Returned from the dead...

Aφου βεβαιωθηκαμε πλεον οτι το πιστολακι δουλευει σωστα, ας αναφερω την συγκεκριμενη επισκευη που τελευταια στιγμη διορθωθηκε χαρην της σοφης παρεμβασης των μελων ( (y) ) που παρατηρησαν οτι οι τρυπες στο καπακι που εφτιαξα (γιατι το παλιο χαθηκε) ΔΕΝ ηταν αρκετες και ΔΕΝ θα περνουσε αρκετος αερας.

Eδω ειναι το πιστολακι που του ελειπε το καπακι στο πισω μερος, καπου χαθηκε.
X1OzU8nh.jpg


Αρχικα ετυχε και βρηκα ενα καπακι βιδωτο που ταιριαζε και σφηνωνε τελεια στο αυλακι του πιστολιου και απλα του εκανα τρυπες με το κολωνατο.
YL4ExlBh.jpg


Κατοπιν βαφτηκε με ασταρι για πλαστικα και μετα με μαυρο χρωμα, δυο χερια.
z7JmnIBh.jpg

Ετσι για την χαρα και απο υπερμετρο ζηλο εφτιαξα και ενα δευτερο καπακι απο οξια που σφηνωνε γερα στο πιστολακι. Στο κεντρο κολλησα σιτα κουνουπιων.
dxpw7J5h.jpg


Ομως και τα δυο καπακια ηταν ακαταλληλα για το πιστολακι, οπως διαπιστωσαν οι εκλεκτοι συναδελφοι, καθως δεν αφηναν αρκετο αερα να περναει.
qHPwfHNh.jpg


Οποτε εγινε το εξης:
Κοπηκε σχεδον ολο το εσωτερικο του πλαστικου καπακιου στη σεγα παγκου και αντικατασταθηκε με μεταλλικο πλεγμα παχους 1μμ.
Lv6VFfvh.jpg

Αξιζει να πω οτι το συγκεκριμενο πλεγμα το ειχα βγαλει απο την πορτα ενος φουρνου μικροκυμματων που ειχε χαλασει..:)

Το πλεγμα κοπηκε ευκολα με το ψαλιδακι γενικης χρησης της facom.
ZJ8NAOzh.jpg


Το καπακι ετοιμο.
4EveEkch.jpg


Για εξτρα σιγουρια, η ροη του αερα, με και χωρις το καπακι, μετρηθηκε με ψηφιακο ανεμομετρο, ωραιο γκατζετακι που μετραει και σε μποφώρια :)
sxUYj6fh.jpg


...και τοποθετημενο στο πιστολακι.
fxxbAb7h.jpg
 
χαχαχα ετσι ειναι, οι πικαντικες λεπτομερειες κανουν την διαφορά, μιλαμε για πολυ επαγγελματικο ερασιτεχνισμο!

Επισης η μερακλιδικη δουλεια κανει τον αλλον να σε ξαναπροτιμησει και να σου ξαναερθει για (τσαμπα) επισκευη στο μελλον. 😬
 
Ξεσκουριάσματος συνέχεια! Αυτή τη φορά σειρά είχαν κάποια "εργαλεία" ενός συγγενικού μου προσώπου. Άμα βρείτε όμως τί ακριβώς είναι...Δεν είναι ούτε κνίπεξ, ούτε τοτάλ, ούτε είναι για τον καθένα!IMG_20230225_170822.jpgIMG_20230225_170829_1.jpgIMG_20230225_170840.jpgIMG_20230225_170901_1.jpg
Αφού μπήκαν στο ξίδι για μια ημέρα, περάστηκαν με συρματόβουρτσα, μετά με συρμάτινο σφουγγάρι κουζίνας και τέλος με ατσαλόμαλλο...
IMG_20230227_153628_1.jpgIMG_20230227_153640_1.jpgIMG_20230227_153729.jpg
Στη συνέχεια βάφτηκαν με πινέλο (το πιο γυαλιστερό) και με σπρέι (το πιο ματ). Το χρώμα βέβαια δεν είναι και το φόρτε μου, γι αυτό και μου έχει ξεφύγει λίγο...
IMG_20230325_122028_1.jpgIMG_20230325_122038.jpg
 
Ηρθε η ωρα να κανουμε πραξη αυτα που βλεπουμε στα βιντεακια για λαμπες φωτισμου led που καηκαν και μετα απο μια μικρη επεμβαση, ξαναζωντανεψαν! :)

Eδω μια λαμπα λεντ 10w που κάηκε.
Sq9REwkh.jpg


Ευκολα σχετικα εφυγε το καλυμμα, χωρις χρηση εργαλειων.
CTbX3Vxh.jpg


Το σημα κατατεθεν του καμμενου λεντ, ειναι το μαυρο σημαδακι.
2wXcPCRh.jpg

Δεν χρειαστηκε να βραχυκυκλωσω καθε λεντακι (το + με το -) για να βρω το καμμενο. Υποτιθεται οτι δοκιμαζεις και βραχυκυκλωνεις καθε λεντακι στην καμμενη λαμπα στη σειρα και στο λεντακι το οποιο βραχυκυκλωσες και η λαμπα αναψε, ειναι το καμμενο λεντακι.

Αφου εντοπιστηκε, το καμμενο λεντακι αφαιρειται πανευκολα με ενα κοπιδι.
gNXX6D3h.jpg


Η επομενη κινηση ειναι να ενωσουμε (να βραχυκυκλωσουμε) το συν με το πλην ωστε το ρευμα να περασει στα υπολοιπα εν σειρα λεντακια.
Αυτο μπορει να γινει με χιλιους δυο τροπους. Εγω ειχα διπλα μου ενα καλωδιο απο το οποιο εκοψα ενα συρματιδιο το οποιο εβαλα πανω στις επαφες.
XN7F4aph.jpg


Το συρματακι κολληθηκε με UV ρητινη αλλα το καλυτερο ειναι να εμπαινε λιγο καλάϊ.
JWiqGkKh.jpg


...και εν τελει, η ανασταση :)
hq7dznih.jpg


Η λεπτομερεια που απομενει ειναι να μεινει καμμια 10αρια ωρες αναμμενη η λαμπα να δω εαν υπαρχει θεμα με την ρητινη που κολλησα το συρματακι, μηπως λιωνει δηλαδη οταν θερμαινεται η λαμπα μετα απο καποιες ωρες λειτουργιας. Αν μαλακωνει, θα την αντικαταστησω με κολλα στιγμης που αντεχει τουλαχιστον μεχρι τους 100°
 
Ναι σιγουρα, μια πονταρισια με κολλητηρι ειναι η σωστος τροπος αλλα ηθελα να δωσω και μια εναλλακτικη προσιτη για ολους, οπως ειναι ενα συρματακι, η ενα ελασμα και κολλα στιγμης.

Δεν εχουν ολοι την ευχερεια του κολλητηριου, αλλα ολοι εχουν κολλα στιγμης και ενα συρματακι.
 
Το -1 led δεν σημαίνει οτι στα υπόλοιπα ασκείτε περισσότερη τάση αρα και καταπόνησή ?
 
σαφως...
αλλα υπαρχει και η περιπτωση τα λεντ να μην "οδηγουνται" στο φουλ εξ αρχης, οποτε σωζεται η κατασταση
 
Το -1 led δεν σημαίνει οτι στα υπόλοιπα ασκείτε περισσότερη τάση αρα και καταπόνησή ?
Όχι γιατί ο driver των λεντ φροντίζει γι αυτό.
Χαμηλώνει την τάση και τροφοδοτεί με το ίδιο ρεύμα που τροφοδοτούσε και πριν.
 
Όχι γιατί ο driver των λεντ φροντίζει γι αυτό.
Χαμηλώνει την τάση και τροφοδοτεί με το ίδιο ρεύμα που τροφοδοτούσε και πριν.
αυτο δεν εχει να ακνει με το ν ο driver ειναι constant current ή constant voltage?
 
Ένας οδηγός LED σταθερού ρεύματος (constant current led driver) μεταβάλλει την τάση στο ηλεκτρονικό κύκλωμα προκειμένου να διατηρεί σταθερό ηλεκτρικό ρεύμα.
Αυτό εγγυάται ότι ανεξάρτητα από τη διακύμανση της τάσης, το ρεύμα που οδηγεί στο LED θα διατηρείται στο καθορισμένο επίπεδο.
Πηγή: https://www.google.com/search?q=how+do+constant+current+led+drivers+work&client=firefox-b-d&sxsrf=APwXEdf0qlVYZI-hLzQOw9T3s52Tx3ByMA:1681493691638&ei=u445ZPPDJq-Hxc8P6O6vwAo&oq=how+constant+current+drivers&gs_lcp=Cgxnd3Mtd2l6LXNlcnAQARgAMgYIABAIEB46BwgjELACECc6CggAEAgQBxAeEBM6CggAEAUQHhANEBM6CggAEAgQHhANEBM6CAgAEAgQBxAeSgQIQRgAUABY_Atg4zpoAHABeACAAcQBiAH8BJIBAzAuNJgBAKABAcABAQ&sclient=gws-wiz-serp

Όταν ο driver είναι constant voltage...δεν το 'χω ψάξει. Κάπως θα περιορίζεται πάλι το ρεύμα.
Το πιο συνηθισμένο για λεντ είναι constant current.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: lazarefa and nikfor
Με αφορμή το ποστ του φίλου Χιωτης, θέλω να ρωτήσω το εξής, στης φωτογραφίες βλέπουμε 3 διαφορετικούς τύπους λάμπας η πρώτη τύπου μπαγιονέτ, η δεύτερη τύπου μικρή βιδωτή και η τελευταία μεγάλη βιδωτή. Ισχύει ο ίδιος ο τρόπος επισκευής; απλά με μια γέφυρα θα ανάψει η χρειάζεται κάποιο είδος αντίστασης σε κάποιες από αυτές;

IMG_20230415_113757.jpg

IMG_20230415_113837.jpg

IMG_20230415_113958.jpg