Πτώση έντασης... γιατί?

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,680
Πρόσφατα ακούω με δυό τελικούς arcam που χρησιμοποιούνται οδηγούμενοι στο ένα κανάλι.

Με το που ξεκίνησα αυτό το σεταπ όλα ήταν καλά.
Ενα προβληματάκι που είχα με τον πρώτο, (το ένα κανάλι έπαιζε ελαφρά πιό χαμηλά) το έλυσα σχεδόν αμέσως χρησιμοποιώντας από αυτόν το άλλο, πιό δυνατό που ήταν απόλυτα ταιριασμένο με τον άλλον.
Γιά ένα διάστημα 2 και μηνών άκουγα χωρίς πρόβλημα.

Προχτές μετά από κάτι αλλαγές χωροθέτησης στη σοφίτα, λόγω θέρους, παρατήρησα μεγάλη μετατόπιση της εικόνας προς τα δεξιά.
Αμέσως διαπίστωσα ότι το αριστερό κανάλι έπαιζε πιό σιγά. (αναφέρομαι στον ενισχυτή του οποίου ήδη είχα διαλέξει το πιό δυνατό κανάλι).

Εκανα όλες τις δοκιμές γιά να διαπιστώσω ότι το πρόβλημα οφείλεται αποκλειστικά στον τελικό.
Τελικά δεν μπόρεσα να το εξηγήσω.

Λέτε να φταίει η ζέστη των τελευταίων ημερών?
επίσης παρατήρησα ότι όταν οδηγούνταν το ένα κανάλι (δηλαδή τους τελευταίους δυο μήνες, ζεσταίνονταν και πιό πολύ).

Τώρα ακούω μόνο με τον έναν.

τι μπορεί να φταίει?

Πρόσφατα ακούω με δυό τελικούς arcam που χρησιμοποιούνται οδηγούμενοι στο ένα κανάλι.

Με το που ξεκίνησα αυτό το σεταπ όλα ήταν καλά.
Ενα προβληματάκι που είχα με τον πρώτο, (το ένα κανάλι έπαιζε ελαφρά πιό χαμηλά) το έλυσα σχεδόν αμέσως χρησιμοποιώντας από αυτόν το άλλο, πιό δυνατό που ήταν απόλυτα ταιριασμένο με τον άλλον.
Γιά ένα διάστημα 2 και μηνών άκουγα χωρίς πρόβλημα.

Προχτές μετά από κάτι αλλαγές χωροθέτησης στη σοφίτα, λόγω θέρους, παρατήρησα μεγάλη μετατόπιση της εικόνας προς τα δεξιά.
Αμέσως διαπίστωσα ότι το αριστερό κανάλι έπαιζε πιό σιγά. (αναφέρομαι στον ενισχυτή του οποίου ήδη είχα διαλέξει το πιό δυνατό κανάλι).

Εκανα όλες τις δοκιμές γιά να διαπιστώσω ότι το πρόβλημα οφείλεται αποκλειστικά στον τελικό.
Τελικά δεν μπόρεσα να το εξηγήσω.

Λέτε να φταίει η ζέστη των τελευταίων ημερών?
επίσης παρατήρησα ότι όταν οδηγούνταν το ένα κανάλι (δηλαδή τους τελευταίους δυο μήνες, ζεσταίνονταν και πιό πολύ).

τι μπορεί να φταίει?

...το θέμα είναι οτι το ένα κανάλι , ναι μέν δέν είχε σήμα , αλλά δέν είχε και φορτίο ..? (συνήθως για να έχουμε και τήν πίτα και τον σκυλο , γειώνουμε το hot τής εισόδου και βάζουμε και ένα τουβλάκι 8Ω , στο κανάλι που δέν χρησιμοποιούμε )

...εφόσον δέν έχουμε σχέδιο και εφόσον δεχθούμε οτι τάχεις τσεκάρει όλα , τότε ίσως το πρόβλημα να είναι ή σε κάνενα ολοκληρωμένο (IC) στήν είσοδο ή έχει ταξιδεψει κανένας διαφορικός ...στην χειρότερη κάποιος ηλεκτρολυτικός έχει χάσει χωρητικότητα και έτσι χωρίς τήν πλήρη τάση μάλλον έπεσε η απολαβή

Βέβαια το ερώτημα παραμένει γιατί δέν το έκανε και το άλλο κανάλι ..!!!

Εκείνο που είναι ύποπτο είναι η αύξηση θερμοκρασίας , γιατί όπως και να το δεί κανείς σημαίνει ΑΥΞΗΣΗ κατανάλωσης (είτε αύξησης ρεύματος ηρεμίας απο τήν έλλειψη φορτιου , είτε προβληματαα αστάθειας - ταλάντωση )

Εν τω μεταξύ δέν θυμάμαι ρε συ Δημήτρη , αν αυτοί οι τελικοί έχουν κύκλωμα bridge κλπ

Πάντως θα βοηθούσε να παρατηρούσες αν έχει αυξημένο hiss ή buz ή και βόμβο

..........
.............

τι μπορεί να φταίει?

Δοκίμασες να ακούσεις μόνο με τον άλλον;:AFADF0:

ευχαριστώ γιά τις απαντήσεις.
βέβαια όλες αυτές οι δοκιμές με κοντά 32-34 μέσα στη σοφίτα...δεν.
να ακούσω μόνο με τον άλλον δεν ξέρω.
Είπα ότι ούτως ή άλλως ο ζαβλακωμένος έπαιζε με κάπου 85-100 δεξί αριστερό.
Τώρα έχω την βεβαιότητα ότι παίζει πλέον 85-65 και φυσικά υπάρχει μεγάλη διαφορά με το 100 του άλλου.
Υπάρχει τρόπος να μετρήσω την έξοδο με κάποιο πολύμετρο γιά να δώ γενικά τι παίζει με τα τέσσερα διαθέσιμα κανάλια?

Μανώλη το θέμα της ζέστης είναι δυστυχώς χωρίς τεκμηρίωση. Μόνο με χέρι.
Και παραδόξως ζεσταινότανε πιό πολύ εκείνος που δεν χάλασε και ήταν στον τρίτο όροφο (πρώτος ο βλαμένος, δεύτερος ο mbl, τρίτος αυτός και 4ος το μπλουσκαι).
Από όσο σας είχα ρωτήσει περί γεφύρωσης μου είχατε απαντήσει αρνητικά και έτσι οδήγησα μόνο ένα κανάλι.
Βρε Μανωλιό, αυτό με το τουβλάκι γιά κάντο πιό λιανά. Μη χαλάσουμε και τίποτα αλλο....

Για το τουβλάκιον :

Απο ένα μαγαζί ηλεκτρονικών εξαρτημάτων αγοράζεις ένα τουβλάκι (λευκό ή καφεδουλί ) 8.2 Ω - 5 W (ή και παραπάνω W , οτι έχει το μαγαζί , ούτως ή άλλως μάς είναι αδιαφορον ) και το βάζεις στίς μπόρνες του καναλιού που δέν χρησιμοποιείς , έτσι ώστε να μήν υπάρχει περίπτωση αστάθειας , ταλάντωσης κλπ
Εν τω μεταξύ φροντίζεις πάλι στο κανάλι που δέν χρησιμοποιείς να συνδέσεις στήν είσοδό του ένα βραχυκυκλωμένο RCA αρσενικό , έτσι ώστε να είναι γειωμένη η είσοδος

Τώρα για τα άλλα μάνα μου , τι να σε πώ ? , άσε να περάσουν οι ζέστες και το ξανασυζητάμε :ears:

Απάντηση: Re: Πτώση έντασης... γιατί?

ευχαριστώ γιά τις απαντήσεις.
βέβαια όλες αυτές οι δοκιμές με κοντά 32-34 μέσα στη σοφίτα...δεν.
να ακούσω μόνο με τον άλλον δεν ξέρω.
Είπα ότι ούτως ή άλλως ο ζαβλακωμένος έπαιζε με κάπου 85-100 δεξί αριστερό.
Τώρα έχω την βεβαιότητα ότι παίζει πλέον 85-65 και φυσικά υπάρχει μεγάλη διαφορά με το 100 του άλλου.
Υπάρχει τρόπος να μετρήσω την έξοδο με κάποιο πολύμετρο γιά να δώ γενικά τι παίζει με τα τέσσερα διαθέσιμα κανάλια?

Μανώλη το θέμα της ζέστης είναι δυστυχώς χωρίς τεκμηρίωση. Μόνο με χέρι.
Και παραδόξως ζεσταινότανε πιό πολύ εκείνος που δεν χάλασε και ήταν στον τρίτο όροφο (πρώτος ο βλαμένος, δεύτερος ο mbl, τρίτος αυτός και 4ος το μπλουσκαι).
Από όσο σας είχα ρωτήσει περί γεφύρωσης μου είχατε απαντήσει αρνητικά και έτσι οδήγησα μόνο ένα κανάλι.
Βρε Μανωλιό, αυτό με το τουβλάκι γιά κάντο πιό λιανά. Μη χαλάσουμε και τίποτα αλλο....

Όταν λέει "τουβλάκι" εννοεί "βατική αντίσταση". Έτσι λέγονται. Εσένα που πήγε το μυαλό σου;
Βάλε ένα τράκ με τόνο στα 50Hz στο πλάυερ και μέτρα με ένα πολύμετρο στο AC τι τάσεις θα πάρεις στις εξόδους των καναλιών αλλά πάνω στο "τουβλάκι"
Αν το παρακάνεις στο βόλιουμ το τουβλάκι θα ανάψει και θα σου κάψει τα δάχτυλα. :BDBDG54: Γι αυτό βάλε στα 17βατ ή δύο παράλληλα 15Ω στα 17βατ.
Αν θέλεις να τους σκίσεις σύνδεσε τις αντιστάσεις με μακριά καλώδια και βούτα τες σε ένα ποτήρι με απιονισμένο νερό. Όταν το νερό ζεσταθεί αρκετά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για το ξύρισμα.

Αν μετρήσεις 10 βόλτ στα 8Ω ισοδυναμεί με 12,5βατ. Τα 20βολτ με 50βατ...γενικά ο τύπος είναι Ρ=U(τετράγωνο)/R Το ρεύμα το βρίσκεις από τον τύπο Ι=U/R :guitarist:
:operator:

Re: Απάντηση: Re: Πτώση έντασης... γιατί?

Όταν λέει "τουβλάκι" εννοεί "βατική αντίσταση". Έτσι λέγονται. Εσένα που πήγε το μυαλό σου;
Βάλε ένα τράκ με τόνο στα 50Hz στο πλάυερ και μέτρα με ένα πολύμετρο στο AC τι τάσεις θα πάρεις στις εξόδους των καναλιών αλλά πάνω στο "τουβλάκι"
Αν το παρακάνεις στο βόλιουμ το τουβλάκι θα ανάψει και θα σου κάψει τα δάχτυλα. :BDBDG54: Γι αυτό βάλε στα 17βατ ή δύο παράλληλα 15Ω στα 17βατ.
Αν θέλεις να τους σκίσεις σύνδεσε τις αντιστάσεις με μακριά καλώδια και βούτα τες σε ένα ποτήρι με απιονισμένο νερό. Όταν το νερό ζεσταθεί αρκετά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για το ξύρισμα.

Αν μετρήσεις 10 βόλτ στα 8Ω ισοδυναμεί με 12,5βατ. Τα 20βολτ με 50βατ...γενικά ο τύπος είναι Ρ=U(τετράγωνο)/R Το ρεύμα το βρίσκεις από τον τύπο Ι=U/R :guitarist:
:operator:

Μια χαρά τα λέει ο Κος "ασφάλειας"!!!!!

Βασικά, αν κατάλαβα καλά, τα προβλήματα έντασης υπάρχουν μόνο με τον έναν τελικό.

Υπάρχει η περίπτωση, το συγκεκριμένο μοντέλο, να έχει κάποια ηλεκτρονική προστασία (εκτος από τον ρελέ) για περιορισμό ρεύματος.
Είναι κλασσική τοπολογία που επενεργεί στα drivers.
Και επειδή κάτι δεν πάει καλά, να μπαίνει σε λειτουργία.
Απλά το πρόβλημα επιδεινώθηκε με τη ζέστη.

Ποια μοντελα της ARCAM ειναι ; Παλια , καινουργια ; Ειναι επισκευασμενα ;

Αλλα μαλον χρειαζονται επισκευη και βουρ για την κατηγορια ΑΓΓΕΛΙΕΣ .

d290 d290p
o πρώτος καθαρίστηκε από μένα πριν από 7 χρόνια και μάλλον μετά την επισκευή το ένα κανάλι έχασε ένα κατι τις.....

Ο δεύτερος αγοράστηκε πρόσφατα μεταχ. δεν φαίνεται να παρουσιάζει τέτοιο πρόβλημα, αν και οι βίδες του ήταν πειραγμένες. (και μάλιστα πιό πολύ από του δικού μου που ανοίχτηκε τουλάχιστον 30 φορές...

Απάντηση: Re: Πτώση έντασης... γιατί?

d290 d290p
o πρώτος καθαρίστηκε από μένα πριν από 7 χρόνια και μάλλον μετά την επισκευή το ένα κανάλι έχασε ένα κατι τις.....

Ο δεύτερος αγοράστηκε πρόσφατα μεταχ. δεν φαίνεται να παρουσιάζει τέτοιο πρόβλημα, αν και οι βίδες του ήταν πειραγμένες. (και μάλιστα πιό πολύ από του δικού μου που ανοίχτηκε τουλάχιστον 30 φορές...

Ελάχιστοι χρησιμοποιούν το σωστό κατσαβίδι για κάθε βίδα....

Σοου ....μου την σπάει να βλέπω μηχανήματα με ταλαιπωρημένες βίδες. Δείχνει τσαπατσουλιά και αγαρμποσύνη. Όταν ένα μηχάνημα έχει τέτοιες βίδες έξω όλα να τα περιμένεις μέσα.....:afro:

Κάνε τις μετρήσεις να δούμε τι διαφορές θα δούμε σε κάθε κανάλι. Κανονικά ο βλαμμένος θα πρέπει να έχει αρκετά βόλτ διαφορά....

Και όταν φτιαχτεί... γιατί δεν αποσυνδέεις την τροφοδοσία από το κανάλι που δεν χρειάζεσαι; Τζάμπα ρεύματα ηρεμίας και θερμοκρασίες κλπ....:antlers:

κοίτα Βαγγέλη... μιά από τα ίδια.
Είπα το δικό μου το άνοιξα 30 φορές και μόνο έμπειρο μάτι ξέρει ότι ανοίχτηκε.
Το άλλο ? με κλειστά μάτια.
Αλλά το πρόβλημα ήταν στο δικό μου σο φαρ. Το άλλο είναι ΟΚ
Τώρα βάζεις και δύσκολα....
με τη λύση Τουβλάκι κάτι πιό εύκολο είναι.

Θα δοκιμάσω και τάσεις, ουσιαστικά εκεί είναι η περιέργειά μου....
Αλλά γιατί πρέπει να μετρήσω πάνω στο τουβλάκι ?
(έτσι γιά να μαθαίνω)

Για να μοιάζουν οι συνθήκες πιο πραγματικές. Χωρίς φορτίο δεν ξέρεις τι θα κάνει και ούτε φτιάχτηκε για να οδηγάει άπειρη αντίσταση.

Καλύτερα λοιπόν ένα ένα κανάλι μέτρημα, και το άλλο με βραχυκυκλωμένη είσοδο και με τουβλάκι στην έξοδο.

:idea:Να σου τα κάνω δυσκολότερα;

Αν δεν συνέλθει ο κακός, ξήλωσέ τα όλα από μέσα και κράτα μόνο την τροφοδοσία. :HTEHETH63:

Μετά βγάλε το ένα κανάλι του καλού και βόλεψέ το στο άδειο κουτί.

Θα έχεις έτσι δύο μονομπλόκ με τα τροφοδοτικά τους κλπ.....:drummer:
-bye-

Ώπα...
ανά κανάλι με τουβλάκι στο άλλο και τουβλάκι εκεί που μετράμε .... ε?

το πρόβλημα στον κακό είναι ότι κλώτσησε το καλό κανάλι.
Αυτό που ήταν στα ίσα με τον άλλο.

βασικά τα μπέρια κόντευαν να σουτάρουν εμένα έξω...

Τον εχεις ψαξει για καμια ψυχρη κολληση η οποια εκδηλωθηκε με την μετακινηση ;;;;

Με το "τουβλακι" τι κολλημα φαγατε :bang: ;; Λες και ειναι λαμπατος ενισχυτης :coool:

Re: Απάντηση: Πτώση έντασης... γιατί?

Τον εχεις ψαξει για καμια ψυχρη κολληση η οποια εκδηλωθηκε με την μετακινηση ;;;;

η μετακίνηση δεν αφορούσε το σύστημα, αλλά τον καναπέ ακρόασης...