Ricoh GR mkI, mkII, mk III και mkIIIx με αισθητήρα APS-C , μια compact για Φωτογράφους

Re: Ricoh GR mkI και mkII με αισθητήρα APS-C , μια compact για Φωτογράφους

Θες να πείς οτι δεν υπάρχει περίπτωση να αντέχει κανείς το πιο ρηχο DOF του FF ?? Διότι αλλιώς αυτόματα με την χρήση FF 30+ Mp παίρνεις 1 στοπ καλύτερο ISO, δυνατότητα για 1.5X μεγαλύτερο κροπάρισμα .. και παίζει να έχεις και πιο ευρυγώνιο άκρο (ανάλογα με τι επιλογή εστιακής απόστασης θα κάνει η Picoh ..)

Το πιο ενδιαφέρον φυσικά είναι η πιθανότητα να έχει κυρτό αισθητήρα .. ως πρωτοπορία τουλάχιστον .. και αναμενόμενο κέρδος σε απόδοση/μέγεθος/κόστος .. φαντάσου την σαν αντίπαλο της RX1 αλλά με μισό μέγεθος φακού και αρκετά πιο φτηνή ..

ακριβως, αν ειναι να φτιαξουν μια 2η α7 με εναν 28αρη λαικα και στο f/8 το πεδιο εστιασεις να ειναι 2,3 μετρα και να εχει 2000 ευρω ... ε, τι?? σπουδαια τα λαχανα
η μαγκια ειναι να φτιαξουν μια gr1v ας ειναι και f/2,8 , η ricoh ακομα και απ την εποχη του φιλμ επιασε για το μεγεθος και την φοβερη βολικοτητα του σωματος - την κρατας οπως θες, την βαζεις ακομα και σε μια τσεπη
ειναι ακριβος οτι καλυτερο σε μια εποχη που οι ποερισσοτερες μηχανες σκονιζονται σε καπoιο ραφη και στην τσεπη πλεον ειναι βολεμενο ενα iphone

ricoh-large.jpg

σε αυτο θα συμφωνησω απολυτα. μια gr1 με σκοπευτρο ειναι που λειπει η αλομη καλυτερα μια contax t3 αλλα ποιος να τη βγαλει..

Απάντηση: Re: Ricoh GR mkI και mkII με αισθητήρα APS-C , μια compact για Φωτογράφους

Νομίζω ο τίτλος τα λέει όλα, μια compact για φωτογράφους ... το τι θα ήθελε ο καθένας μας να έχει μέσα είναι άλλο ζήτημα. Θα συμφωνήσω με τον partisan ότι η συγκεκριμένη μηχανή έπιασε γιατί συνδιασε μικρό μέγεθος και ποιότητα εικονας, ένα από τα δυο να πάει στράφι υπάρχουν άλλες επιλογές. Θα δούμε αν η φημολογούμενη υλοποίηση κυρτού αισθητήρα μπορεί να δώσει κάτι καινούργιο αλλά πάντα με την προϋπόθεση το ζύγι να μείνει ίδιο.

Καλημέρα κοσμε ...

Εγω την χρησιμοποιω εδω και εναν χρονο σχεδον την GRD2 ... και οχι την GR2. Η βασικη διαφορά ειναι στον αισθητήρα που ειναι CCD. Την αγοράσα μεταχειρισμενη απο Ιαπωνία 160 ευρω με φορους-τελη κλπ για ενα σεμινάριο φωτογραφίας. Χρησιμοποιώ φιλμ και δεν ειχα κάποια digital που επερεπε να έχω, οποτε μετα απο ψάξιμο κατέληξα σε αυτην.

Ειναι 10 MP, με καλα αποτελεσματα για χρηση online και εκτυπώσεις 20χ30. Ο φακος ειναι ο ιδιος, το μενου ουσιαστικα το ιδιο και πανευκολο στην χρήση ολα τα κάνεις με το ενα χερι. Αν ορίσεις τις κατάλληλες λειτουργίες στο κάθε κουμπί δεν χρειάζεται να κοιτάς καν την οθόνη. Μετα απο λιγο καιρο γινεται στα τυφλά.

Τωρα αν ειναι καλο η οχι που έχει τον αισθητηρα CCD και οχι CMOS ολα ειναι συζητίσιμα. Το CMOS έχει καλυτερη απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμου λένε αλλα σε επίπεδο βιομηχανίας το βασικο του πλεονέκτημα ειναι το κοστος και η εξοικονομηση ενεργειας στην μπαταρία. Οι CMOS ειναι πιο φτηνοι στην παραγωγη σενσορες και έχουν καλύτερη διαχείριση ενέργειας αφου δεν φορτίζουν ηλεκτρικά όλα κάθε Pixel.. Μεχρι και την Leica Μ9 οι σενσορες ηταν CCD, οπότε δεν μπορεί να ειναι εντελώς άχρηστοι :)

Περαν ομως των τεχνικων χαρακτηριστικών που ουσιαστικά είναι μπούρδες αφου νοημα έχει η φωτογραφία και τι έχει μέσα σαν κάμερα ειναι φανταστική. Την χρησιμοποιω στην τσέπη του σακακιού ή στο μπουφάν κάθε μέρα πηγαίνοντας στο γραφείο ή σε δουλειές οπότε μπορείς να βγάζεις φωτογραφίες καθημερινα και να είσαι σε μια εγρήγορση με τα κλικ, κατι σημαντικο για μενα που ειμαι καινουργιος φωτογράφος. Τα 28mm ηταν δυσκολο στην αρχη για φωτογραφία δρόμου, αφού αναγκάζεσαι να σου φεύγουν οι ντροπές και να πλησιάζεις αρκετα κοντα, μετα απο λίγο καιρο ομως το συνηθίζεις. Συνειδητοποιείς κιόλας οτι τελικά ο κοσμος δεν έχει πρόβλημα να τον φωτογραφίζεις. Λιγο χαλαροτητα, ευγένεια και ενα κοπλιμέντο τον κερδίζουν. Το μεγεθός του ειναι απιστευτα μικρο και κρύβεται ανετα μεσα σε μια παλάμη .. ενος ανθρώπου 1.92. Το μονο πράγμα που θα ήθελα λιγο βελτιώση και μπορεί να έχει λυθεί στην GR2 ειναι το ISO. Στην δική μου μέχρι το 400 ειναι οκ. Μετά έχει πολυ κοκο.

Ανετα την χρησιμοποιώ και για οικογενειακες γιορτές και ταξιδια ... αν και εκει για τους δικους μου λόγους προτιμω να χρησιμοποιω την μηχανη με φιλμ. Οι συνθηκες χαμηλου φωτισμου και τα ISO δεν με ενοχλουν σαν θέμα γιατι απλα βάζω το φλάς. ΚΑπου κερδίζεις κάπου χάνεις. ΚΑι το πρωτογονο φλας στην μούρη έχει την αισθητική του και τα πλεονεκτηματα του.

Ολα εργαλεία ειναι. Καπου κερδίζεις καπου χάνεις και το νοημα ειναι να κάνεις την δουλειά σου.

Σκεφτείται και τις παλιοτερες επιλογές αφου νομίζω το κοστος και η αποδοση ειναι παρα πολυ καλες επιλογες. Ειδικα οι GRD3 και GRD4 θεωρούνται λιγο cult στους χρήστες Ricoh σε επίπεδο αποτελεσμάτων.

37398224656_4ca8c8a62d_o.jpg
36775936043_a2bcce1346_o.jpg
36736786364_ae5ee92e5b_o.jpg

απ οτι διαβασα σταματησε η παραγωγη της gr ii https://www.dpreview.com/forums/1013 . δεν βρηκα καποια ανακοινωση για νεο μοντελο..

Γερμανία πάντως κυκλοφορεί κανονικά...

ναι εχεις δικιο. το μεγαλο θεμα βεβαια ειναι αν θα βγει νεο μοντελο

Πιάνοντας το από εκεί που το αφήσαμε , ανακοινώθηκε η GR III: https://www.dpreview.com/news/79127...tm_medium=marquee&utm_campaign=traffic_source

Βασικές διαφορές πολλές: νέος αισθητήρας 24mp, επανασχεδιασμένος φακός - ήταν ήδη καλός αλλά προφανώς η αύξηση της ανάλυσης το "ζήταγε", contrast and phase detection AF και (επιτέλους) IBIS - ήταν πραγματικά απορίας άξιο πως το άργησαν τόσο πολύ όταν έχουν την τεχνολογία "δώρο" από την Pentax...

edit: ξέχασα... οι ιερόσυλοι έβαλαν και touch screen! :flipout:

edit2: φωτογραφία δεν έβαλα γιατί είναι ακριβώς ίδια, από εμπρός τουλάχιστον...

Λες να μας το φυλάνε μυστικό και γι αυτό να μην την δείχνουν από πίσω? Αρχές του '19 θα κυκλοφορήσει, οπότε έχουμε καιρό μπροστά μας...

Απάντηση: Re: Ricoh GR mkI, mkII και mk III με αισθητήρα APS-C , μια compact για Φωτο

Σπαστη οθόνη γιόκ με βάση τα specs από κάτω .... κρίμα

μηχανη δρομου ειναι και γι αυτο "επιασε" την να την κανει την σπαστη οθονη??
ελπιζω να κανανε κατι με το iso γιατι ηταν τραγικο.....

μηχανη δρομου ειναι και γι αυτο "επιασε" την να την κανει την σπαστη οθονη??
ελπιζω να κανανε κατι με το iso γιατι ηταν τραγικο.....

Εεε ο καινούριος αισθητήρας ελπίζω να είναι πράγματι καινούριος - όχι κάποιος sony 5ετίας και βάλε...

μα για φωτο δρομου χρειαζεται η σπαστη οθονη...εγω δε μπορω χωρις αυτη.

Πως να τραβηξεις δηλ. καποιον χωρις να σε παρει χαμπαρι απο δυσκολη γωνια ?
Εγω τραβαω σχεδον παντα απο το υψος των γοφων με την οθονη γυρισμενη προς τα πανω , και δεν με παιρνει χαμπαρι κανεις.
Αλλιως δε μπορεις να καδραρεις , και βγαζεις στα κουτουρου....

μα για φωτο δρομου χρειαζεται η σπαστη οθονη...εγω δε μπορω χωρις αυτη.

Πως να τραβηξεις δηλ. καποιον χωρις να σε παρει χαμπαρι απο δυσκολη γωνια ?
Εγω τραβαω σχεδον παντα απο το υψος των γοφων με την οθονη γυρισμενη προς τα πανω , και δεν με παιρνει χαμπαρι κανεις.
Αλλιως δε μπορεις να καδραρεις , και βγαζεις στα κουτουρου....

Να προσθέσω ότι η Ricoh έβαλε στο μικρό σώμα και σταθεροποίηση, και Touch οθόνη Ναι νέο σχεδιαστικά φακό!!! Fuji ακούς?? που μας έχει τον ίδιο (Soft) φακό 4 γενιές στην Χ100 και χωρίς Touch οθόνη και σταθεροποίηση???

Υ.Γ. Ελπίζω να μην φάω ξύλο από τους Fuji Fans!!!