RCA εναντίον XLR

Θρησκος

AVClub Addicted Member
23 April 2016
1,424
Αχαρνες Αττικης.
Καλησπέρα.Επειδη είναι η πρώτη φορά που οι συσκευές που χρησιμοποιώ δέχονται xlr,σκέπτομαι ν' αγοράσω το ίδιο interconnect(Neotech nemoi-1220 rca)στην xlr μορφή του.Σημειωτεον πως οι ακροδέκτες θα παραμείνουν οι επιροδιωμενοι occ Neotech.Εκτος από το αναμενόμενα υψηλότερο gain θα έχω και ηχητικό κέρδος;

Καλησπέρα.Επειδη είναι η πρώτη φορά που οι συσκευές που χρησιμοποιώ δέχονται xlr,σκέπτομαι ν' αγοράσω το ίδιο interconnect(Neotech nemoi-1220 rca)στην xlr μορφή του.Σημειωτεον πως οι ακροδέκτες θα παραμείνουν οι επιροδιωμενοι occ Neotech.Εκτος από το αναμενόμενα υψηλότερο gain θα έχω και ηχητικό κέρδος;
Εξαρτάται από τις συσκευές σου. Γενικότερα η σύνδεση XLR ακόμα και σε μη fully balanced κύκλωμα είναι πιο "καθαρή" από μια RCA σύνδεση. Ειδικά αν τα μήκη καλωδίου μεγαλώνουν αρκετά.

Δεν είναι κανόνας ότι σε κάθε μηχάνημα θα παίξει καλύτερα το XLR, αλλά ισχύει σε πολύ μεγάλο αριθμό συσκευών. Κάνε μια δοκιμή ακόμα και με ένα νορμάλ καλώδιο του τύπου Supra XLR.

Εξαρτάται από τις συσκευές σου. Γενικότερα η σύνδεση XLR ακόμα και σε μη fully balanced κύκλωμα είναι πιο "καθαρή" από μια RCA σύνδεση. Ειδικά αν τα μήκη καλωδίου μεγαλώνουν αρκετά.

Δεν είναι κανόνας ότι σε κάθε μηχάνημα θα παίξει καλύτερα το XLR, αλλά ισχύει σε πολύ μεγάλο αριθμό συσκευών. Κάνε μια δοκιμή ακόμα και με ένα νορμάλ καλώδιο του τύπου Supra XLR.
Μ' αυτό το τελευταίο, πατάς τον χαιεντιστικο μου καλο! Η απάντηση σου συμπίπτει μ' αυτή ενός πασίγνωστου επαγγελματία του χώρου ο οποίος αφού μου εξέφρασε την αρνητική άποψη του για τα ασημένια καλώδια,μου είπε στο τέλος να δοκιμασω καλου-κακου ένα-δυο xlr καλώδια των 100 ευρω.Παντως είμαι πολύ ευχαριστημένος από το υπάρχον καλώδιο γι αυτό και αναφέρομαι αποκλειστικά σ' αυτό.Στην ουσία όμως,το ζήτημα αφορά κάθε καλώδιο το οποίο τερματίζεται και με τους δύο τρόπους.

Τι συσκευές θα συνδέσεις; Αν τα κυκλώματα τα τους είναι πραγματικά balanced τότε θα υπάρχει ηχητική αναβάθμιση σε σχέση με την σύνδεση RCA.

• Like
Reactions: superfly
Ανάλογα πιστεύω την υλοποίηση ανάμεσα στα δυο ,ακόμη και στις επαφές …

Πιστεύω ότι στα XLR πηγαίνεις όταν θέλεις να χρησιμοποιήσεις μεγάλο μήκος καλωδίου .

Προσωπικά αν θα πήγαινα σε XLR θα χρησιμοποιούσα για καλώδιο την Γερμανική Klotz τερματισμένο σε XLR Neutrik .

Και το καλώδιο είναι καλό. Έχω το ίδιο
Θα δοκιμάσω Siltech xlr.Αν αποδειχθεί καλύτερο θα το κρατήσω.Αν όχι θα προχωρήσω στο Neotech xlr.Θεωρητικα,το Neotech υπερέχει στην ποιότητα ασημιού και στους ακροδεκτες.

Θα δοκιμάσω Siltech xlr.Αν αποδειχθεί καλύτερο θα το κρατήσω.Αν όχι θα προχωρήσω στο Neotech xlr.Θεωρητικα,το Neotech υπερέχει στην ποιότητα ασημιού και στους ακροδεκτες.
Ως γνωστός γκρινιάρης θα γκρινιάξω και προς τις δύο εταιρίες.Δε νοείται ασημένιο καλώδιο χωρίς ασημένιους ακροδέκτες έστω και προαιρετικά.Αυτο το λάθος το κάνουν πολλές εταιρίες.Αν για τη Siltech υπάρχει δικαιολογία γιατί δεν χρησιμοποιεί δικούς της ακροδέκτες για τη Neotech δεν υπάρχει ίχνος δικαιολογίας διότι τους κατασκευάζει όμως άνευ ασημιού.

Last edited:
Και ο Primare είναι balanced.Εχει και διακόπτη επιλογής unbalanced/balanced.Το ATC δεν έχει ανάλογο διακόπτη.Ελπιζω να γλυτώσω το βαλε-βγαλε των καλωδίων κατά τη δοκιμη,χρησιμοποιώντας τον διακόπτη του τελικού ενισχυτή.

• Like
Reactions: Sonorus
Η δοκιμή έγινε.Κατ' αρχήν δεν υπάρχει περισσότερο gain με το Siltech.Πηγαινουμε τώρα στην ουσία.Σε πρίμα και εικόνα,είναι σαν ν' ακούς το ίδιο καλώδιο.Στις μεσαίες όμως και κυρίως σε μεσοχαμηλό και χαμηλό,το Neotech νικά με κάτω τα χέρια.Κατι που επίσης κάνει στα δυναμικά και στην ατάκα.Να "ευθύνεται" η ανωτερη ποιότητα του ασημιού του και η τεχνολογία του;Να "ευθύνονται" τα rca της Neotech που κοστίζουν πολύ παραπάνω από το καλώδιο και έχουν ν' αντιμετωπίσουν τα "ταπεινά" Neutrik του Siltech;Η μήπως και τα δύο μαζί;Όπως και να 'χει,το Siltech θα επιστραφεί κι αν το Neotech πουληθεί θα το αγοράσω με τους ίδιους ακροδέκτες στην xlr μορφή τους.

Χμμμ, κανονικά το XLR έχει διπλάσιο πλάτος σήματος. Από την άλλη τα τεχνικά χαρακτηριστικά λένε:
Gain 30dB unbalanced, 26dB balanced
Οπότε μπορεί να αντισταθμίζε τη διαφορά ανάμεσα στις δύο συνδέσεις.
Μήπως όμως ο Primare δεν είναι πραγματικά balanced; Οι περισσότεροι τελικοί (και class D κιόλας) δεν είναι.

• Like
Reactions: Θρησκος
Χμμμ, κανονικά το XLR έχει διπλάσιο πλάτος σήματος. Από την άλλη τα τεχνικά χαρακτηριστικά λένε:
Gain 30dB unbalanced, 26dB balanced
Οπότε μπορεί να αντισταθμίζε τη διαφορά ανάμεσα στις δύο συνδέσεις.
Μήπως όμως ο Primare δεν είναι πραγματικά balanced; Οι περισσότεροι τελικοί (και class D κιόλας) δεν είναι.
Με πρόλαβες.Ετσι είναι τα νούμερα σχετικά με το gain.Αυτα παθαίνω όταν δε διαβάζω πρώτα το manual! Δικαιολογεί όμως αυτό τη μεγάλη ηχητική διαφορά; Αν ναι,κακώς σχεδιάζω να συνδέσω ξανά balanced καλώδιο,ακόμη κι αν είναι το δικό μου σ' αυτή την έκδοση.

Η συγκριση ασημενιων με χαλκινα καλωδια , δεν ειναι τοσο απλο πραγμα , οσο κι αν η ανωτεροτητα του ασημιου συγκριτικα με τον χαλκο μπορουμε να πουμε οτι ειναι δεδομενη. Η χρηση ασημιου στους αγωγους καλωδιων απο μονη της , δεν εγγυαται καλυτερο ακουστικο αποτελεσμα , ασχετως ποιοτητας/καθαροτητας μεταλου κλπ. Αυτο αποδεικνυεται εξ'αλλου πολυ ευκολα, απο μια απλη συγκριση ασημενιων καλωδιων απο διαφορετικους κατασκευαστες.
Το ιδιο βεβαια ισχυει και για χαλκινα καλωδια απο διαφορετικους κατασκευαστες.
Πριν πολλα χρονια, περιπου 25+ ............. διαβασα ενα "white paper" της Tara Labs , σχετικα με τις "προυποθεσεις" που πρεπει να τηρουνται σε ασημενια και χαλκινα καλωδια , ουτως ωστε η συγκριση των δυο μεταλλων , να θεωρειται ως "επαρκως ακριβης" . Οι πληροφοριες αυτες με βοηθησαν πολυ αργοτερα .......
Τοτε , ειχα εκπλαγει σε μεγιστο βαθμο απο ενα ασημενιο ιντερκοννεκτ της Ιαπωνικης Audio note , το οποιο ειχε κυριολεκτικα "ισοπεδωσει" οτι χαλκινο αλλα και ασημενιο καλωδιο ειχα δοκιμασει . Η απαγορευτικη τιμη για μενα ηταν και ο λογος που δεν τα πηρα . Ομως ηταν το εναυσμα για να πειραματιστω με ασημενια καλωδια , τοσο επωνυμα που δανειζομουν, οσο και DIY .
Μολις πριν 5-6 χρονια "επεισα" τον εαυτο μου με ενα DIY ασημενιο , να αντικαταστησει τα χαλκινα μου καλωδια , σε θεσεις ιντερκοννεκτ και βραχιονα .
Ειχα φτιαξει ουκ ολιγα αποτυχημενα ασημενια καλωδια προηγουμενως. Ομως, εμαθα περισσοτερα απο οσα "επαθα" :p
Ασημι ? Ναι , αλλα υπο προυποθεσεις !!!!! Διαφορετικα , εγω τουλαχιστον θα εμενα με καλα χαλκινα. Και αυτο για μενα ισχυει και για XLR και για RCA ........

Last edited:

Καλού – κακού δοκίμασε και κανένα φτηνό Belden (το 8402 λόγου χάριν) τερματισμένο με τα φτηνά RCA της Switchcraft. Πάνω – κάτω το μισό μέτρο μαζί με τα βύσματα κοστίζει 50€ αλλά ...αλλού βρίσκεται η πραγματική του αξία...

Χμμμ, κανονικά το XLR έχει διπλάσιο πλάτος σήματος
Δεν ισχυει αυτο ειναι λαθος , ενα XLR και ενα SE (unbalanced ) σταδιο , υλοποιημενα π.χ απο τα ιδια υλικα , ιδια τρανζιστορ ιδιες αντιστασεις στους συλλεκτες κ.τ.λ , εχουν το ιδιο gain μονο οταν στo XLR σταδιο παιρνουμε σημα απο τις δυο εξοδους , δλδ την θετικη και την αρνητικη εξοδο , ενω εαν παρουμε εξοδο μονο απο την μια εξοδο ( για XLR μιλαω παλι δλδ ) τοτε θα εχουμε την μιση ενισχυση απο αυτην του unbalanced σταδιου , μιση ενισχυση δλδ -3dB , δλδ το 0,707 .

Τωρα στην περιπτωση του Primare εχουμε 26dB balanced εναντι 30dB unbalanced , δλδ 4 ολοκληρα dB , που ειναι το 0,63 περιπου της unbalanced , πολυ μεγαλη διαφορα , ευκολα βγαινει το συμπερασμα οτι ο Primare δεν ειναι balanced , απλα παιρνει την balanced συνδεση , την ριχνει σε εναν "διαφορικο" ενισχυτη και υστερα παιρνει εξοδο απο μια μονο εξοδο για απλοτητα σχεδιασης , κοστους κ.τ.λ η διοτι ετσι τους βολευει σχεδιαστικα πιο πολυ .

• Like
Reactions: Sonus Naturalis

Καλού – κακού δοκίμασε και κανένα φτηνό Belden (το 8402 λόγου χάριν) τερματισμένο με τα φτηνά RCA της Switchcraft. Πάνω – κάτω το μισό μέτρο μαζί με τα βύσματα κοστίζει 50€ αλλά ...αλλού βρίσκεται η πραγματική του αξία...

Που βρίσκεται η πραγματική του αξία;

Και ο Primare είναι balanced.Εχει και διακόπτη επιλογής unbalanced/balanced.Το ATC δεν έχει ανάλογο διακόπτη.Ελπιζω να γλυτώσω το βαλε-βγαλε των καλωδίων κατά τη δοκιμη,χρησιμοποιώντας τον διακόπτη του τελικού ενισχυτή.
Να έχεις και τα δυο καλώδια επάνω και να αλλάζεις από τον διακόπτη είναι μια λάθος μεθοδολογία που χρησιμοποιούν πολλοί όταν θέλουν να συγκρίνουν καλώδια.
Ο σωστός τρόπος είναι να βάλεις μια βδομάδα το ένα καλώδιο να ακούσεις τις μουσικές σου με το ένα καλώδιο και την επόμενη με το άλλο.
Τα Α-Β τεστ του λεπτού σχεδόν πάντα οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.
Έγραψες ότι δεν έχεις διαφορά στο gain, λίγο περίεργο μου φαίνεται.

Να έχεις και τα δυο καλώδια επάνω και να αλλάζεις από τον διακόπτη είναι μια λάθος μεθοδολογία που χρησιμοποιούν πολλοί όταν θέλουν να συγκρίνουν καλώδια.
Ο σωστός τρόπος είναι να βάλεις μια βδομάδα το ένα καλώδιο να ακούσεις τις μουσικές σου με το ένα καλώδιο και την επόμενη με το άλλο.
Τα Α-Β τεστ του λεπτού σχεδόν πάντα οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.
Έγραψες ότι δεν έχεις διαφορά στο gain, λίγο περίεργο μου φαίνεται.
Αποδείχθηκε ότι δεν είναι περίεργο.Ο τελικός δίνει λιγότερο gain στην balanced έξοδο κατά 4 db.Οσο για τον χρόνο που χρειάζεται για μια σύγκριση,μου αρκεί ένα τραγούδι.