Rasp pi (hdmi) -> tv (optical) -> soundbar?

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
9,963
Αθηνα
Καλημερα,

ψαχνω να κανω δωρο σε φιλο ενα soundbar. Το υπαρχον συστημα του ειναι ενα raspberry που τρεχει xbmc και αυτο ειναι συνδεδεμενο μεσω hdmi με την τηλεοραση του. Η ΤV του εχει optical out. Αν συνδεσουμε την ηχομπαρα με την τηλεοραση με το optical out θα εχουμε σωστη μεταφορα του ηχου;

Το ξερω οτι ιδανικα θα ηταν πηγη -(hdmi)-> av receiver -(hdmi)-> tv, αλλα λογω χωρου δεν ενδιαφερεται για τετοια λυση. Δυστυχως οι πιο πολλες ηχομπαρες εχουν μονο οπτικη εισοδο, απο οτι εχω δει hdmi in δεν πολυ παιζει στην κατηγορια (τουλαχιστον στις τιμες που βλεπω εγω :D ). Επισης αρκετες ηχομπαρες δημιουργουν ηχο "ψευτο" surround παιρνοντας 5.1 σημα και ανακλωντας το στους τοιχους. Αν το σημερα περασει με οπτικη μεσω της τηλεορασης, θα διατηρηθει το 5.1 ή θα κανει κανενα μυστηριο downmix η τηλεοραση σε στερεο;

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
21,597
Αθήνα
Re: rasp pi (hdmi) -> tv (optical) -> soundbar?

Καλημέρα avpap. Αυτό το οποίο περιγράφεις αποτελεί το κύριο μειονέκτημα της σύνδεσης κατ' αυτόν τον τρόπο. Είναι δηλαδή θέμα της TV πότε και σε ποιες περιπτώσεις κάνει downmix ή passthrough.
Όλες οι ηχομπάρες αποδίδουν καλύτερα τον ψευδοπεριφερειακό ήχο όταν δέχονται σήμα 5.1 παρά όταν τον δέχονται stereo.
Μπορείς να συνδέσεις την ηχομπάρα κατ' ευθείαν σε κάποιο player μέσω οπτικής και την TV με HDMI στο player σε περίπτωση που η ηχομπάρα δεν έχει HDMI.

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
9,963
Αθηνα

το φοβομουν αυτο... το κακο ειναι οτι το raspberry βγαζει μονο hdmi. Υπαρχουν διαφορες μυστηριες συσκευες usb->optical που εχουν δοκιμασει αλλοι κατοχοι rasp, αλλα δεν με βλεπω να μπαινω σε τετοια διαδικασια. Θα βεβαιωθω οτι η τν του εχει hdmi arc και μετα θα ψαξω μπας και βρω ηχομπαρα με hdmi, αλλιως θα βολευτει με στερεο απο την οπτικη ινα :)

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
21,597
Αθήνα

Δεν σημαίνει ότι επειδή η σύνδεση είναι με οπτική ότι δεν περνάει 5.1

Είναι θέμα τηλεόρασης τι περνάει και πότε. Στη δική μου ας πούμε το 5.1 Dolby Digital, μια χαρά το περνάει σε 5.1 από την οπτική προς την ηχομπάρα. Πολυκάναλο AAC για παράδειγμα όμως το κάνει downmix σε δύο κανάλια.

Last edited: