Ρεύμα ηρεμίας/γκάλοπ!

ωπ mv ειχε γραψη ο γιαννης;

δεν το προσεξα.

ναι εγω εννοουσα ma.

αυξανεται η θερμοκρασια idle ενω στα γκαζια

ειναι το ιδιο.

τροφοδοσια και ισχυς δεν εχει προβλημα αφου

το bias εχει να κανη με την πολωση τον τρανζιστορ

ενω μετα τα πρωτα 1-2 watt ολα ειναι ιδια.

Πώς γίνεται η ρύθμιση bias ρε παιδιά, εσείς που το κατέχετε το θέμα;

Πρέπει να αντικαταστήσω δυο E84L σε ένα Synthesis Renaissance και δεν έχω ιδέα...

ΥΓ. Έχω ανοίξει και ένα thread στα "τεχνικά" αλλά αυτή η γειτονιά φαίνεται πιο καλή...

Βασικά απ' ότι είπαν οι συγχωριανοί και σε άλλα θέματα πρέπει κατ' αρχήν να αποσυνδεθούν τα πάντα πάνω από τον ενισχυτή.
Να μείνει δηλαδή μόνος του στο ρεύμα.
Το volume τελείως κατεβασμένο.
Τον αφήνουμε αναμμένο αρκετή ώρα να ζεσταθεί λιγάκι.
Μετά τοποθετούμε το πολύμετρο στις ανάλογες θέσεις και μέσω των ρυθμιστικών τρίμμερς μετράμε και διορθώνουμε σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή.
Μια φορά για κάθε κανάλι.

Τώρα προκύπτουν δύο θέματα:

@Σε τελικό ενισχυτή δεν υπάρχει volume άρα ο ενισχυτής είναι σε πλήρη ισχύ.
Εκεί κάνουμε κάτι άλλο?
@ Σε πολλά μηχανάκια δίνεται μέτρηση σε mV και σε άλλα σε mA ή και τα δύο!
Υπόθέτω πως αφού πρόκειται για ρεύμα πρέπει να μετράμε σε mA.
Πρόσφατα είδα σε μηχανάκι που έδινε και τις δύο μετρήσεις (mV και mA) δηλαδή 15mV+-5mA πως αν άφηνα την ρύθμιση στα 5mA τα mV πήγαιναν στα 20.
Αν αντίστοιχα άφηνα τα 15mV τα mA πήγαιναν στα 2,5...
Τελικά μέτρησα σε mA καθώς η θερμότητα ήταν πιο λογική... και μου ακούστηκε πληρέστερο το μηχανάκι.

Συνήθως για το bias μιλάμε σε Α, και για το dc offset μιλαμε σε mV.
Το dc offset είναι η μέτρηση στις εξόδους ηχείων στο + και ground και η καλύτερη τιμή είναι στα 0mv πράγμα αδύνατο οπότε κοντά στα 10mv το παρατάμε το θέμα,
τώρα το θέμα bias εξαρτάται από την κάθε σχεδίαση...πχ. σε τάξη Α όσο πιο μεγάλη τόσο καλύτερα (όχι πάντα) αλλά πρέπει και η θερμοκρασία του ενισχυτή να είναι σε αποδεκτά όρια...! Τέλος αν είναι τελικός τότε είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται και ο προενισχυτής σε περίπτωση που υπάρχει και σε αυτόν τότε διορθώνεται στον τελικό αλλά το σωστότερο είναι να ελαχιστοποιηθεί ξεχωριστά και στον προενισχυτή.

Τέλος το σημαντικότερο είναι να έχεις οδηγό το dc offset (κάτω από 10mv gγια κάθε κανάλι) και να ρυθμίζεις το bias, πχ μπορεί να έχεις ίδιο bias και στα δύο κανάλια αλλά στο dc offset να παίρνεις 5mv στο ένα και 50mv στο άλλο....

Ενώ μια μικρή διαφορά στο bias και κάτω από 10mv στο dc offset είμαστε κομπλέ!

'Oλα αυτά αφού έχουν ζεσταθεί τα μηχανήματα μας, αν τα κάνουμε κρύα μετά απο ώρα θα αναίβει αρκετά η τιμη του bias με ενδεχόμενο να κάψουμε την έξοδο....

Για συμβατικά τρανζιστοράτα σε τάξη Β ή ΑΒ:

Τα test points είναι παράλληλα σε κάποια αντίσταση που βρίσκεται σε σειρά με τον εκπομπό ή το συλλέκτη των τρανζίστορ εξόδου (ανάλογα με την τοπολογία). Συνήθως υπάρχουν 2 T.P. ανά κανάλι, ένα για τα NPN και ένα για τα PNP τρανζίστορ.
Αποκλίσεις μέχρι 10% στο ρεύμα ηρεμίας ανά πλευρά (PNP-NPN) θεωρούνται αποδεκτές, αφού στην πράξη δεν γίνεται να έχουμε απόλυτα συμμετρικά τρανζίστορ.
Όταν έχουμε πολλά παράλληλα τρανζίστορ ανά πλευρά είναι πολύ σημαντικό η απόκλιση να είναι κάτω του 5% στο ρεύμα ηρεμίας, που σημαίνει ταυτόσημο hfe (+1%)
Η τιμή της αντίστασης είναι συνήθως κάτω του 1Ω με συνηθέστερες τιμές από 0,22Ω ως 0,47Ω.
Οταν ο κατασκευαστής σου δίνει την τάση στα test points μπορείς να βρείς το ρεύμα διαιρώντας την τάση που μετράς/αντίσταση.
Πχ. αν σου δίνει τάση 22mV και η αντίσταση είναι 0,22Ω τότε έχεις 100mA ρεύμα ηρεμίας.
Συνήθης τιμές ρεύματος ηρεμίας σε ολοκληρωμένους μαζικής παραγωγής είναι 20mA ως 70mA.

Ως προς το DC offset:

Υπάρχουν μηχανήματα που έχουν ρύθμιση και για DC offset.
Με αυτόν το τρόπο ισοσταθμίζουν (μέχρι κάποιου ορίου) τα αταίριαστα τρανζίστορ της γραμμής παραγωγής.

Αποδεκτές τιμές είναι μέχρι τα 15mV το πολύ.
Αν σε κάποιο μηχάνημα (που δεν έχει ρύθμιση DC Offset) το ένα κανάλι έχει offset 5mV και το άλλο 40mV κάτι είναι αταίριαστο που δεν μπορεί να μαζέψει η ανάδραση.
Σε συμβατικές σχεδιάσεις οι ύποπτοι είναι τα τρανζίστορ και οι αντιστάσεις του διαφορικού.

Υπάρχουν και σχεδιάσεις όπου αν ρυθμίσουμε ρεύμα ηρεμίας αρκετά εκτός των ορίων του κατασκευαστή τότε μεγαλώνει το dc offset.

Απάντηση: Re: Ρεύμα ηρεμίας/γκάλοπ!

Πώς γίνεται η ρύθμιση bias ρε παιδιά, εσείς που το κατέχετε το θέμα;

Πρέπει να αντικαταστήσω δυο E84L σε ένα Synthesis Renaissance και δεν έχω ιδέα...

ΥΓ. Έχω ανοίξει και ένα thread στα "τεχνικά" αλλά αυτή η γειτονιά φαίνεται πιο καλή...

Έχει κάπου κάποιο ρυθμιστικό? Μόνο μια φωτό του βρήκα, αλλά μακρινή και δεν μπορώ να διακρίνω και πολλά. Αν περιγράφεται και η διαδικασία στο manual ακόμα καλύτερα. Αλλιώς θέλει 'ανοιγμα και "reverse engineering" στο κύκλωμα. Δώσε ότι πληροφορία έχεις να το δούμε.

Re: Απάντηση: Re: Ρεύμα ηρεμίας/γκάλοπ!

Έχει κάπου κάποιο ρυθμιστικό? Μόνο μια φωτό του βρήκα, αλλά μακρινή και δεν μπορώ να διακρίνω και πολλά. Αν περιγράφεται και η διαδικασία στο manual ακόμα καλύτερα. Αλλιώς θέλει 'ανοιγμα και "reverse engineering" στο κύκλωμα. Δώσε ότι πληροφορία έχεις να το δούμε.

Εξωτερικά δεν έχει κανένα ρυθμιστικό. Η διαδικασία δυστυχώς δεν περιγράφεται εξ ου και οι αφελείς απορίες μου. Έχω κάνει ένα e-mail στους Ιταλούς μπας και με φωτίσουν λίγο και λέω να περάσω και από τον αντιπρόσωπο. Αν δεν βγάλω άκρη έτσι, θα αρχίσω το λύσιμο (ή θα τον δώσω με ανταλλαγή κανέναν Kingrex...:ernaehrung004:)
Τι άλλο θέλετε για να βοηθήσω;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ρεύμα ηρεμίας/γκάλοπ!

Εξωτερικά δεν έχει κανένα ρυθμιστικό. Η διαδικασία δυστυχώς δεν περιγράφεται εξ ου και οι αφελείς απορίες μου. Έχω κάνει ένα e-mail στους Ιταλούς μπας και με φωτίσουν λίγο και λέω να περάσω και από τον αντιπρόσωπο. Αν δεν βγάλω άκρη έτσι, θα αρχίσω το λύσιμο (ή θα τον δώσω με ανταλλαγή κανέναν Kingrex...:ernaehrung004:)
Τι άλλο θέλετε για να βοηθήσω;

Υπάρχει περίπτωση να μην ρυθμίζεται. Συν τω χρόνο φεύγει βέβαια, αλλά είναι λιγότερο τραγικό απ όσο φαίνεται-γράφεται.

Το απόλυτο ταίριασμα, έχει προκύψει από το κυνήγι των απόλυτα χαμηλών παραμορφώσεων. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει η τάση να μη δίνουμε και τόσο σημασία σε αυτά τα νούμερα (εξ ου και η μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ακούει με λάμπες και μάλιστα single ended).

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ρεύμα ηρεμίας/γκάλοπ!

Υπάρχει περίπτωση να μην ρυθμίζεται. Συν τω χρόνο φεύγει βέβαια, αλλά είναι λιγότερο τραγικό απ όσο φαίνεται-γράφεται.

Το απόλυτο ταίριασμα, έχει προκύψει από το κυνήγι των απόλυτα χαμηλών παραμορφώσεων. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει η τάση να μη δίνουμε και τόσο σημασία σε αυτά τα νούμερα (εξ ου και η μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ακούει με λάμπες και μάλιστα single ended).

Πάντως μέχρι στιγμής απάντηση από την Ιταλία δεν έχω πάρει.
Πέρασα δε από την αντιπροσωπεία (SONUS HIFI) από όπου δυστυχώς έλειπε ο υπεύθυνος που μπορεί να γνώριζε οπότε αναμένω τηλεφώνημά του.

Νόμιζα ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κάπως θα ρυθμίζεται το Bias σε όλα τα μηχανήματα.

Καλησπερα,να ρωτησω κατι?Την ωρα που ακουμε μουσικη απο ενας ενισχυτης (με λυχνιες) ειναι φισιολογικο να ανεβενουν το mv ή ma?

Έχω 2 μονομπλοκ Αρτεμις και θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί κάποιος να μου αναλύσει τον τρόπο που ρυθμίζεται το bias.
Η Άρτεμις είναι push bull.
Αν δεν κάνω λάθος οι 2 μικρές τρύπες που έχει πίσω απ τις λάμπες εξόδου είναι για να ρυθμίζονται τα ρεύματα ηρεμίας.
Επομένως θα χρειαστώ πολύμετρο για τη μέτρηση συνεχούς τάσεως.Έτσι;
Πως συνδέω το πολυμετρο; Τα μονμπλοκ είναι συνδεδεμένα με παθητικό προ.
Πρέπει να είναι συνδεδεμένα και τα ηχεία;

Θα χρειαστείς ένα πολύμετρο.
Τα ηχεία δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεμένα.
Στο πολύμετρο,μετράς mv(δες το εγχειρίδιο χρήσης,ή πάρε τηλέφωνο τους κατασκευαστές),διαφορετικά για κάθε τύπο λυχνίας
Τον κόκκινο ακροδέκτη του πολύμετρου τον βάζεις στη κόκκινη μπόρνα και τον άλλο στην τρύπα πίσω από την λάμπα.
Κοιτάς την ένδειξη και αναλόγως ρυθμίζεις μ'ένα κατσαβιδάκι στην άλλη τρύπα που είναι δίπλα.
Για να μετρήσεις σωστά πρέπει ο ενισχυτής νά'ναι σε λειτουργία αρκετά λεπτά.
Αφού ρυθμίσεις τα ρεύματα με τον άνω τρόπο,περιμένεις λίγα λεπτά ακόμα και επαναλαμβάνεις την διαδικασία και αν χρειαστεί,ξαναρυθμίζεις
Υ.Γ:ΠΡΟΣΟΧΗ,ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ!!!!!:violent-smiley-030:

Καλησπερα,να ρωτησω κατι?Την ωρα που ακουμε μουσικη απο ενας ενισχυτης (με λυχνιες) ειναι φισιολογικο να ανεβενουν το mv ή ma?

Ανεβαίνουν,αλλά κάποια στιγμή πρέπει να σταθεροποιούνται!

Ανεβαίνουν,αλλά κάποια στιγμή πρέπει να σταθεροποιούνται!

Όχι. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν τον ανοίγεις. Όταν παίζει, παίζουν και τα mA (ανάλογα την τάξη και την ένταση). Όταν σταματάει η μουσική, πρέπει να επανέρχονται στα αρχικά τους επίπεδα.

Όχι. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν τον ανοίγεις. Όταν παίζει, παίζουν και τα mA (ανάλογα την τάξη και την ένταση). Όταν σταματάει η μουσική, πρέπει να επανέρχονται στα αρχικά τους επίπεδα.

Δηλαδή ανοίγουμε τον ενισχυτή και τα mv μπορούν να φτάσουν στο άπειρο;

Θα χρειαστείς ένα πολύμετρο.
Τα ηχεία δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεμένα.
Στο πολύμετρο,μετράς mv(δες το εγχειρίδιο χρήσης,ή πάρε τηλέφωνο τους κατασκευαστές),διαφορετικά για κάθε τύπο λυχνίας
Τον κόκκινο ακροδέκτη του πολύμετρου τον βάζεις στη κόκκινη μπόρνα και τον άλλο στην τρύπα πίσω από την λάμπα.
Κοιτάς την ένδειξη και αναλόγως ρυθμίζεις μ'ένα κατσαβιδάκι στην άλλη τρύπα που είναι δίπλα.
Για να μετρήσεις σωστά πρέπει ο ενισχυτής νά'ναι σε λειτουργία αρκετά λεπτά.
Αφού ρυθμίσεις τα ρεύματα με τον άνω τρόπο,περιμένεις λίγα λεπτά ακόμα και επαναλαμβάνεις την διαδικασία και αν χρειαστεί,ξαναρυθμίζεις
Υ.Γ:ΠΡΟΣΟΧΗ,ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ!!!!!:violent-smiley-030:

Σ ευχαριστώ για την πληροφορία.Πάντως στο παράδειγμα που δίνει στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή λέει ότι πρέπει να είναι συνδεδεμένα με ωμικό φορτίο.Βέβαια αναφέρεται στο πως ρυθμίζουμε το bias σε περίπτωση που έχουμε ενεργό προ γι αυτό ρώτησα μιας και εγώ έχω παθητικό.

Σ ευχαριστώ για την πληροφορία.Πάντως στο παράδειγμα που δίνει στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή λέει ότι πρέπει να είναι συνδεδεμένα με ωμικό φορτίο.Βέβαια αναφέρεται στο πως ρυθμίζουμε το bias σε περίπτωση που έχουμε ενεργό προ γι αυτό ρώτησα μιας και εγώ έχω παθητικό.

Δεν έχει καμμία σχέση ο προ. Βραχυκύκλωσε τις εισόδους. Και βέβαια θέλει φορτίο. είναι επικίνδυνο για το Μ/Σ εξόδου σου χωρίς αυτό.
Leo, μάλλον μιλάμε για διαφορετικά πράγματα: Όταν ανάβεις τον ενισχυτή,τα mA ανεβαίνουν μέχρι να φτάσουν το προκαθορισμένο από το κύκλωμα πόλωσης σημείο. Όταν αρχίζεις να παίζεις μουσική, μεταβάλλονται, επιστρέφουν όμως στην αρχική τιμή μόλις αυτή σταματήσει.

Δεν έχει καμμία σχέση ο προ. Βραχυκύκλωσε τις εισόδους. Και βέβαια θέλει φορτίο. είναι επικίνδυνο για το Μ/Σ εξόδου σου χωρίς αυτό.
Leo, μάλλον μιλάμε για διαφορετικά πράγματα: Όταν ανάβεις τον ενισχυτή,τα mA ανεβαίνουν μέχρι να φτάσουν το προκαθορισμένο από το κύκλωμα πόλωσης σημείο. Όταν αρχίζεις να παίζεις μουσική, μεταβάλλονται, επιστρέφουν όμως στην αρχική τιμή μόλις αυτή σταματήσει.

O.k Κώστα,κατάλαβα τι εννοείς,συμφωνώ!