Rebuild Li-Ion cordless screwdriver battery και αντικατάσταση εργοστασιακού φορτιστή

Αγάπη κατ'αρχάς καλώς όρισες!

Να συνεχίσω την συζήτηση από το εργαστήρι, που έγραφα για την ΑΝΑΓΚΗ προστασίας από την εκφόρτιση με κύκλωμα (pcb).

Για να διερευνήσω το ακόλουθο:

Όλα τα επαναφορτιζόμενα δράπανα έχουν διάταξη προστασίας που δεν επιτρέπει την εκφόρτιση της μπαταρίας τους κάτω απο ένα επικίνδυνο σκαλοπάτι. Αν δεν υπήρχε αυτό όλο για μπαταρίες θα τρέχαμε και δεν θα σύμφερε να αγοράσουμε φορητά. :)

έκανα ορισμένες δοκιμές και (δυστυχώς) αυτό δεν φαίνεται να ισχύει (τουλάχιστον σε 3 δράπανα που έχω).

Αναλυτικότερα, συνέδεσα το 18ν bosch με ένα εργαστηριακό τροφοδοτικό. Στα 10ν-12ν γυρνούσε ( προφανώς ήταν ψόφιο όμως, αλλά συνέχιζε, άρα ΔΕΝ είχε διάταξη προστασίας). Έχοντας 5 μπαταρίες 18650 (5*3,6=18), στα 10ν-12ν που πέφτει έχουμε 12ν/5 = 2ν - 2,4ν ανά μπαταρία. Οι πιο πολλές 18650 έχουν υψηλότερο όριο, άρα άμα φτάσουν πιο κάτω (αφού δεν υπάρχει προστασία), αργά ή γρήγορα θα υπάρξει πρόβλημα. Κι αν υποθέσουμε ότι αγοράζουμε μπαταρίες γι'αυτό το λόγο (7-10 ευρώ έκαστη), είναι κρίμα να τις ζορίζουμε τόσο.

Οπότε γνώμη μου είναι, ότι ΠΡΕΠΕΙ τουλάχιστον να αναφέρεται αυτό το στοιχείο στην περιγραφή του πρότζεκτ.

Και πάλι μπράβο σου όμως για την κατασκευή! :award:

Μπορείς να μου δώσεις τις παρακάτω πληροφορίες;

H δοκιμή που έκανες με το τροφοδοτικό πως ακριβώς έγινε; γύριζε στον αέρα ή το είχες πάνω σε βίδα και πήγες να βιδώσεις; Σημαντικό να μου πεις μιας και θα φανεί τι είδος προστασία έχει. Αν και πιστεύω ότι δοκίμασες στον αέρα :)
Το δράπανο είναι ήδη λιθίου;
Οι μπαταρίες που έχει μέσα έχουν protection; Εμένα οι μαμα δεν ειχαν πχ.
Αν με τις μαμα μπαταρίες πέσει η τάση σταματάει ή συνεχίζει και κάνει το ψόφιο; Δε μιλάω για λειτουργία στον αέρα

Για την αναφορά στον οδηγό δεν ειναι πρόβλημα να μπει αυτό που λες. Απλά αν δεν υπάρχει ηλεκτρονικό protection, κάπου εκει αρχίζει το μαστρο-protection. Και τι εννοώ; Μόλις το δεις ότι δε τραβάει στην ανηφόρα θα το βάλεις στο φορτιστή δε θα πηγαίνεις με ψόφιο δράπανο να συνεχίζεις.

Τέλος, παραβλέπεις ένα σημαντικό κομμάτι στον οδηγό. Εβγαλα καδμίου και έβαλα λιθίου και άλλαξα και τον φορτιστή. Δεν έμεινα μαμα σε όλα και άλλαξα μόνο μπαταρίες. Ο Imax για να φορτίσει δεν ήθελε μπαταρίες με προστασία. Οπότε με τον εξοπλισμό που είχα και για το δράπανο που είχα, έγιναν τα παραπάνω δίνοντας απλά ιδέες σε ανάλογες περιπτώσεις. Σε άλλο δράπανο πχ μπορεί καν να μη χωρέσουν το Holder και οι μπαταρίες κοκ. Είναι κάποια πράγματα που αποδέχεσαι όταν επεμβαίνεις σε κάτι εργοστασιακό και το παίζεις MacGyver :)

Μπράβο και από μένα για την προσπάθεια και την παρουσίαση
Αυτό που χρήζει προσοχης είναι μόνο το θέμα προστασίας / αποφόρτισης και των στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν...
Γενικά, οι "unprotected" μπαταρίες είναι 65mm, ενώ οι "protected" από 66-70mm, οπότε ίσως αξίζει να βρείς φορέα που να χωράει τις "μακριες" protected
(αν και δεν είμαι σίγουρος οτι υπάρχουν protected INR, με αντοχή σε μεγάλα φορτία/ρεύματα) (kospap για σχολιασμό?)

Σε κάθε περίπτωση, εύγε.-

...Ο Imax για να φορτίσει δεν ήθελε μπαταρίες με προστασία...
Δεν νομίζω οτι ο imax αδυνατεί να φορτισει στοιχεία 18650 protected!

H δοκιμή που έκανες με το τροφοδοτικό πως ακριβώς έγινε; γύριζε στον αέρα ή το είχες πάνω σε βίδα και πήγες να βιδώσεις; Σημαντικό να μου πεις μιας και θα φανεί τι είδος προστασία έχει. Αν και πιστεύω ότι δοκίμασες στον αέρα :)

Ναι, στον αέρα είναι η δοκιμή. Γενικά όταν ζοριστεί το δράπανο/κατσαβίδι τραβάει αρκετό ρεύμα (3-5 Α και ανεβαίνουμε ΠΟΛΥ), οπότε δεν έχω κατάλληλο τροφοδοτικό για να δώ τί γίνεται.

Το δράπανο είναι ήδη λιθίου;

Οι μπαταρίες που έχει μέσα έχουν protection; Εμένα οι μαμα δεν ειχαν πχ.
Αν με τις μαμα μπαταρίες πέσει η τάση σταματάει ή συνεχίζει και κάνει το ψόφιο; Δε μιλάω για λειτουργία στον αέρα

Όχι, είναι η ιδια περίπτωση με το δικό σου (δηλ. Ni-cd), απλά 18v. Άρα ΔΕΝ έχουν οι ίδιες προστασία (όπως και σένα).

Προφανώς όταν πέσει η τάση, δεν έχει τη δύναμη να γυρίσει τη βίδα (αν και πάει να ξεκινήσει, αλλά κι αυτό μέχρι κάποιου ορίου, μετά γιοκ. Αλλά δεν έχω μετρήσει την μπαταρία τη δική του για να δω σε ποιά επίπεδα κάνει τί).

Για την αναφορά στον οδηγό δεν ειναι πρόβλημα να μπει αυτό που λες. Απλά αν δεν υπάρχει ηλεκτρονικό protection, κάπου εκει αρχίζει το μαστρο-protection. Και τι εννοώ; Μόλις το δεις ότι δε τραβάει στην ανηφόρα θα το βάλεις στο φορτιστή δε θα πηγαίνεις με ψόφιο δράπανο να συνεχίζεις.

Τέλος, παραβλέπεις ένα σημαντικό κομμάτι στον οδηγό. Εβγαλα καδμίου και έβαλα λιθίου και άλλαξα και τον φορτιστή. Δεν έμεινα μαμα σε όλα και άλλαξα μόνο μπαταρίες. Ο Imax για να φορτίσει δεν ήθελε μπαταρίες με προστασία. Οπότε με τον εξοπλισμό που είχα και για το δράπανο που είχα, έγιναν τα παραπάνω δίνοντας απλά ιδέες σε ανάλογες περιπτώσεις. Σε άλλο δράπανο πχ μπορεί καν να μη χωρέσουν το Holder και οι μπαταρίες κοκ. Είναι κάποια πράγματα που αποδέχεσαι όταν επεμβαίνεις σε κάτι εργοστασιακό και το παίζεις MacGyver :)

Ακρίβως το πρόβλημα έγκειται στην εκφόρτιση. Προφανώς με τις προϋποθέσεις που ξεκινάς, κάνεις τα σωστό βήματα και η φόρτιση γίνεται σωστά. Απλά στη χρήση, όπως σωστά σημειώνεις

"Μόλις το δεις ότι δε τραβάει στην ανηφόρα θα το βάλεις στο φορτιστή δε θα πηγαίνεις με ψόφιο δράπανο να συνεχίζεις"

υπάρχει (νομίζω) μεγάλη φθορά στις μπαταρίες λιθίου (δηλ. να μην πέσουν κάτω από το όριο τους). Και ίσως για μια κατσαβιδιέρα να μην αποτελεί πρόβλημα, αλλά σε δράπανα/δραπανοκατσάβιδα κτλ που τραβούν ΠΟΛΥ ρεύμα, τίθεται ένα ζήτημα.

Απάντηση: Re: Rebuild Li-Ion cordless screwdriver battery και αντικατάσταση εργοστασι

όπως είδες είχα Protected μπαταρίες και όταν τις έβαλα στον imax έβγαλε μήνυμα connection break. Γι αυτό αφαίερεσα κιολας το PCB. Σε μη protective πήγαινε μια χαρά.
Στις UltraFire που προσπάθησες (που γράφουν 4200mAh ή 2400 ή 5000! και είναι 700mAh), υπάρχει ΣΟΒΑΡΗ πιθανότητα και το κύκλωμα προστασίας (PCB) να είναι της πλάκας ή να ηταν "ενεργοποιημένη" η προστασία και να κλείδωσε - για να "ξεκλειδώσει" πριν μπει σε balancing charger θέλει άλλη διαδικασία...

@Ali Malik άρα απο μαμα δεν έχεις και εσύ το Protection που ζητάς στις λιθίου και η δοκιμή που έκανες ήταν on air. Οπότε καταλήγουμε στο μαστρο-protection εν ώρα εργασίας. Πάντως έχε υπόψιν αυτό που σου είπα και στο εργαστήρι. Ενα χρόνο πάει ρολόι η δουλειά και δεν έχεις να χάσεις κάτι :)

με προστασία ανα cell έχω δει σε Metabo πάντως
https://www.metabo.com/com/en/info/competence/battery-pack-technology/ultra-m-technology/

@asot Δε πήγα για Balance στις Protected αν αυτό εννοείς. Ενα στοιχείο έβαλα να φορτιστεί και πήρα το μήνυμα που αναφέρω. Αλλά ναι όντως παίζει η "τέλεια" κατασκευή τους να επηρέασε το όλο concept.

Αν έχουμε κάποιον που έχει ασχοληθεί αρκετά με μπαταρίες θα ήθελα μια γνώμη πάντως, πέρα της δοκιμής in real life του 1 χρόνου που αναφέρω :)

Απάντηση: Re: Rebuild Li-Ion cordless screwdriver battery και αντικατάσταση εργοστασι

Αν έχουμε κάποιον που έχει ασχοληθεί αρκετά με μπαταρίες θα ήθελα μια γνώμη πάντως, πέρα της δοκιμής in real life του 1 χρόνου που αναφέρω :)

Εχουμε καλό νήμα για μπαταρίες εδώ (παει 5ετια απ ότι βλέπω!)

ρε φιλε τι εκανες....ηταν να παω για καφε με την λιακαδα, αλλα με το διαβασμα περασε η ωρα....

μολις ειδα το ποστ σκεφτηκα 2 πραγματα.
"Χριστουλη μου κανε να χρησιμοποιησε balancing leads", και κανε "να MHN χρησιοποιησε αυτες τις μπλε σκουπιδομπαατριες"
(παιδια το προσεξατε, ειναι η ΠΡΩΤΗ φορα που η ετικετα σε Ultrafire γραφει μικροτερη χωρητικοτητα απο αυτη που ειναι μεσα!)

Απο την στιγμη που δεν εκανεw αυτα τα τραγικα λαθη εισαι Ωραιος! (με με καθαρη, περιποιημενη δουλεια)

τωρα για το που με χαλασες τον καφε θα φας τιμωρια.
3 ωρες διαβασμα για τις μπαταριες λιθιου στο Βatteryuniversity.com

στειλτον με κουριερ βορεια, καμμια 450 χλμ...
καλο διαβασμα, ελπιζω να βρεις χρησιμα πραγματα

2 λεπτομερειες...

Οσο για το κόλλημα στις μπαταρίες, δε κόλλησα τίποτα πάνω στους πόλους των μπαταριών. Πήρα ένα DIY battery holder και το έβαλα.
Ο λόγος είναι φυσικά αν μετά απο 2-3-4 χρόνια, οι μπαταρίες τα φτύσοιυν, αντί να ξεκολλάω και να ξανακολλάω απλά θα τις ξεκουμπώσω απο το holder και θα βάλω τις καινούριες μέσα :)

προφανως και ξερεις οτι βαζεις εξτρα αντισταση στο συστημα και την πληρωνεις με χαμενο βολταζ ετσι?

2. με προβληματιζει το εξης.
Η αναλογια νιΨδ / ΝιΜη ειναι 3 προς 1 με τις μπατaριες λιθιου.
Στο αρχικο pack βλεπω 10 κομματια.
Αρα σου λειπει 1,2 (1,4) volt

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αν και το χαμενο βολατζ σε προστατευει απο το θεμα τηε υπερβολικης αποφορτισης. Με την λογικη οτι τα δραπανο θα τα φτυσει πριν οι μπαταριες κατεβουν κατω απο το ασφαλες οριο.
Αληθεια εχεις μετρησει το βολατζ του πακετου με το δραπανο εξαντλημενο?

Last edited:
Πολυ χρησιμες ολες οι παρατηρησεις σου Κωστα, που παρεμπιπτοντως δεν μειωνουν καθολου την αξια της πατεντας/μετατροπης.

Το ηξερα απο την αρχη, και το ανεφερα μαλιστα, οτι θα εκτιμησεις δεοντως αυτο τo πονημα :)))

Εχω την εντυπωση οτι το χαμενο βολταζ (απο την αντισταση της θηκης) δεν παιζει κανενα ρολο με το βολταζ της πληρους αποφορτιστης του δραπανου (οταν σταματα δηλαδη).
Ειτε το αρχικο βολταζ ενος στοιχειου ειναι 4.2 η 4.0 volt, το εργαλειο θα σταματησει γυρω στα 2.5. Απλα μειωνεται λιγο ο ωφελιμος χρονος χρησης του δραπανου.

Σωστα...χαμενο βολταζ στις μπαταριες λιθιου ειναι χαμενη χωρητικοτητα.
Αλλα δεν διαβασα πουθενα οτι υπαρχει κυκλωμα ελεγχου του βολταζ/αποφορτισης.
Υποθετωντας οτι δεν υπαρχει, αν το Χ δραπανο τα φτυνει στα 9 βολτ αυτο σημαινει οτι ειμαστε στα 3 βολτ ανα μπαταρια λιθιου. Οποτε ειμαστε ΟΚ. Αλλα αν τα φτυνει στα 8 τοτε αρχιζουμε και πεφτουμε πολυ.
Αν και στην πραξη θα υποθεσω οι θα πρεπει να σταματα τυλαχιστον στα 10x1volt των στοιχειων NiCd.

Λες να προτεινουμε σητν φιλη να κανει ενα runtime test οπως στους φακους? :ADFADF1:

και φυσικα δεν θελω να μειωσω την αξια της δουλειας και της παρατηρησης. Απλα θα πρεπει να κλεισουν καποιες λεπτομερεις γιατι κανονικα το τοπικ ειναι για στικαρισμα.

Last edited:
sorry Που άργησα αλλά είχα να ρίξω ένα σφουγγάρισμα και να μαγειρέψω κιόλας. Πρέπει να τα κάνω και αυτά σε αυτό το σπίτι αχαχαχαχαχ :smash:

Λοιπόν για το battery holder και την έξτρα αντίσταση άρα πτώση τάσης, άρα αφού μιλάμε για λιθίου -> χαμένη χωρητικότητα το ήξερα και το παντρεύτηκα απλά ήθελα την ευκολία που είπα στο μέλλον.
Για το που σταματάει/ξεψυχάει το δράπανο το μέτρησα μία φορά και ήταν 10.3V . Αύριο που έχω να φτιάξω 2 βιβλιοθήκες και 1 ραφιέρα γραφείου λογικά θα μου ξεψυχήσει μιας και έχει κάνει και άλλες δουλειές στο ενδιάμεσο οπότε θα χρειαστώ τη δεύτερη μπαταρία, οπότε θα πάρω μία ακόμα μέτρηση και θα σας πω. :)

οι αρχικες μπαταριες τι mAh ειχαν?...γιατι ακομα και με τις απωλειες βολταζ και το ελλειματικο βολταζ του συνδυασμου παλι κερδισμενη θα βγεις. Δεν θα μου προκαλουσε εκπληξη αν η διαρκεια χρησης πια ειναι διπλασια της παλιας.

Χιωτης..σαν moderator που εισαι....δεν κανονιζεις για ενα sticky topic που να εχει επιλεγμενα τοπικ της κατηγοροας των εργαλειων? Οτι εχουμε κανει στην κατηγοροα των φακων. Αρχη μπορουμε να κανουμε με το παρον

Εγω Κωστα δεν ειμαι πολυ των sticky. Εκτος καποιων ελαχιστων εξαιρεσεων, οπως τον οδηγο σου για τις μπαταριες στους φακους led.
Κατα τα αλλα, οποιο θεμα ειναι στην επικαιροτητα μενει ψηλα. Νομιζω οτι ειναι δικαιο να μην επιβαλλεις κατι στον αλλο σε μορφη sticky.

Στην κατηγορια των φακων, το θεμα των φορτιστων/μπαταριων αν δεν ηταν sticky, θα ηταν παλι πανω πανω.
ΒTW, προτεινε μου ποια να ξεκολλησουμε απο εκει. Ισως βαλουμε καποια αλλα.

Στα εργαλεια, εκτος απο τις επικαιρες μαστοροσυναξεις (προσωρινο sticky) και τις προτασεις για βελτιωση την κατηγορια, μονο καποιο θεμα ασφαλειας/safety βλεπω σαν χρησιμο sticky.

οι αρχικες μπαταριες τι mAh ειχαν?...γιατι ακομα και με τις απωλειες βολταζ και το ελλειματικο βολταζ του συνδυασμου παλι κερδισμενη θα βγεις. Δεν θα μου προκαλουσε εκπληξη αν η διαρκεια χρησης πια ειναι διπλασια της παλιας.

Οι αρχικές μπαταρίες δε γράφανε τίποτα επάνω. Οπως τη βλέπω για SANYO OEM?

FPTbUOJ.jpg

Το μόνο που ξέρω απο τα γραφόμενα να σου πω είναι ότι το κάθε battery pack ήταν συνολικά 1.2Ah βάση του τι έγραφε επάνω.
Οσο για τη διάρκεια καλά κατάλαβες έχει αυξηθεί κατά πολύ + ότι πλέον μπορώ να το χρησιμοποιήσω και μετά απο ένα μήνα που λέει ο λόγος και να ειναι ετοιμοπόλεμο.

Οι μπαταριες λιθιου και μετα απο ενα χρονο μπορει να ειναι ετοιμοπολεμες, αν αποθηκευσεις το εργαλειο πληρως φορτισμενο.