Rachmaninov , Busoni γενέθλιος ημέρα

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,365
Αθήνα
Γενέθλιος ημέρα σήμερα για δύο συνθέτες της χρονικής περιόδου της αλλαγής μεταξύ 19ου και 20ου αιώνα.
Kοινό μεταξύ τους ότι ήταν και οι δυό εξαιρετικοί πιανίστες.

Πρόκειται για το Ρώσο
Sergei Vasilievitch Rachmaninov (1/4/1873 - 28/3/1943)
rachmaninov.jpg

και τον Ιταλογερμανό
Ferruccio Dante Michelangelo Benvenuto Busoni (1/4/1866 - 27/7/1924)
busoni.jpg
.

Last edited:
Παραθέτω ένα πολύ γνωστό κομμάτι του Ρώσου συνθέτη παιγμένο από τον Emil Gilels.
Πρελούδιο σε Ντο δίεση ελάσσονα.

Ακολουθεί από τον Busoni μια διασκευή για πιάνο ενός χορικού του J.S.Bach ''Nun komm, der Heiden Heiland'' BWV 659.
Παίζει ο Vladimir Horowitz.

Θα παρακαλούσα τα ΜΥΑΛΑ, της κλασικής, να μας πουν ποια cd, εργα, κλπ, να βρούμε για να πάρουμε μια πρώτη ιδέα, για τον ΜΕΓΑ αυτό πιανίστα....(αν δεν έχει αναφερθεί ξανά)

Και μια ερώτηση, ήταν όντως ο καλύτερος πιανίστας Ever?

Απο θέμα τεχνικής, βέβαίως, βεβαίως.-bye-

Κάποια αντιπροσωπευτικά έργα με τα οποία μπορείς να ξεκινήσεις :

Για πιάνο και ορχήστρα
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα 2
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα 3
Ραψωδία σε ένα θέμα του Paganini

Για πιάνο solo
Etudes-Tableaux op.33 και op.39
Πρελούδια op.23 και op.32
Moments musicaux op.16
Cinq morceaux de fantasie op.3

Για ορχήστρα
Συμφωνικοί Χοροί op.45
Συμφωνία 2 op.27

Υ.Γ.
Η απάντησή μου δεν σημαίνει ότι περιλαμβάνω εαυτόν στα ΜΥΑΛΑ της κλασσικής.:lehrer:
Μην παρεξηγηθώ από τα πραγματικά μυαλά...;)

Μην παρεξηγηθώ από τα πραγματικά μυαλά...;)

Δεν υπάρχουν μυαλά εδω μέσα...για δέσιμο είμαστε όλοι! -bye-
Επι του θέματος, ευχαριστώ που δεν μου ευχήθηκε κανείς σας για τα γενέθλιά μου :rifle:

Το Nun komm, der Heiden Heiland αποτελεί μεγάλη αδυναμία...Από τα Scubler Chorales είναι αυτό που μου αρέσει περισσότερο. Είναι καταπληκτικό το πώς εγείρεται η φωνή μέσα από την σιωπή και πώς γράφει την σιωπή με νότες ο Bach. H ερμηνεία του Horowitz τεχνικά είναι απαράδεκτη..Μονο τα δάχτυλά του κοιτάξτε ή ρωτήστε κάποιον καθηγητή πιάνου...Ηχητικά όμως είναι μοναδική. Αποδίδει αυτη την μουσική σιωπή του μπάσου και της συνοδείας μοναδικά.
Όσο για το πρελούδιο σε Ντο δίεση, Διονύση έκανες την χειρότερη επιλογή, ο Rachmaninov θα βρίζει!... Η αλήθεια είναι οτι συνέθεσε το συγκεκριμένο πρελούδιο στα 19 ή 20 χρόνια του κι έγινε τόσο διάσημο που ακόμα κι ο ίδιος το "σιχάθηκε". Ως ανέκδοτο λέγεται ότι ενοχλήθηκε πολύ οταν έμεινε κάποτε σ' ένα ξενοδοχείο κι άκουσε να παίζουν το πρελούδιο από το διπλανό δωμάτιο.

Last edited:
Δεν υπάρχουν μυαλά εδω μέσα...για δέσιμο είμαστε όλοι! -bye-
Δηλαδή είμαστε Σουρλοκομείο!!! :flipout::flipout::flipout:
Επι του θέματος, ευχαριστώ που δεν μου ευχήθηκε κανείς σας για τα γενέθλιά μου :rifle:

Εγώ που μνημόνευσα τον Φερούκκιο μαζί με τον Σέργιο ,έβγαλα την υποχρέωση; :D

Το Nun komm, der Heiden Heiland αποτελεί μεγάλη αδυναμία...
(δεν το επέλεξα τυχαία, το θυμόμουν από κάποια άλλη συζήτηση) Από τα Scubler Chorales είναι αυτό που μου αρέσει περισσότερο. Είναι καταπληκτικό το πώς εγείρεται η φωνή μέσα από την σιωπή και πώς γράφει την σιωπή με νότες ο Bach. H ερμηνεία του Horowitz τεχνικά είναι απαράδεκτη..Μονο τα δάχτυλά του κοιτάξτε ή ρωτήστε κάποιον καθηγητή πιάνου...Ηχητικά όμως είναι μοναδική. Αποδίδει αυτη την μουσική σιωπή του μπάσου και της συνοδείας μοναδικά.
Όσο για το πρελούδιο σε Ντο δίεση, Διονύση έκανες την χειρότερη επιλογή, ο Rachmaninov θα βρίζει!... Η αλήθεια είναι οτι συνέθεσε το συγκεκριμένο πρελούδιο στα 19 ή 20 χρόνια του κι έγινε τόσο διάσημο που ακόμα κι ο ίδιος το "σιχάθηκε". Ως ανέκδοτο λέγεται ότι ενοχλήθηκε πολύ οταν έμεινε κάποτε σ' ένα ξενοδοχείο κι άκουσε να παίζουν το πρελούδιο από το διπλανό δωμάτιο.
Ακριβώς λόγω της διασημότητάς του το επέλεξα, ούτε σε μένα είναι πλέον από τα αγαπημένα , εδώ και αρκετά χρόνια.

Από τα αγαπημένα μου είναι αυτό:

Αυτό λέει κάτι???Μιας και είναι ο ίδιος, αν καταλάβα απο τον τίτλο!!!(εκτός και είναι παραπλανητικός)!!

Rachmaninov Plays Rachmaninov

Υπάρχουν απο Naxos Ηistorical,αγαπητέ Emilot τα κοντσέρτα για πιάνο του Rach,παιγμένα απο τον ιδιον.
Αξιζουν και για ιστορικούς λογους μονον.
Φυσικά οι ηχογραφήσεις δεν ειναι οτι καλύτερο,αλλά μιλάει η ´Ιστορια´.

Re: Απάντηση: Rachmaninov , Busoni γενέθλιος ημέρα

Υπάρχουν απο Naxos Ηistorical,αγαπητέ Emilot τα κοντσέρτα για πιάνο του Rach,παιγμένα απο τον ιδιον.
Αξιζουν και για ιστορικούς λογους μονον.
Φυσικά οι ηχογραφήσεις δεν ειναι οτι καλύτερο,αλλά μιλάει η ´Ιστορια´.

Ευχαριστώ Σπύρο, αργηγέ των μουρλών...(με την καλή έννοια)..

Απάντησε μου και στην ερώτηση που έκανα, ήταν ο καλύτερος τεχνικά πιανίστας?

Και για πρότεινε και εσύ!!!!Περιμένουμε οι μουρλοί!!!-bye-:grinning-smiley-043

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Rachmaninov , Busoni γενέθλιος ημέρα

Ευχαριστώ Σπύρο, αργηγέ των μουρλών...(με την καλή έννοια)..

Απάντησε μου και στην ερώτηση που έκανα, ήταν ο καλύτερος τεχνικά πιανίστας?

Και για πρότεινε και εσύ!!!!Περιμένουμε οι μουρλοί!!!-bye-:grinning-smiley-043

Δεν μπορώ να τον κρίνω γιατί οι ηχογραφήσεις του ειναι σπανιες και μέτριες.
Και δεν είμαι και πιανίστας...
Υπήρχε η φήμη οτι ειχε μιά τεράστια παλάμη και ένα υπερμεγέθες άνοιγμα τού χεριού απο τον αντίχειρα εώς το μικρό δάκτυλο ,πού τού εδινε υπερφυσικές ικανοτητες...
Τα εργα που προτάθηκαν παραπάνω ειναι επαρκή...
Εάν θές προτάσεις γιά έργα τού Rach με άλλους στην διαθεσή σου ακόμα και ο ζουρλομανδύας μου.:ernaehrung004::ernaehrung004: