R-2R attenuator

Χτες στον λίγο χρόνο που είχα πρόλαβα και μόνταρα μια πλακέτα και έκανα κάποιες βασικές δοκιμές λειτουργίας. Μάλλον είμαστε ΟΚ. :smile:

2016-03-03 20.01.48_resize.jpg

To Σ/Κ θα προσπαθήσω να το ακούσω κιόλας, έστω πρόχειρα.

Μετά θα περάσουμε σε φάση software optimization.

Πολύ ωραίο Δημήτρη και με δυνατότητες!

Λες να κάναμε ένα συγκριτικό (τυφλό φυσικά :music-smiley-004: ) για attenuators ?

Δεν θα έπρεπε οι αντιστάσεις να ειναι απο τον ίδιο κατασκευαστή και την ίδια σειρά μιας και αυτές βάζουν την υπογραφή τους;

Ιδανικά ναι, αλλά για πρώτη υλοποίηση έδωσα προτεραιότητα στην ακρίβεια του βήματος (ακριβώς 0,5db) και στο ταίριασμα μεταξύ των καναλιών (0,1%). Σε επόμενη πιο "hiendάδικη" υλοποίηση θα βάλω νερό στο κρασί της ακρίβειας και θα τις πάρω όλες από την ίδια σειρά..

(άσε που μεταξύ μας δεν πολυπιστεύω στις "γεύσεις" των αντιστάσεων σε σωστά σχεδιασμένες υλοποιήσεις, αλλά τέσπα..)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πολύ ωραίο Δημήτρη και με δυνατότητες!

Λες να κάναμε ένα συγκριτικό (τυφλό φυσικά :music-smiley-004: ) για attenuators ?

Μέσα, αλλά πρακτικά αρκετά δύσκολο.. Θα πρέπει να βρούμε (ή να "χτίσουμε") δυο attenuators με ίδια ηλεκτρικά χαρακτηριστικά.

Στους εξασθενητές έχει μεγάλη σημασία η τιμή της απόκλισης της αντίστασης, έτσι ώστε να υπάρξει ακριβής ταύτιση μεταξύ των δύο καναλιών και να αποφευχθεί το γνωστό πρόβλημα απόκλισης dB.
Χίλιες φορές μια απλούστερη αντίσταση 0,1% παρά μία σούπερ ντούπερ του 1%.

Ίσως και ένας λόγος χρήσης των melf αντιστάσεων στο συγκεκριμένο πεδίο, όπου και μικρές βρίσκονται σε μέγεθος και 0,1% ταιριάζονται...η σειρά της vishay μάλιστα είναι πολύ καλή.

.....
Μέσα, αλλά πρακτικά αρκετά δύσκολο.. Θα πρέπει να βρούμε (ή να "χτίσουμε") δυο attenuators με ίδια ηλεκτρικά χαρακτηριστικά.

Εχω ένα με LDR που υποτίθεται ότι ειναι παραμετρικο.
Αν βρούμε και ένα καλό shunt με κοντινά χαρακτηριστικά .... Φύγαμε !

Δημήτρη σου έχω έτοιμες τις χαϊεντάδικες αντιστάσεις:

http://www.partsconnexion.com/resistors_vishay_var.html

Λοιπόν, 34 αντιστάσεις επί 15 μας κάνουν 510 . Επειδή όμως η εφαρμογή μου είναι balanced, πηγαίνει επί 2, οπότε 1020 . Αλλά οι αντιστάσεις είναι "ταπεινές" 1% και εγώ θέλω πολύ μεγάλη ακρίβεια (και λόγω balanced), οπότε πρέπει να πάρω πολλές από δαύτες και να "ματσάρω".. Το δεκαχίλιαρο το έχω μεσ' στο νερό.. :p

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εχω ένα με LDR που υποτίθεται ότι ειναι παραμετρικο.
Αν βρούμε και ένα καλό shunt με κοντινά χαρακτηριστικά .... Φύγαμε !

Το γνωστό που "κυκλοφορεί" αυτή την εποχή στο diyaudio έχεις, έτσι; Αυτό που ελέγχεται από Arduino?

Κάτι μπορεί να κανονίσουμε.. :smile:

Σωστά αυτο εχω.

Θα έλεγα να αποφύγεις, αν γίνεται, το ενεργό στάδιο και στο δικό σου, γιατί θα εισάγει τον χαρακτήρα του,
Και τελικά θα ακούμε το opamp.

Δεν υπάρχει πρόβλημα, η πλακέτα όπως τη σχεδίασα δεν έχει ενεργά στάδια. Έχω φροντίσει να έχει αντίσταση εισόδου 47Κ (σταθερή για όλα τα βήματα φυσικά..). Αν θα βάλω και στάδιο εξόδου θα δούμε.. ανάλογα την (ηχητική) συμπεριφορά της με τον τελικό μου. Θεωρητικά μπορώ να τη γλιτώσω χωρίς στάδιο εξόδου.

Από ότι θυμάμαι Δημήτρη, πράγματι το είχες υπολογίσει για αντίσταση εισόδου 47Κ, δηλ. ένα εύκολο φορτίο ακόμη και για λαμπάτη έξοδο (dac), αλλά είχες μεγάλη αντίσταση εξόδου (δεν θυμάμαι πόσο).

Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην είσοδο του ενισχυτή σου (τελικού νομίζω αν θυμάμαι καλά) λόγω προβλήματος εμπέδησης.

Η τοπολογία του R2R με είχε προβληματίσει αρκετά, σε ένα άλλο νήμα για χρήση σε εξασθενητή εργαστηρίου. Ψάχνοντας όσο μπορούσα τις πηγές για να καταλάβω τι εννοούσαν όταν έλεγαν αντίσταση εξόδου π.χ 20Κ μέχρι 1Μ για φορτίο 1Μ, κατάλαβα ότι η επιλογή των βημάτων εξασθένισης μέσω της διασταύρωσης των ρελέ, δημιουργούν μια αντίσταση εξόδου τόσο περίπου όσο έχει υπολογιστεί, αλλά στη θέση 0dB ταυτίζεται με την αντίσταση εισόδου του επόμενου φορτίου δηλ. την είσοδο του ολοκληρωμένου ή του τελικού.

Εν κατακλείδι, σε βλέπω για 100% μπάφερ για να προσαρμόσεις το επόμενο στάδιο. Ο λόγος που στο δικό μου R2R με αντίσταση εξόδου τα 10Κ περίπου έβαλα ένα DCB1 και ηρέμησα (είχα 47Κ αντίσταση εισόδου στους δύο ενισχυτές που χρησιμοποιώ).

Βασικά ο τελικός μου (Hypex UcD400HG) έχει αντίσταση εισόδου 100Κ, οπότε δεν τον λες δύσκολο φορτίο.

Τις αντιστάσεις του R-2R τις είχα υπολογίσει με το calculator που υπάρχει εδώ: http://www.amb.org/audio/delta1/

Αν πας και βάλεις αντίσταση εξόδου 1Μ (όπως είχα βάλει εγώ) και μετά πας και το αλλάξεις σε κάτι άλλο, π.χ. 47Κ, θα παρατηρήσεις ότι δεν αλλάζουν τα υπολογισμένα χαρακτηριστικά των εξαρτημάτων. Αλλά δεν έχω ψάξει να βρω γιατί γίνεται αυτό..

Βασικά ο τελικός μου (Hypex UcD400HG) έχει αντίσταση εισόδου 100Κ, οπότε δεν τον λες δύσκολο φορτίο.

Τις αντιστάσεις του R-2R τις είχα υπολογίσει με το calculator που υπάρχει εδώ: http://www.amb.org/audio/delta1/

Αν πας και βάλεις αντίσταση εξόδου 1Μ (όπως είχα βάλει εγώ) και μετά πας και το αλλάξεις σε κάτι άλλο, π.χ. 47Κ, θα παρατηρήσεις ότι δεν αλλάζουν τα υπολογισμένα χαρακτηριστικά των εξαρτημάτων. Αλλά δεν έχω ψάξει να βρω γιατί γίνεται αυτό..
Δημήτρη γιατί δεν επέλεξες σταθερή εξόδου 10κ και κυμαινομενη είσοδο 20κ με 1M όπως της vicol, δημιουργεί κάποιο θέμα στις πηγές σου;

Ναι έχει εύκολο φορτίο.

Μου φαίνονται περίεργα τα πράγματα. Σύμφωνα με το calculator που μου δίνεις, παρόλο που δεν λέει τι τύπου εξασθένιση πάει να φτιάξει, βλέπω ότι δεν σε αφήνει να βάλεις Zout χαμηλότερη του Zin, σου λέει μόνο μεγαλύτερη ή ίση.
Είτε βάλω ως Zout 47Κ, είτε βάλω 100Κ ή 1Μ το μόνο που μεταβάλλει είναι η τελευταία θέση εκτός ρελέ όπου δίνει μια αντίσταση προς γη, τα άλλα τα αφήνει τα ίδια.

Εάν πάω στο άλλο calculator http://www.vaneijndhoven.net/jos/attenuator-calculator/index.html εδώ το παραμετροποιεί είτε με σταθερή αντίσταση εισόδου είτε με σταθερή αντίσταση εξόδου. Εάν επιλέξω σταθερή αντίσταση εισόδου τα 47Κ, 8 ρελέδες και τύπου αντίστασης Ε96 για μεγάλη ακρίβεια, μου λέει πως η αντίσταση εισόδου θα είναι 46.43k to 47.5k αλλά η αντίσταση εξόδου θα είναι 0 to 23.52k !
Οι τιμές που χρησιμοποιεί στις αντιστάσεις είναι οι ίδιες (με τις αντίστοιχες από ΑΜΒ) με εξαίρεση μια μικρή διαφοροποίηση στο 8ο ρελέ.

Πιθανώς να μου έχει ξεφύγει κάτι ή το υπολογιστάκι της AMB εννοεί ως Ζout όχι την αντίσταση εξόδου του εξασθενητή αλλά την αντίσταση που θα δει ο εξασθενητής ως φορτίο δηλ. στη δική σου περίπτωση τα 100Κ. Υπό αυτή την περίπτωση, ακόμη και η χειρότερη θέση των 23,5Κ δεν πρέπει να δημιουργήσει πρόβλημα στον ενισχυτή σου, παρόλο που το 1/10 χρησιμοποιείται ακόμη ως λόγος σωστής εμπέδησης.

Βασικά το συγκεκριμένο σετ από αντιστάσεις το πήρα κυρίως "πειραματικά".. Ως ένα σετ που δεν θα πάει χαμένο, κάπου θα χρειαστεί.

Τώρα, για τις πραγματικές χρήσεις μου (στον balanced προενισχυτή μου και στο balanced ADC μου) θα πρέπει πρώτα να πειραματιστώ ώστε να δω τι θα κάνω για στάδια εισόδου και εξόδου, και μετά να αποφασίσω τι αντιστάσεις θα πάρω.

Και ναι, το calc της AMB ως "αντίσταση εξόδου" εννοεί την αντίσταση εισόδου του επόμενου σταδίου.