R.T.A. - μοντέλα και απόψεις

platon said:
Για να καταλαβω,........Γιωργο και Valhala, milate για το μικροφωνο, και τον ενισχυτη του, (montela?) της behringer, ή για το ultramatch και το μικροφωνο 8000 ?

απο οτι καταλαβα εγω μιλουσα για mic+pro+truerta
και ο valhala για το mic+ultracurve.

παντως και οι δυο συνδυασμοι ειναι πολυ καλοι με τον πρωτο πιο αναλυτικο με μεγαλυτερη ακριβεια και τον δευτερο λιγοτερο αλλα πιο ευχρηστο + οτι ειναι και equalizer μαζι.
 
Μια φορά θυμάμαι στον Ακριβόπουλο έιχα μετρήσει εγώ με το laptop (με την ενσωματωμένη κάρτα άχου και απλό μικρόφωνο) και ο Παναγιωτίδης με το Behringer ultracurve + μικρόφωνο 8000 και αυτό που βλέπαμε στις οθόνες σαν καμπύλη είχε μεγάλη ομοιότητα.

Δεν κάναμε μετρήσεις για να φτιάξουμε το χώρο ούτε ψάξαμε την ακρίβεια, απλά "παίζαμε". Αυτό που μου έκανε εμένα εντύπωση ήταν το παρόμοιο των καμπυλών στις οθόνες.

ΙΜΗΟ αν ο Τάσος θέλει να κάνει καλή δουλειά νομίζω ότι με το trueRta και χρήση μικροφώνου ενισχυτή της Behringer θα μείνει ικανοποιημένος
 
Ναι βρε παιδιά, κι εγώ για να παίξω θέλω. Δεν πάω να μετρήσω studio ηχογράφησης. Απλα θέλω να έχει και κάποια ακρίβεια.

Εφόσον όμως μου λέτε ότι θα είναι πάρα πολύ κοντά το αποτέλεσμα στην αλήθεια με τον συνδυασμό truerta και behringer μικρόφωνο & ενισχυτή, σας πιστεύω και θα πάω μάλλον εκεί.

Καμια ιδέα για το από που να αγοράσω; ή ebay για να τελειώνουμε; :grinning-smiley-043
 
Φίλοι μου , αν μου επιτρέπετε , δυό λόγια για το θέμα :
(το οποίο το παρακολουθώ καθ όλη τήν εξέλιξη/διάρκεια του )

....Ας πάμε στο ζουμί .
Λοιπόν έχουμε τον χομπίστα ο οποίος (επιτέλους - και το λέω με ανακούφιση ) κατάλαβε οτι απο ένα σημείο και μετά (που συνήθως για τον συνειδητοποιημένο είναι πολύ γρήγορα ), τήν μερίδα του λέοντος στο ηχητικό αποτέλεσμα μοιράζονται στα ίσα ο χώρος και η οδήγηση.
Ετσι λοιπόν (και δέν αναφέρομαι στον Τάσο ) πρέπει να κάνει κάτι με τον χώρο ή το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να ....μετρήσει ....
Ναι , αλλά δέ πρέπει ταυτόχρονα με αυτό να ξέρει πώς και τι μετράει ...??? και εξηγούμαι :

Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κανείς είναι να καταλάβει αν μετράει σωστά και αν τελικά το όποιο σύστημα που διαθέτει μετράει αυτά που μετράει σωστά , άρα θα πρέπει σε κάποια στιγμή να έχει μιά αναφορά (το πως θα γίνει αυτό με πλήρη ευστοχία είναι μιά άλλη υπόθεση ) - Βέβαια με μιά απλή μέτρηση όπως η RTA , το πρόβλημα μειώνεται αισθητά , αλλά δέν παυει να υπάρχει
Το δεύτερο πρόβλημα που είναι το βασικότερο (εφόσονν μιλάμε για RTA και οχι για ανηχοϊκή μέτρηση ) είναι το πώς θα αξιολογήσει αυτό που μετράει , αυτό που βλέπει δηλαδή σε κάποια οθόνη .....
Η μέτρηση αυτή είναι μέτρηση στάθμης ανα κάποιες περιοχές (με δειγματοληψία κάποιων εκατοντάδων σημείων - που είναι πολύ λίγα )Χονδρικά , δηλαδή έχουμε ένα συγκεκριμμένο σήμα MLS και μετά έχουμε κάποια παράθυρα χρόνου που διεγείρουν μέσα απο κάποια φίλτρα στενής ζώνης κάποια γραφικά (αυτό είναι όλο κι όλο )
Δέν θα πρέπει κανείς καθώς βλέπει μιά καμπύλη (έστω και αυτή του RTA ) να μπορεί να καταλάβει και να αντιληφθεί τι απο αυτή τήν καμπύλη ακούει και τι δέν ακούει , τι απο αυτή τήν καμπύλη οφείλεται στον τρόπο που μετρά το κάποιο μηχάνημα και τι δέν οφείλεται ...???????????
Φυσικά θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα αγώνα ασχολίας , φτιάχνοντας κάθε φορά διαφορετικές καμπύλες και μετά ακούγοντας να σημειώνει τίς παρατυηρήσεις του και μετά απο κάποιο χρονικό διάστημα να αποφασίσει ακούγοντας και ξαναδιαβάζοντας τίς σημειώσεις του να αποφασίσει τι του αρέσει ... <--αυτό το δέχομαι , αλλά αν είναι να δαπανήσει τόσο χρόνο και τόσο κόπο ...τότε ...γιατί να μήν κάνει μιά μεγάλη χάρη στον εαυτό του ...????
Ποιά είναι αυτή η χάρη ..?
Απλά να αγοράσει ένα - δύο το πολύ, βιβλιά και να μάθει τι και πώς ακούει το αυτί και γιατί το αυτί ολοκληρώνει διαφορετικά απο ένα μικρόφωνο ..κλπ κλπ
Να μάθει ποια είναι η κρίσιμη ζώνη συχνοτήτων του αυτιού (ποιά είναι τα διπλανά ελάχιστα παράθυρα αντίληψης που καθορίζουν τήν οξύτητα ή τήν αντίληψη διαφορετικής συχνότητας ΚΛΠ)
Να μάθει ποια είναι η κρίσιμη ζώνη χρόνου του αυτιού (να καταλάβει τι γίνεται μέσα στα πρώτα 5-20ms στα δυό μέτρα στο εγγυς πεδίο και τί ξίνεται σε 20-50ms μετά και πώς αυτά ..ολοκληρώνονται απο τήν ανθρώπινη ακοή )
Να μάθει ποιά είναι η συχνοτική διακριτότητα του αυτιού (πχ Hz μέχρι τα 100Ηz , δεκάδες Hz μέχρι .....100ντάδες Hz κάπου αλλού και χιλιάδες Hz στο τέρμα του ακουστικού φάσματος - άρα έτσι τακτοποιεί και με πόσα διακριτά σημεία κάνει τήν μέτρηση και τσεκάρει και αν το RTA που εχει διαθέτει τήν ανάλογη διαβάθμιση σημείων ανά συχνότητα )
Να μάθει πώς το αυτί αντιλαμβάνεται τήν αντήχηση και πώς τήν ηχώ , ενώ ταυτόχρονα να καταλάβει πότε ενώ υπάρχει κάποια μέτρηση το αυτί δέν αντιλαμβάνεται τιποτα
Να μάθει γαι τήν καμπύλη ακουστότητας και τήν καμπύλη ηχηρότητας και να τα συνδυάσει μετά με τήν καμπύλη στάθμης .....σε κάποιες στάθμες και να καταλάβει απο πού οφείλεται η διέγερση αντιληπτών φαινομένων απο κάποιες στάθμες και μετά ή απο κάποιες μορφές καμπυλών και μετά
Και άλλα...έτσι ώστε κάποτε να μπορεί να αντιστοιχίσε αυτά που βλέπει σε ένα RTA ι αμφί/ ή /μονοσήμαντα με αυτά που αντιλαμβάνεται με το αυτί .

...τέσπα ..μήν σάς ζαλίζω
Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχουν στα Ελληνικά ένα βιβλίο ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ του Λ.Χαδέλη , υπάρχουν οι τόμοι τών ΗΧΟΤΕΧΝΙΩΝ Ι , ΙΙ και για κάτι πιο σοβαρό και με υπομονή το Master Handbook of Acoustics του F.A.EVEREST ..αυτό υπάρχει και στα Αγγλικά και Μεταφρασμένο στα Ελληνικά

Κάντε αυτή τήν χάρη στον εαυτό σας , εφόσον αγαπάτε το χόμπυ και φυσικά εφόσον διαθέτεται χρόνο για (προσωπική ) έρευνα ...ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ..!!!!
 
Last edited:
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω καθέτως.

Δεν μπορεί κάποιος, ιδιαιτέρως ο μη σχετιζόμενος επαγγελματικά με το αντικείμενο, να πρέπει να μπει σε μια τέτοιου είδους διαδικασία για να ευχαριστηθεί την μουσική του ή να κάνει μια μέτρηση ή/και διόρθωση. Τα βασικά πρέπει να αρκούν, με την λογική ότι το χόμπυ είναι άμεσα εξαρτώμενο μόνο από το αποτέλεσμα και όχι από την τόσο λεπτομερή διαδικασία ή την φυσική εξήγηση των φαινομένων. Δόξα τον Θεό, οι διαδικασίες αυτές που κάποτε αποτελούσαν αντικείμενο ερεύνης μόνον σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, έχουν μετατραπεί σε απλούστατες ρουτίνες. Αν κάνετε τον κόπο να μπείτε σε κανένα φόρουμ από επαγγελματίες, θα δείτε ότι αυτές τις τόσο τυπικές διαδικασίες δεν τις ξεψειρίζουν και τόσο. Απλά είναι αποφασισμένοι, ήτοι έχουν έναν σκοπό και τον υλοποιούν. Η τεχνολογία πάντα βοηθά στην μετάδοση της γνώσης και στην θεώρηση ορισμένων πραγμάτων (για τα οποία άλλοι κόπιασαν), ως δεδομένα. Γενικώς σήμερα πρέπει να ζούμε για την απομυθοποίηση. Από τη άλλη μεριά πρέπει να οριοθετηθεί το ελάχιστο γνωστικό επίπεδο για να μπορεί να γίνει ορθή χρήση αυτών των μηχανημάτων. Αυτό που βλέπω με λίγα λόγια, - γενικώς όχι απαραίτητα εδώ, - να μην είναι και τόσο διαδεδομένο, (όσο οι μάρκες μηχανημάτων και τα s/w), είναι ο βασικός στόχος, ο ακριβής σκοπός για τον οποίο κάνουμε όλα αυτά. Αν αυτός ο στόχος, που κατά την ταπεινή μου άποψη δεν είναι απολύτως διευκρινισμένος σε όλους, γίνει απόλυτα κατανοητός, αμέσως θα γίνουν κατανοητές και οι διαδικασίες - ο δρόμος, τα στοιχεία εκείνα που θα βοηθήσουν στα σωστά βήματα. Το πως και γιατί λοιπόν, δεν πρέπει να μας απασχολήσει, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ πριν αντιληφθούμε τον στόχο της μέτρησης ή της διόρθωσης, το κέρδος ή τις ζημίες που θα έχουμε στο σύστημα-χώρο μας από όλα αυτά τα κογκολέζικα. Φυσικά η γνώση είναι ανεκτίμητη για τον καθένα μας ξεχωριστά αλλά και για το σύνολο και με την τοποθέτηση αυτήν προφανώς και δεν αποτρέπω τον κόσμο να πάει να διαβάσει. Αλλά το ζητούμενο είναι η μουσική και συνεπώς καλά θα κάνουμε, (όσο μπορούμε τουλάχιστον γιατί πάντα χρειάζεται και λίγο διαβασματάκι ή λίγο παραπάνω internet searching), να επικεντρωθούμε σε αυτήν. Ένα παραπάνω που η ακρόαση μουσικής δεν μπορεί να εξασκηθεί σε χώρους όπως οι βιβλιοθήκες...:violent-smiley-030:
Καλά θα κάνουμε λοιπόν να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας για το ποιός ακριβώς, σε πρακτικό εντελώς επίπεδο, είναι ο στόχος μας. Επίσης καλά θα κάνεις, ειδικά αν έχεις διαβάσει όλα ετούτα τα χοντρά βιβλία... να μας απαντήσεις.:grinning-smiley-043
 
valhala said:
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω καθέτως.

Δεν μπορεί κάποιος, ιδιαιτέρως ο μη σχετιζόμενος επαγγελματικά με το αντικείμενο, να πρέπει να μπει σε μια τέτοιου είδους διαδικασία για να ευχαριστηθεί την μουσική του ή να κάνει μια μέτρηση ή/και διόρθωση. Τα βασικά πρέπει να αρκούν, με την λογική ότι το χόμπυ είναι άμεσα εξαρτώμενο μόνο από το αποτέλεσμα και όχι από την τόσο λεπτομερή διαδικασία ή την φυσική εξήγηση των φαινομένων. Δόξα τον Θεό, οι διαδικασίες αυτές που κάποτε αποτελούσαν αντικείμενο ερεύνης μόνον σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, έχουν μετατραπεί σε απλούστατες ρουτίνες. Αν κάνετε τον κόπο να μπείτε σε κανένα φόρουμ από επαγγελματίες, θα δείτε ότι αυτές τις τόσο τυπικές διαδικασίες δεν τις ξεψειρίζουν και τόσο. Απλά είναι αποφασισμένοι, ήτοι έχουν έναν σκοπό και τον υλοποιούν. Η τεχνολογία πάντα βοηθά στην μετάδοση της γνώσης και στην θεώρηση ορισμένων πραγμάτων (για τα οποία άλλοι κόπιασαν), ως δεδομένα. Γενικώς σήμερα πρέπει να ζούμε για την απομυθοποίηση. Από τη άλλη μεριά πρέπει να οριοθετηθεί το ελάχιστο γνωστικό επίπεδο για να μπορεί να γίνει ορθή χρήση αυτών των μηχανημάτων. Αυτό που βλέπω με λίγα λόγια, - γενικώς όχι απαραίτητα εδώ, - να μην είναι και τόσο διαδεδομένο, (όσο οι μάρκες μηχανημάτων και τα s/w), είναι ο βασικός στόχος, ο ακριβής σκοπός για τον οποίο κάνουμε όλα αυτά. Αν αυτός ο στόχος, που κατά την ταπεινή μου άποψη δεν είναι απολύτως διευκρινισμένος σε όλους, γίνει απόλυτα κατανοητός, αμέσως θα γίνουν κατανοητές και οι διαδικασίες - ο δρόμος, τα στοιχεία εκείνα που θα βοηθήσουν στα σωστά βήματα. Το πως και γιατί λοιπόν, δεν πρέπει να μας απασχολήσει, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ πριν αντιληφθούμε τον στόχο της μέτρησης ή της διόρθωσης, το κέρδος ή τις ζημίες που θα έχουμε στο σύστημα-χώρο μας από όλα αυτά τα κογκολέζικα. Φυσικά η γνώση είναι ανεκτίμητη για τον καθένα μας ξεχωριστά αλλά και για το σύνολο και με την τοποθέτηση αυτήν προφανώς και δεν αποτρέπω τον κόσμο να πάει να διαβάσει. Αλλά το ζητούμενο είναι η μουσική και συνεπώς καλά θα κάνουμε, (όσο μπορούμε τουλάχιστον γιατί πάντα χρειάζεται και λίγο διαβασματάκι ή λίγο παραπάνω internet searching), να επικεντρωθούμε σε αυτήν. Ένα παραπάνω που η ακρόαση μουσικής δεν μπορεί να εξασκηθεί σε χώρους όπως οι βιβλιοθήκες...:violent-smiley-030:
Καλά θα κάνουμε λοιπόν να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας για το ποιός ακριβώς, σε πρακτικό εντελώς επίπεδο, είναι ο στόχος μας. Επίσης καλά θα κάνεις, ειδικά αν έχεις διαβάσει όλα ετούτα τα χοντρά βιβλία... να μας απαντήσεις.:grinning-smiley-043

Αγαπητέ valhala σου επιτρέπω να διαφωνήσεις και οριζοντίως και καθέτως ...

...για να δούμε λίγα επι τής απάντησης ...:grinning-smiley-043

1) Για να ευχαριστηθεί κανείς τήν μουσική και μόνο τήν μουσική (έτσι όπως τήν αντιλαμβάνεται κανείς που δέν το συγκινούν τα καλούδια που φυσικά μπορεί να επιτυχει κανείς στήνοντας και οδηγωντας ) ΔΕΝ χρειάζεται
α) Ούτε συμμετρικό χώρο να έχει
β) Ούτε καλοστημένα και αλφαδιασμένα Ηχεία
γ) Ούτε καλές βάσεις ή ράκ
δ) Ούτε μεγάλα μηχανήματα
ε).....κλπ
στ).....ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ - ΦΙΛΤΡΑ - ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ και ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

2) KANENA απο αυτά τα μηχανάκια ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ σε χομπίστες , ΟΛΑ προρίζονται για ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (εννοείται οτι η καμπύλη by default δέν δουελεύει σχεδόν ποτέ και αυτό αποδυκνείει εύκολα οτι μιά καμπύλη SPL δέν είναι αρκετή )
...οι επαγγελματίες , είτε είναι ηχολήπτες , είτε DJ , είτε κονσολιερηδες , είτε σε προβάδικα , είτε σε στούντιο , είτε σε ζωντανά ....οφείλουν (όπως μπορεί ο καθένας και θα κριθεί πάντα εκ του αποτελέσματος ) να έχουν ήχο , αυτόν που πρέπει , εκεί που πρέπει .....


ΑΡΑ ...εφόσον ο Χομπίστας , θέλει ο ίδιος απο Αγάπη και Βίτσιο και Λόξα να ασχοληθεί με το αντικείμενο , πώς θα αρχίσει να καταλαβαίνει τι γίνεται ??? ...μήν ξεχνάς οτι ολοι σχεδόν οι επαγγελματίες - που έχουν ή δέν έχουν διαβάσει , ΣΑΦΩΣ και μαθήτευσαν επι σειρά ετών κοντά σε άλλους επαγγελματίες (που για να έχουν βοηθούς , σίγουρα έχουν και ένα ήχο πάνω απο τον μέσο όρο) , οπότε ήθελαν δέν ήθελαν είδαν κάποια βασικά πράγματα στήν πράξη , δοκίμασαν κάποια άλλα και ούτως ή άλλως , είτε θα μιμηθούν τούς επαγγελματίες μέντορές τους , είτε θα γίνουν (απο Αγάπη , Ασχολία , Διάβασμα , Μεράκι ) καλύτεροι
Αρα Ο χομπιστας μπορεί μέν να ξεκινήσει αγοράζοντας ένα μετρητικό RTA ή ακόμα και το πολύ καλό "φορητό" τής Power , αλλά σε κάποια στιγμή η μετάφραση τών καμπυλών ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΧΡΗΣΗ και ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ , αν δέν υπάρξει και κάποια (έστω αρκετή) μελέτη

Αλλο λοιπόν ο αυτοσκοπός που στοχεύει μόνο στήν μουσική , είτε είναι απο ένα σύστημα , είτε απο ένα ραδιόφωνο και άλλο αυτό που θέλει ο "χομπίστας" που έχει και ένα αφιερωμένο δωμάτιο , ή έστω μιά αφιερωμένη γωνιά και προσπαθεί μέσα στίς δυνατότητες του χώρου του να βελτιώσει
Δυστυχώς η τύχη , η έμπνευση και η μαντεψιά φθάνουν μέχρι ένα σημείο .....απο κεί και μετά ......:slapface:
 
Last edited:
εγω παντως εχω το Master Handbook of Acoustics του F.A.EVEREST αλλα δεν το εχω διαβαση ακομα.

να αρχισω κατευθειαν απο εκει η θα μου πεση βαρη λες;:grinning-smiley-043
 
backousis said:
εγω παντως εχω το Master Handbook of Acoustics του F.A.EVEREST αλλα δεν το εχω διαβαση ακομα.

να αρχισω κατευθειαν απο εκει η θα μου πεση βαρη λες;:grinning-smiley-043

Γιώργο , εσένα ΟΧΙ δέν θα σου πεσει βαρύ και θυμήσου οτι μόλις με τα βασικά κλείσεις 1-2 χρόνια , θα καταλάβεις πολλά πράγματα που τώρα μπορεί μεν να είναι ένστικτο τώρα στο 50% , αλλά μετά είναι ...δεδομένο και κτήμα !:grinning-smiley-043
Θα σου πω και κάτι , εγώ το βιβλίο αυτό το έχω πολλά χρόνια , αλλά το διαβάζω συνέχεια και ξέρεις τι γίνεται οταν διαβάζει κάτι συνέχεια , ...ανακαλύπτεις πάντα κάτι .."άλλο" !:ernaehrung004:
 
Last edited:
θενκς αν και εχω την εντυπωση οτι επρεπε να το εχω διαβαση 3-4 χρονια πριν γιατι θα γλυτωνα πολυ κοπο να μαθω καποια πραγματα ποτε δεν ειναι αργα.

μολις λασκαρω λιγο απο χρονο θα ξεκινησω.:music-smiley-005:
 
Ε, ας μην το τραβάμε... Να ευχαριστηθεί την μουσική στα πλαίσια ενός χόμπυ, όχι αγοράζοντας ένα τρανζιστοράκι. Τέλος πάντων, από την μία εξακολουθώ να πιστεύω ότι αφενός η αναζήτηση του στόχου, (για τον οποίον μονίμως δεν λέμε κουβέντα), θα δώσει τις βασικές απαιτούμενες γνώσεις, από την άλλη δεν μπορούμε να απαντάμε σε ένα φόρουμ: "άντε για διάβασμα γιατί που να σου εξηγώ τώρα" (και φυσικά δεν υπονοώ ότι βαριέσαι ή δεν θέλεις). Γενικά, πιστεύω ότι το θέμα είναι σχετικά απλό για να το μεγαλοποιούμε τόσο πολύ...
 
valhala said:
Ε, ας μην το τραβάμε... Να ευχαριστηθεί την μουσική στα πλαίσια ενός χόμπυ, όχι αγοράζοντας ένα τρανζιστοράκι. Τέλος πάντων, από την μία εξακολουθώ να πιστεύω ότι αφενός η αναζήτηση του στόχου, (για τον οποίον μονίμως δεν λέμε κουβέντα), θα δώσει τις βασικές απαιτούμενες γνώσεις, από την άλλη δεν μπορούμε να απαντάμε σε ένα φόρουμ: "άντε για διάβασμα γιατί που να σου εξηγώ τώρα" (και φυσικά δεν υπονοώ ότι βαριέσαι ή δεν θέλεις). Γενικά, πιστεύω ότι το θέμα είναι σχετικά απλό για να το μεγαλοποιούμε τόσο πολύ...


1) Δέν τραβάμε τίποτα (τουλάχιστον οχι ακόμα ) :grinning-smiley-043

2) Υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ απο εμάς του και καλά χομπίστες με σκοπό και τή μουσική που ευχαριστιούνται τήν μουσική απο ένα μπαταριόφωνο , ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ !!!!!

3) Μα γι αυτό είναι ένα φόρουμ για τήν συζήτηση και τίς προτάσεις και ο καθένας κρίνει για τον εαυτό του ...τι θα κάνει και πώς
Αλλωστε ΔΕΝ έγραψα "άντέστε για μελέτη " απαξιόνωντας κάποιον ή κα´τι , ΑΝΤΙΘΕΤΑ τόνισα οτι οποιος το επιχειρήσει θα κάνει χάρη στον εαυτό του (τα καλά κόποις κτώνται ...)
Δέν θα μπορούσα να είμαι ειλικρινής στο αν βαριέμαι ή οχι γιατί ...είναι τόσα πολλά που δέν εξηγούνται μέσα σε 5-10 σελίδες ....άλλωστε όσα έμαθα 'η όσα νομίζω οτι έμαθα (αυτό το κρατάμε ) , μου πήραν κάποιες δεκαετίες :damnyou:

4) Το θέμα είναι και απλό , αλλά και οχι απλό , αναλογα απο ποιά γωνία θα το δεί κανείς , και αν τελικά είναι απλό , τόσο το καλύτεςρο , τσιμπάς ένα βιβλίο το μελετάς και ...απλά ...καθαρίζεις , γλυτώνεις απογοητεύσεις , χρόνο και χρήμα , ενώ μπορείς να θέσεις και πιο ...επίγειους στόχους -bye-


:smileJap:
 
Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον Μανώλη

...που, για άλλη μια φορά, έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους βάση: καλά και άγια τα σύγχρονα μετρητικά μαραφέτια, ωστόσο για να τα αξιοποιήσεις οφείλεις να μάθεις τα "τι, πώς και γιατί".

Και, φυσικά, το διάβασμα ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Αντίθετα, όσο περισσότερο εντρυφείς σε εγνωσμένης αξίας βοηθήματα, τόσο περισσότερα έχεις να κερδίσεις...//;-)
 
Βιβλιογραφία ακουστικής για όσους θέλουν να την ψάξουν παραπάνω:


1. Σκαρλάτος Δημήτρης: «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ», Εκδόσεις «ΙΩΝ», 1998.
(+) Περιέχει γενικές έννοιες ακουστικής, διάδοσης και μέτρησης ήχου, σε βάθος.
(-) Δεν περιέχει Ηλεκτροακουστικά συστήματα και διατάξεις.


2. Beranek Leo: “ACOUSTICS”, Acoustical Society of America, 1996.
(+) Περιέχει τα πάντα σε ικανοποιητικό βάθος.
(-) Ξεπερασμένο σε τεχνικά θέματα και μονάδες.


3. Everest Alton: «THE MASTER HANDBOOK OF ACOUSTICS”, Tab / McGraw-Hill, 1994. (Υπάρχει και σε Ελληνική μετάφραση)
(+) Περιέχει πολύ καλά πρακτικά θέματα ακουστικής και ηχομόνωσης.
(-) Δεν περιέχει Ηλεκτροακουστικά συστήματα και διατάξεις


4. Kinsler L., Fry A., Coppens A., Sanders J.: “FUNDAMENTAL OF ACOUSTICS”, J. Wiley, 1982 (ή και μετέπειτα εκδόσεις)
(+) Περιέχει τα πάντα σε ικανοποιητικό βάθος
(-) Εξαιρετικά δύσκολο στο διάβασμα και στα σύμβολα.


5. Davis G., Jones R. : “SOUND REINFORCEMENT HANDBOOK”, Yamaha / Hal –Leonard Corp., 1989.
(+) Περιέχει βασικές γνώσεις ηχητικών συσκευών με πολύ απλό και πρακτικό τρόπο
(-) Περισότερο αφορά ηχητικές εγκαταστάσεις και όχι ακουστική. Δεν περιέχει μαθηματικά.


6. Rossi Mario : “ACOUSTICS AND ELECTROACOUSTICS”, Artech House 1988.
(+) Περιέχει την βασική ύλη του μαθήματος
(-) Με διάφορα προβλήματα και συχνά, με διαφορετική προσέγγιση από την διδασκόμενη ύλη.

PS. Τα σχόλια δεν είναι δικά μου..
 
Re: Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον Μανώλη

Σπύρος Κωστόπουλος said:
...που, για άλλη μια φορά, έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους βάση: καλά και άγια τα σύγχρονα μετρητικά μαραφέτια, ωστόσο για να τα αξιοποιήσεις οφείλεις να μάθεις τα "τι, πώς και γιατί".

Ναι αλλά θα πρέπει να αλλάξουμε και θέμα συζήτησης και να γίνει μια κατηγορία με γενικές συμβουλές, συνταγές, προτροπές, φιλοσοφικούς όρους, τσελεμεντέδες κλπ. Ή τέλος πάντων να βρούμε ένα άλλο θέμα. Γενικώς αν δεν συνεισφέρουμε ουσιαστικά σε ένα thread λέγοντας το σωστό ή το λάθος μας, έχει νόημα να γράφουμε σε αυτό, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε? Πόσοι κέρδισαν επί της ουσίας από αυτές τις τοποθετήσεις?:bang:

Σπύρος Κωστόπουλος said:
Και, φυσικά, το διάβασμα ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Αντίθετα, όσο περισσότερο εντρυφείς σε εγνωσμένης αξίας βοηθήματα, τόσο περισσότερα έχεις να κερδίσεις...//;-)
Εννοείται ότι ένα βιβλίο δεν μπορεί να σε βλάψει. Αλλά είναι δυνατόν για να μπορέσει να κάνει ένας απλός χομπύστας μια μέτρηση στον χώρο του να πρέπει να μάθει πρώτα: "Να μάθει ποια είναι η κρίσιμη ζώνη συχνοτήτων του αυτιού (ποιά είναι τα διπλανά ελάχιστα παράθυρα αντίληψης που καθορίζουν τήν οξύτητα ή τήν αντίληψη διαφορετικής συχνότητας ΚΛΠ)
Να μάθει ποια είναι η κρίσιμη ζώνη χρόνου του αυτιού (να καταλάβει τι γίνεται μέσα στα πρώτα 5-20ms στα δυό μέτρα στο εγγυς πεδίο και τί ξίνεται σε 20-50ms μετά και πώς αυτά ..ολοκληρώνονται απο τήν ανθρώπινη ακοή )
Να μάθει ποιά είναι η συχνοτική διακριτότητα του αυτιού (πχ Hz μέχρι τα 100Ηz , δεκάδες Hz μέχρι .....100ντάδες Hz κάπου αλλού και χιλιάδες Hz στο τέρμα του ακουστικού φάσματος - άρα έτσι τακτοποιεί και με πόσα διακριτά σημεία κάνει τήν μέτρηση και τσεκάρει και αν το RTA που εχει διαθέτει τήν ανάλογη διαβάθμιση σημείων ανά συχνότητα )
Να μάθει πώς το αυτί αντιλαμβάνεται τήν αντήχηση και πώς τήν ηχώ , ενώ ταυτόχρονα να καταλάβει πότε ενώ υπάρχει κάποια μέτρηση το αυτί δέν αντιλαμβάνεται τιποτα
Να μάθει γαι τήν καμπύλη ακουστότητας και τήν καμπύλη ηχηρότητας και να τα συνδυάσει μετά με τήν καμπύλη στάθμης .....σε κάποιες στάθμες και να καταλάβει απο πού οφείλεται η διέγερση αντιληπτών φαινομένων απο κάποιες στάθμες και μετά ή απο κάποιες μορφές καμπυλών και μετά
Και άλλα...έτσι ώστε κάποτε να μπορεί να αντιστοιχίσε αυτά που βλέπει σε ένα RTA ι αμφί/ ή /μονοσήμαντα με αυτά που αντιλαμβάνεται με το αυτί."
????:bang:
Κατά τα άλλα, αν όλοι διαβάζετε ρε παιδιά τόσο πολύ, γιατί δεν λέτε και την γνώμη σας επί του αντικειμένου έστω μαλώνοντας τον ατυχή που έκανε το αρχικό ερώτημα και τώρα αντί να κάνει δουλειά ψάχνει στα βιβλιοπωλεία (αν δεν έχει φύγει ήδη στο εξωτερικό μετανάστης). Υπάρχουν και απλά λόγια, οι αναγνώστες δεν είναι απαραίτητα τελειόφοιτοι δημοτικού, δεν είναι ανάγκη να πιαστούν 50 θέματα μαζί και τέλος, ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ που λέγαμε ποιός είναι?...


Α! Φραγκίσκε, ωραία υπογραφή!:grinning-smiley-043
 
Ο στόχος ήταν και παραμένει ο ίδιος

Η απόλαυση της μουσικής μέσω ηχητικών συσκευών. Αυτό δεν αλλάζει, είτε μιλάμε για τον μουσικόφιλο που χρησιμοποιεί φορητό ραδιόφωνο είτε για τον φανατικό χομπίστα που ψάχνεται με μηχανήματα, συνδέσεις και ηχητική συμπεριφορά χώρου.

Μιλώντας, όμως, για RTA, ο νους πάει στη δεύτερη κατηγορία,που σε καμιά περίπτωση δεν είναι "απλοί χομπίστες". Εννοώ ότι όποιοι έχουν φτάσει στο σημείο να θεωρούν ουσιαστική τη συμβολή του χώρου ακρόασης στην ηχητική αλυσίδα (έχοντας, δηλαδή, περάσει από το στάδιο της επιλογής συσκευών, της σωστής τους σύνδεσης, της σωστής τοποθέτησης στο χώρο κ.ο.κ.) είναι έτοιμοι για το "κάτι παραπάνω" που απαιτεί η ενασχόληση με μετρητικά συστήματα.

Και αυτό, μοιραία, προϋποθέτει διάβασμα. Όχι κατ' ανάγκην από βιβλία, μπορεί και στις ειδικευμένες διαδικτυακές τοποθεσίες, όπως εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ να βρουν πολύτιμες πληροφορίες, που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του "τι, πώς και γιατί" κάνει το μετρητικό τους.

Επίσης, στο παλιό AVForum είχε γραφτεί πακτωλός σχετικής τεχνογνωσίας από πολλούς συμμετέχοντες σήμερα στο AVClub, του Μανώλη Τζωρτζάκη προεξάρχοντος. Δυστυχώς, όλη αυτή η πληροφορία χάθηκε μαζί με τον σέρβερ του παλιού φόρουμ και είναι δύσκολο να ξαναμαζευτεί μέσα σε λίγους μόνο μήνες που λειτουργεί το AVClub, δεδομένου ότι ήταν η συνισταμένη μηνυμάτων 5 ετών και βάλε.

Μη ξεχνάμε, δε, ότι ένα διαδικτυακό βήμα όπως αυτό εδώ δεν είναι ακαδημαϊκό ίδρυμα: όσοι συνεισφέρουν γνώσεις και εμπειρίες το κάνουν καλοπροαίρετα, σε βάρος του προσωπικού -και επαγγελματικού- χρόνου τους και το τελευταίο που τους αξίζει είναι να τους "κουνάμε το δάχτυλο".

Υπομονή, λοιπόν. Μεράκι και όρεξη να' χουμε και όλα θα γίνουν...//;-)
 
Last edited:
Ναι βρε παιδιά καλή η μελέτη και το διάβασμα αλλά εντάξει , δεν πάμε και για εγχείριση ανοικτής καρδιάς....

Με την ίδια λογική αν θέλει κάποιος να οδηγήσει αυτοκίνητο, τι θα του λέγατε; πάρε βιβλία να μάθεις τις αρχές λειτουργίες των μηχανών εσωτερικής καύσης; -bye-

Το χόμπυ μας κάνουμε και προσωπικα έτσι θέλω να παίξω να δω πως δουλεύει ένα rta. Ούτε ηχεία θέλω να φτιάξω, ούτε ενισχυτή που σαφώς εκεί παίζει σημαντικότατο ρόλο το διάβασμα.

Με λίγα λόγια συμφωνώ με την τελευταία παράγραφο του valhala.
 
Last edited:
Posted by valhala
Κατά τα άλλα, αν όλοι διαβάζετε ρε παιδιά τόσο πολύ, γιατί δεν λέτε και την γνώμη σας επί του αντικειμένου έστω μαλώνοντας τον ατυχή που έκανε το αρχικό ερώτημα και τώρα αντί να κάνει δουλειά ψάχνει στα βιβλιοπωλεία (αν δεν έχει φύγει ήδη στο εξωτερικό μετανάστης). Υπάρχουν και απλά λόγια, οι αναγνώστες δεν είναι απαραίτητα τελειόφοιτοι δημοτικού, δεν είναι ανάγκη να πιαστούν 50 θέματα μαζί και τέλος, ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ που λέγαμε ποιός είναι?...

....δέν ξερω πώς σάς προέκυψε ο συνειρμός οτι θα έπρεπε να "μαλώσουμε" αυτόν που θέλει να σχοληθεί με κάποιες μετρήσεις, αλίμονο ....
Ισα ισα που κάποιοι οσοι έχουν ασχοληθεί λένε τή άποψή τους για το ποιά είναι η ενδεδειγμένη οδός

Μα, να μήν τα ξαναγράφουμε για τον στόχο και τον σκοπό
Είπαμε η ιδια η μουσική ΔΕΝ έχει ανάγκη τίποτα απο ολα αυτά .

....μιλήσατε για απλά λόγια :
....τι να σας πώ , εξηγήστε εσείς με απλά λόγια πώς εξομαλύνεται ο λοβός ενός τριδρόμου ηχείου και απο ποιά απόσταση και μετά μπορείτε, στο εγγύς πεδίο να πάρετε σωστές μετρήσεις , σε ένα χώρο ήδη βεβαρυμμένο με 3-4 κοντινούς ρυθμούς απο 40-120Ηz

Καλημέρα
 
Last edited:
Μη ξεχνάς, Τάσο μου...

...ότι και αυτός που (θέλει να) οδηγεί αυτοκίνητο, έχει περάσει από το στάδιο του διαβάσματος, αφού για να αποκτήσει δίπλωμα οδήγησης (έστω και "ελληνικό"...) πρέπει να μάθει πέντε βασικά πράγματα και να τα επαληθεύσει δίπλα στον δάσκαλο στο δρόμο...//;-)