Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Re: Απάντηση: Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Κάποια πράγματα πιθανόν να έχουν μείνει αρκετά πίσω, σε ότι αφορά πάντα την πληροφόρηση που υπάρχει στο διαδίκτυο για το raspberry Pi και ειδικότερα την διασύνδεση I2s.
Σήμερα υπάρχει το raspberry Pi2 στην αγορά και έχει επίσης αλλάξει και ο κώδικας για την υποστήριξη της διασύνδεσης μέσω της διεπαφής I2s, όπως πολύ σωστά μας το επεσήμανε και ο αγαπητός Μιχάλης (Τux).
Επίσης υπάρχουν σήμερα υλοποιήσεις DAC που χρησιμοποιούν το δικό τους ρολόι υψηλής ακρίβειας ως MCKL οπότε σε συνδυασμό με τη ασύγχρονη λειτουργία του DAC πετυχαίνουν να απεξαρτηθούν πλήρως από το αργό ρολόι (BCK) του raspberry Pi τo οποίο πιθανολογείται ότι παράγει jitter της τάξης των 800ps, πολύ υψηλό για τα δεδομένα του hiend , ωστόσο εικάζεται ότι δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό κάτω από συνθήκες τυφλών δοκιμών ακόμα και από πολύ εξειδικευμένους ακροατές (τα στοιχήματα θα τα πάμε άλλη φορά όταν θα έχουν όλοι λεφτά ή θα έχουμε επιστρέψει στη δραχμή, οπότε και να χάσουμε δεν θα μας νοιάζει !).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ετρεξα κάποια tests και τελικά η πληροφορία των 24bit (over I2S) αναπαράγεται χωρίς να ενεργοποιείται το truncation των extra bits (πάνω από τα 16).

H διασύνδεση I2S λογικά δεν χρησιμοποιεί το bus που είναι κοινό για τα 4 x USB ports και το Ethernet port.

Καλό ότι δεν γίνεται truncate!
Για πες πως το δοκίμασες ?
Αν έχεις τον τρόπο και πάρεις και μια μέτρηση jitter, χαρά μας θα ήταν να τη δούμε :-)

Re: Απάντηση: Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Κάποια πράγματα πιθανόν να έχουν μείνει αρκετά πίσω, σε ότι αφορά πάντα την πληροφόρηση που υπάρχει στο διαδίκτυο για το raspberry Pi και ειδικότερα την διασύνδεση I2s.
Σήμερα υπάρχει το raspberry Pi2 στην αγορά και έχει επίσης αλλάξει και ο κώδικας για την υποστήριξη της διασύνδεσης μέσω της διεπαφής I2s, όπως πολύ σωστά μας το επεσήμανε και ο αγαπητός Μιχάλης (Τux).
Επίσης υπάρχουν σήμερα υλοποιήσεις DAC που χρησιμοποιούν το δικό τους ρολόι υψηλής ακρίβειας ως MCKL οπότε σε συνδυασμό με τη ασύγχρονη λειτουργία του DAC πετυχαίνουν να απεξαρτηθούν πλήρως από το αργό ρολόι (BCK) του raspberry Pi τo οποίο πιθανολογείται ότι παράγει jitter της τάξης των 800ps, πολύ υψηλό για τα δεδομένα του hiend , ωστόσο εικάζεται ότι δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό κάτω από συνθήκες τυφλών δοκιμών ακόμα και από πολύ εξειδικευμένους ακροατές (τα στοιχήματα θα τα πάμε άλλη φορά όταν θα έχουν όλοι λεφτά ή θα έχουμε επιστρέψει στη δραχμή, οπότε και να χάσουμε δεν θα μας νοιάζει !)

Το πρόβλημα με το ρολόι του RPi 1 δεν είναι ότι είναι αργό, είναι ότι είναι ένα, οπότε για κάποια sr δεν μπορεί να προκύψει ακέραιο ρολόι. Βασικά τα πολλαπλάσια του 48K είναι ΟΚ, αλλά τα πολλαπλάσια του 44.1 δεν είναι.

Αυτό έχει αλλάξει στο RPi 2?

Όσο αφορά το κατά πόσο ακούγεται το μη-ακέραιο / σωστό ρολόι έχω πει και εγώ ότι αν ακούγεται θα ακούγεται σε καλά συστήματα.. Αλλά σίγουρα δεν είναι σωστό να το χρησιμοποιούμε ελαφρά τη καρδία.

Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Oι εμπορικες υλοποιησεις I2S για Ραπσ2 που εχω ακουσει (mamboberry, hifiberry) ειναι απο μονες τους υποτυπώδεις σε σχεση με κλασσικά εξωτερικά ντακ οπότε με το τελικο αποτελεσμα που προσφέρουν δυσκολα θα μπορέσουμε εκτιμήσουμε απο που αναγείρεται το προβλημα. Μονο μετρήσεις..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Το πρόβλημα με το ρολόι του RPi 1 δεν είναι ότι είναι αργό, είναι ότι είναι ένα, οπότε για κάποια sr δεν μπορεί να προκύψει ακέραιο ρολόι. Βασικά τα πολλαπλάσια του 48K είναι ΟΚ, αλλά τα πολλαπλάσια του 44.1 δεν είναι.

Αυτό έχει αλλάξει στο RPi 2?

Όσο αφορά το κατά πόσο ακούγεται το μη-ακέραιο / σωστό ρολόι έχω πει και εγώ ότι αν ακούγεται θα ακούγεται σε καλά συστήματα.. Αλλά σίγουρα δεν είναι σωστό να το χρησιμοποιούμε ελαφρά τη καρδία.

Εχει όντως αναφερθεί ότι το βήμα δειγματοληψίας είναι 8Κ, οπότε για τη δειγματοληψία των 48Khz (σε interger mode) απαιτούνται 6 x 8K = 48K.
Για τα 44.1KHz γίνεται κάποια μαθηματική προσέγγιση με την αντίστοιχη αύξηση στο jitter.

Στη διανομή OpenELEC μπορείς να χρησιμοποιήσεις "fixed" δειγματοληψία στα 48Kz και να κάνεις άμεση σύγκριση με τη δειγματοληψία στα 44.1Κz.
Ακούγεται πολύ καλά στα δικά μου αυτιά το "fixed" στα 192Κhz με εξωτερικό MCKL στο I2S dac που λειτουργεί σε asynchonus mode (π.χ. ES9023 με master clock στα 50Μz)

Μάλλον βρήκα τρόπο να ανοιγοκλείνω το RPi2 με ένα μόνο κύκλωμα:

- Άσφαλές σβήσιμο μέσω command line.
- Άναμμα μέσω momentary switch καλωδιωμένο στην θέση RUN πάνω στην πλακέτα.

Μάλλον βρήκα τρόπο να ανοιγοκλείνω το RPi2 με ένα μόνο κύκλωμα:

- Άσφαλές σβήσιμο μέσω command line.
- Άναμμα μέσω momentary switch καλωδιωμένο στην θέση RUN πάνω στην πλακέτα.
Αν βρω χρόνο θα το δοκιμάσω το Σ/Κ και θα ενημερώσω.

Το καλύτερο Switch είναι πολυμπριζο με διακόπτη. Ανοίγεις πολυμπριζο ακούς, κανείς shutdown κλείνεις πολυμπριζο και τέλος!

Βέβαια εγώ έχω μια πηγή οπότε δε θέλω όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά και τo rpi κλειστό.

Ιδού. Το μετασχηματισμένο "Daphile Audio Computer".

Νέα ονομασία? Θα δούμε...

Η τροφοδοσία συνδέεται πάνω στο GPIO ενώ ο κόκκινος διακόπτης αριστερά (θα) είναι εκείνος της έναυσης / επαναφοράς (μετά από safe shutdown από command line).

Attachments

• IMG_20150421_190605.jpg
    IMG_20150421_190605.jpg
    182.2 KB · Views: 128
  • IMG_20150421_190640.jpg
    IMG_20150421_190640.jpg
    214.7 KB · Views: 129

Μιχάληηηη (tuxx)...

Έχω καρφωμένους 3 σκληρούς usb αλλά το Raspberry/archphile βλέπει μόνο 1 (αυτόν που βλέπεις στη φώτο).

Κάνε update την library και μαζί με αυτό κάνε υπομονή!

Επίσης το rpi είναι η πιο λάθος πλακέτα για να συνδεσεις τόσες usb συσκευές. Το πας στα όρια του καθώς το usb είναι το αδύναμο του σημείο.

Το έχω ήδη κάνει αλλά δεν...

Θα ξανακάνω και μέχρι να αποφασίσει να τους δει τους δίσκους θα αναβαθμίσω τον Salas FSP!

Οι δίσκοι έχουν εξωτερική τροφοδοσία; αυτός της φωτο μου φαίνεται να μην έχει.

Και τι νομίζεις ότι κάνει το δεύτερο Audiowind?
:)

Αναβόσβησα τους σκληρούς και μάλλον τους βλέπει τώρα... :)

Αν μέτρησα σωστά, είδε περί τα 35,000 κομμάτια σε λιγότερο από 20 λεπτά(!??)

Τους είδε όλους τους δίσκους τελικά...

Μένουν μόνο περί τα 15,000 κομμάτια από τον 3ο σκληρό!

Σταμάτησε να σκανάρει. 50,000 κομμάτια σε λιγότερο από μισή ώρα!

Για να είσαι σίγουρος πόσα έχει σκαναρει, άνοιξε τον mpdroid, πήγαινε στα settings και πάτα το Server information ή από κονσόλα δώσε την εντολή:

mpc stats

Τα έβγαλε ΟΛΑ.

respect!!!

Όλα τέλεια μέχρι στιγμής. Μόνο μια μικρή λεπτομέρεια.

Δεν έχω...dac. :)

Απάντηση: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Πάρε ψηφιακό σήμα από την HDMI του RPi2 αφού πρώτα συνδέσεις το HDMI καλώδιο στην τηλεόραση. Συνέδεσε την είσοδο του ενισχυτή σου στο Line-Out της τηλεόρασης, ή πάρε σήμα από την έξοδο ακουστικών.
Ακόμα κι έτσι θα ακούς μια χαρά, επιτέλους για να χαρεί κι εσένα λίγο το αυτάκι σου :antlers:

Last edited:

Πρόλαβα και έκανα maverick ακρόαση πριν επιστρέψω το Soekris του Χρήστου (Chris1967).

Ευτυχώς όλα τα καλά του συγκεκριμένου dac διατηρήθηκαν!!!

Εφόσον δουλεύει, τώρα δε βιάζομαι...

Αγόρασε ένα i2s με 30 ευρώ και ψάξε dac με την ησυχία σου.

Αγόρασε ένα i2s με 30 ευρώ και ψάξε dac με την ησυχία σου.

Υπαρχει ενα hifiberry+ διαθέσιμο αν θες Σταυρο.