Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Να δώσω μερικές διευκρινίσεις:

- To DAC ποτέ δεν ήθελε 6V τάσης όπως το καταλαβαίνω εγώ. Είχε πάνω του τα LDO και ήθελε 6V AC ώστε να μπορέσουν τα τροφοδοτικά να δώσουν 5V DC και στο DAC και στο RPI. Από ηλεκτρονικά είμαι άσχετος, αλλά διατηρώ βεβαιότητα ότι αυτός ήταν ο λόγος των 6V AC.

- Ακόμα και το πιο πρόσφατο Mamboberry, επίσης τροφοδοτεί το RPI. Πλέον όμως δε θέλει μετασχηματιστή πάνω του, αλλά ολόκληρο τροφοδοτικό.
 
Όσοι από εσάς παρακολουθείτε το diyaudio, μπορεί κάποια στιγμή να πέσατε στην παρακάτω συζήτησή μου με τον soundcheck (γνωστό μέλος του forum αυτού):

http://www.diyaudio.com/forums/pc-based/281417-moode-vs-volumio-vs-runeaudio-9.html#post5303766

Εν ολίγοις, με περίσσεία ειρωνία και χλευασμό το συγκεκριμένο μέλος δεν μπορούσε να δεχτεί ότι κάποιος διαφωνεί μαζί του ως προς το tweaking που απαιτείται ή όχι σε linux διανομές για boards όπως το RPI.

H βασική μας διαφωνία ήταν αναφορικά με το αν χρειάζεται real time kernel (τον οποίον ο souncheck έχτιζε και έκανε πακέτο για το moode) για να παίξει καλά το RPI. Εγώ έλεγα όχι, και αυτός απαντούσε με κείμενα του τύπου:

@tuxx

You still don't understand a bit of what you're doing with Archphile or what's been discussed over here or what's been discussed since almost a decade.

Εκεί που με έβαλε πάνω στο σταυρό δε, ήταν όταν έγραψα ότι δε θα μπορούσα να αναγνωρίσω το Archphile σε blind test (true story)....


Θα μου πείτε τώρα γιατί τα γράφω όλα αυτα.... Τα γράφω λοιπόν γιατί όντας σαδομαζοχιστής συνεχίζω να διαβάζω το blog του συγκεκριμένου τύπου και σήμερα έπεσα πάνω σε αυτό:

https://soundcheck-audio.blogspot.gr/2018/01/raspberry-pi-audio-engine-part-7.html


Benchmarking and performance tests


I did some initial benchmarking measurements on the rt-kernel (pretty much the same being used on the upcoming pCP) and the standard low latency kernel of ARCH-Linux-ARM on my PI3.


I did the benchmarking and measurements using cyclictest:

The default ARCH kernel is a low-latency kernel already though!

* SC rt kernel 4.14.26-rt18-sc1
###CPU800MHz - isolated CPU3
./cyclictest -m -t1 -p 45 -n -a3 -i 400 -l 100000
T: 0 ( 519) P:45 I:400 C: 100000 Min: 7 Act: 8 Avg: 7 Max: 16
###CPU800MHz - non-isolated CPU2
./cyclictest -m -t1 -p 45 -n -a2 -i 400 -l 100000
T: 0 ( 529) P:45 I:400 C: 100000 Min: 6 Act: 8 Avg: 8 Max: 26


* ARCH LowLatency kernel 4.14.26-1-ARCH
###CPU800MHz - isolacted CPU3
cyclictest -m -t1 -p 45 -n -a3 -i 400 -l 100000
T: 0 ( 323) P:45 I:400 C: 100000 Min: 7 Act: 8 Avg: 7 Max: 16
###CPU800MHz - non-isolated CPU2
cyclictest -m -t1 -p 45 -n -a1 -i 400 -l 100000
T: 0 ( 329) P:45 I:400 C: 100000 Min: 6 Act: 9 Avg: 8 Max: 23


What you can see is that the results are almost equally low. That surprised me!


Για όσους δεν καταλαβαίνουν λοιπόν, έπαιξε και με τους 2 κερνελς, έτρεξε τα benchmarks του και τα αποτελέσματα του βγήκαν σχεδόν ίδια.


Προφανώς όλα αυτά δεν τα αναφέρω για να το παίξω έξυπνος. Όταν εγώ του έλεγα ότι δεν χρειάζεται real time kernel δεν ήξερα ότι θα μετράνε το ίδιο ακόμα και σε benchmark. Απλώς ήξερα απο δοκιμές που εχω κάνει χρόνια πριν σε πολύ πιο αδύναμο netbook, ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρακτικό όφελος, ειδικά όταν ο kernel είναι χτισμένος με τις παραμέτρους που είναι στο Archlinux.


Ο λόγος που αναφέρω όλα αυτά, είναι επειδή δεξιά και αριστερά κυκλοφορούν διάφοροι, ο καθένας με τα κολλήματά του, και κυρήττουν το πως θα πρέπει να είναι στημένο ένα PC transport, θεωρώντας ότι κατέχουν την απόλυτη γνώση και αλήθεια. Στην πράξη όμως, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά...
 
Ναι, αυτός είναι που έχτισε το πακέτο για τον Tim.

O κώδικας όμως και όλα τα patches είναι του Clivem.
 
"I also did some tests by going up with the CPU clock from 800 to 1000MHz.
This brings the values avg/max down (improvement!) by about 10%. That makes sense
doesn't it !?!?"

αυτό που αναφέρει στο μπλογκ του πιο κάτω από τις μετρήσεις έχει νόημα;
 
Απάντηση: Re: Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

αυτό που αναφέρει στο μπλογκ του πιο κάτω από τις μετρήσεις έχει νόημα;

καταλαβαίνω ότι με την αύξηση της συχνότητας του ρολογιού της CPU από 800MHz σε 1000MHz, το "Real Time OS" οφελείται κατά 10%, σε επεξεργαστική ισχύ ή τέλος πάντως σε ότι μετρούσε στo benchmark.

Στο νέο RPi3B+ ο επεξεργαστής χρονίζεται στα 1400MHz (1.4GHz)
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

καταλαβαίνω ότι με την αύξηση της συχνότητας του ρολογιού της CPU από 800MHz σε 1000MHz, το "Real Time OS" οφελείται κατά 10%, σε επεξεργαστική ισχύ ή τέλος πάντως σε ότι μετρούσε στo benchmark.
ναι σαφώς δεν είναι κάτι ιδιέταιρο αυτή η βελτίωση αλλά, έτσι για το φιλολογικό της κουβέντας, δεν θα είχε πιθανώς και μια βελτίωση σε μη rt kernel;
από την άλλη σαφως και δεν έχει μάλλον νόημα να το τραβάμε τόσο πολύ από τα μαλλιά το πράγμα με πιθανότητα να τα κάνουμε μαντάρα κάπου στην πορεία... :)
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

ναι σαφώς δεν είναι κάτι ιδιέταιρο αυτή η βελτίωση αλλά, έτσι για το φιλολογικό της κουβέντας, δεν θα είχε πιθανώς και μια βελτίωση σε μη rt kernel;
από την άλλη σαφως και δεν έχει μάλλον νόημα να το τραβάμε τόσο πολύ από τα μαλλιά το πράγμα με πιθανότητα να τα κάνουμε μαντάρα κάπου στην πορεία... :)

Σίγουρα δεν έχει νόημα, αν αναλογιστείς ότι ακόμα και με το RPi2, παίζω μουσική απροβλημάτιστα ακόμα και με τις πολύ υψηλές αναλύσεις μουσικών αρχείων επιπέδου DXD
 
Εγώ τη CPU έχω να την πειράξω από το πρώτο RPI. Πάντα παίζω με στοκ συχνότητες και ondemand governor

Γενικά να σκέφτεσαι ότι το πιο CPU intensive task που μπορείς να κάνεις σε ένα RPI ειναι SACD ISO αναπαραγωγή και αυτό μόνο αν το ISO είναι συμπιεσμένο. Εκεί ανοίγουν πολλά threads και χρειάζεσαι όλα τα core, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα είναι μια χαρά με στοκ συχνότητες.


Tuxx, μήπως γνωρίζεις αν ο Clivem έχει δημιουργήσει κάποια δική του διανομή για RPi ;

Ιδέα δεν έχω τι κάνει. Λογικά έχει εξαφανιστεί και γενικά το level του είναι αρκετά ανώτερο για να κάθεται να φτιάχνει images σαν εμάς τους κοινούς θνητούς :P
 
...
Ιδέα δεν έχω τι κάνει. Λογικά έχει εξαφανιστεί και γενικά το level του είναι αρκετά ανώτερο για να κάθεται να φτιάχνει images σαν εμάς τους κοινούς θνητούς :P

Δλδ αυτός τι φτιάχνει ολόκληρα OS;
 
Ο άνθρωπος είναι coder και αν κρίνω απο την ευκολία με την οποία πάτσαρε τον κέρνελ σε επίπεδο driver, με κώδικα που δούλεψε, το level του είναι υψηλό.

Για να σου δώσω να καταλάβεις, μια διανομή όπως το Archphile μπορεί να τη φτιάξει ο οποιοσδήποτε ξέρει Linux, καθώς δεν απαιτεί προγραμματιστικές γνώσεις, ενώ για μια διανομή επιπέδου moode απαιτείται γνώση PHP, όπου και πάλι δεν υπάρχει σύγκριση με την αρχική περίπτωση.

Όλα τα παραπάνω βέβαια δε σημαίνει ότι συνδυάζονται. Δε σημαίνει ότι ένας καλός προγραμματιστής έχει το μεράκι να φτιάξει μια προσεγμένη διανομή, όυτε ότι κάποιος που ξέρει καλή PHP καταλαβαίνει από Linux και πάει λέγοντας...
 
να πω κατι αλλο που ισως βοηθησει ισως οχι.

Στους υπολογιστες ειναι γνωστο οτι και σε μικρες απαιτησεις πχ σερφαρισμα ενας υπολογιστης που εχει μικροτερο επεξεργαστη θα ζητησει λιγοτερο ρευμα απο εναν που εχει μεγαλυτερο.

με αυτην την λογικη καπου ειχα διαβασει για το underclock και το ριξιμο των volts. Ενας τυπος μετρησε τον θορυβο(κατι τετοιο τελος παντων) και ηταν αρκετα πιο κατω απο οτι ηταν κανονικα.

εχει κανει κανεις την συγκριση αυτη;
Σκεφτομαι να το δοκιμασω οποτε εαν ξερει καποιος που πρεπει να μπω εας μου πει.ειναι ιδιο με το runeaudio μηπως;
 
Δεν χρειάζεται να αλλάξεις το clock rate της CPU, γιατί αυτό ρυθμίζεται αυτόματα ανάλογα με τις απαιτήσεις.
O θόρυβος της τροφοδοσίας μετά το πρώτο ολοκληρωμένο παλμοτροφοδοτικό (Vin=5V και Vout=1,8V & 3.3V) είναι αρκετά υψηλός για τα "δικά" μας δεδομένα.
Αλλά και πάλι, όλα αυτά δεν παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο.
Οι πιο "παλαβοί" αλλάζουν την τροφοδοσία των 3.3V & 1.8V, δηλαδή απομονώνουν το on-board παλμοτροφοδοτικό και συνδέουν εξωτερικά γραμμικά τροφοδοτικά με τις ίδιες τάσεις.

Η μετατροπή αυτή γίνεται σχετικά εύκολα :drool1:
 
αυτο που λες....το εχεις κανει;και εαν ναι ειναι ουσιαστικη διαφορα ή μιλαμε για τριχες;

υπαρχει ευκαιρο καποιο λινκ να δω για τι ακριβως αναφερεσαι;
 
Για κάποιον που δεν είναι έμπειρος diyer δεν νομίζω πως είναι εύκολο.
Έχει πολύ λεπτή δουλειά πάνω στο Raspberry και επίσης πρέπει να φτιάξεις 3 διαφορετικά τροφοδοτικά διαφορετικών volt.
Θέλει γνώσεις και "λεπτό" χέρι.
 
Είναι αρκετά δύσκολη η επέμβαση , γιατι δεν βοηθάει και η πλακέτα. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να συνδέσεις τα 5V και τα 3.3V απευθείας επάνω στα αντίστοιχα GPIO pins 2 & 1. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να απομονώσεις την έξοδο 3.3V αμέσως μετά το on-board τσιπάκι (παλμοτροφοδοτικό). Τα 1.8 V τα αφήνεις ως έχουν γιατί ούτως ή άλλως χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία του core.

Για να πάρετε μία ιδέα που μπορεί να φτάσει ένας χαϊφιντελίστας, που δεν γ@μεί , δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.runeaudio.com/forum/3x-powersupply-for-rpi-t4141-20.html