Rear projection με CRT, τί κερδίζω;

mipi

Senior Member
30 June 2006
652
Χίος
Δύσκολες απορίες:
Εάν κάνω με τον 7ιντσο οπίσθια βιντεοπροβολή θα ήθελα να μάθω αν ξέρει κανείς τα παρακάτω:
1) Το δωμάτιο που θα είναι ο προβολέας πρέπει να είναι οπωσδήποτε απομονωμένο από αυτό της θέασης π.χ. με διαχωριστικό τοίχο με άνοιγμα μόνο αυτό του πανιού;
2) Εάν ο CRT τοποθετηθεί σε τέτοιο ύψος με το green gun στην ίδια οριζόντια ευθεία με το κέντρο της οθόνης, δηλαδή ο προβολέας σε βάση στο ύψος του μέσου της οθόνης και "μπρουμουτισμένος" με κλίση περίπου 13,5 μοιρών προς τα κάτω ώστε το green πυροβόλο να είναι εντελώς οριζοντιωμένο, τότε το raster από ανάποδου τραπέζιου σχήματος θα είναι εντελώς παραλληλόγραμμο με αποτέλεσμα μεγαλύτερη φωτεινότητα και αναλυτικότητα λόγω χρήσης μεγαλύτερης επιφάνειας φωσφόρων και λιγότερες παραμορφώσεις στα άκρα;
3) Απαιτείται ειδικό πανί;
4)Θα βλέπω, άν το πανί είναι ειδικό, τα 3 πυροβόλα με τα αντίστοιχα χρώματα;
5) Η ποιότητα εικόνας θα είναι καλύτερη από την πρόσθια προβολή;
6) Αξίζει το χαράμισμα του επιπλέον χώρου;
7) Πρέπει το κομμάτι χώρου προβολέα-οθόνης (θυμίζει πεσμένη πυραμίδα) να το μονώσω από φώς και να το βάψω εσωτερικά μαύρο ματ;
Ρωτάω επειδή υπάρχει ενδεχόμενο να μπορώ να το υλοποιήσω.
(Μου φθάνει και απάντηση με ΝΑΙ-ΟΧΙ)
Thank's.

Για αυτη την υλοποιηση, θα χρειαστεις οπωσδηποτε ενα καθρεπτη ωστε να μειωθει ο χωρος πισω απο την οθονη. Αναλογα με την διασταση της οθονης που θελεις να προβαλεις αυξανεται και η αποσταση του προβολεα και ετσι, ενας καθρεπτης μειωνει δραστικα τον ενδιαμεσο χωρο, αλλα και την δυσκολια τοποθετησης καθως σου δινει περισσοτερα απο ενα σημεια τοποθετησης του προβολεα.
Για την υλοποιηση αυτη, απαιτουνται ειδικες οθονες με μεγαλο κερδος, κατι που θα μειωσει κατα πολυ την ιδανικη γωνια θεασης. Αν θελεις να βλεπεις με τα φωτα ανοικτα, τοτε πρεπει να πας σε ειδικες υλοποιησεις με γυαλι και στοιχεια freshnell, οι οποιες ειναι πανακριβες.
Μπορεις να κρυψεις τον χωρο πισω απο την οθονη με γυψοσανιδα ή κατι αλλο, αλλα μονο εαν ο προβολεας σου υποστηριζει triggering (ενσυρματο τηλεχειρισμο) γιατι διαφορετικα, δεν θα μπορεις να χρησιμοποιησεις το τηλεχειριστηριο του.
Ολα τα φωτεινα στοιχεια στον χωρο του προβολεα, πρεπει να βαφτουν η να καλυφθουν με μαυρο υφασμα συμπεριλαμβανομενου και του προβολεα.

Η ποιοτητα της εικονας, θα ειναι καλυτερη ΜΟΝΟ στο sweet spot. Εκει θα απολαμβανεις καλυτερα λευκα και μεγαλυτερη αντιθεση (το υλικο των οθονων ειναι σχεδον μαυρο). Αυτο βεβαια ισχυει περισσοτερο για τις πανακριβες υλοποιησεις που ειπαμε παραπανω...

Σε γενικες γραμμες, μπορει να γινει αυτο που ζητας. Πιστευω ομως, οτι επειδη το κοστος που θα χρειαστεις για να το κανεις αυτο, θα ειναι αναλογο με εκεινο ενος καλου φτηνου ψηφιακου βιντεοπροβολεα και μιας αντιστοιχης οθονης, οπως επισης και το αποτελεσμα θα ειναι αρκετα υποδεεστερο απο αυτο με εναν καλο φτηνο ψηφιακο βιντεοπροβολεα 1080, να κοιταξεις την λυση στην αγορα ενος νεου προβολικου. Αν συνυπολογισουμε στο κοστος και τα χαμενα τετραγωνικα του σπιτιου, θα σου ερθει τζαμπα, θα εχεις πολυ καλυτερη ποιοτητα εικονας και απειρως περισσοτερες ευκολιες...

Μιχάλη, μεγαλύτερη αξία έχει ο χώρος που θα χαραμίσεις γι' αυτή την δουλειά παρά το τελικό αποτέλεσμα.
Πάρε έναν προβολέα σύγχρονο 1080p να ευχαριστηθείς και άσε τον 7ιντσο να αναπαυθεί εν ειρήνη....

Υ.Γ. άποψή μου έτσι;

Re: Απάντηση: Rear projection με CRT, τί κερδίζω;

Μιχάλη, μεγαλύτερη αξία έχει ο χώρος που θα χαραμίσεις γι' αυτή την δουλειά παρά το τελικό αποτέλεσμα.
Πάρε έναν προβολέα σύγχρονο 1080p να ευχαριστηθείς και άσε τον 7ιντσο να αναπαυθεί εν ειρήνη....

Υ.Γ. άποψή μου έτσι;

Προβολέα σύγχρονο Τάσο θα πάρω κάποια στιγμή. Ο 7ιντσος όμως λογικά θα παίζει και αφ'ότου αναπαυθώ εγώ εν ειρήνη (χτύπα ξύλο, φτού-φτού...).

"Μόλις" 520 ώρες έχει γράψει το "διαβολάκι" στο κοντέρ του και είναι πάνω στα καλύτερά του. Μέχρις τις 10.000+ έχουμε κάτι δεκαετίες (με 2-3 ταινίες τη βδομαδα που μετά βίας έχω το χρόνο να κάτσω να δώ, βγαίνουν 20 χρόνια και κάτι ψιλά...:grandpa: