RCA εναντίον XLR

Εάν όπως κάποιοι ισχυρίζονται τα studios χρησιμοποιούν όποιο τυχαίο καλώδιο βρίσκουν κατά την διαδικασία της ηχογράφησης, ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει κάποιος να δαπανά τα χρήματα ενός διαμερίσματος για αγορά καλωδίων προκειμένου να ακούσει το παραχθέν μέσω των μάπα καλωδίων αποτέλεσμα;

Νομίζω απαντήθηκε αυτό.

Δεν είναι κριτήριο τι χρησιμοποιούν τα στούντιο γενικότερα. Εκεί έχουν εργαλεία δουλειάς, όχι διασκέδασης όπως στο Home Audio που είναι προσανατολισμένo στο preference αντί του reference. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.
Τώρα αν κάποιοι τα μπλέκουν αυτά τα δύο, κυρίως λόγω hype και εποχής, αργά ή γρήγορα τα ξεμπλέκουν και κατασταλάζουν. Άλλοι θα περάσουν από 40 κύματα μέχρι να καταλάβουν τι ζητούσαν τελικά, και κάπως έτσι όλοι στο τέλος καταλήγουν στο preference, γιατί αλλιώς θα κυνηγούν την ουρά τους μέχρι να σβήσει ο ήλιος.
Στην τελική, ακόμα και η ανακοίνωση των specs για λόγους marketing γίνεται. Ο καθένας διαλέγει το marketing που του ταιριάζει.

Για χαρη της συζητησης, και οποιος θελει απαντα. Τρια canare balanced interconnects , ή τρια πουλακια καθονταν :ROFLMAO:

1. Ποιο κατα τη γνωμη σας ειναι το καλυτερο καλωδιο και γιατι
2. Ποιες διαφορες πιστευετε θα εχουν στον ηχο σαν καλωδια

α) Βραχιονα με κεφαλη ΜΜ
β) Βραχιονα με κεφαλη MC
γ) Interconnect Line

Cable * awg * DCR /m * Capacitance/m * Twist Pitch

L-2B2AT * 25 * 0.105 Ω * 66/120 pF * 25
L-2E5 * 26 * 0.127 Ω * 63/117 pF * 18
L-2T2S * 23 * 0.065 Ω * 60/106 pF * 20

Last edited:
Δεν είναι μαγκιά ούτε προσόν για κάποιον να μπορεί να ακούσει και να αντιλήφθη διαφορές από καλώδια και μηχανήματα. Μαγκιά είναι το κριτήριο να μπορείς να διακρίνεις το σωστό από το λάθος.

Θυμάμαι παλιά έγινε από εταιρία του χώρου ένα Α-Β blind τεστ με ακριβά μηχανήματα στημένα σε περιποιημένο χώρο με ρυθμισμένες εντάσεις και με πολύ δυνατά αφτιά για να διακρίνουν και να ψηφίσουν το καλύτερο σύστημα. Και φυσικά ψήφισαν όλοι το σύστημα που ακουγόταν πιο αναλυτικό και ωραίο στα αφτιά τους..

Δυστυχώς όμως οι έμπειροι τάχα ακροατές δεν ήξεραν τι τους γίνετε. Όχι μόνο άκουγαν το ίδιο σύστημα στην εναλλαγή Α-Β αλλά ψήφισαν πανηγυρικά όλοι μαζί το σύστημα που τούς έριξαν λίγο τονισμένα τα μπάσα και τα πρίμα.

Γι' αυτό το τι είναι καλό και σωστό δεν βγαίνει από Α-Β διαφορές αλλά από εμπειρία και σοβαρές ακροάσεις. Απλά δώστε του λίγο χρόνο..
Το παράδειγμα είναι ατυχές διότι οι ακροατές διέκριναν τις διαφορές και επέλεξαν αυτό που θεώρησαν καλύτερο.Αντιθετα αν τους έβαζαν το ίδιο σύστημα χωρίς καμμία παρέμβαση και οι ακροατές άκουγαν διαφορες τότε...

Δυστυχώς όμως οι έμπειροι τάχα ακροατές δεν ήξεραν τι τους γίνετε. Όχι μόνο άκουγαν το ίδιο σύστημα στην εναλλαγή Α-Β αλλά ψήφισαν πανηγυρικά όλοι μαζί το σύστημα που τούς έριξαν λίγο τονισμένα τα μπάσα και τα πρίμα.
Μα αυτο σημαινει οτι οι ακροατες ακουσαν τη διαφορα !!!!!!!!!!!!!!!

Τι θα πει λάθος; Δεν υπάρχει λάθος στην αλλαγή καλωδίου για να ακούσεις τις διαφορές. Κοιτάς μόνο να μην ταλαντώνει κανά ενισχυτάκι (κι αυτό άμα είναι της πλάκας ο ενισχυτής) με κανά καλώδιο μεγάλης χωρητικότητας - δηλαδή να αποφύγεις πολύ ακραίες και άκυρες καταστάσεις - και προχωράς στις δοκιμές.

Όταν ακούς διαφορές, δεν ψάχνεις να βρεις λάθη, γιατί δεν υπάρχουν λάθη από τα... καλώδια. Υπάρχει διαφορετικό αποτέλεσμα και κοιτάς αν είναι καλύτερο για τα δικά σου γούστα, όπως υπάρχει και όταν ακούς από διαφορετικά ηχεία.
Άκυρο θα ήταν να θεωρείς ότι υπάρχει ένα πράγμα σωστό και εξ' ορισμού να είσαι εσύ λάθος, αφού τίποτε δεν παίζει το ίδιο με ένα άλλο. Ούτε καν τα «εργαλεία δουλειάς» που έχουν στα στούντιο μεταξύ τους δεν το κάνουν αυτό.

Ούτε καν τα «εργαλεία δουλειάς» που έχουν στα στούντιο μεταξύ τους δεν το κάνουν αυτό.
Στο στουντιο , χοντρικα , τον τελευταιο λογο τον εχουν τα αυτια του ηχοληπτη και το EQ που τους αρεσει. Αυτα αποφασιζουν το τελικο ηχητικο αποτελεσμα.
Ουτε τα mogami , ουτε τα belden.

• Like
Reactions: Pleo
Στο στουντιο , χοντρικα , τον τελευταιο λογο τον εχουν τα αυτια του ηχοληπτη και το EQ που τους αρεσει. Αυτα αποφασιζουν το τελικο ηχητικο αποτελεσμα.
Ουτε τα mogami , ουτε τα belden.

Και όχι μόνο αυτό. Ακόμα και οι μελέτες πριν καμιά... 40αριά χρόνια πια που έχουν κι αυτές, έχουν να κάνουν με το τι είναι προτιμητέο σε κάθε περίπτωση. Από εκπαιδευμένους, ανεκπαίδευτούς, ημιεκπαιδευμένους κ.ο.κ. ακροατές.
Ακόμα κι αυτές το prefernece περιγράφουν της κάθε ομάδας εκφράζουν. Είναι περιγραφές, όχι... συνταγογραφήσεις. :cool:

Το παράδειγμα είναι ατυχές διότι οι ακροατές διέκριναν τις διαφορές και επέλεξαν αυτό που θεώρησαν καλύτερο.Αντιθετα αν τους έβαζαν το ίδιο σύστημα χωρίς καμμία παρέμβαση και οι ακροατές άκουγαν διαφορες τότε...

Μα αυτο σημαινει οτι οι ακροατες ακουσαν τη διαφορα !!!!!!!!!!!!!!!
Ένας δύο τρείς αυτιάδες!! Δεν το πιστεύω ότι από όλο αυτό που έγραψα πιο πάνω κρατήσατε μόνο την ικανότητα να μπορεί να διακρίνει κάποιος τις διαφορές!!!!

Ένας δύο τρείς αυτιάδες!! Δεν το πιστεύω ότι από όλο αυτό που έγραψα πιο πάνω κρατήσατε μόνο την ικανότητα να μπορεί να διακρίνει κάποιος τις διαφορές!!!!
Προσωπικα , ΑΝ ( που ΔΕΝ ΘΑ ) αποφασιζα να κανω αυτο που περιγραφεις πιο πανω , μαλλον θα το εκανα για να ξεγελασω η ακομη και να γελοιοποιησω τους ακροατες , διοτι θα περιμενα να μην "ακουσουν" την "παγιδα". Δεν μπορω να σκεφτω κανενα αλλο λογο. Αν λοιπον ,αντι να τους ξεγελασω , απεδεικνυαν "πανηγυρικα" οπως λες οτι ακουσαν διαφορες και εξεφρασαν προτιμηση , το μονο που θα εκανα ηταν να σιωπησω , και να τους συγχαρω ευγενικα και διπλωματικα για το ρεζιλεμα που μου εκαναν, για να σταματουσε το ρεζιλεμα μου εκει.
Τι αλλο να κρατησω απο το πιο πανω , εκτος απο το οτι ενω θα πηγαινα για μαλι , εφυγα κουρεμενος ?

Προσωπικα , ΑΝ ( που ΔΕΝ ΘΑ ) αποφασιζα να κανω αυτο που περιγραφεις πιο πανω , μαλλον θα το εκανα για να ξεγελασω η ακομη και να γελοιοποιησω τους ακροατες , διοτι θα περιμενα να μην "ακουσουν" την "παγιδα". Δεν μπορω να σκεφτω κανενα αλλο λογο. Αν λοιπον ,αντι να τους ξεγελασω , απεδεικνυαν "πανηγυρικα" οπως λες οτι ακουσαν διαφορες και εξεφρασαν προτιμηση , το μονο που θα εκανα ηταν να σιωπησω , και να τους συγχαρω ευγενικα και διπλωματικα για το ρεζιλεμα που μου εκαναν, για να σταματουσε το ρεζιλεμα μου εκει.
Τι αλλο να κρατησω απο το πιο πανω , εκτος απο το οτι ενω θα πηγαινα για μαλι , εφυγα κουρεμενος ?
Η ακόμη χειρότερα να μην άλλαζα τίποτα και να κατόρθωνα να τους ξεγελάσω για το αντιθετο όπως είχε κάνει ο κουμπαρος-υπαλληλος του αείμνηστου .........και απολύθηκε άμεσα!

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC
Επειδή για μένα δεν έχει νόημα η συζήτηση για καλώδια, γιατί όσες φορές έχει γίνει σε μπελάδες μπήκαμε,εγώ προσωπικά μετα από ΟΟΟΟΟΛΑ αυτά που έχω διαβάσει, συζητήσει και δοκιμάσει ,έχω καταλήξει στο εξής.
Δεν υπάρχει καλό και κακό καλώδιο παρά μόνο ΚΑΤΆΛΛΗΛΟ καλώδιο για το σύστημα μας.
Αν είμαστε τυχεροί το βρίσκουμε γρήγορα.
Αν όχι, πολύ απλά μπλέκουμε σε ΚΥΚΕΏΝΑ .
Ρίξτε μια ματιά στο πόσες μάρκες και κατηγορίες αυτών, υπάρχουν και μετά πέστε μου ότι έχω άδικο.

Επειδή για μένα δεν έχει νόημα η συζήτηση για καλώδια, γιατί όσες φορές έχει γίνει σε μπελάδες μπήκαμε,εγώ προσωπικά μετα από ΟΟΟΟΟΛΑ αυτά που έχω διαβάσει, συζητήσει και δοκιμάσει ,έχω καταλήξει στο εξής.
Δεν υπάρχει καλό και κακό καλώδιο παρά μόνο ΚΑΤΆΛΛΗΛΟ καλώδιο για το σύστημα μας.
Αν είμαστε τυχεροί το βρίσκουμε γρήγορα.
Αν όχι, πολύ απλά μπλέκουμε σε ΚΥΚΕΏΝΑ .
Ρίξτε μια ματιά στο πόσες μάρκες και κατηγορίες αυτών, υπάρχουν και μετά πέστε μου ότι έχω άδικο.
Σωστή άποψη

Σωστή άποψη
Στο #62 εδωσα ενα απλο παραδειγμα/ερωτηση , που ισως να θεωρηθηκε "παγιδα" , που δεν ειναι.
Ειναι τρια εξίσου καλα καλωδια , με ακριβως τα ιδια υλικα , απο τον ιδιο κατασκευαστη , με ψιλοδιαφορες στα ηλεκτρικα χαρακτηριστικα.
Στις τρεις θεσεις που τα δοκιμασα και ειναι οι θεσεις που αναφερω στο #62 , οι διαφορες ακουγονται πολυ ευκολα , σε σημειο που καποιος ευκολα μπορει να επιλεξει αυτο που του κανει. Ειναι αραγε το 0.05 Ω/m , ή τα 5pF/m που κανουν τη διαφορα ; Εχει σημασια ; Εννοω για μας που θελουμε 1-2 μετρα καλωδιο .
Ειμαι βεβαιος οτι η επιλογη καποιου μπορει να ειναι διαφορετικη απο τη δικη μου για καθε θεση.
Ενα συστημα θα "προτιμα" το ενα ή το αλλο καλωδιο, οπως και το γουστο του καθενος.
Ομως , απο την αλλη, προσωπικα πιστευω οτι υπαρχουν καλυτερα καλωδια .