Ρευματοκλοπή - έμπλεξα άσχημα #%^$#&

Φρα.Πε.

Supreme Member
17 June 2006
6,728
Ελευσίνα
Ιούλιος του ‘24. Γυρίζω σπίτι από τη δουλειά και βρίσκω επιστολή από ΔΕΔΔΗΕ ότι ο μετρητής μου βρέθηκε με «σπασμένο τζαμάκι» στο κάλυμμα.
Μιλάμε για πολυκατοικία με τα ρολόγια στην πυλωτή, μέσα σε ντουλάπα, κοινής πρόσβασης σε οποιονδήποτε.

Στην επιστολή με «καλούσαν» να παρευρεθώ στον έλεγχο του μετρητή… που ήταν την ίδια ημέρα, το μεσημέρι!!!! Η επιστολή είχε ημερομηνία 23/7, αλλά στα χέρια μου έφτασε 29/7. Δηλαδή πρακτικά καμία δυνατότητα παρουσίας.

Προφανώς δεν είχα ιδέα για τίποτα. Ούτε καν ποιο είναι το δικό μου ρολόι δεν γνώριζα — μόνο το '19 ασχολήθηκα όταν ενεργοποιήθηκε το ρεύμα.
Περίμενα ενημέρωση αλλα τίποπα. Υπέθεσα ότι έλεγξαν, δεν βρήκαν κάτι (λογικό) και το θέμα έκλεισε.

ΑΜ ΔΕ!

Ξαφνικά σήμερα έλαβα νέα επιστολή (που άφησε δικαστικός επιμελητής) που με καλεί να πληρώσω 1.400€, γιατί — λέει — «έκλεβα ρεύμα από το 2022» (!)

Το ακόμα καλύτερο; Το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης (που έγινε ερήμην μου, και μάλιστα σε άλλη ημερομηνία από αυτή που αναφερόταν στην αρχική πρόσκληση) γράφει ότι:
  • οι σφραγίδες δεν έχουν παραβιαστεί,
  • οι αποκλίσεις μετρήσεων είναι εντός ορίων,
  • το ημερήσιο/νυχτερινό λειτουργεί κανονικά,
  • αλλά επειδή το τζαμάκι είναι σπασμένο, «μπορεί η εισαγωγή αντικειμένου να αλλοιώσει τη μέτρηση».
Δηλαδή βασίζονται σε εικασίες, χωρίς απόδειξη ότι έχει γίνει ρευματοκλοπή. Μάλιστα κατέληξαν στην ημερομηνία έναρξης της υποτιθέμενης πράξης γιατί έπεσε "αισθητά " η κατανάλωση τότε. (ήδη ψάχνω τους λογαριασμούς). 2 χρόνια τα καμάρια της ΔΕΔΗΕ που έκανα καταμέτρηση ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΚΑΝΕΙΣ το σπασμένο τζαμάκι κι εγώ κύριος εβαζα αντικείμενα μέσα, στο πάρκινγ σε κοινή θέα, κι έκλεβα ρεύμα (πως?).

Τώρα ζητάνε: 790€ για «κατανάλωση» που δεν καταγράφηκε + φπα, και τα υπόλοιπα για την αντικατάσταση του μετρητή και λοιπά έξοδα. Σημείωση, όταν είχαν έρθει και διαπίστωσαν το σπασμένο τζαμάκι (αν δε το έσπασε ο ίδιος που το κατέγραψε) είχαν έρθει για να αλλάξουν όλους του μετρητές με νέους έτσι κι αλλιώς, αλλά εγώ θα τον πληρώσω απ ότι φαίνεται....

Έχω ήδη απευθυνθεί σε δικηγόρο, αλλά δεν μου έδωσε ιδιαίτερες ελπίδες. Είμαι αγανακτισμένος όχι τόσο για το χρηματικό, αλλά στο ότι δεν υπάρχει άμεσος αντίλογος, διάφανη διαδικασία να υπερασπιστώ εαυτόν μου παρα μου έδωσαν ένα RF code βάλε τα χρήματα φταις δε φταις γιατί σου κόβουμε την παροχή μόλις παρέλθει η ημερομηνία.

Αν κάποιος έχει περάσει παρόμοια κατάσταση, ας μοιραστεί εμπειρία/συμβουλή.

Φτιάξε μια καλή έκθεση με το τι έγινε κ επικοινώνησε με τον Συνήγορο του Πολίτη

Πριν από 25 χρόνια, πήγε η τότε ΔΕΗ να με χρεώσει το ρεύμα του προηγούμενου που ήταν στο όνομα του. Φυσικά με εκβιασαν πως θα έκοβαν το ρεύμα. Πληρωσα. Για καλή μου τύχη (κ λόγω της τεμπελιάς κ κακής οργάνωσης της υπηρεσίας) βρήκα έγγραφο που ζήταγε διακοπή λόγω μη διαδοχής. Έγραψα την έκθεση κ την έστειλα στον ΣτΠ, μεσολάβησε κ δεν πλήρωσα ρεύμα για 18 μήνες

Βέβαια τότε η ΔΕΗ ήταν δημόσια οπότε ο ΣτΠ ήταν αρμόδιος. Τώρα με τον ΔΕΕΔΗΕ ιδιωτικό (?) δεν ξέρω αν είναι αρμόδιος

Το βασικό σου επιχείρημα είναι πως σε χρεώνουν ρευματοκλοπή χωρίς αποδείξεις, μόνο κ μόνο επειδή ήταν σπασμένο το τζάμι. Κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα αφού τα ρολόγια είναι σε κοινόχρηστο χώρο (άρα προσβάσιμα από τον καθένα), λόγω δεν είναι στην άμεση εποπτεία σου.

• Like
Reactions: athlon6401
@Φρα.Πε. δες εδώ https://www.insomnia.gr/forums/topic/846416-μου-ήρθε-πρόστιμο-από-την-δεδδηε/

Είναι πολύ μεγαλύτερο νήμα, με λύσεις ήδη που έχουν βρει τα παιδιά. Γενικά, είναι ένα τεράστιο φαινόμενο τώρα τελευταία, λόγω των εξωτερικών συνεργατών της ΔΕΔΔΗΕ. Νομίζω θα βρεις λύση.
έκανα ήδη τις νύξεις μου εκεί ανέβασα και υλικό αλλα η συζήτηση πήγε αλλού. βρήκα κάποια χρήσιμα πράγματα πάντως!

• Like
Reactions: pontios
Ξεκαθάρισμα τι είναι ρευματοκλοπή πως τεκμαίρεται, το πρόστιμο & η ακόλουθη ποινική δίωξη

• Like
Reactions: vadergr
Εσυ τι θα πραξεις στην περιπτωση σου?
προς το παρόν το μόνο που με αφήνουν να κάνω είναι ένσταση. όσο καλυτέρα τεκμηριωμένη τόσο καλυτέρα για μένα και όχι μόνο για το πρόστιμο αλλά για την ποινική δίωξη απ το πουθενά που με βρήκε. Απο άλλες περιπτώσεις που διαβάζω όμως τα πράγματα δεν είναι θετικά -αν δεν έχεις γερό στομάχι- και όρεξη να το τραβήξεις νομικά όσο πάει.

Για να καταλαβω για το ρολοι ειναι υπευθυνος ο ιδιοκτητης;
Eπισης οταν μηνες ερχεται εκκαθαριστικος και τελικος λογαριασμος δεν ειναι υπευθυνος ο ΔΕΕΔΗΕ ;
Εαν οχι τοτε καθε μηνα ο ιδιοκτητης πρεπει να καλει τον ΔΕΕΔΗΕ και να ζητα ελεγχο ρολογιου διοτι το "βρηκε" σπασμενο;

Για να καταλαβω για το ρολοι ειναι υπευθυνος ο ιδιοκτητης;
Eπισης οταν μηνες ερχεται εκκαθαριστικος και τελικος λογαριασμος δεν ειναι υπευθυνος ο ΔΕΕΔΗΕ ;
Εαν οχι τοτε καθε μηνα ο ιδιοκτητης πρεπει να καλει τον ΔΕΕΔΗΕ και να ζητα ελεγχο ρολογιου διοτι το "βρηκε" σπασμενο;
θεωρητικά είναι, ναι, ακόμα κι αν το βρεις σπασμένο (πχ κάποιος γείτονας σε έβαλε στο μάτι και έκοψε τις σφραγίδες και το δηλώσεις μόλις το αντιληφθείς), την έκατσες.
Στην περίπτωση μου, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, ήταν 2 χρόνια σπασμένο τζαμακι κι ένας φουκαράς της δεδδηε που κανει καταγραφη καθε τρεις και λίγο δε βρέθηκενα το αναφέρει και να κινήσει την διαδικασία... η υποθεση μπαζει απο παντου... το δικιο μου που θα βρω δε ξερω...

Αυτή την στιγμή, υπάρχει νομικό κενό, το οποίο εκμεταλλεύονται οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει. Έχει ξεσηκωθεί ο κόσμος, καθώς είναι μεγάλο θέμα, αλλά μέχρι να γίνει κάτι από την κυβέρνηση (και άμα) υπάρχουν αυτοί που έχουν τα μέσα (και την οικονομική δυνατότητα) να το πολεμήσουν και αυτοί που δεν τα έχουν. Και στις 2 περιπτώσεις, το μπλέξιμο και την ταλαιπωρία, δεν την γλυτώνει κάποιος.

Εδώ ταλαιπωρήθηκα να καταφέρω να βάλουν ηλεκτρονικό μετρητή στους γονείς μου, ακριβώς για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο. Και είχα πάρει φωτογραφίες αλλά και τους είπα να πάρουν όταν αλλάξουν το ρολόι. Να φαίνεται ότι δεν υπάρχει παραβίαση ή σπάσιμο.
Ακόμα και έτσι, ένας θεός ξέρει τι μπορεί να τους έρθει. Θα δούμε.

• Like
Reactions: Φρα.Πε.
Αυθαιρεσιες πολλές απο ΔΕΔΔΗΕ τελικά. κράτος εν Κράτει κάνει οτι θέλει και συνέπειες μηδέν. απλα ο καταναλωτής θα σκύψει το κεφάλι και θα πληρώσει (ακόμα κι αν δε φταίει) ή θα βρει το κουράγιο και την χολή να αντισταθεί και οπού βγει....

Αυθαιρεσιες πολλές απο ΔΕΔΔΗΕ τελικά. κράτος εν Κράτει κάνει οτι θέλει και συνέπειες μηδέν. απλα ο καταναλωτής θα σκύψει το κεφάλι και θα πληρώσει (ακόμα κι αν δε φταίει) ή θα βρει το κουράγιο και την χολή να αντισταθεί και οπού βγει....

Έχει κάποιος κινηθεί νομικά με βάση τις αυθαιρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ που αναφέρονται στο άρθρο και να δικαιώθηκε; Αν υπάρχει δεδικασμένο και έχεις ενδείξεις για παρατυπίες, νομίζω πρέπει να το κυνηγήσεις.

Έχει κάποιος κινηθεί νομικά με βάση τις αυθαιρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ που αναφέρονται στο άρθρο και να δικαιώθηκε; Αν υπάρχει δεδικασμένο και έχεις ενδείξεις για παρατυπίες, νομίζω πρέπει να το κυνηγήσεις.

• Like
Reactions: songless_bird
υπαρχουν περιπτωσεις και περιπτωσεις αλλα καλου κακου τετοιες αποφασεις πρεπει να τις γνωστοποιουμε και στον δικηγορο μας εαν προχωρησει καποιος

Ηθικόν δίδαγμα: τσεκάρετε οπτικά τους μετρητές σας συχνά.
το θεμα ειναι οτι και να τον τσεκάρεις και δεις οτι κατι εχει γινει για οποιοδήποτε λογο, έχεις μπλέξει ηδη! Κλειδωμένοι πρέπει να είναι με τζαμι/polycarbon μεγάλο για να βλέπει ο υπάλληλος που κάνει καταγραφή, κι αν θέλει πρόσβαση κατόπιν επικοινωνίας.

Αν δεις κάτι, θα τους καλέσεις εσύ. Ελπίζω ότι θα είναι σημαντικό ελαφρυντικό το γεγονός ότι εσύ είσαι αυτός που τους κάλεσες. Δεν νομίζω να κάνει κάποιος απατεωνιά και να καλέσει ο ίδιος τον ΔΕΔΔΗΕ. Πάντως μου είχε πει κάποια στιγμή ο ηλεκτρολόγος μου ότι δεν τους πειράζει το καβούκι να είναι ταλαιπρωρημένο. Το μέσα τους ενδιαφέρει που είναι ο μετρητής να μην είναι παραβιασμένο. Μιλάω για τον κλασσικό μετρητή όχι τους ηλεκτρονικούς.

Αν δεις κάτι, θα τους καλέσεις εσύ. Ελπίζω ότι θα είναι σημαντικό ελαφρυντικό το γεγονός ότι εσύ είσαι αυτός που τους κάλεσες. Δεν νομίζω να κάνει κάποιος απατεωνιά και να καλέσει ο ίδιος τον ΔΕΔΔΗΕ. Πάντως μου είχε πει κάποια στιγμή ο ηλεκτρολόγος μου ότι δεν τους πειράζει το καβούκι να είναι ταλαιπρωρημένο. Το μέσα τους ενδιαφέρει που είναι ο μετρητής να μην είναι παραβιασμένο. Μιλάω για τον κλασσικό μετρητή όχι τους ηλεκτρονικούς.
Ψάχνοντας αυτές τις ημέρες να βγάλω άκρη έχω πέσει σε αρκετές μαρτυρίες που κάλεσαν γι αυτό τον λόγο, να δηλώσουν εγκαίρως ζημιά που βρηκαν για να μη βρουν τον μπελά τους και εντέλει τον βρήκαν. Δε βγάζεις άκρη....

Κλειδωμένοι πρέπει να είναι με τζαμι/polycarbon μεγάλο για να βλέπει ο υπάλληλος που κάνει καταγραφή, κι αν θέλει πρόσβαση κατόπιν επικοινωνίας.
Απαγορεύεται, πρέπει να είναι προσβάσιμοι.