R-2R attenuator

Με έπιασε και μένα το μικρόβιο του R-2R attenuator. Θέλω να φτιάξω δυο, ένα single ended για attenuation του σήματος που μπαίνει στο ADC μου (PCM4222EVM) και ένα ακόμα balanced για τον δικάναλο προενισχυτή μου.

Η θεωρία μου είναι γνωστή μετά από το σχετικό ψάξιμο που έριξα σε παρόμοιες κατασκευές (δεν είναι λίγες..), έχω βρει και τα σχετικά calculators, τον κώδικα τον γράφω εύκολα σε Arduino, οπότε περνάω στις αντιστάσεις.

Βλέπω σε τουλάχιστον δυο high profile projects να έχουν βάλει MELF αντιστάσεις. Βλέπω να λένε ότι έχουν τον λιγότερο δυνατό θόρυβο. Είναι όντως ιδανικές για τέτοια χρήση;

Η ιδέα που έχω είναι να σχεδιάσω μια δικάναλη πλακέτα με 8 DPDT ρελέ και να φτιάξω τρεις, μία SE για το ADC και άλλες δυο για τον balanced προενισχυτή.

Η μία (SE) θα έχει βήμα 0,1db οπότε θα μπορεί να κάνει atenuation της τάξης των 25.5db, ενώ η άλλη (το σετ των 2 πλακετών) θα έχει βήμα 0,5db οπότε μέγιστο attenuation 127.5db.

Γενικότερα, έχετε καθόλου εμπειρία από R-2R attenuators? (Μανώλη εσύ έχεις, ξέρω, και έχω διαβάσει αρκετά για το Vicol)

Μήπως θα ήταν καλύτερη ιδέα να πήγαινα σε συμβατικές αντιστάσεις (metal film) αλλά με πολύ καλύτερη ακρίβεια; (0.1% αντί 1%);

Δημήτρη, είναι σχεδόν κανόνας να βάζουν σε καλές κατασκευές melf αντιστάσεις.
Οι λόγοι είναι αυτοί που γράφεις δηλ. πολύ χαμηλός θόρυβος και σταθερότητα της τιμής (χαμηλός συντελεστής temperature coefficient) και η σχετικά εύκολη ανεύρεση τιμών ανοχής 0.1%. Αυτός ο συνδιασμός αξιοπιστίας, ακρίβειας και σταθερότητας πρέπει να είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούνται ευρέως από τα καλά συστήματα μέχρι και τα άψογα μετρητικά.

Είμαι 100% σίγουρος ότι έχεις δει τα σχετικά υπολογιστάκια τιμών αντιστάσεων στην κλίμακα του ladder...μάλλον metal film σε ανοχή 0.1% δεν πρέπει να βρίσκεις εύκολα ποικιλία τιμών, ενώ σε ανοχή 0,01% είναι πολύ δύσκολο ακόμη και σε melf.

Ο eijndhoven είχε φτιάξει αρχικώς με αντιστάσεις dale στρατιωτικού τύπου http://www.eijndhoven.net/jos/switchr/design.html αλλά γρήγορα τις παράτησε και πέρασε σε melf (http://www.eijndhoven.net/jos/relaixedpassive/index.html http://www.eijndhoven.net/jos/relaixed2/index.html), είμαι σίγουρος ότι έχεις δει και τις δύο τελευταίες δουλειές του.

Στην αρχή είχα σκεφτεί να το σχεδιάσω μόνος, αναφέρομαι για την πλακέτα με τους ρελέδες και τις αντιστάσεις melf, σαφώς είχα και έχω θέμα στον κώδικα και το arduino δεν το έχω δουλέψει καθόλου...ψάχνοντας είδα ότι υπήρχε κοινό θέμα σε κάθε σχετικό project με διάφορα glitch των ρελέ που προσπαθούσαν να το αντιμετωπίσουν είτε με ειδικούς ρελέδες και κυκλώματατα RC είτε με ειδικό κώδικα στην εναλλαγή των ρελέ.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλα σχεδόν τα project έχουν μειώσει τον αριθμό των ρελέ που εμπλέκονται στη διαδικασία μειώνοντας αναγκαστικά και τα βήματα εξασθένισης.

Του vicol το σχετικό θέμα το λύσαμε πρόσφατα και μάλιστα με συνδρομή του φίλου Salas...οι ρουμάνοι για το ευχαριστώ μας έδωσαν δώρο την ανεξάρτητη ρύθμιση στάθμης ανά είσοδο, λειτουργία που την ετοίμαζαν για την ΟΕΜ εκδοχή του εξασθενητή τους το οποίο ονομάζουν Maya.

Μέχρι στιγμής δεν έχω δει diy project με ρελέδες που να λειτουργεί σωστά με τόσους ρελέδες και κλίμακα μέχρι τα 127.5dΒ, έχω δει τέτοια εξασθένιση σε densen προ πάλι με melf αντιστάσεις.
Πρακτικά εξασθένιση κάτω από τα 90dB είναι στους περισσότερους ενισχυτές μη ακουστή...όλοι τους βάζουν 64 βήματα και ένα mute στα 123dB

Είμαι σίγουρος ότι μπορείς να το καταφέρεις και να φτιάξεις αστέρι κώδικα...αν και ελεύθερο κώδικα που να έχει επιλύσει αυτά τα προβλήματα μάλλον δεν θα βρεις και θα πρέπει να βασιστείς αποκλειστικά στις δικές σου προσπάθειες.
Έχεις κατεβάσει το pdf σχηματικό του vicol? Θα σε βοηθήσει στο τμήμα του R2R ladder πολύ.

Μέχρι στιγμής δεν έχω δει diy project με ρελέδες που να λειτουργεί σωστά με τόσους ρελέδες και κλίμακα μέχρι τα 127.5dΒ, έχω δει τέτοια εξασθένιση σε densen προ πάλι με melf αντιστάσεις.

Αν θέλετε να δείτε πως το κάνει τον ανοίγω και βγάζω κοντινές φώτο,απλώς πείτε μου.
(Αλλά να είναι πρωί με φυσικό φωτισμό,οι βραδινές μου φώτο είναι λίγο αρτιστίκ :flipout: )

Αει γεια σου μπήκες σε μεγάλο κόπο βλέπω.

Δεν μπορώ να βγάλω εύκολη άκρη παρόλο που οι φώτο είναι άψογες. Από πάνω είναι οι ρελέδες επιλογής εισόδων (αυτά τα μαύρα CP Clare εν σειρά), φαίνεται ότι σήμα ταξιδεύει ανά κανάλι και είσοδο από κάτω στις πρώτες melf αντιστάσεις R130,131 / R230,131 πιο κάτω στο μέσο της συστοιχίας των αντιστάσεων melf υπάρχουν jfet OPA LF412, μάλλον για μεγάλη αντίσταση εισόδου αν και περίεργη η θέση. Υπάρχουν όμως τρανζίστρο τριγύρω από τους melf που μπορεί να είναι και στάδιο εξόδου και τα LF412 να λειτουργούν σε ρόλο μπάφερ!
Το πιο περίεργο ακόμη είναι ότι ενώ δημιουργεί συστοιχία melf αντιστάσεων, δεν υπάρχουν ρελέ αλλά υπάρχει κλασικό ποτ 10Κ με μοτέρ (λίγο παρακάτω διακρίνεται και ελεγκτής του μοτέρ).

Υπάρχει ακόμη και το προστατευμένο (αυτό που περίτεχνα άνοιξε ο Σωκ) με ολοκληρωμένο που επιμελημένα έχουν κρυφτεί τα χαρακτηριστικά του. Θυμάμαι ότι στους προ της η Densen, έβαζε και ένα μικρό στάδιο εξόδου σε τάξη Α, τώρα πιο από τα δύο είναι να σας γελάσω
Δεν νομίζω ότι μπορώ να δώσω απάντηση έτσι απλά!
Πάντως σε αυτόν το pre δεν φαίνεται να διατηρείται στάθμη μέσω R2R ladder αντιστάσεων.

Μανόλο,κι εγώ αυτό καταλαβαίνω όπως το βλέπω.
Φαίνεται πως το εισερχόμενο σήμα μετά τα ρελέ πάει σε κάποιο πρώτο στάδιο με μεγάλη αντίσταση που μάλλον το προετοιμάζει για το ποτ.
Από ότι διάβασα,αυτό το κάνουν γιατί το ποτ μόνο του θα άλλαζε τα ηλ. χαρακτηριστικά ανάλογα την στάθμη ενώ έτσι τα διατηρεί εκεί που θέλει.

Μετά το ποτ έχει κάποιου είδους μπάφερ με διακριτά,οι ίδιοι λένε πως είναι τάξη Α' (όπως όλα τα παρόμοια στάδια στους πρε) και η δουλειά του είναι να διατηρεί πολύ χαμηλή αντίσταση εξόδου και να μπορεί να οδηγεί μακριά καλώδια.
Τώρα,τι τις κάνει τόσες αντιστάσεις...

Ρε παιδιά τι μανία και αυτή με τις μιλφ αντιστάσεις. :)

Γιατί θέλετε να το κάνετε πιο πολύπλοκο από ότι είναι? Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είναι τόσο πολύπλοκο το densen Σωκ.

Δημήτρη, αν θέλεις να ενσωματώσεις σοβαρότατο ρυθμιστικό εντός του προενισχυτή σου να έχεις υπόψη ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις σεβαστό μήκος καλωδιώσεων ώστε να το συνδέσεις στις θέσεις που προβλέπονται...

Σταύρο,ο Θεός κι η ψυχή του του Σίλενσεν,από άνθρωπο όμως που έχει βάλει 4 ζευγάρια pre-out + 2 ζευγη tape-out+ 2 tape in+processor-in και out χώρια τις κλασικές εισόδους μην περιμένεις minimal. :flipout:

To ότι το pot μεταβάλει τα ηλ. χαρακτηριστικά ανάλογα την στάθμη και μαζί την αντίσταση εισόδου το προβλέπουν και το αντιμετωπίζουν αρκετοί κατασκευαστές πάντως.
Κι εκεί είναι δίλημμα,είτε θα ψάξεις πηγή που να ταιριάζει εντελώς είτε θα κάνεις κάτι τέτοιο και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Πάντως R2R δεν δείχνει να είναι,οπότε πάμε παρακάτω.

Σταύρο σε χαιρετώ.
Ο Σωκράτης ένθεσε κάποιες φώτο από το προ του, επειδή αναφέρθηκα στην περίπτωση των densen όπου διατηρούν βήμα 0.5dB και κάπου είχα δει ότι χρησιμοποιούσαν melf αντιστάσεις. Τις έβαλε λοιπόν μήπως και βοηθήσουν στη σκέψη μας, επειδή ο Δημήτρης εξέφρασε την επιθυμία να έχει βήμα 0.5dB μέχρι τα 127dB εξασθένισης.

@Σωκράτης = αυτή ακριβώς που περιγράφεις είναι η φιλοσοφία που έχει περιγράψει για τους προ ο κατασκευαστής της Densen, περισσότερο ως στάδιο εξόδου το βλέπω τελικά παρά εισόδου, αυτό δικαιολογεί και τα τρανζιστοράκια και τις αντιστάσεις αλλά και το OPA, το έκανε διακριτό κατά μεγάλο μέρος. Σαφώς και εάν είχει ως είσοδο μόνο το 10Κ ποτ θα είχε προβλήματα αναλόγως της θέσεως του ποτ, το γνωστό θέμα των παθητικών.

Αν το ποτ προορίζεται για προενισχυτή αναφοράς σε ακροάσεις δοκιμών (όπου απαιτείται ακριβέστατη ρύθμιση της έντασης), ή για προ με ακριβέσταση απεικόνιση της έντασης αναπαραγωγής, πάω πάσο.

Όσο αναφορά στα υπόλοιπα, δηλαδή στην ανεπάρκεια σωστής οδήγησης πηγών (λόγω του Rin < 10k), επιτρέψτε μου να μην συμμερίζομαι τις ανυσηχίες.

Η "απώλεια" σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι εύκολα ακουστή με τη προυπόθεση ότι στην είσοδο του προ έχει τοποθετηθεί σοβαρό κλασσικό ρυθμιστικό (π.χ. Alps Black Beauty).

Τελευταίο παράδειγμα τo soekris και η ακρόασή του μέσα από τον προ μου με Rin = 8k.

Προσοχή, δεν αναφέρομαι σε παθητικό προ / εξασθενητή.

Αν και είμαι εκτός θέματος η Densen είναι λίγο περίεργη στις επιλογές της. Έχει και μία αγάπη στα κρυφά, παράδειγμα έχει βρει κάποιος τι μάρκα είναι οι ηλεκτρολυτικοί που χρησιμοποιεί;

Aκόμα ψάχνουμε αντίσταση εισόδου εξόδου στα μηχανάκια της, εσύ θέλεις και μοντέλο πυκνωτών βρε Στέλιο lol

Re: Απάντηση: R-2R attenuator

Δημήτρη, είναι σχεδόν κανόνας να βάζουν σε καλές κατασκευές melf αντιστάσεις.
Οι λόγοι είναι αυτοί που γράφεις δηλ. πολύ χαμηλός θόρυβος και σταθερότητα της τιμής (χαμηλός συντελεστής temperature coefficient) και η σχετικά εύκολη ανεύρεση τιμών ανοχής 0.1%. Αυτός ο συνδιασμός αξιοπιστίας, ακρίβειας και σταθερότητας πρέπει να είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούνται ευρέως από τα καλά συστήματα μέχρι και τα άψογα μετρητικά.

Είμαι 100% σίγουρος ότι έχεις δει τα σχετικά υπολογιστάκια τιμών αντιστάσεων στην κλίμακα του ladder...μάλλον metal film σε ανοχή 0.1% δεν πρέπει να βρίσκεις εύκολα ποικιλία τιμών, ενώ σε ανοχή 0,01% είναι πολύ δύσκολο ακόμη και σε melf.

Ο eijndhoven είχε φτιάξει αρχικώς με αντιστάσεις dale στρατιωτικού τύπου http://www.eijndhoven.net/jos/switchr/design.html αλλά γρήγορα τις παράτησε και πέρασε σε melf (http://www.eijndhoven.net/jos/relaixedpassive/index.html http://www.eijndhoven.net/jos/relaixed2/index.html), είμαι σίγουρος ότι έχεις δει και τις δύο τελευταίες δουλειές του.

Στην αρχή είχα σκεφτεί να το σχεδιάσω μόνος, αναφέρομαι για την πλακέτα με τους ρελέδες και τις αντιστάσεις melf, σαφώς είχα και έχω θέμα στον κώδικα και το arduino δεν το έχω δουλέψει καθόλου...ψάχνοντας είδα ότι υπήρχε κοινό θέμα σε κάθε σχετικό project με διάφορα glitch των ρελέ που προσπαθούσαν να το αντιμετωπίσουν είτε με ειδικούς ρελέδες και κυκλώματατα RC είτε με ειδικό κώδικα στην εναλλαγή των ρελέ.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλα σχεδόν τα project έχουν μειώσει τον αριθμό των ρελέ που εμπλέκονται στη διαδικασία μειώνοντας αναγκαστικά και τα βήματα εξασθένισης.

Από λίγο που είχα ψάξει τις MELF δεν είχα καταφέρει να βρω όλες τις τιμές που χρειαζόμουν για τον attenuator που είχα στο μυαλό μου (και που είχαν προκύψει από το online calculator της AMB), οπότε είχα στραφεί σε πιο "συμβατικές" αντιστάσεις (0.1% πάντα και με μικρό ppm), οι οποίες είχα δει ότι είναι όντως διαθέσιμες. Αλλά επειδή το κόστος τους δεν είναι μικρό, λέω να ξαναψάξω τις MELF, τώρα που έμαθα ότι τις φέρνει και η RS (αν και σε πακέτα των 25 αν είδα καλά.. άουτς..).

Για τα glitches έχω διαβάσει αρκετά, ο Eijndhoven λέει ότι το έχει αντιμετωπίσει με κώδικα (έχει γράψει αρκετή τεκμηρίωση) οπότε λογικά θα το παλέψω. Απ' ότι λέει τελικά μάλλον δεν χρειάζονται ιστορίες με RC κυκλώματα. Είδομεν.. θα δείξει στο breadboard.

Πάντως δεν βλέπω τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με το πλήθος των ρελέ.

Του vicol το σχετικό θέμα το λύσαμε πρόσφατα και μάλιστα με συνδρομή του φίλου Salas...οι ρουμάνοι για το ευχαριστώ μας έδωσαν δώρο την ανεξάρτητη ρύθμιση στάθμης ανά είσοδο, λειτουργία που την ετοίμαζαν για την ΟΕΜ εκδοχή του εξασθενητή τους το οποίο ονομάζουν Maya.

Πρακτικά εξασθένιση κάτω από τα 90dB είναι στους περισσότερους ενισχυτές μη ακουστή...όλοι τους βάζουν 64 βήματα και ένα mute στα 123dB

Είμαι σίγουρος ότι μπορείς να το καταφέρεις και να φτιάξεις αστέρι κώδικα...αν και ελεύθερο κώδικα που να έχει επιλύσει αυτά τα προβλήματα μάλλον δεν θα βρεις και θα πρέπει να βασιστείς αποκλειστικά στις δικές σου προσπάθειες.
Έχεις κατεβάσει το pdf σχηματικό του vicol? Θα σε βοηθήσει στο τμήμα του R2R ladder πολύ.

Βασικά ούτε εγώ δεν έχω τόση ανάγκη για τόσα βήματα, αλλά είπα μιας και θα φτιάξω πλακέτες, τι 7 τι 8 ρελέ. Στο κάτω κάτω θα μπορώ να κάνω attenuator και με λιγότερα ρελέ με ελάχιστη τροποποίηση στο PCB.

Το σχηματικό του vicol το έχω δει, δεν έχει κάνει κάτι το ιδιαίτερο. Textbook που λέμε, όσο αφορά το R-2R.

Πιο πολύ ενδιαφέρον έχει το σχηματικό του RelaiXed 2, το οποίο στο κύκλωμα επιλογής πηγής έχει βάλει πρόβλεψη για SE και balanced σήματα και κάνει (με ρελέ) αλλαγή στον τρόπο που δουλεύει το κύκλωμα, ανάλογα το σήμα. Αλλά αυτό ξεφεύγει από το topic μας..

Ο ίδιος έχει δώσει ως open source τον κώδικά του για όλα τα σχετικά projects, οπότε μπορεί να ρίξω και εκεί μια ματιά. Λέει ότι έχει λύσει το θέμα των glitches με software.

Για αρχή στόχο έχω να βρω λίγο χρόνο να βάλω μερικά ρελέ και μερικές αντιστάσεις σε ένα breadboard παρέα με ένα arduino και να αρχίσω να βλέπω τι γίνεται..

Νομίζω ότι η καλύτερη πηγή για MELF είναι η Farnell (σου έχω κάνει μια πρόχειρη αναζήτηση στο σύνδεσμο).

Για τα glitches οι περισσότεροι συνηγορούν ότι δημιουργείται από την ταυτόγχρονη ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση τους (στο σύνολο), ίσως και για αυτό το λόγο μειώνουν τον αριθμό.
Στη λύση που δώσαμε στο κύκλωμα του Ρουμάνου, φάνηκε ότι όταν μειώσεις την τιμή της τάσης που πάει στα ρελέ από τα 5V σε ένα όριο γύρω στα 4, αυτό το φαινόμενο εξαφανίζεται...αυτό λογικά θα λειτουργήσει σε όλα τα σχέδια ανεξάρτητα του κώδικα και του ελεγκτή...έχετε το στο νου σου γιατί μπορεί να σε γλιτώσει από το να ψάχνεις τον κώδικα. Σε μένα με μια δίοδο εν σειρά λύθηκε το θέμα, άλλοι βάλανε δύο εν σειρά στα 5V.

Σε αυτό το σημείο θα προσέξεις να απομονώσεις πλήρως τα δύο gnd του σήματος, να είναι παντελώς ανεξάρτητα και καμία σχέση με την τροφοδοσία εννοείται. Κάπου (δεν έχω πρόχειρο το σύνδεσμο, πιθανόν να υπάρχει μέσα στο νήμα με το Vicol R2R...που είχε φτιάξει ο tsip), είχαμε βρει μια δουλειά μηχανικού της Philips που είχε φτιάξει ένα περίφημο pdf, για το πως αποφεύγεις σε κυκλώματα R2R τα παραγόμενα glitch από τα ρελέ).

H δουλειά του Eijndhoven είναι άριστη και πιθανόν να τον έχουν αντιγράψει οι περισσότεροι, εάν σε ενδιαφέρει πάντως το θέμα του balanced να ξέρεις ότι εάν παραλληλήσεις δύο πλακέτες του Ρουμάνου, φτάχνεις balanced στη στιγμή και εννοείται με μία τροφοδοσία και με έναν ελεγκτή, το έχει προνοήσει πάνω στις πλακέτες του.
Επίσης θα προσέξεις την είσοδο-έξοδο της σύνθετης αντίστασης, είτε θα προσαρμόσεις στο ιδανικό την είσοδο ή την έξοδο...συνήθως προσαρμόζουν την είσοδο και στην έξοδο εφαρμόζουν τη λύση μπάφερ και είναι ΟΚ.

Dimdim
Έχει ενδιαφέρον το όλο Project, ειδικά μιας και λες και για Balanced

Τώρα από melf δε κατέχω, αλλά εάν το μόνο πρόβλημα είμαι οι ποσότητες , πιθανά εάν οργανωθούμε , η ποσότητες να μας βγουν και σε καλό, να κάνουμε το binning μας.

Dimdim τα 127db τα βλεπω πολλα κυριως λογο χρηστικότητας. Για να πηγαινεις απο τα -127 στα -20,-35 που θα ακούς ειναι σεβαστη διαδρομη και με το τσακα-τσακα των ρελε θελει τον χρονο του..

Dimdim τα 127db τα βλεπω πολλα κυριως λογο χρηστικότητας. Για να πηγαινεις απο τα -127 στα -20,-35 που θα ακούς ειναι σεβαστη διαδρομη και με το τσακα-τσακα των ρελε θελει τον χρονο του..

Όντως , αλλά για όλα υπάρχουν λύσεις
Λ.χ.
Λογαριθμική επιτάχυνση σε συνεχόμενη κίνηση
Μικρή καθυστέρηση στην αλλαγή έντασης μέχρι να σιγουρευτείς ότι ο χρήστης δεν παίζει συνεχόμενα με το κουμπί

Και φυσικά εναλλακτικά modes για τη χρήση του κουμπιού, standard / detail / log / extreme

Re: Απάντηση: R-2R attenuator

Νομίζω ότι η καλύτερη πηγή για MELF είναι η Farnell (σου έχω κάνει μια πρόχειρη αναζήτηση στο σύνδεσμο).

Για τα glitches οι περισσότεροι συνηγορούν ότι δημιουργείται από την ταυτόγχρονη ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση τους (στο σύνολο), ίσως και για αυτό το λόγο μειώνουν τον αριθμό.
Στη λύση που δώσαμε στο κύκλωμα του Ρουμάνου, φάνηκε ότι όταν μειώσεις την τιμή της τάσης που πάει στα ρελέ από τα 5V σε ένα όριο γύρω στα 4, αυτό το φαινόμενο εξαφανίζεται...αυτό λογικά θα λειτουργήσει σε όλα τα σχέδια ανεξάρτητα του κώδικα και του ελεγκτή...έχετε το στο νου σου γιατί μπορεί να σε γλιτώσει από το να ψάχνεις τον κώδικα. Σε μένα με μια δίοδο εν σειρά λύθηκε το θέμα, άλλοι βάλανε δύο εν σειρά στα 5V.

Τα θυμάμαι αυτά από το νήμα του Vicol. Βασικά τα ρελέ θα τα οδηγώ με ένα ULN2803 το οποίο δέχεται τάσεις έως 50V και "κόβει" σε κατάσταση on περίπου 1.7V, οπότε με ~5,7V τάση στην είσοδο θα πάρω 4V.

Σε αυτό το σημείο θα προσέξεις να απομονώσεις πλήρως τα δύο gnd του σήματος, να είναι παντελώς ανεξάρτητα και καμία σχέση με την τροφοδοσία εννοείται. Κάπου (δεν έχω πρόχειρο το σύνδεσμο, πιθανόν να υπάρχει μέσα στο νήμα με το Vicol R2R...που είχε φτιάξει ο tsip), είχαμε βρει μια δουλειά μηχανικού της Philips που είχε φτιάξει ένα περίφημο pdf, για το πως αποφεύγεις σε κυκλώματα R2R τα παραγόμενα glitch από τα ρελέ).

Τα διαφορετικά gnd είναι κλασικό must have, και λόγω digital vs. analog gnd και λόγω βελτίωσης του snr και του channel separation γενικότερα.

Αυτό το paper που λες αν το βρεις μπορεί να μου φανεί χρήσιμο..

H δουλειά του Eijndhoven είναι άριστη και πιθανόν να τον έχουν αντιγράψει οι περισσότεροι, εάν σε ενδιαφέρει πάντως το θέμα του balanced να ξέρεις ότι εάν παραλληλήσεις δύο πλακέτες του Ρουμάνου, φτάχνεις balanced στη στιγμή και εννοείται με μία τροφοδοσία και με έναν ελεγκτή, το έχει προνοήσει πάνω στις πλακέτες του.
Επίσης θα προσέξεις την είσοδο-έξοδο της σύνθετης αντίστασης, είτε θα προσαρμόσεις στο ιδανικό την είσοδο ή την έξοδο...συνήθως προσαρμόζουν την είσοδο και στην έξοδο εφαρμόζουν τη λύση μπάφερ και είναι ΟΚ.

Πριν 7 χρόνια που σχεδίαζα τον δικάναλο προ μου είχα πει ότι θα του έβαζα το πρώτο ladder του Eijndhoven αλλά όταν έφτασα να τον παραγγείλω μου είχε πει ότι είχε ξεμείνει από στοκ. Τι να κάνω, έβαλα Alps. Καιρός είναι να πάω επιτέλους σε ladder. :smile:

Όσο αφορά τις σύνθετες αντιστάσεις εισόδου / εξόδου, δεν ξέρω αν είναι πιο σωστό το ένα ή το άλλο. Αν δεν ήμασταν πιουρίστες απλά θα βάζαμε στάδια και πριν και μετά το ladder και θα ξεμπερδεύαμε. Επειδή όμως είμαστε, λέω να κάνω ένα με αντίσταση εισόδου 47K και εξόδου μεγάλη, ώστε να βάλω τελεστικό στην έξοδο.

Κάτι τέτοιο ας πούμε:

8-relay-0.5db.png