REVERSE TO KΕΝΤΡΙΚΟ ΗΧΕΙΟ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?

livegreat

New member
12 September 2008
21
Καλησπερα εχω to 5.1 σετακι της crystal audio μαζι με τον yamaha 663 και αντιμετοπιζω το εξης παραξενο προβληματακι.Οταν κανω το auto setup των ηχειων με τη λειτουργια με το μικροφωνακι που εχει ο 663 στο τελος μου βγαζει reverse σαν αποτελεσμα για το κεντρικο ηχειο μου.Δηλαδη μου λεει πως η πολικοτητα ειναι λαθος ενω ειναι εντελως τσεκαρισμενο πως τα καλωδια τα εχω ενωσει σωστα και πως το ηχειο παιζει κιολας.Δοκιμασα να αλλαξω την πολικοτητα να δω απο περιργεια τι αποτελεσμα θα μου βγαλει ξανα και ενω τα εχω αναποδα αυτο στο τελος του σεταρισματος μου βγαζει οτι ολα ειναι ενταξει.Το παραξενο ειναι πως και παλι το ηχειο παιζει κανονικα.Τελικα τι να κανω να το αφησω αναποδα και να το βλεπει ο ενισχυτης ως νορμαλ η να ξανακανω τη συνδεση σωστα και το βλεπει ο ενισχυτης reverse?Τι με συμβουλευετε να κανω?Μηπως υπαρχει καποια περιπτωση να παθει κατι το ηχειο οταν ειναι αναποδα συνδεμενο?

δεν παθαίνει κάτι το ηχείο. Κανονικά με το αυτί σου θα πρέπει να ακους σε κάποια απο τις δυο συνδεσμολογίες περισσότερο μπασσο. Αυτή είναι και η σωστή. Βέβαια το κεντρικό ηχείο δεν κατεβαίνει χαμηλά οπότε δεν έχει και πολυ νοήμα το θέμα. Αν κατά την μέτρηση με το μικρόφωνο, η θέση του μικροφώνου είναι σταθερή-οπότε και αξιόπιστη, μπορείς να ρωτήσεις σχετικά και την crystal audio.

Παράξενο. Το σύστημα της Yamaha είναι πολύ αξιόπιστο σε τέτοια θέματα.

Θα έλεγα ότι το πιο πιθανό είναι να έχει συνδεθεί ανάποδα κάποιο μεγάφωνο του κεντρικού στο εσωτερικό του.

Κίνδυνος για το ηχείο από ανάποδη πολικότητα δεν υπάρχει.

Επίσης δεν θα το καταλάβεις εύκολα ότι είναι συνδεδεμένο ανάποδα, καθότι σχεδόν ποτέ δεν παίζει τον ίδιο ήχο με τα LR, ώστε να γίνει κάποια ακύρωση σε κάποιες συχνότητες.

Δεν θα ακούσεις περισσότερο μπάσο όταν "πετύχεις" την σωστή συνδεσμολογία, καθότι το κεντρικό είναι ένα ηχείο, και όχι δυο.

Καλυτερα δηλαδη να το αφησω οπως το βλεπει πιο σωστα ο yamaha ετσι?Εφοσον δεν υπαρχει κινδυνος να παθει κατι.

Τσέκαρε μόνο σου την σωστή πολικότητα συνδέοντας 1 μπαταρία 1,5 volt. Εκεί που το ηχείο θα βγαίνει προς τα έξω είναι το σωστό.

Τα ίδια μου έκανε και εμένα ο Yamaha RX-V 4600 στα surround ηχεία μου. Επιβεβαίωσα ότι τα είχα συνδέσει σωστά και μετά απλός τον αγνόησα.

Υπάρχει η πιθανότητα να είναι σωστά συνδεδεμένο το midbass αλλά ανάποδα το tweeter. Αυτό δεν θα το καταλάβεις με το τεστ της μπαταρίας.

Εξαρτάται από το ποιες συχνότητες μετράει το YPAO για να διαπιστώσει τις σωστές πολικότητες.

Σε έναν φίλο μου ο ίδιος ενισχυτής του έβγαλε ένα παραπλήσιο πρόβλημα που ενώ αυτός το διόρθωσε εξακολουθούσε να του το εμφανίζει. Μήπως υπάρχει κάποιο υπομενού με error report ή log που πρέπει να διαγραφεί ή απλά να αναγνωστεί? Πάντως θυμάμαι οτι τελικά ο ενισχυτής του φίλου μου έπαψε να το εμφανίζει ίσως και από μόνος του.

Μάλλον είναι bug του YPAO, γιατί και ο δικός μου ενισχυτής (1400) μου βγάζει reverse το κεντρικό ηχείο (σειρά Chorus της JM LABS), ενώ είναι σωστά συνδεδεμένο. Πάντως δεν έχω ακούσει διαφορά αλλάζοντας τα καλώδια.

Εμενα το μονο που με νοιαζει ειναι να μην παθει ζημια το ηχειο.Εφοσον δεν υπαρχει κινδυνος να παθει κατι το αφηνω οπως το βλεπει καλυτερα ο ενισχυτης.

Στο Manual του Marantz SR5003 λέει για την περίπτωση που το Audyssey MultEQ® σου βγάζει ορισμένα ηχεία reverse (σε εμένα βγάζει το κεντρικό και το πίσω αριστερά και όλα τα ηχεία είναι ίδια):

"Check the speaker that is indicated as having reversed polarity
([REV] can appear with some speakers even when properly
connected. In such case, ignore the error indication.)"

Μερικές φορές μπορεί να φταίει η τοποθέτηση του ηχείου στο χώρο , η και ο ίδιος ο χώρος.Μπορεί αν το μετακινήσεις λίγο μπρος η πίσω να στρώσει.Αυτό γιατί , εαν το ypao μετράει ως πρώτη άφιξη μια ανάκλαση αντί για μια πρωτεύουςα συχνότητα τότε το θεωρεί ως εκτός φάσης.
Μην τρελαίνεσαι.

Ακριβως οπως λεει ο jomark ειχα κρυμμενο το κεντρικο πισω απο το πανελ μου για αισθητικους λογους και επαιζε μια χαρα με λιγο τσιμπημα στην ενταση, οταν ομως εκανα μετρηση ο 1909 εδειξε Error phase , μολις το εβγαλα μπροστα χωρις εμποδιο το εδειξε κανονικα ,οποτε κοιτα και αυτο -bye-