Raspberry PI I2S DAC

Δηλαδή για να χρησιμοποιήσουμε αυτή την υλοποίηση ras+ dac μόνο αν έχουμε δικαναλο ενισχυτή;

Eγώ ακούω μουσική από ενα rasberry b με hdmi σε ένα av receiver yamaha 463.
Εάν επιλέξω να βάλω σαν πηγή ενα dac πάνω στο ras με volumio θα υπάρχει διαφορά ή δεν αξίζει τον κόπο;

Λοιπόν και μετα απο 3 ντεπόν ... αποτέλεσμα απο τα βραδινά μπυρορακόπουλα ..

έκατσα και μέτρησα την συχνότητα στο LRCLOCK , απο το xmos και απο το rpi b+

το setup είχε ως εξής ,

συχνόμετρο HAMEG με το δικό του προμπ και σύνδεση μέσω γαλβανικής απομόνωσης και υψίσυχνου φίλτρου με πυκνωτη στα 1000 pf , και ντάμυ φορτίο 5 κ

pc ένα λάπτοπ της συμφοράς hp που έχω στο εργαστήρι ,

foobar για το xmos ,

Archphile για το rpi

44.100 με 44.165 ,, 96.000 -96.08να παίζει η απόκλιση στο συχνόμετρο για το rpi

44.100 με 44.170 ,, 96.000 -96.08 για το xmos ,

παραπάνω συχνότητα δεν μπόρεσα να σηκόσω στο χρέπι , μου άλαξε τα φώτα στα σπασίματα και στα reset και χοροπήδαγε το συχνόμετρο απο το 0 μέχρι το θεό ..

ξαναεπανέλαβα το ίδιο με σεταπ mac audionirvana για το xmos , και το ίδιο με το προηγούμενο για το rpi , και με αρχείο192 τώρα

αυτή την φορά έβαλα για συχνόμετρο ένα arduino , με γελοια φυσικά δυνατότητα μπρος το hameg , αλλα με το ατου ότι εάν υπήρχε διαφορά αναμετάξυ στις πλακέτες , αυτη θα ήταν διακριτή με την μία ..
ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΆ δεν παρατηρήθηκε ακόμα και εδώ σε όλες τις συχνότητες , σε σημείο βλακείας δλδ ,, μέχρι ακεραιο ,,

το συμπ'ερασμα για μένα είναι ότι μάλλον δεν έχει να κάνει κάτι η συχνότητα του master clock , με το τελικό αποτέλεσμα ,, ρολόι στο rpi αυτήν τη φορά ένα απο την mouser με την στοκ συχνότητα , και αυτό παντρέυτηκε πλέον , γιατί δεν σηκώνει αλλα ζόρια η πλακέτα , και δεν ήθελα να κάνω 2 φορές reflow στο παλιό ,, δεν γουστάρουν πολλα τα οσκιλατόρια , τα πάιζουν μετα ..

ευτυχώς η δυστιχως δεν μπορούσα να κάνω πιο ακριβή μέτρηση , δεν έχω τα κατάλληλα εργαλεία να φτάσω σε ακρίβεια δεκαδικού , αυτό που κατάλαβα όσο μπορούσα ήταν μόνο απο την σύγκριση η οποία πρακτικά δεν μου έκανε διαφορά ,,

αυτά και 2 αυγά ..

Attachments

• Photo-0065.jpg
    Photo-0065.jpg
    140.2 KB · Views: 227
Το πιο πιθανό είναι να ακούσεις (κάποια) διαφορά. Το πόσο μεγάλη θα είναι εξαρτάται απο παρα πολλούς παράγοντες.
Παρέλαβα εδώ και δυό μέρες και κάνω δοκιμές, αλλά είναι αυτό που είπες ότι για να δεις διαφορά εξατράται από πολλούς παράγοντες.
Εχω δυο rasberry το ένα με hifiberry και το άλλο με hdmi passthrough στον ενισχυτή, διαφορά ελάχιστη εώς καμιά.
Θα το δοκιμάσω λίγο ακόμη και βλέπουμε.

κι εγώ το δοκίμασα σε έναν Onkyo 705 Και δεν κατάλαβα και πολλά ..
ο ενισχυτής σε δικάναλο απλά δεν .......

με τον Hegel h100 Η διαφορά είναι συντριπτικά ολοφάνερη ...........

Έκαστος στο είδος του...
Αν δεν το χρησιμοποιήσω σε κάτι άλλο, θα το δώσω το σετάκι σε κάποιον άλλον να το χαρεί όπως πρέπει.

Λοιπόν και μετα απο 3 ντεπόν ... αποτέλεσμα απο τα βραδινά μπυρορακόπουλα ..

έκατσα και μέτρησα την συχνότητα στο LRCLOCK , απο το xmos και απο το rpi b+

το setup είχε ως εξής ,

συχνόμετρο HAMEG με το δικό του προμπ και σύνδεση μέσω γαλβανικής απομόνωσης και υψίσυχνου φίλτρου με πυκνωτη στα 1000 pf , και ντάμυ φορτίο 5 κ

[snip..... snip..... snip.....]

το συμπ'ερασμα για μένα είναι ότι μάλλον δεν έχει να κάνει κάτι η συχνότητα του master clock , με το τελικό αποτέλεσμα ,, ρολόι στο rpi αυτήν τη φορά ένα απο την mouser με την στοκ συχνότητα , και αυτό παντρέυτηκε πλέον , γιατί δεν σηκώνει αλλα ζόρια η πλακέτα , και δεν ήθελα να κάνω 2 φορές reflow στο παλιό ,, δεν γουστάρουν πολλα τα οσκιλατόρια , τα πάιζουν μετα ..

ευτυχώς η δυστιχως δεν μπορούσα να κάνω πιο ακριβή μέτρηση , δεν έχω τα κατάλληλα εργαλεία να φτάσω σε ακρίβεια δεκαδικού , αυτό που κατάλαβα όσο μπορούσα ήταν μόνο απο την σύγκριση η οποία πρακτικά δεν μου έκανε διαφορά ,,

αυτά και 2 αυγά ..

Βασικά το λάθος που κάνεις είναι ότι προσπαθείς να μετρήσεις συχνότητα. Το κακό είναι ότι τα συχνόμετρα κάνουν πάντα αναγκαστικά και λίγο averaging. Δεν γίνεται διαφορετικά. Οπότε δεν θα σου μιλήσουν για την ποιότητα των παλμών σου, αλλά για την ποσότητα, και μάλιστα βγάζοντας και μέσο όρο.

Χτες επιτέλους βρήκα λίγο χρόνο και έκανα και τις δικές μου δοκιμές, ελπίζοντας να επιβεβαιώσω αυτά που διάβαζα στο datasheet.

Το setup είχε ως εξής: RPi με Archphile παίζει μέσω LAN. Οι ρυθμίσεις είναι για έξοδο I2S προς Buffalo.

Στο RPi σύνδεσα τον logic analyzer μου και άνοιξα το πρόγραμμά του στο PC.

IMG_8453_resize.JPG

Έβαλα στο RPi να παίζει ένα τραγούδι στα 44.1KHz (σε "δύσκολη" συχνότητα δηλαδή).

Είπα στον logic analyzer να αναλύσει για I2S σήμα και "έσωσα" 1 δευτερόλεπτο σε δείγματα (στα 24MHz πάντα):

logic analyzer 4.png

Προφανώς στο Channel 0 έχουμε τα Data, στο Channel 1 το LR clock και στο Channel 2 το bit clock.

Ζουμάρωντας στο bit clock, είναι προφανές ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά:

logic analyzer 5.png

logic analyzer 6.png

Αυτό σημβαίνει για τους λόγους που είχα αναλύσει νωρίτερα.

Το ίδιο ισχύει και για το LR clock:

logic analyzer 7.png

logic analyzer 8.png

Οπότε είναι ξεκάθαρο ότι το RPi δεν έχει σωστό ρολόι στην έξοδο I2S του, ή έστω δεν είναι κατάλληλο με "Hi End" (ίσως και Hi Fi) κριτήρια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την "εγγυημένη" εμφάνιση σοβαρού jitter.

Όπως είπα και νωρίτερα, η λύση είναι η χρήση USB interfaces. Εκεί όλα καλά.

ωχ παιδια με μπερδεψατε. πηρα το iqaudio pi dac+. οποτε λετε οτι αν συνδεσω εναν σκληρο με φλακ στο ρασπμπερι και το συνδεσω το ρασπμπερι στοστερεοφωνικο μου δεν θα εχει τα καλα αποτελεσματαπου θα ειχα με καποιο usb dac? τζιφος δηλαδη το ρασπμπερι για χαι φαι χρηση?
οταν λετε για χρηση usb interface τι εννοειτε? ευχαριστω και σορυ για τις νουμπο αποριες

Μια χαρά είσαι. Εδώ μέσα κάνουμε διδακτορικό!

Με κοντά 40 ευρώ που έδωσες για να πάρεις το DAC που πηρες, απλά δεν αγοράζεις κανένα USB dac, οπότε μην αγχώνεσαι :D

αρα δουλεια γινεται οπως πρεπει απλα η οποια διαφορα θα φανει σε ακριβα ηχοσυστηματα για να καταλαβω σωστα? ευχαριστω πολυ. για την ωρα εχω τον υπολογιστη μου συνδεδεμενο στο στερεοφωνικο και παιζω απευθειας μεσω της καρτας ηχου asus xonar ds . απλα ηθελα οταν παιζω μεσω ρασπμπερι και οχι μεσω του αλλου υπολογιστη, να ειναι εφαμιλλο το αποτελεσμα. αν κανει τη δουλεια του ειμαστε καλα. ευχαριστω πολυ.

Όπως τα λέει ο Tuxx. Το 99% του κόσμου θα μείνει πολύ ευχαριστημένο από τις πλακέτες που κυκλοφορούν, ίσως και περισσότεροι.

Τα παραπάνω αποτελούν υλικό για να χάσουν τον ύπνο τους οι "βλαμμένοι" χαϊφιντελάδες.. ;)

Re: Απάντηση: Raspberry PI I2S DAC

Μήπως ξέρετε πιο DAC από αυτά παίζει σε Raspberry Pi με Openelec?
Ένα οποιοδήποτε DAC με USB θα παίξει?

Οποιοδήποτε παίζει και κάτω από win / macosx χωρίς δικους του εξειδικευμένους drivers, δηλαδή τα περισσότερα της αγοράς σήμερα.

Re: Απάντηση: Raspberry PI I2S DAC

Μήπως ξέρετε πιο DAC από αυτά παίζει σε Raspberry Pi με Openelec?
Ένα οποιοδήποτε DAC με USB θα παίξει?

Μέσα στο kernel tree για το RPi υπάρχουν όι απαραίτητοι drivers για i2s dacs, oπότε αν και δεν έχω κάνει δοκιμή, λογικά θα υποστηρίζονται σε openelec.

Αναφορικά με USB DACS και Openelec, δηλαδή Linux, υπάρχει ένας γενικός driver (snd_usb_audio) ο οποίος είναι υπεύθυνος για να παίξουν όλα τα USB dacs της αγοράς. Από το feedback που έχω στο Archphile όμως, υπάρχουν και dacs που δεν συνεργάζονται σωστά (πχ Emotiva Stealth DC-1, Αudiolab MDAC κλπ).

@ΔημΔημητρακούδης
Οι logic analysers δεν έχουν τους ίδιους περιορισμούς που έχουν και οι ψηφιακοί ως προς τη σχέση εξεταζόμενου σήματος προς μέγιστη δειγματοληψία;
Εάν ναι, μήπως το ψεγάδι χρόνου που φαίνεται στον παλμό του BitClock, είναι τεχνούργημα το ορίου του μετρητικού σου και όχι πραγματικό τεχνούργημα του σήματος;
Βλέπω σήμα που προσεγγίζει τα 3MHz και συχνότητα δειγματοληψίας τα 24MHz.
Εάν ισχύουν οι περιορισμοί των ψηφιακών παλμογράφων, είσαι λίγο πάνω από το όριο μέτρησης του μετρητικού σου.
Επίσης από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μετρητικού της Saleae στα 24MHz, παρουσιάζει ±42nsec σφάλμα στη μέτρηση παλμού, μήπως είσαι στα όρια αυτού του σφάλματος;
Εάν ο παλμογράφος σου είναι πάνω από τα 40MHz, δεν βάζεις τον ίδιο παλμό και εκεί να συγκρίνεις πλάτος παλμού και τυχαίο ρυθμό χρονικής καθυστέρησης ανάμεσα στους παλμούς του bitclock;

Βασικά οι logic analyzers του τύπου του δικού μου λειτουργούν λίγο διαφορετικά από τους παλμογράφους, από την άποψη ότι δεν έχουν "κανονικό" ADC στην είσοδο, απλά πάνω από κάποιο δεδομένο threshold θεωρούν ότι το σήμα έχει τιμή 1.

Τα σκέφτηκα όλα αυτά που γράφεις όπως έκανα τις μετρήσεις, και είναι λογικό να υπάρχει κάποιο λάθος / απόκλιση στα υψίσυχνα σήματα, αλλά αφενός η απόκλιση είναι σταθερή (πράγμα πολύ απίθανο αν μιλάμε για απόκλιση λόγω tolerance), αφετέρου το ίδιο ακριβώς θέμα (των διαστημάτων των παλμών) παρουσιάζεται και στα χαμηλής συχνότητας σήματα (LRClock) τα οποία είναι αρκετά σίγουρο ότι μετριούνται σωστά, ακόμα και από τον συγκεκριμένο λογικό αναλυτή.

Για λόγους πληρότητας σκοπεύω να μετρήσω και το Amanero με τον ίδιο αναλυτή και τα ίδια σήματα ώστε να επαληθεύσουμε ότι λειτουργεί σωστά (όπως λέει η θεωρία δηλαδή).

Με την ευκαιρία θα τα ρίξω πάνω και στον παλμογράφο, ο οποίος είναι 60MHz (αν θυμάμαι καλά, εκεί που τον έχω καταχωνιασμένο δεν τον βλέπω συχνά) οπότε έχει αρκετό "αέρα" παραπάνω. Απλά επέλεξα τον logic analyzer για την μέτρηση καθότι αφενός δέχεται και τα 3-4 σήματα ταυτόχρονα (βολικό), αφετέρου έχει και protocol analyzer ο οποίος υποστηρίζει κανονικά I2S σήματα, οπότε μπορεί και "ερμηνεύει" αυτά που βλέπει. Επίσης μετράει αυτόματα μήκος παλμών κτλ και αυτό με βολεύει επειδή είμαι τεμπέλης. :p

Τέλος, ο συγκεκριμένος στοιχίζει κάτω από 10 από το ebay οπότε μπορεί να τον αποκτήσει ο οποιοσδήποτε και να επαναλάβει τις δοκιμές μου.