Εδώ και χρόνια λίγο πολύ όλοι οι AVR έχουν εκτός από ψύκτρες και ανεμιστήρες για τις δύσκολες ώρες.. Αλλά σχεδόν κανείς δεν τους έχει ακούσει να λειτουργούν γιατί έχουν πολύ καλό management.
Για παράδειγμα, παλιότερα είχα έναν Yamaha RX-V1500. Συνειδητοποίησα ότι είχε μέσα ανεμιστήρα μία φορά, όταν τον είχα βάλει να στρώνει το κεντρικό που είχα φτιάξει (με τα γνωστά ημίτονα στα 10-15Hz). Μετά από λίγη ώρα (βαριάς) χρήσης άρχισε το φουρφούρι να ακούγεται ξεκάθαρα..
Στη συνέχεια είχα πάρει έναν Onkyo 876. Τέρας... 7 x 200W RMS στα 23 κιλά. Εκτός από την σεβαστού μεγέθους ψύκτρα είχε και 2 fans των 8-9cm τα οποία ποτέ δεν κατάλαβα να πήραν μπρος.
Τώρα έχω έναν Pioneer LX83 με ICE στάδια εξόδου τα οποία έχουν σχεδόν μηδέν παθητική ψύξη. Υπάρχει μόνο ένα μικρό fan το οποίο αμφιβάλλω αν θα το ακούσω ποτέ (τα L-C-R τα οδηγώ με τελικό)..
Αν έβαζα τώρα fan σε project μου, θα έκανα τον κόπο να το κάνω σωστά. Αυτό για μένα σημαίνει μικροελεγκτής (π.χ. arduino), αισθητήρας θερμοκρασίας στην ψύκτρα / ψύκτρες, PWM έλεγχο στον ανεμιστήρα, feedback από το fan ώστε να ξέρουμε με πόσες στροφές τρέχει, λαμπάκια / buzzer / LCD / TFT / whatever ως ενδείξεις / ειδοποιήσεις για κάθε περίπτωση, κτλ κτλ. Αυτό κοστίζει από ~10-15 σε εξαρτήματα (εκτός από τον ανεμιστήρα). Με ~10 ακόμα μπαίνει και ethernet interface ώστε να στέλνει και SMNP traps ή/και email αν πάθει κάτι ο ανεμιστήρας ή ανεβάσει θερμοκρασίες.Στη φάση των δοκιμών μπορεί ο μικροελεγκτής να περνάει τα στοιχεία (θερμοκρασίες, RPM, κτλ) μέσω σειριακής σε PC για logging και μελέτη / tuning του λογισμικού.
Αυτό βέβαια δεν απαντάει στην ερώτηση του αν τα fans (ή οι μικροελεγκτές) δημιουργούν παρεμβολές και χαλάνε την ακουστική νιρβάνα..
(hint: τα περισσότερα Hi End μηχανήματα έχουν μέσα μικροελεγκτές..)
πω πω καλυτερα να δωσω 100 ευρω σε μια γαιδουροψυκτρα.