Ρεύμα Ηρεμίας Ενυσχητή CLASS AB

kzeprf

New member
9 March 2007
61
ΑΤΤΙΚΗ
Μια ερώτηση Γενικής Φύσεως.

Ενυσχητής CLASS AB με 4 transistor ανα κανάλι push pull τοπολογία.
Το ρεύμα ηρεμίας ανά κανάλί το έχω ρυθμίσει 100mA ανά τρανζίστορ, είναι πολύ κατά τη γνώμη σας??? Συνολικο ρεύμα ηρεμίας ενυσχυτη 200mA. Ειναι γεγονώς οτι ζεστένεται αρκετά. Τα τρανζίστο εξοδου εινα τα BD250C και BD249C complementary. Λέται να πάω σε 50mA ανα τρανζιστορ??
Αν κάποιος έχει άποψη μπο´ρεί να βοηθήσει.

Ευχαριστώ

Το αν είναι πολύ η όχι εξαρτάται από 2 πράγματα.

1. Το πόσο ζεσταίνεται σε idle (χωρίς να παίζει μουσική).

2. Για πόσο ρεύμα ηρεμίας σχεδιάστηκε. Αν σχεδιάστηκε για πχ 10mA και εσύ τον δουλεύεις στα 100 πιθανόν ο Vbe multiplier να μην μπορεί να τον κρατήσει θερμικά σταθερό.
Επίσης, όταν ανεβάζεις ρεύμα ηρεμίας, ανεβαίνει και το ρεύμα ηρεμίας των Drivers.
Αν δεν είναι βιδωμένα πάνω στη κυρίως ψήκτρα, και δεν έχουν δική τους ψύξη, μπορεί να έχεις πρόβλημα. Έλεγξε τη θερμοκρασία τους.

Το παραξενο είναι οτι γενικά χρησιμοποιω ψυκτρες αρκετά μεγάλες (20 χ 10 χ 4) εκατοστα και idle ζεστένεται αρκετα. Ο VBE multiplier ειναι στην ιδια ψυκτρα.

Το data sheet λεει οτι τα 100 mA ειναι στη safe area (τροφοδοσια +-40V). Αλλα και πάλι ζεστένεται.

Το παραξενο είναι οτι γενικά χρησιμοποιω ψυκτρες αρκετά μεγάλες (20 χ 10 χ 4) εκατοστα και idle ζεστένεται αρκετα.

Με 100mA ανά ημιαγωγό και τάση +-40V, καταναλώνεις 16 Watt σε θερμότητα πάνω στη ψήκτρα. Με τις διαστάσεις που δίνεις, μία εμπειρική εκτίμηση δίνει περίπου 45 βαθμούς μετά από μισή ώρα σε idle (τώρα που είναι καλοκαίρι).

Ο VBE multiplier ειναι στην ιδια ψυκτρα.

ΠΑΝΤΑ εκεί είναι. Εγω ρώτησα για τα drivers.

Επίσης, κάνε μετρήσεις (ανα 5 λεπτά) για το πως αλλάζει το ρεύμα ηρεμίας από τελείως κρύος και μετά από μία ώρα.

Τα drivers ειναι στον αερα οχι σε ψυκτρα. Το ρευμα οταν ειναι κρυος ειναι ~90 mA και μετα απο 5 λεπτά ~95 και στατηεροποιείται στα ~95 mΑ.
Παντως θα δοκιμάσω με 40 mA ανα τρανζιστορ, πιστευω ειναι αρκετα.
Στο internet είδα ενα σχεδιο με BD250 και συνιστούσε ρεύμα ηρεμίας 40 - 50 mA.

Δεν υπάρχει λόγος να ανεβάσεις την πόλωση στα transistors εξόδου όταν ο ενισχυτής έχει σχεδιαστεί για συγκεκριμένη τιμή πόλωσης. Μια μέση τιμή είναι τα 45mA και είναι επιθυμητό αυτή να είναι ίδια κατ' απόλυτη τιμή σε όλα τα transistors εξόδου. Θα σου πρότεινα βέβαια να ρωτήσεις τον κατασκευαστή για την τιμή της πόλωσης εάν δεν έχεις το service manual.

To ερώτημα είναι αν ακούς διαφορά μεταξύ 45 και 100 mA. Ακους ?

Απο οσο ξερω ο κατασκευαστης δινει 100 με 150 mA. Τα πρωτα watt τα δινει σε τάξη Α. Για αυτό και ζεστάινετε. Εστειλα mail και η απαντηση ηταν οτι idle μπορει να φτασει τους 50 βαθμους. Μου είπε λογο των θερμοκρασιων στην Ελλάδα δε θα εβλαπτε ενα fan, μιας και το έχω λίγο εγκλοβισμένο το μηχάνημα από αέρα.
Ομως σκεφτηκα να μεγαλώσω τις ψυκτρες αντι του Fan (δε μου αρέσει να ψαχνω τα DB του Fan). Ξέρεται κανένα μέρος που να φτιαχνει ψυκτρες με custom διαστασεις και σχήμα?

Ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις.

Τα drivers ειναι στον αερα οχι σε ψυκτρα. Το ρευμα οταν ειναι κρυος ειναι ~90 mA και μετα απο 5 λεπτά ~95 και στατηεροποιείται στα ~95 mΑ.
Παντως θα δοκιμάσω με 40 mA ανα τρανζιστορ, πιστευω ειναι αρκετα.
Στο internet είδα ενα σχεδιο με BD250 και συνιστούσε ρεύμα ηρεμίας 40 - 50 mA.

Αν παραμένει στα 95mA μετά από ένα μισάωρο σε idle, (έτσι κατάλαβα από το μήνυμά σου), είσαι μια χαρά!

Χρησιμοποιείς ψήκτρα 20χ10χ4.

Υποθέτω πως το 20χ10 δεν μπορεί να αλλάξει λόγω κουτιού.
Δες μήπως μπορείς να βρείς 20χ10χ6, δηλαδή με μεγαλύτερα "φτερά".
Αυτή η λύση θα σου δώσει, χοντρικά, περίπου +50% σε επιφάνεια.
Αν δεν τα καταφέρεις, βρές κάποια ψήκτρα σε μεγαλύτερες διαστάσεις αλλά οπωσδήποτε με μεγαλύτερα "φτερά" και κόψε την στις διαστάσεις που σε βολεύουν.

Ποιος ενισχυτής είναι? Δώσε κανένα link.