Πυκνωτής διακόπτη / Πυκνωτής spikes

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πυκνωτής διακόπτη.

Εγώ διάβασα για σπινθηρισμό επαφων διακόπτη πάντως.

Γιάννη για πές που ήταν οι πυκνωτές στα μηχανάκια που δεν χάλασαν;

Και στην τελική μην σκας βρε αδερφέ. Βάλε πυκνωτές παράλληλα και στις επαφές του διακόπτη και στο δίκτυο. Κακό δεν κάνουν.
Μπορείς να βάλεις από έναν και μέσα στον πίνακα και μέσα στα μπουάτ και μέσα στην πρίζα. Κάθε λίγα μέτρα καλώδιο και μερικά νάνο. Σοβαρά το λέω, φίλτρα είναι.

Ο πυκνωτής ήταν παράλληλος? με τον διακόπτη.
Και ο διακόπτης δούλευε χωρίς πρόβλημα για 25-30 χρόνια!
Τώρα με τα φίλιπς που παιδεύομαι, αυτά δεν έχουν πυκνωτή.
Και οι διακόπτες τους μου κάνουν νερά...
Προφανώς από τους σπινθηρισμούς έχουν φθαρεί οι επαφές τους.

Απάντηση: Πυκνωτής διακόπτη.

Ο διακόπτης ήταν μονοπολικός; Αν ναι τότε ο πυκνωτής δεν μπορεί παρά να ήταν παράλληλα στην μοναδική επαφή που διέκοπτε την φάση (ή τον ουδέτερο αν μπει ανάποδα το φις στην μπρίζα).

Σε περίπτωση διπολικού διακόπτη πρέπει να υπάρχουν (νομίζω) δύο πυκνωτές παράλληλα στις δύο επαφές.

Η τοποθέτηση πυκνωτή παράλληλα στο δίκτυο, σαν υψίσυχνο φίλτρο, δεν έχει λόγο να τοποθετηθεί πάνω στον διακόπτη. Το πιθανότερο είναι να υπάρχει κάπου στην πλακέτα του τροφοδοτικού.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, τους σπινθηρισμούς μίας επαφής μπορεί να τους αποσβέσει μόνο ένας πυκνωτής τοποθετημένος παραλληλα στην επαφή.

Έτσι νομίζω..........

O διακόφτης κόβει και την φάση και τον ουδέτερο.
Έχει δηλαδή 2 ιn και 2 out.
Ήδη σκέφτομαι να καταργήσω τον ένα πόλο μήπως και λειτουργήσει καλύτερα.

Re: Πυκνωτής διακόπτη.

Άλλο ο πυκνωτής παράλληλα με τον ΜΣ και άλλο ο πυκνωτής παράλληλα με την διακόπτη.
Ο πρώτος μαζεύει υψίσυχνα παράσιτα, ενώ ο δεύτερος προστατεύει τον διακόπτη.

P.S. Οι πυκνωτές που συνδέονται στο δίκτυο έχουν συγκεκριμένη προδιαγραφή (που δεν θυμάμαι τώρα ποια είναι....)

Αυτός που φωτογράφησα είναι για τέτοια δουλειά.
Εξ' άλλου από παλιό μηχανάκι τον έβγαλα.

Λοιπόν θα τον βάλω παράλληλα στον διακόπτη και αν ζήσω... θα σας πω!
(σόρρυ για το πρήξιμο, αλλά έχω έναν φόβο με τα 230...)

Τζων, αν τελικά βγάλεις συμπέρασμα τι πρέπει να κοτσάρεις, πε και μένα που είμαι πιό άχρηστος...

Αυτός που φωτογράφησα είναι για τέτοια δουλειά.
Εξ' άλλου από παλιό μηχανάκι τον έβγαλα.

Λοιπόν θα τον βάλω παράλληλα στον διακόπτη και αν ζήσω... θα σας πω!
(σόρρυ για το πρήξιμο, αλλά έχω έναν φόβο με τα 230...)
Δεν έχεις φόβο, μην ανησυχείς, ένας πυκνωτής παράλληλα στον διακόπτη στα 0,047μF στα 50 Hz του εναλλασσόμενου έχει εμπέδηση σχεδόν 68ΚΩ οπότε ρεύμα διαρροής θα έχεις 3mA με τον διακόπτη ανοιχτό. Πολλές φορές βάζουν ακόμα μικρότερους πυκνωτές για να έχουν ακόμα μεγαλύτερη εμπέδηση!

Απάντηση: Re: Πυκνωτής διακόπτη.

Τζων, αν τελικά βγάλεις συμπέρασμα τι πρέπει να κοτσάρεις, πε και μένα που είμαι πιό άχρηστος...

Ένα απίστευτο κρύωμα με κράτησε εντός της οικίας μου σήμερις.
Αν και πρήστηκε η μούρη μου και τρέχουν μάτια και μύτες είπα να ασχοληθώ...
Τελικά μερικά εύκολα τα κάνουμε δύσκολα αλλά καλώς, καθώς τα 230V δεν αστειεύονται...

Η τοποθέτηση ήταν πανεύκολη.
Κατόπιν ο πυκνωτάκος στηρίχθηκε με ολίγην θερμόκολλα περισσότερο για λόγους ασφαλείας.
Παρακάτ η φωτό όπου φαίνεται το πυκνωτάκι παραλληλισμένο με τον διακόπτη "βραχυκυκλώνοντας" ουσιαστικά τη φάση με τον ουδέτερο.

Φχαριστώ όλους διά την βοήθεια.:worshippy:

Attachments

• DSC01795.jpg
    DSC01795.jpg
    61.7 KB · Views: 74

Κατοπιν εορτής ποστάρω , αλλα τώρα το είδα
Ο ΑραποJohn το έθεσε το θέμα επι τάπητος καθώς σωστά το είδε και ο Σκαμάγκιος (Γειά σου ρε Βαγγοο)

Λοιπον ΑΛΛΟΣ ο παράλληλος διακοπτης κατά του άρκ που μπαινει παράλληλα με τον διακοπτη και ΑΛΛΟ αυτός που παραλληλίζεται με τήν συνολική αυτεπαγωγή πρωτεύοντος η´δευτερεύοντος
Τ'ωρα τελευταία σε ψαγμένα τροφοδοτικά δέν το κάνουν έτσι , απλά παράλληλα , αλλα το κάνουν με δικτύωμα RC
Και στούς διακοπτες μονο βάζουν απλο πυκνωτή

Οι τάξεις λειτουργίας διαφέρουν απο εφαρμογή σε εφαρμογή και είναι Χ , Χ2 , ΥΙ Υ1 Υ3 Υ2 και με διαφορετικά μονωτικά ...

Γιαννάκο , αν ποτέ θελήσεις RC σε κανα πρωτεύον , απλά μέτρα μου αντίσταση και επαγωγή πρωτεύοντος στο κενό με ανοικτό δευτερεύον και θα σε σάξω ...αυτοματα

...και να πλένεσαι , ενδελεχώς , μάνα μου :worshippy:

ΥΓ
και να σκεπάζεσαι καλά να μην κρυώνεις , τα καλοκαίρια δε μπορείς να κάνεις και θεραπευτικά αμμόλουτρα ......ιχ χι ιχ ιχ ιχ ιχ

Κατοπιν εορτής ποστάρω , αλλα τώρα το είδα
Ο ΑραποJohn το έθεσε το θέμα επι τάπητος καθώς σωστά το είδε και ο Σκαμάγκιος (Γειά σου ρε Βαγγοο)

Λοιπον ΑΛΛΟΣ ο παράλληλος διακοπτης κατά του άρκ που μπαινει παράλληλα με τον διακοπτη και ΑΛΛΟ αυτός που παραλληλίζεται με τήν συνολική αυτεπαγωγή πρωτεύοντος η´δευτερεύοντος
Τ'ωρα τελευταία σε ψαγμένα τροφοδοτικά δέν το κάνουν έτσι , απλά παράλληλα , αλλα το κάνουν με δικτύωμα RC
Και στούς διακοπτες μονο βάζουν απλο πυκνωτή

Οι τάξεις λειτουργίας διαφέρουν απο εφαρμογή σε εφαρμογή και είναι Χ , Χ2 , ΥΙ Υ1 Υ3 Υ2 και με διαφορετικά μονωτικά ...

Γιαννάκο , αν ποτέ θελήσεις RC σε κανα πρωτεύον , απλά μέτρα μου αντίσταση και επαγωγή πρωτεύοντος στο κενό με ανοικτό δευτερεύον και θα σε σάξω ...αυτοματα

...και να πλένεσαι , ενδελεχώς , μάνα μου :worshippy:

ΥΓ
και να σκεπάζεσαι καλά να μην κρυώνεις , τα καλοκαίρια δε μπορείς να κάνεις και θεραπευτικά αμμόλουτρα ......ιχ χι ιχ ιχ ιχ ιχ

Θα σου γεμίσω το γραπτό κοκκινάδια!
Μάλλον εκεί πυκνωτής ήθελες να γράψεις, ε???
Εκτός αν εννοάς την γνωστή πρακτική σου για διπλό διακόπτη.

Βασικά ήθελα να σώσω τον διακόπτη για να μην συνεχίσει να καταστρέφεται...

Σε άλλο μηχανάκι που έχει διακόπτη που κόβει μόνο τη φάση (ή τον ουδέτερο ανάλογα του πως θα χώσωμεν το φιςςςς) βλέπω πως τον γεφυρώνει με ίδιο πυκνωτή.
Αυτό το μηχανάκι είναι 25+ ετών και ο διακόπτης του δουλεύει ωσάν καινουργής.:2thumb22sup:

Re: Απάντηση: Re: Πυκνωτής διακόπτη.

Θα σου γεμίσω το γραπτό κοκκινάδια!
Μάλλον εκεί πυκνωτής ήθελες να γράψεις, ε???
Εκτός αν εννοάς την γνωστή πρακτική σου για διπλό διακόπτη.

Βασικά ήθελα να σώσω τον διακόπτη για να μην συνεχίσει να καταστρέφεται...

Σε άλλο μηχανάκι που έχει διακόπτη που κόβει μόνο τη φάση (ή τον ουδέτερο ανάλογα του πως θα χώσωμεν το φιςςςς) βλέπω πως τον γεφυρώνει με ίδιο πυκνωτή.
Αυτό το μηχανάκι είναι 25+ ετών και ο διακόπτης του δουλεύει ωσάν καινουργής.:2thumb22sup:

Ελα ρε μάνα μου , αφού το κατάλαβες , έκανα λάθος ...ναούμ

.....για τα άλλα που σού γραψα δέν μουπες τίποτα , ε ?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πυκνωτής διακόπτη.

Ελα ρε μάνα μου , αφού το κατάλαβες , έκανα λάθος ...ναούμ

.....για τα άλλα που σού γραψα δέν μουπες τίποτα , ε ?

Γιατί να σου πω?
Τα κατάλαβα???:Banane0:
Μόνο το πλύσιμο αντελήφθην!

Η τοποθέτηση ήταν πανεύκολη.
Κατόπιν ο πυκνωτάκος στηρίχθηκε με ολίγην θερμόκολλα περισσότερο για λόγους ασφαλείας.
Παρακάτ η φωτό όπου φαίνεται το πυκνωτάκι παραλληλισμένο με τον διακόπτη "βραχυκυκλώνοντας" ουσιαστικά τη φάση με τον ουδέτερο.

Φχαριστώ όλους διά την βοήθεια.:worshippy:

Πανεύκολη ήταν μάνα μου. Σωστή ήταν όμως;
Βρε, τόσες μέρες δε λέμε ότι ο πυκνωτής μπαίνει παράλληλα στις επαφές και όχι παράλληλα στο δίκτυο; Αύριο και σύ με τον κηδεμόνα σου :7SFGSFG:

Δηλαδή, για να σε ξαναδώσω να καταλάβεις, εδώ χρειάζεσαι δύο πυκνωτάς παράλληλα στις επαφές του διπολικού διακόπτη

ΥΓ
Περαστικά!

Last edited:

Πανεύκολη ήταν μάνα μου. Σωστή ήταν όμως;
Βρε, τόσες μέρες δε λέμε ότι ο πυκνωτής μπαίνει παράλληλα στις επαφές και όχι παράλληλα στο δίκτυο; Αύριο και σύ με τον κηδεμόνα σου :7SFGSFG:

Δηλαδή, για να σε ξαναδώσω να καταλάβεις, εδώ χρειάζεσαι δύο πυκνωτάς παράλληλα στις επαφές του διπολικού διακόπτη

ΥΓ
Περαστικά!
Και νόμιζα ότι μόνο εγώ το παρατήρησα...
Άλλος ο πυκνωτής ανάμεσα σε φάση - ουδέτερο (κόβει μικρά spikes στα 230) και άλλος στον διακόπτη (βραχυκυκλώνοντας).
Αλήθεια, που οφείλεται η προστασία του διακόπτη σε αυτή την διάταξη; (αιτιολόγηση ψάχνω)

Περίπου έτσι το καταλαβαίνω:
Όταν ανοίγουν οι επαφές ενός διακόπτη, συνεχίζεται η ροή ηλεκτρονίων μέσω του αέρα με την μορφή τόξου (αρκ) μέχρι να απομακρυνθούν αρκετά οι επαφές και το τόξο να σβήσει.
Όταν υπάρχει πυκνωτής, την στιγμή που αποχωρίζονται οι επαφές το ηλ. ρεύμα προτιμά να διέλθει μέσω του πυκνωτή φορτίζοντάς τον στιγμιαία, παρά να κάνει τόξο μέσω του αέρα που έχει μεγάλη αντίσταση. Έτσι δεν έχουμε τόξα-σπινθιρισμούς και δεν καίγονται οι επαφές.

Για τους πυκνωτές στά 230 προσοχή!
Οι πυκνωτές που μπαίνουν παράλληλα στο δύκτιο ή στον διακόπτη πρέπει να αντέχουν τουλάχιστον 250V AC. (Σε περίπτωση μεγάλων μετασχηματιστών ακόμα και πάνω απο τα 250V ac.)
Που σημαίνει ότι πρέπει να γράφει '250V ~' ή '250V ΑC' στό σώμα του, αλλιώς υπάρχει πιθανότητα να 'σκάσει'.

Είμαι λίγο στούρνος αλλά πλέον (μετά από κόπους και βάσανα) αντελήφθην επαρκώς...
Ήτοι θα βάζω στους διακόπτας που κόβουν και φάση και ουδετερο δύο πυκνώτια και στους απλούς, έναν.

Βαγγέλα πολύ με άρεσε η επεξήγησίς σου.:SFGSFGSF:
Κάργα κατανοητή.
Όχι σαν τον άλλο που μόνο στο πλύσιμο έχει το νου του...:ADFADF1:

εγώ κατάλαβα ένα:
άμα θελήσω να κάνω κάτι τέτοιο θα βάλω φωτογραφίες multiple choice και μετά θα κάνω και μιά στατιστική ανάλυση της κατανομής των απαντήσεων.