RCA Vs XLR (;)

lakiss51

Supreme Member
8 December 2006
4,923
Ο προηγούμενος oλοκληρωμένος Unico 100 (τι παραγνωρισμένος) είχε εισόδους XLR όπως και το dac TEAC UD501, η δε διάφορα στον ήχο ήταν εμφανέστατη. Μάλλον, για να είμαι αληθής, η διαφορά έντασης στο αρχικό στάδιο, που σου έδινε και την εντυπωση ποιοτικής διαφορας. Τώρα όμως που ο Musical Fidelity a1008 ΔΕΝ έχει XLR πάρα μόνο RCA, ΤΙ γίνεται? Θα έχω υποδεέστερη απόδοση ή όλα θα είναι όπως πρέπει με συνδέσεις RCA/RCA? Οπότε το να δώσω το Ντακ (το οποίο ειναι εξαιρετικότατο) θα ηταν"σοφη" ενεργεια ή ...(μπίίίίπ:))?

Σύνδεσε το Teac με RCA στον ενυσχητή και σύγκρινε τον ήχο από το εξωτερικό DAC και το εσωτερικό και κράτα αυτό που σου αρέσει καλύτερα.

Αυτό εννοείται πως θα γίνει, αλλά εννοώ μήπως διαχρονικά η λύση του ξεχωριστού Ντακ είναι καλύτερη (οι ριβιούερς λένε πως το Ντακ του ενισχυτη είναι αξίας περί των 800£, μα τότε δεν είχαν βγει τα νέα κολπα).

θεωρώ ότι αν φτάσεις στο χιλιάρικο (ίσως και λίγο πιο πάνω) θα ακούσεις διαφορά από το 501. Οι balanced συνδέσεις είναι πιο "σωστές" κι εγώ προσωπικά τις προτιμώ καθώς στο δικό μου σεταπ τουλάχιστον έχω πιο απλωμένη σκηνή και περισσότερη αμεσότητα. Από την άλλη υπάρχει και η άποψη ότι πρόκειται για επαγγελματικού προσανατολισμού συνδέσεις που χάνουν σε μουσικότητα (whatever that means) και δεν έχουν καμία θέση στο hi end κλπ.
Πάρα πολλές εταιρίες βγάζουν πανάκριβους τελικούς, πηγές και προενισχυτές χωρίς balanced οπότε κάτι λέει και αυτό.

Υποκειμενικά μιλώντας εγώ δε θα έμπαινα κάν στη διαδικασία αγοράς μηχανήματος αν δεν είχε συνδέσεις και σχεδίαση balanced αλλά αυτό δε σημαίνει ότι προτείνω κάτι αντίστοιχο για τους υπόλοιπους. Το θεωρώ προσωπικό κόλλημα.

Το Teac είναι balanced, αλλά απ' όσο ξέρω ο Unico όχι. Οπότε ο Unico μετέτρεπε το σήμα σε unbalanced. Τώρα θα βάλεις το Teac να μετατρέπει το σήμα σε unbalanced και θα τροφοδοτίσεις μέσω των RCA το Musical Fidelity.
Η ποιότητα στα XLR είναι καλύτερη μόνον αν είναι όλη η αλυσίδα balanced. Και όταν κάνεις συγκρίσεις πρέπει να κατεβάζεις την ένταση στα XLR αφού δίνουν διπλάσια τάση από τα RCA.

Απάντηση: Re: RCA Vs XLR (;)

Το Teac είναι balanced, αλλά απ' όσο ξέρω ο Unico όχι. Οπότε ο Unico μετέτρεπε το σήμα σε unbalanced. Τώρα θα βάλεις το Teac να μετατρέπει το σήμα σε unbalanced και θα τροφοδοτίσεις μέσω των RCA το Musical Fidelity.
Η ποιότητα στα XLR είναι καλύτερη μόνον αν είναι όλη η αλυσίδα balanced. Και όταν κάνεις συγκρίσεις πρέπει να κατεβάζεις την ένταση στα XLR αφού δίνουν διπλάσια τάση από τα RCA.

Σωστα τα περι Unico, και ισως αυτη η διπλασια ταση των xlr να μου εδινε την εντυπωση της καλυτερης ποιοτητας. Αρα την ιδια ποιοτητα θα εχω με συνδεση rca...

Panoramix τι εννοεις με το χιλιαρικο; (πως πανε τα PMC; το παιδι που πηρε τον Unico ξετρελλαθηκε με τον συνδυασμο U/PMC! )

Last edited:
Ακουω arizona dream τωρα. Λιγο ονειρο με το τελος των διακοπων δεν πειραζει.
Χιλιαρικο συν ειπα ;)
Εσυ δε μας ειπες ποιο ακουγεται καλυτερα, το ενσωματωμενο η το teac. Τις ολα σε ενα λυσεις δεν τις πολυεμπιστευομαι παντως. Στα 1200-1800 παντως δε θεωρω απιθανο να στειλει αντιπροσωπος dac για ακροαση στη λαρισσα.

Αθανάσιο ξεχνάς ο,τι έχω ήδη το Teac, οπότε νέα αγορά δεν... Ας πάμε και κανένα ταξιδάκι στα γεραματα:)
Δεν ακουσα ακόμη το Ντακ με τον ενισχυτη αντάμα!

Η σύνδεση balanced εχει πλεονέκτημα όταν οι αποστάσεις των καλωδίων είναι μεγάλες. Για 1-2 μέτρα καλώδια δεν θα δεις διαφορά περα απο την ένταση.

Re: Απάντηση: RCA Vs XLR (;)

Η σύνδεση balanced εχει πλεονέκτημα όταν οι αποστάσεις των καλωδίων είναι μεγάλες. Για 1-2 μέτρα καλώδια δεν θα δεις διαφορά περα απο την ένταση.

+1
Με την XLR balanced συνδεση μειώνουμε το θόρυβο που θα είχαμε σε μεγάλες αποστάσεις καλωδίων εαν η σύνδεση ήταν unbalanced (π.χ καρφί, RCA). Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιείται κατά κόρον σε επαγγελματικές εφαρμογές. Βέβαια η ύπαρξη XLR δε σημαίνει πάντα balanced συνδεση. (π.χ σε καλώδιο XLR>καρφί)

Εαν το σημα ειναι πολυ χαμηλο οπως στις κεφαλες κινητου πηνιου, τοτε εχει νοημα και για 1 μετρο καλωδιο η συνδεσμολογια να ειναι true balanced XLR.

Απάντηση: Re: Απάντηση: RCA Vs XLR (;)

Βέβαια η ύπαρξη XLR δε σημαίνει πάντα balanced συνδεση. (π.χ σε καλώδιο XLR>καρφί)

Μπορεί να υπάρξει και true balanced από xlr σε στέρεο καρφί.
Αρκεί να αφορά μόνο ένα κι όχι και τα δυο κανάλια.
Κάποια ενεργά ηχεία,έτσι είναι.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: RCA Vs XLR (;)

Ακριβώς! !!
Και από στέρεο καρφί σε στέρεο καρφί, πάλι balanced είναι.
Εννοείται ΑΝΑ κανάλι. ...,
Η balanced σύνδεση επιτυγχάνετε είτε με βύσματα τύπου στέρεο καρφί (συνήθως 1/4) είτε με βύσματα τύπου xlr.

(άντε σιγά σιγά να μάθετε και τα speakon....εκει να δείτε εγκεφαλικά......οι χαϊεντάδες εννοώ):flipout:

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: RCA Vs XLR (;)

Αρκεί να αφορά μόνο ένα κι όχι και τα δυο κανάλια.
Κάποια ενεργά ηχεία,έτσι είναι.

Δε διαφωνώ, εγώ εννοούσα απλό καρφί. Ναι σαφώς και γίνεται και με στερεο καρφί και τότε χρειαζόμαστε δύο καρφιά (ένα για κάθε κανάλι) γιατί χρειάζονται και οι τρεις επαφές όπως στην άλλη άκρη που υπάρχει το XLR. Δεν το ανέφερα γιατί σπανια συναντάμε τέτοια σύνδεση σε consumer μηχανήματα. Σε απλό καρφί γεφυρώνονται και έτσι δεν είναι πια balanced.

...άντε σιγά σιγά να μάθετε και τα speakon....εκει να δείτε εγκεφαλικά......οι χαϊεντάδες εννοώ

Πιο βολικό βύσμα δεν υπάρχει!! :flipout: :guitarist: