ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΗΧΟΥ ΜΕ ΛΥΧΝΙΕΣ.

KAMG

New member
27 November 2008
3
ΞΑΝΘΗ
Καλησπέρα σε όλους.Είμαι νέος στη παρέα και ενδιαφέρομαι να κατασκευάσω έναν ενισχυτή ήχου με λυχνίες.Είμαι φοιτητής του τμήματος αυτοματισμού (ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ) και θέλω να παρουσιάσω αυτό το θέμα σαν πτυχιακή εργασία. Καλύτερη επιλογή για έναν ενισχυτή λίγων watt (μέχρι 10watts δικάναλο) είναι κλάσης Α ή ΑΒ; Μπόρεί καποιος να βοηθήσει; Υπάρχει κάποιο σχέδιο που να δουλεύει;

Καλή αρχή με την πτυχιακή σου!
Ενδιαφέρον το θέμα. Από σχέδια ευτυχώς υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Επίσης υπάρχουν και πολλά κιτ που περιέχουν όλα τα εξαρτήματα ή και τυπωμένες πλακέτες (ο πολύ εύκολος δρόμος που πιθανά θα τον απέφευγα εάν σκοπός ήταν να μάθω και κάτι παραπάνω). Ρίξε μια ματιά στα θέματα που έχουν ανεβάσει κατά καιρούς οι συνφορουμίτες και θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία ενισχυτικών.
Αρχικά ας συζητήσουμε εάν θές να φτιάξεις τελικό ενισχυτή ή εάν σε ενδιαφέρει να έχει και στάδιο προενίσχυσης και επιλογέα εισόδων.
Πόσο χρόνο έχεις για το όλο project?

Έχω περίπου 4 μήνες μέχρι να την παρουσιάσω.Με ενδοιαφέρει να έχει και στάδιο προενίσχυσης.Έτσι και αλλιώς θα την κρατήσω ο ίδιος την κατασκευή.Έχω μελετήσει λίγο τη θεωρία,αλλά δεν έχω αποφασίσει ποιο τύπο ενίσχυσης να χρησιμοποιήσω.Ποιος είναι ο ιδανικότερος για μικρή ισχή.

Μια οντως δυσκολη εργασια του 2005 απο μια κοπελια στο πολυτεχνειο,,
Εργασια για κατασκευη OTL με λυχνιες. Απλα για να δεις το ``κτισιμο ``της εργασιας.
Προτεινω κατι σχετικα ευκολο οπως ενα PP AB1.

http://artemis.cslab.ntua.gr/Dienst/UI/1.0/Display/artemis.ntua.ece/DT2005-0157?abstract=ενισχυτων

Η εργασια ειναι αριστερα στην σελιδα ,εκει που λεει ανακτηση εγραφου σε PDF

:guitarist:

ΕΥΓΕ Μαριάνθη Βουμβουλάκη... :firstprize:

1.3 Επίλογος
...
Στο κεφάλαιο αυτό τεκμηριώνεται η σημαντικότητα της εμπειρίας και η αρχή του απλούστερου δρόμου. Μιας και η σχεδίαση ξεκίνησε από ένα πολύ αισιόδοξο σχέδιο για να καταλήξει στην απλούστερη μορφή σχεδίασης ενός τελικού ενισχυτή χωρίς μετασχηματιστή εξόδου. Απλά και λιτά, γιατί κάπως έτσι είναι και η λειτουργία της λυχνίας. Για την κατασκευή ενός ενισχυτή και όχι μόνο χρειάζεσαι την πλήρη κατανόηση των φαινομένων που προσπαθείς να δημιουργήσεις, εμπειρία και σωστή γνώση και την κατασκευή μιας σωστής βάσης λειτουργίας πάνω στην οποία θα γίνουν τυχόν αλλαγές και διορθώσεις για τις λεπτομέρειες. Το ατυχές γεγονός ήταν ότι η συγκεκριμένη εργασία ξεκίνησε ανάποδα, κάτι που χρέωσε χρόνο και πολύ κόπο.

http://artemis.cslab.ntua.gr/Dienst/UI/1.0/Display/artemis.ntua.ece/DT2005-0157?abstract=ενισχυτων

Μπράβο Γιάννη.

Last edited:
Φίλε μου ένα σχέδιο που δουλεύει σίγουρα και πολύ καλό είναι και αυτό.
Το έχω φτιάξει εδώ και κάνα χρόνο με μερικές αλλαγές ,όμως και το πρωτότυπο δουλεύει τέλεια. Όσο για την ποιότητα του ήχου σε περιμένει μια μεγάλη έκπληξη αν τον κατασκευάσεις . Αν το αποφασίσεις στείλε ΠΜ να σου δώσω λεπτομέρειες.-bye-

Attachments

• channel.jpg
    channel.jpg
    69.6 KB · Views: 175
Καλησπέρα σε όλους.Είμαι νέος στη παρέα και ενδιαφέρομαι να κατασκευάσω έναν ενισχυτή ήχου με λυχνίες.Είμαι φοιτητής του τμήματος αυτοματισμού (ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ) και θέλω να παρουσιάσω αυτό το θέμα σαν πτυχιακή εργασία. Καλύτερη επιλογή για έναν ενισχυτή λίγων watt (μέχρι 10watts δικάναλο) είναι κλάσης Α ή ΑΒ; Μπόρεί καποιος να βοηθήσει; Υπάρχει κάποιο σχέδιο που να δουλεύει;

Μηπως ενας SE με μια λυχνια που την οδηγας ευκολα ( πχ 2Α3)?

Σε αυτά τα βάτ, είσαι μια χαρά με μια EL34/KT88 single ended, που αν τη συνδέσεισ ως πέντοδο είναι ευάσθητη και οδηγείται πανεύκολα με μια μόνο λυχνία στην προενίσχυση. Ενα ωραίο σχεδιάκι εινα το RH807, και προσαρμόζεται εύκολα στις προαναφερθείσες λυχνίες εξόδου. Πολύ καλό για να το φτιάξεις και να σου μείνει. Η θεωρία του εδώ http://www.tubecad.com/march2001/ (Partial Feedback Amplifiers). Αν θές κάτι πιο απλο στη θεωρία, το γκούγκλ είναι ο φίλος σου.

Last edited by a moderator:
Το να θελεις να φτιαξεις ενα Ενισχυτη με λαμπες ειναι μια περιπτωση. Το να θελεις να το παρουσιασεις σαν πτυχιακη εργασια ειναι ενα αλλο τελειως διαφορετικο πραγμα.

Στην πρωτη περιπτωση τα πραγματα ειναι αρκετα απλα και σχεδια ή κιτ καταλληλα σαν πρωτη κατασκευη υπαρχουν δεκαδες. Ο καθενας εδω μεσα σιγουρα εχει να σου προτεινει και καποιο, ενω ολοι θα ισχυριζονται οτι το δικο τους ειναι το πιο καταπληκτικο.

Στην περιπτωση της πτυχιακης εργασιας το ζητουμενο θα πρεπει να ειναι κατι σχετικα πρωτοτυπο, που θα επεξεργαζεται ενα ή παραπανω πιο ειδικα θεματα. Αυτο θα καθοριστει σε συνεργασια με τον καθηγητη σου.
Για παραδειγμα, μιας και σπουδαζεις στο τμημα Αυτοματισμων, θα μπορουσε να ειναι κατι που να συνδεει ενα Ενισχυτη Audio με καποιο Συστημα Αυτοματου Ελεγχου. Εκεινο που μου ερχεται πρωτο-πρωτο σαν θεμα σε αυτην την περιπτωση ειναι η διερευνυση της υποθεσης AUTO BIAS (προσοχη ΟΧΙ Self Bias) σε Ενισχυτη λυχνιων, και παρουσιαση-κατασκευη Ενισχυτη με τετοιο κυκλωμα.
Σαν παραδειγμα και μονο του τελευταιου και αν εχεις την προθεση να ασχοληθεις με κατι αρκετα προχωρημενο δες εδω :

http://www.AudioCraftworks.gr/gr/pages/Projects/Amps/Toroidalbased/tena.htm

Αλλοιως φτιαξε ενα απλο Ενισχυτακι να κανεις την δουλεια σου.

Το να θελεις να φτιαξεις ενα Ενισχυτη με λαμπες ειναι μια περιπτωση. Το να θελεις να το παρουσιασεις σαν πτυχιακη εργασια ειναι ενα αλλο τελειως διαφορετικο πραγμα.

Στην περιπτωση της πτυχιακης εργασιας το ζητουμενο θα πρεπει να ειναι κατι σχετικα πρωτοτυπο, που θα επεξεργαζεται ενα ή παραπανω πιο ειδικα θεματα. Αυτο θα καθοριστει σε συνεργασια με τον καθηγητη σου.

ΑΚΡΙΒΩΣ!
Νομίζω οτι ο αγαπητός συνάδελφος έχει πάρα πολύ δίκιο στα παραπάνω, και πραγματικά αυτές ειναι οι γραμμές που θα πρέπει να κινηθείς.

Ναι , καλά τα λέτε αμφότεροι , αλλα σε ...θεωρητικό επίπεδο
Πρακτικά , είναι σχεδόν απίθανο για να μην πω ακατόρθωτο , κάποιος να προβεί σε τέτοια κατασκευή , μην έχοντας αρκετή εμπειρία πάνω σε λαμπάτα , ΕΚΤΟΣ αν κάποιος του τον φτιάξει και τον δώσει ετοιμο ...

Δανειζόμενος τήν εμπειρία αρκετων πτυχιακών εργασιών , μπορώ να πώ οτι το 99% τών φοιτητών ψάχνει ναι μέν κάτι ψιλο-έξυπνο ή ψιλο-άγνωστο στούς πολλούς , ΑΛΛΑ , ΕΥΚΟΛΟ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ και γρήγορα υλοποιήσιμο

Σε αυτή τήν περίπτωση , ένα απλό PP χαμηλής ισχύος (πχ EL84 σε UL) με πχ μικτή πολωση οδηγού και ένα διαφορικό μπροστά με μιά πηγή ρεύματος ελεγχόμενη απο τάση (τουτέστιν 100% φασική ισοοροπία και 100% ισοοροπία ενίσχυσης ) αντε και μιά απλή σταθεροποίηση με μοσφετ θα ήταν το πάντρεμα πολλών καταστάσεων για τον φοιτητή

PS
Ενώ φυσικά θεωρούμε δεδομένο οτι ο φοιτητής θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε μιά γεννήτρια και ένα παλμογράφο και να ξέρει να τα χρησιμοποιεί , έτσι ώστε να μπορέσει να πιστοποιήσει τήν καλή/σωστή λειτουργία να βγάλει κάποιες προδιαγραφές και αν είναι και ψαχτήρι , να βάλει και μιά ανάδραση τής προκοπής

Συμφωνώ απόλυτα με τα δύο παραπάνω ποστ.
Το νόημα είναι η κατανόηση του αντικειμένου:
  1. Σε θεωρητικό επίπεδο πρώτα (ανάλυση)
  2. Αν υπάρχει χρόνος, μία διερεύνηση σε ποιοτικό επίπεδο (κατανόηση δηλαδή των σχεδιαστικών επιλογών και των συμβιβασμών)
  3. Σε πρακτικό επίπεδο ακολούθως (αφού πρόκειται για κατασκευαστική εργασία)

Η πτυχιακή δεν έχει το νόημα της παραγωγής νέων ιδεών και επιστημονικών αποτελεσμάτων (δεν είναι διδακτορική διατριβή) αλλά περισσότερο της κατανόησης των υπάρχοντων.

Αν ήταν κάθε πτυχιακή εργασία αποτέλεσμα καινοτομίας θα υπήρχαν άπειροι νεαροί και νεαρές σχεδιαστές και σχεδιάστριες.

Για να καταλήξω αν ο φίλος θέλει να εκπονήσει την εργασία αυτή ας βρει ένα σχέδιο που δουλεύει και δεν θα κοστίσει αρκετά, ύστερα ας το αναλύσει σε θεωρητικό επίπεδο σε όσο μεγαλύτερο και πληρέστερο βαθμό γίνεται, μετά ας προσπαθήσει να κατανοήσει "λεπτομέρειες" που δεν αναφέρονται στα πανεπιστημιακά συγγράμματα (από ποιότητα τροφοδοσίας μέχρι προβλήματα γείωσης) και ύστερα σταυρώνοντας τα δάκτυλα για καλή τύχη ας το κατασκευάσει.

Re: Απάντηση: ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΗΧΟΥ ΜΕ ΛΥΧΝΙΕΣ.

Όλοι καλά τα λέμε, αλλά ο φίλος που έβαλε το θέμα δεν ξαναφάνηκε……
Λέτε να φοβήθηκε και να την έκανε;;;;
E! "αγαπητε ομοτράπεζε" ας μη βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα :BDGBGDB55:

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον που δείχνετε!Έχω διαβάσει με προσοχή τα μηνύματά σας.Το συμπέρασμα είναι πως όλοι κατά κάποιο τρόπο έχετε δίκιο.Στις πτυχιακές εργασίες είτε μπορείς να παρουσιάσεις κάτι νέο,είναι να αναλύσεις μια υπάρχουσα τεχνολογία.Βασικός τους σκοπός είναι να σε μάθουν πως να φέρεις εις πέρας τον αντικειμενικό σου στόχο.Με απλά λόγια:να αναζητήσεις το αντικείμενο προς μελέτη,να μελετήσεις την υπάρχουσα θεωρία, να σχεδιάσεις και να αναζητήσεις τα υλικά για την υλοποίησή του,να βγάλεις συμπεράσματα από την τελική κατασκευή,να προτείνεις λύσεις για τη βελτίωσή της καθώς και να παρουσιάσεις τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν. Το αντικείμενο ήταν άγνωστο σε εμένα.Το θέμα ήταν ιδέα του φίλου μου Διογένη,λάτρη της καλής ακουστικής. Το βρήκα σαν ευκαιρία αφού είναι κάτι που πραγματικά με ενδιαφέρει!Αυτό που σκέφτομαι να κάνω είναι ένα ενισχυτή PP σε κλάση Α(διπλοκάναλο φυσικά).Μια διπλοτρίοδος για προενίσχυση και δύο πεντόδους για την τελική ενίσχυση (EL84).Αυτές ου λυχνίες σε PP αποδίδουν 17watts.Επίσης θα σχεδιάσω και τις πλακέτες για τα υλικά.Ο υπεύθυνος καθηγητής βρήκε το θέμα αρκετά καλό.Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι καλύτερος ενισχυτής είναι αυτός που ο κατασκευαστής του θεωρεί ιδανικό!

KAMG ..αν θέλεις διάβασε τον κανονισμό της σχολής σου σχετικά με τις πτυχιακές εργασίες, η λέξη πρωτοποριακό, σχεδιαστικά η κατασκευαστικά, δε μου ταιριάζει σε μια κατασκευή ενισχυτή με λυχνίες. Τώρα το πόσο δύσκολο είναι να συγκεντρώσεις υλικά για μια τέτοια κατασκευή... το θεωρώ μάλλον υπόθεση δύο απογευμάτων.
Φυσικά την τελική γνώμη θσ σου την δώσει ο καθηγητής σου, παλιότερα γνώρισα ένα φοιτητή της συγκεκριμένης σχολής που πήρε πτυχίο παρουσιάζοντας ένα προενισχυτή της C&A Electronics.
Στην κουνιάδα μου, που τελείωσε ΤΕΙ ηλεκτρολογίας της Καβάλας της έφτιαξα το ρομπότ του ΕΛΕΚΤΟΡ (basic stamp) και άφησε τον καθηγητή ''άφωνο'', οπότε αν ο καθηγητής σου είναι άσχετος με λαμπάτους ενισχυτές, μη το κουράζεις πολύ..