άρχισε το φουρφούρι να ακούγεται ξεκάθαρα..

Στη συνέχεια είχα πάρει έναν Onkyo 876. Τέρας... 7 x 200W RMS στα 23 κιλά. Εκτός από την σεβαστού μεγέθους ψύκτρα είχε και 2 fans των 8-9cm τα οποία ποτέ δεν κατάλαβα να πήραν μπρος.

Τώρα έχω έναν Pioneer LX83 με ICE στάδια εξόδου τα οποία έχουν σχεδόν μηδέν παθητική ψύξη. Υπάρχει μόνο ένα μικρό fan το οποίο αμφιβάλλω αν θα το ακούσω ποτέ (τα L-C-R τα οδηγώ με τελικό)..

Αν έβαζα τώρα fan σε project μου, θα έκανα τον κόπο να το κάνω σωστά. Αυτό για μένα σημαίνει μικροελεγκτής (π.χ. arduino), αισθητήρας θερμοκρασίας στην ψύκτρα / ψύκτρες, PWM έλεγχο στον ανεμιστήρα, feedback από το fan ώστε να ξέρουμε με πόσες στροφές τρέχει, λαμπάκια / buzzer / LCD / TFT / whatever ως ενδείξεις / ειδοποιήσεις για κάθε περίπτωση, κτλ κτλ. Αυτό κοστίζει από ~10-15 σε εξαρτήματα (εκτός από τον ανεμιστήρα). Με ~10 ακόμα μπαίνει και ethernet interface ώστε να στέλνει και SMNP traps ή/και email αν πάθει κάτι ο ανεμιστήρας ή ανεβάσει θερμοκρασίες. :p Στη φάση των δοκιμών μπορεί ο μικροελεγκτής να περνάει τα στοιχεία (θερμοκρασίες, RPM, κτλ) μέσω σειριακής σε PC για logging και μελέτη / tuning του λογισμικού.

Αυτό βέβαια δεν απαντάει στην ερώτηση του αν τα fans (ή οι μικροελεγκτές :p) δημιουργούν παρεμβολές και χαλάνε την ακουστική νιρβάνα.. :p

(hint: τα περισσότερα Hi End μηχανήματα έχουν μέσα μικροελεγκτές.. ;))

πω πω καλυτερα να δωσω 100 ευρω σε μια γαιδουροψυκτρα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ψύξη

Ενδιαφέρον... αλλά μάλλον δεν λέει αλήθεια. Είναι και 8άρης, δύσκολο. εκτός κι αν είναι πολύ αργόστοφος...
Και δεν παίρνω έναν να τον δοκιμάσω με το αυτί δίπλα-διπλα με τον nexus....

1800 στροφες.

Ο noctua είναι πολύ ακριβός. Κάτι άλλους χρωματιστούς που είχε τότε το πλαίσιο - μου διαφεύγει το όνομα - του θεωρώ απαράδεκτους. Δοκίμασα ένα πρόχειρα, τον έβγαλα από το pc του γιού του γείτονα, ήταν case fan στο πλαϊνό καπάκι, ενοχλητικός σε σχέση με τους παραπάνω, στις ίδιες στροφές εννοείται..

Νταξ θα μπορούσα να τα γράφω στην HTPC
Σε 14cm Noctua, NoiseBlocker Black silent Pro, ThermalRight, BeQuiet
Μπορεί να είναι ακριβοί
Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να βρείτε καλύτερες λύσεις.
Φυσικά απαιτεί μελέτη το πιο είναι καταλληλότερο για κάθε χρήση.
Cfm και air pressure παίζουν ρόλο ανάλογα με τι πάμε να ψήξουμε και τι θέλουμε να επιτύχουμε.
Εάν συμβιβαστείτε με την τιμή τους σίγουρα αποτελούν τις κορυφαίες λύσεις σε απόδοση ανά φασαρία.
Ο πειραματισμός απαραίτητος.
Τα specs τους δυστυχώς δεν είναι να τα εμπιστεύεστε τυφλά καθώς καθένας μετράει τα db / cfm με άλλη διαδικασία ή τρόπο.
Μετρήσεις έχω κάνει δεκάδες με όλους τους παραπάνω σε διαφορετικές στροφές με level2 ντεσιμπελόμετρο και καλίμπρα. Δεν έχουν ανταγωνισμό από οικονομικά φουρφουρια…
Καθώς κάθε ανεμιστήρας μετριόταν σε συγκεκριμένη θέση είχα και καλύτερη αντίληψη που βοηθάνε περισσότερο τα cfm / Pressure. Δε μετρούσα cfm… αλλά θερμοκρασίες καθώς θεωρώ ότι είναι έμμεσο μεν αλλά το επιθυμητό στοιχείο.

Ανάλογα με την γεωμετρία και διάταξη της ψήκτρας καθώς και το όποιο φίλτρο ή γρίλια γειτονεύει.
ΙΜΗΟ απαιτείται πειραματισμός σε κάθε διαφορετική θέση καθώς δε ξέρεις τι και πως θα στροβιλίζει, όσο έμπειρος και να πιστεύεις ότι είσαι.

Δε λέω ότι πρέπει κάποιος να πάει κατευθείαν σε αυτούς τους ανεμιστήρες, φυσικά να ξεκινήσει όποιος θέλει με ένα υπάρχον οικονομικό ανεμιστήρα. Αλλά όποιος θέλει λιγότερη φασαρία ή καλύτερη ροή, ας εξετάσει να αλλάξει τον ανεμιστήρα του με κάποιον από τους παραπάνω.

Έχω μπόλικους ανεμιστήρες για όποιον θέλει να κάνει και αυτός τις δικές του δοκιμές-μετρήσεις, ευχαρίστως να σας δανείσω ή να μετρήσουμε κάποιον μαζί.

Αν έβαζα τώρα fan σε project μου, θα έκανα τον κόπο να το κάνω σωστά. Αυτό για μένα σημαίνει μικροελεγκτής (π.χ. arduino), αισθητήρας θερμοκρασίας στην ψύκτρα / ψύκτρες, PWM έλεγχο στον ανεμιστήρα, feedback από το fan ώστε να ξέρουμε με πόσες στροφές τρέχει, λαμπάκια / buzzer / LCD / TFT / whatever ως ενδείξεις / ειδοποιήσεις για κάθε περίπτωση, κτλ κτλ. Αυτό κοστίζει από ~10-15 σε εξαρτήματα (εκτός από τον ανεμιστήρα). Με ~10 ακόμα μπαίνει και ethernet interface ώστε να στέλνει και SMNP traps ή/και email αν πάθει κάτι ο ανεμιστήρας ή ανεβάσει θερμοκρασίες. :p Στη φάση των δοκιμών μπορεί ο μικροελεγκτής να περνάει τα στοιχεία (θερμοκρασίες, RPM, κτλ) μέσω σειριακής σε PC για logging και μελέτη / tuning του λογισμικού.

Αυτό βέβαια δεν απαντάει στην ερώτηση του αν τα fans (ή οι μικροελεγκτές :p) δημιουργούν παρεμβολές και χαλάνε την ακουστική νιρβάνα.. :p

(hint: τα περισσότερα Hi End μηχανήματα έχουν μέσα μικροελεγκτές.. ;))

Ρε φίλε εσύ θα το κάνεις διαστημόπλοιο.
Αλλά αν μου δώσεις έτοιμη μια πλακετούλα, έχω ένα μηχανάκι υπόψη μου :-)

πω πω καλυτερα να δωσω 100 ευρω σε μια γαιδουροψυκτρα.

Συνήθως κάπου εκεί δε καταλήγουμε?

Ο DimDim κάνει crash course στα arduino οπότε λέει να αξιοποιήσει τη γνώση του. Ας περιμένουμε πρώτα το κιτ του για βουβαλάκια… :HTEHETH63:

Χωρίς να το έχω χρησιμοποιήσει έχω φτιάξει αυτό για τον έλεγχο on/off & στροφών.

Ωραίος ο Elliot έχει ένα κύκλωμα και για αυτό :-)
Οικονομικό φαίνεται. Άμα του προσθέταμε και δυο led, ένα για fan power, και ένα για fan failed, μια χαρά θα ήταν.

10 από δω, 10 από κει 10 από παραπέρα, φτάσαμε το κόστος της ψύκτρας της σωστής.
Ο χώρος για τα επιπλέον ηλεκτρονικά της ενεργής ψύξης μένει ελέυθερος συν το ότι
δεν υπάρχει καμία πηγή θορύβου, μηχανικού και ηλεκτρονκού.

Από οικονομικά ανεμιστηράκια για pc, τα arctic cooling πιστεύω πως είναι τα καλύτερα,
ειδικά αυτά με το "καλάθι". Δυστυχώς πλέον δε τα βρίσκω εύκολα...
Πιο μεγάλο πρόβλημα (hum από περιστροφή) δημιουργούν οι σκληροί, παρά αυτά.

Κατά την άποψή μου το πρόβλημα μιας σωστής και αθόρυβης υλοποίησης ενός ενεργού συστήματος ψύξης, μπορεί να λυθεί τόσο με σωστά υλικά όσο και με σωστά συστήματα έλεγχου:confused:.
Αυτό που δεν μπορεί κανείς να ξεπεράσει είναι η σταδιακή συσσώρευση σκόνης που θα μαζευτεί ενός της συσκευής. Κατά τη προσωπική μου εμπειρία, η σκόνη είναι ένας μεγάλος εχθρός των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και όσο πιο ευαίσθητα είναι, τόσο μεγαλύτερη επίπτωση υπάρχει στη λειτουργία τους. :angry: Αν μάλιστα σκεφτούμε τις μικρές διαστάσεις των σύγχρονων εξαρτημάτων, τότε εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε τις μεταβολές που μπορούν να επέλθουν π.χ ανάπτυξη παρασιτικών χωρητικοτήτων, ιδιαίτερα σε συνάρτηση με την υγρασία του χώρου. Τα φίλτρα ίσως κάνουν φιλότιμες προσπάθειες αλλά δεν εξασφαλίζουν 100%, ενώ και τα ίδια χρειάζονται περιοδικό καθάρισμα και αντικατάσταση. Επίσης η ροή αέρα εντός της συσκευής, δημιουργεί χαμηλότερη στατική πίεση, με αποτέλεσμα την είσοδο σκόνης από κάθε μη στεγανό σημείο (εκτός και αν έχει ληφθεί πρόβλεψη για στεγανό και ακριβότερο κουτί). Μη μου πείτε .....ένταξη θα καθαρίζουμε αραιά και που τη συσκευή μας. Πιστέψετε με δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα να πλένεις πλακέτες.:bigcry:

10 από δω, 10 από κει 10 από παραπέρα, φτάσαμε το κόστος της ψύκτρας της σωστής.
Ο χώρος για τα επιπλέον ηλεκτρονικά της ενεργής ψύξης μένει ελέυθερος συν το ότι
δεν υπάρχει καμία πηγή θορύβου, μηχανικού και ηλεκτρονκού.

Από οικονομικά ανεμιστηράκια για pc, τα arctic cooling πιστεύω πως είναι τα καλύτερα,
ειδικά αυτά με το "καλάθι". Δυστυχώς πλέον δε τα βρίσκω εύκολα...
Πιο μεγάλο πρόβλημα (hum από περιστροφή) δημιουργούν οι σκληροί, παρά αυτά.

Καλά που μου το θύμισες.. Τα arctic cooling είναι τα άχρηστα που σφυρίζουν σα διάολοι..
Ή τουλάχιστον σφύριζαν πριν 2 χρόνια που τα δοκίμασα, τώρα δεν ξέρω τι κάνουν..

Καλά που μου το θύμισες.. Τα arctic cooling είναι τα άχρηστα που σφυρίζουν σα διάολοι..
Ή τουλάχιστον σφύριζαν πριν 2 χρόνια που τα δοκίμασα, τώρα δεν ξέρω τι κάνουν..

Τους χρησιμοποιώ μαζί με τη ψύκτρα της (freezer pro 7 ή κάτι τέτοιο) τα τελευταία 4 με 5 χρόνια σε 3 διαφορετικούς Η/Υ με πολύ καλά αποτελέσματα.
Προτιμώ έλεγχο με PWM όπου μπορώ, για να τα ρυθμίζω εύκολα το καλοκαίρι σε υψηλότερες στροφές.
Τους έχω δει και σε κάποιο λαμπάτο παραγωγής (έχει αναρτηθεί στη "Γενικά περί Δικάναλου Ήχου" στα stickies)