R-2R attenuator

Dimdim
Έχει ενδιαφέρον το όλο Project, ειδικά μιας και λες και για Balanced

Τώρα από melf δε κατέχω, αλλά εάν το μόνο πρόβλημα είμαι οι ποσότητες , πιθανά εάν οργανωθούμε , η ποσότητες να μας βγουν και σε καλό, να κάνουμε το binning μας.

Κυρίως οι τιμές (Ω/ΚΩ/ΜΩ) φαίνονται να είναι πρόβλημα.. αλλά θέλω να το δω καλύτερα..

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Dimdim τα 127db τα βλεπω πολλα κυριως λογο χρηστικότητας. Για να πηγαινεις απο τα -127 στα -20,-35 που θα ακούς ειναι σεβαστη διαδρομη και με το τσακα-τσακα των ρελε θελει τον χρονο του..

What tmjuju said. :)

Όλα software είναι..

Έχετε υπολογίσει το footprint της κατασκευής?

Δεν πρέπει να καταλήξει σε μεγάλη επιφάνεια πλακέτας!

Δεν έχω σχεδιάσει κάτι, αλλά εκτιμώ ότι μια δικάναλη πλακέτα θα βγει περίπου 15 x 5 cm. Δεν υπάρχει λόγος να είναι μεγαλύτερη.. και τα 15cm είναι λόγω του μήκους των ρελέ (~14mm ο ένας αυτοί που έχω στο μυαλό μου (DIL-10 footprint)).

Τελικά πίσω από όλα κρύβεται ο Eijndhoven, δικό του ήταν το paper και όχι μόνο...πηγή γνώσης είναι ο άνθρωπος.
https://docs.google.com/document/d/1qPDSK1YfCo7eXe1PQdgsoGUNzF8D04ySPIbHcezkPMY/edit?hl=en

Κάνε μου μια χάρη και προωθησέ μου αυτό το calculator, αυτές τις τιμές που έχεις βάλει δεν υπάρχει περίπτωση να τις βρεις, νομίζω είναι σημαντικό να σου δίνει δυνατότητα αρχιτεκτονικής, δηλ. τύπου R2R ladder, logarithmic, shunt e.t.c

Μελετησέ σε σχέση με τις ανάγκες σου, αποφάσισε την αρχιτεκτονική και κατόπιν των διαθέσιμων αντιστάσεων δες για Rin/Rout, εάν βάλεις μπάφερ τύπου τελεστικού έχει καλώς γιατί έχεις μεγαλύτερη ευελιξία, εάν πας όμως για DCB1, θεώρησε ότι το ιδεατό της εισόδου του είναι γύρω στα 16-20K, φυσικά εάν πας για balanced η κατασκευή γίνεται σύνθετη με διπλά DCB1 και το κόστος εκτοξεύεται...

Re: Απάντηση: R-2R attenuator

Τελικά πίσω από όλα κρύβεται ο Eijndhoven, δικό του ήταν το paper και όχι μόνο...πηγή γνώσης είναι ο άνθρωπος.
https://docs.google.com/document/d/1qPDSK1YfCo7eXe1PQdgsoGUNzF8D04ySPIbHcezkPMY/edit?hl=en

Αυτό που λες το έχω διαβάσει ήδη 2 φορές.. αυτό έλεγα παραπάνω που μίλαγα για καλή τεκμηρίωση. :D

Κάνε μου μια χάρη και προωθησέ μου αυτό το calculator, αυτές τις τιμές που έχεις βάλει δεν υπάρχει περίπτωση να τις βρεις, νομίζω είναι σημαντικό να σου δίνει δυνατότητα αρχιτεκτονικής, δηλ. τύπου R2R ladder, logarithmic, shunt e.t.c

Είναι το γνωστό calculator της AMB: http://www.amb.org/audio/delta1/ (πατάς στο Resistor Calculator στα αριστερά)

Τις τιμές αυτές τις έχω ήδη βρει σε 0.1% στον Mouser, αλλά σε συμβατικές αντιστάσεις, όχι MELF.

Μελετησέ σε σχέση με τις ανάγκες σου, αποφάσισε την αρχιτεκτονική και κατόπιν των διαθέσιμων αντιστάσεων δες για Rin/Rout, εάν βάλεις μπάφερ τύπου τελεστικού έχει καλώς γιατί έχεις μεγαλύτερη ευελιξία, εάν πας όμως για DCB1, θεώρησε ότι το ιδεατό της εισόδου του είναι γύρω στα 16-20K, φυσικά εάν πας για balanced η κατασκευή γίνεται σύνθετη με διπλά DCB1 και το κόστος εκτοξεύεται...

Δεν το βλέπω για DCB1, balanced γαρ.. δεν θα χωράει στο slim line των 2U που έχω.. :p

Attachments

• Untitled.png
    Untitled.png
    41.3 KB · Views: 102

Δεν το βλέπω για DCB1, balanced γαρ.. δεν θα χωράει στο slim line των 2U που έχω.. :p

Ένα DCB1 χρειάζεται, μόνο το output με τα 2sk170 και το ένα ρελέ χ2 και είσαι έτοιμος balanced, είναι υπερβολή δύο πλακέτες - δύο τροφοδοτικά! Ιδανικό ποτ είναι το 10Κ αν δεν κάνω λάθος!

Attachments

• II3OyDj.jpg
    II3OyDj.jpg
    222.2 KB · Views: 93
Last edited:

Επίσης θα προσέξεις την είσοδο-έξοδο της σύνθετης αντίστασης, είτε θα προσαρμόσεις στο ιδανικό την είσοδο ή την έξοδο...συνήθως προσαρμόζουν την είσοδο και στην έξοδο εφαρμόζουν τη λύση μπάφερ και είναι ΟΚ.

To vicol προσαρμόζει την έξοδο σε 10Κ το ιδεατό για dcb1...
– Input resistance ranges from 20k to 1M for a Rload of 1M.
– Output resistance ranges from 9.75k to 10.5k

@ prooptiki = σωστός για το Rout του Vicol και πάλι σωστός για το DCB1, έχω γράψει ανακρίβεια.

Για βάλε ένα σχηματικό ή εξηγησέ το καλύτερα τη δυνατότητα με ένα DCB1 υποστήριξης xlr εξόδου, γιατί δεν το καταλαβαίνω. Ο Ρουμάνος δίνει ένα σχηματικό για το πως συνδιάζονται δύο πλακέτες του σε xlr αλλά η καλύτερη συνδεσμολογία που προκύπτει είναι αυτή:
VC_balanced%202%20output.gif

Ενα πλήρες με τροφοδοτικό και ένα κομμάτι το κίτρινο ή το κόκκινο για το ένα κανάλι κι αν θέλεις ακόμα ένα για sub πχ!

Ομολογώ ότι δεν σε καταλαβαίνω.
Εάν βασιστούμε στο σχέδιο του Ρουμάνου, η έξοδος του R2R έχει δύο hot (red), δύο cold (blue) και τις ενοποιημένες γειώσεις ανά πλακέτα, πως αυτά θα πάνε στο είσοδο του dcb1 και πως θα συνδεθεί η έξοδος του dcb1 στα δύο xlr?

Κατά τη γνώμη μου (και δεν ξέρω εάν αυτό ενδιαφέρει το Δημήτρη στο σχέδιο του) στην περίπτωση του xlr, είναι να συνδεθεί το dcb1 όχι στην έξοδο του R2R, αλλά στη θέση buffer που είχε σχεδιαστεί για ΟΕΜ χρήση πάνω στην πλακέτα του Ρουμάνου. Έτσι ίσως μπορεί να λειτουργήσει με ένα μπάφερ (είναι το Ρ17 στο σχήμα που παρέθεσα)

Δεν ξέρω εάν βγαίνουμε παντελώς εκτός θέματος, αλλά το βλέπω ως διπλό μπάφερ, κάτι σαν παράλληλο με μία παράλληλη τροφοδοσία και μοίρασμα της κοινής εισόδου...δεν είμαι οικείος εντελώς με την τοπολογία του Mesmerize αλλά κάπως έτσι το βλέπω.
Πιθανώς η θέση του Ρ17 να είναι πιο οικεία για μια τέτοια λύση...μια επικοινωνία με το Ρουμάνο ίσως μας βοηθήσει καλύτερα.

το ένα mermerize ή hotrod ή το απλό

Left = +xlr
Right = - xlr
Ground = ground

η δεύτερη πλακετίτσα η μικρή-κομμένη τα ίδια για το άλλο κανάλι

η θέση P17 είναι για bypass σε περίπτωση που έχουμε εγκατεστημένο το buffer της πλακέτας, οπότε κατευθείαν από το ουτ της πλακέτας πάμε στα dcb1, τώρα αν θέλεις να μειώσεις τις διαδρομές τσιμπάς τα σήματα νωρίτερα από την περιοχή του μπάφερ.... αν είχε πχ και στο τηλεχειριστήριο on off για το buffer τότε θα ήθελε ακόμα ένα ρελεδάκι!

Το συγκεκριμένο project το είχα ως πολύ χαμηλής προτεραιότητας τους τελευταίους μήνες (μιας και έχουν προτεραιότητα άλλα και άλλα..) αλλά όλο και κάτι έκανα όταν έβρισκα ευκαιρία.

Έτσι σιγά σιγά έφτασα να έχω working prototype:

2016-02-10 19.05.25.jpg

Είναι με 8 relays οπότε έχω συνολικά 256 βήματα ελέγχου. Όπως το έχω φτιάξει κάνει attenuation μέχρι 127db με βήματα του 0.5db. Ναι, είναι υπερβολή, αλλά αν τελικά μας φτάνουν λιγότερα βήματα μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα και ο κώδικας και το τυπωμένο.

Ο έλεγχος είναι από arduino με rotary encoder και για οθόνη έβαλα αυτή που ήδη είχα πάνω στον πάγκο μου, δηλαδή μια TFT 2.4".

Ο κώδικας παρότι είναι σε πρώιμο στάδιο φαίνεται να λειτουργεί κανονικά.. ίσως χρειαστεί fine tuning για να ξεφορτωθώ τίποτα glitches (αν και για την ώρα στα πεταχτά που το κοίταξα στον παλμογράφο δεν είδα κάτι ιδιαίτερο..).

Οπότε λέω να δώσω μια παραγγελία για μια δεκάδα πλακέτες. Κάθε πλακέτα θα έχει πάνω της τους ρελέδες και 2 ολοκληρωμένα ελέγχου και οδήγησης. Ο έλεγχος θα γίνεται από Arduino μέσω I2C.

Τα εξαρτήματα θα είναι όλα through-hole με εξαίρεση τα ολοκληρωμένα (γιατί έχω ήδη πάρει καλές αντιστάσεις through hole).

Αν υπάρχει ενδιαφέρον θα μπορούσα να βγάλω και ένα σχέδιο το οποίο να παίζει με αντιστάσεις & ρελέ SMD.. Δεν θα ήθελα όμως να υποστηρίζει το ίδιο τυπωμένο και through hole και SMD.

Δημήτρη τα έχεις δώσει όλα, δεν σε προλαβαίνει κανείς...

Εάν θυμάμαι καλά το σκεπτόσουν αυτό το πρότζεκτ για εξασθενητή σε ADC είσοδο, σωστά;
Εάν ναι θυμησέ μου είναι τύπου ladder και εάν ναι τι αντίσταση εισόδου έχει και τι αντίσταση εξόδου προς το ADC?

Θα του το βγάλω το παρατσούκλι "Δημήτρης ο ατέρμωνος" δεν μου τη γλιτώνει!

Δημήτρη τα έχεις δώσει όλα, δεν σε προλαβαίνει κανείς...

Εάν θυμάμαι καλά το σκεπτόσουν αυτό το πρότζεκτ για εξασθενητή σε ADC είσοδο, σωστά;
Εάν ναι θυμησέ μου είναι τύπου ladder και εάν ναι τι αντίσταση εισόδου έχει και τι αντίσταση εξόδου προς το ADC?

Ναι, είναι τύπου ladder και ναι, αρχικά για εξασθενητή στο ADC είχα αρχίσει να το σχεδιάζω, αλλά τις αντιστάσεις του protoτype τις είχα πάρει για volume control στον δικάναλο προενισχυτή μου.

Οπότε όπως το έχω υλοποιήσει έχει αντίσταση εισόδου 47Κ και εξόδου 1Μ, μιας και θα υπάρχει και επόμενο στάδιο.

Για το ADC θα το υπολογίσω για βήματα του 0.1db και αντιστάσεις εισόδου / εξόδου ανάλογες του τι θα βάλω πριν (και τι έχω μετά - δεν θυμάμαι τι κάνει το EVB της TI που έχω).

Υποψιάζομαι ότι έχει κλωνοποιήσει τον εαυτό του και έχει μοιράσει τις δουλειές στα διάφορα projects... :)

Μπράβο!

Θα του το βγάλω το παρατσούκλι "Δημήτρης ο ατέρμωνος" δεν μου τη γλιτώνει!

Κάνω καλό multitasking.. :p

Έφτασαν οι πλακέτες! :D

Πλήρωσα κάτι παραπάνω αλλά από τη στιγμή της παραγγελίας μέχρι που ήρθαν στην πόρτα μου έκαναν συνολικά 10 μέρες.. Εντυπωσιακό.. Και μου ζήτησαν και συγνώμη που άργησαν.. Η DHL έκανε 2 μέρες να τις φέρει από Κίνα!!

IMG_20160303_135700_resize.jpg

Θα προσπαθήσω να μοντάρω μια το απόγευμα αν προλάβω..

Χο, χο θείο δώρο!
Με το τελωνείο τι γίνεται Δημήτρη με τη DHL, σύγκρυο με έπιασε όταν τη διάβασα, για μένα DHL=τελωνείο (θυμάσαι το έχω φυσήξει και δεν κρυώνει με τίποτα!)