Robert James Fisher (9/3/1943 - 17/1/2008)

Με το σκάκι είχα (και έχω) μιά παράξενη σχέση. Δεν έπαιξα ποτέ το παιχνίδι αυτό μικρός και όταν κάθησα επιτέλους μπροστά απο μία σκακιέρα στο Γυμνάσιο, ο συμμαθητής μου που βρισκόταν απεναντί μου είχε τουλάχιστον εμπεδώσει τα ανοίγματα απο τα βιβλία του Σιαπέρα. Απο την άλλη, το να παίζω με έναν εξίσου άσχετο με μένα μου φαινόταν αρκετά βαρετό.

Πριν λίγα χρόνια, ενώ διάβαζα για τον διαγωνισμό των εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ έπαιξα μερικές παρτίδες με μία φίλη που έδινε και αυτή στον διαγωνισμό και για πρώτη φορά μία τέτοια εκδοχή μου κίνησε λίγο το ενδιαφέρον. Για λίγο όμως. Τελικά, σαν σύνολο πολύ λίγες παρτίδες έχω παίξει.

Με ελκύει όμως αφάνταστα να διαβάζω παρτίδες σε εφημερίδες και βιβλία και, ενίοτε, να τις μελετώ στη σκακιέρα (και κάποτε στον υπολογιστή με ένα chessmaster 5000 που είχα ένα φεγγάρι). Και η συνήθεια αυτή ξεκίνησε απο πολύ παλιά. Τότε περίπου που διάβαζα την σκακιστική στήλη στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη".

Μιλάμε για γύρω στο 1978 με τον υπεύθυνο της στήλης να μην χάνει ευκαιρία να κατακεραυνώνει έναν "θρασύ Αμερικάνο" που "αντί να παίζει πραγματικό σκάκι, έκανε ψυχολογικό πόλεμο".

Το όνομά του: Μπόμπυ Φίσερ. Παγκόσμιος πρωταθλητής το 1972. Διαβάζοντας τα γραπτά εκείνα και χωρίς να έχω δεί καμιά παρτίδα του (και να την έβλεπα, δεν θα καταλάβαινα και πολλά τότε) τον αντιπάθησα τότε. Πέρασαν χρόνια, ώσπου μιλώντας με φίλο (που έκανε και χρέη αποδελτιωτή - διορθωτή των παρτίδων που παίχθηκαν στην Ολυμπιάδα σκακιού στη Θεσσαλονίκη) μου είπε οτι τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά.

Και άρχισα να κοιτάζω μερικές απο τις πιό γνωστές παρτίδες που έπαιξε. Και αυτές που είχε αποθηκευμένες το Chessmaster. Και άρχισα -σιγά σιγά- να καταλαβαίνω.

Και να διαπιστώνω επίσης οτι τέτοιον άνθρωπο είτε τον θαυμάζεις, είτε τον αντιπαθείς. Μιλάμε για τον ορισμό της αμφιλεγόμενης προσωπικότητας. Και όχι μόνο κατα τη διάρκεια της κυριαρχίας του στο σκακιστικό στερέωμα.

Για τα διάφορα περίεργα επεισόδια (το παιχνίδι μέσω τηλεγραφημάτων με τους Σοβιετικούς μεταξύ Νέας Υόρκης και Αβάνας επειδή οι Αμερικανικές αρχές δεν τον άφηναν να πάει στο νησί του Κάστρο, τις απαιτήσεις του για τον τελικό του 1972, την παραίτησή του το 1975, το παιχνίδι με τον Σπάσκι στην Γιουγκοσλαβία το 1992 εν μέσω Αμερικανικού εμπάργκο με τον ίδιο να φτύνει μπροστά στην κάμερα την επιστολή που του απαγόρευε να πάει εκεί, την φήμη οτι συμμετείχε στον προγραμματισμό του deep blue που νίκησε τον Κασπάροφ, την αυτοεξορία του σε Ουγγαρία, Φιλιππίνες, Ιαπωνία και τελικά Ισλανδία όπου προχθές άφησε την τελευταία του πνοή) μπορείτε να διαβάσετε χιλιάδες κείμενα στο διαδίκτυο.

Για μένα όμως αυτό που μένει κυρίως είναι οι μεγάλες παρτίδες που έχει παίξει. Που δείχνουν τα όρια του ανθρώπινου μυαλού. Ίσως και πέρα απο αυτά. Ίσως εκεί πάνω να παίξει και καμιά παρτιδούλα με τον μεγάλο Κουβανό. Ας φροντίσει να έχει τα μαύρα. Και θάθελα να κρυφοκοιτάω απο καμιά μεριά να δώ τι θα σκαρώσει πάλι με τα πιόνια...

bobby-fischer.jpg

Για να πώ την αλήθεια, δεν μπορούσα να αποφασίσω που να ποστάρω. Στα αθλητικά, στις τέχνες ή στα "επι παντός". Σε όλα ταιριάζει...

Υπέροχη Νεκρολογία Εκτορα.:grinning-smiley-043
Από σένα μόλις μαθαίνω ότι ο Μπόμπυ έφυγε..
Μοναδική ιδιοφυία που γιά εμάς τούς ´παλιότερους´σημαίνει πολλά.
Διατηρούσα και εγώ παλιότερα μιά αρκετά καλή σχέση μέ το σκάκι,(θυμάμαι να 'παίζω´ τίς επιθετικές παρτίδες τού Καπαμπλάνκα και πολλών άλλων...)και μέ γοήτευε ιδιαίτερα αυτός ο ´μυστήριος´Αμερικανός..
Oπως ανακαλώ στην μνήμη μου ,όλα τα επεισόδια τής σταδιοδρομίας του αλλά και την μετέπειτα ´εξαφάνισή´του..
Πραγματικός μύθος.
Ελαφρύ το χώμα.............
Υ.Γ.
Μάλλον στίς Τέχνες έπρεπε να ποστάρεις...

Υπάρχει και κάποιος άλλος στην παρέα που σίγουρα θα μας καταθέσει τη γνώμη του. Ετσι δεν είναι Skakinen ?

Από τη δική μου πλευρά θα έλεγα ότι στην ηλικία των 12-13 ετών το βιβλίο του Σιαπέρα ήταν μιά πόρτα στο μυστήριο του εγκεφαλικού παιχνιδιού και με είχε συναρπάσει.
Είχα αποστηθίσει ανοίγματα και βαριάντες και προσπαθούσα να τα έφαρμόσω με τους συμμαθητές μου, που καλώς ή κακώς δεν νοιάζονταν και τόσο γιά το άθλημα. Φυσικά και εγώ ούτε ταλέντο είχα, ούτε τη διάθεση να αφιερώσω χρόνο.
Αργότερα κάπου στο 1984 με τον πρώτο μου Η/Υ προσπαθούσα να κερδίσω τα τσιπάκια entry level. Πού τέτοια τύχη.
Γιά φανταστείτε λοιπόν για τι μυαλό μιλάμε γιά τον άνθρωπο αυτό.

Υπάρχει και κάποιος άλλος στην παρέα που σίγουρα θα μας καταθέσει τη γνώμη του. Ετσι δεν είναι Skakinen ?

Από τη δική μου πλευρά θα έλεγα ότι στην ηλικία των 12-13 ετών το βιβλίο του Σιαπέρα ήταν μιά πόρτα στο μυστήριο του εγκεφαλικού παιχνιδιού και με είχε συναρπάσει.
Είχα αποστηθίσει ανοίγματα και βαριάντες και προσπαθούσα να τα έφαρμόσω με τους συμμαθητές μου, που καλώς ή κακώς δεν νοιάζονταν και τόσο γιά το άθλημα. Φυσικά και εγώ ούτε ταλέντο είχα, ούτε τη διάθεση να αφιερώσω χρόνο.
Αργότερα κάπου στο 1984 με τον πρώτο μου Η/Υ προσπαθούσα να κερδίσω τα τσιπάκια entry level. Πού τέτοια τύχη.

Εκείνο που συνεχίζει να μου προκαλεί εντύπωση είναι η καταδίωξη των Αμερικανών εναντίον του. Ουσιαστικά ο άνθρωπος δεν έκανε τίποτε φοβαρό, απλώς αγνόησε τη θέληση και τις εντολές του αμερικανικού κράτους. Και τον καταδίωκαν μια ζωή. Ούτε είχε παραβιάσει το εμπάργκο στην Κούβα, ούτε είχε φέρει ναρκωτικά από μέρη που απαγορεύεται.

Από εκείνες τις ενέργειες που βλέπεις την τεράστια απόσταση στις σκέψεις και τις ενέργειες μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών.

Απάντηση: Re: Robert James Fisher (9/3/1943 - 17/1/2008)

Τέτοια αναφέρεις και άντε νά κρύψουμε την ηλικία μας...:smile:
Τριαντάφυλλος Σιαπέρας..
Βοήθημα όλων τών αρχαρίων και όχι μόνον στό σκάκι κάποτε..
Ελάχιστα βιβλία γιά το παιχνίδι κυκλοφορούσαν στίς αρχές τού ´70 στην Ελλάδα.

Last edited:
Και να μη ξεχνάμε και την άλλη βίβλο, τα 50 αλησμόνητα παιχνίδια του Φίσερ. Διαβάζοντάς το νόμιζα ότι τα πάντα ήτανε υπολογισμένα και ο αντίπαλος δεν είχε καμμιά ελπίδα.
Ενδιαφέρον ένας σκακιστής να ζει 64 χρόνια - όσα και τα τρτράγωνα της σκακιέρας...

Ελαφρύ το χώμα....

και κρίμα που μια ιδιοφυία σαν εκείνον, κατατρεχτηκε και κυνηγήθηκε όσο λίγοι.

Ξεκίνησα να παίζω σκάκι εξ αιτίας του το 1975. Όταν, παιδάκι ακόμα, διάβασα στις εφημερίδες για κάποιο "παράξενο Αμερικανό" που αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητη που κατείχε.
Απο τότε διάβασα βιογραφίες του, μελέτησα παρτίδες του και πάντα διατηρούσα την ελπίδα οτι κάποτε θα παίξει και πάλι.
Το έκανε ! Το 1992 έπαιξε στην αποκλεισμένη απο τον ΟΗΕ Γιουγκοσλαβία. Και όπως ευχόμουν, κέρδισε και πάλι !
Με το ίδιο απόλυτο και εντυπωσιακό στύλ παιχνιδιού που του είχε δώσει τον τίτλο 20 χρόνια πριν και μιά λίστα απο ρεκόρ που θα μείνουν μάλλον για πάντα ακατάρριπτα...

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς ? Το γεγονός οτι ήταν ο μόνος σκακιστής του (τότε) Δυτικού κόσμου που είχε θετικό ρεκόρ ενάντια στην Σοβιετική μηχανή ?
Το ότι σε κορυφαίο επίπεδο - προκριματικά για τον διεκδικητή του παγκόσμιου τίτλου - είχε 20 νίκες σερί κόντρα στη σκακιστική ελίτ του πλανήτη ?
Το ότι το 1972 όταν και στέφθηκε δίκαια Παγκοσμιος Πρωταθλητής είχε τη μεγαλύτερη διαφορά απο τον δεύτερο στην κατάταξη ELO που έχει σημειωθεί ποτέ μέχρι σήμερα ?

Η μήπως το ότι - μάλλον - ήταν πίσω απο την συντριβή του Nigel Short με 8-0 σε μια σειρά παρτίδων blitz παιγμένων στο διαδίκτυο το 2001 με κάποιον ανώνυμο, όταν ο Short ήταν μέσα στην κορυφαία 4άδα του κόσμου στο "γρήγορο" σκάκι ?
(ο Short τουλάχιστον είπε οτι ήταν σίγουρος οτι έπαιξε με τον Fischer και όλο και κάτι παραπάνω θα ξέρει...)

64 χρόνια, 64 ασπρόμαυρα τετράγωνα... Τι πιό πρέπον για κάποιον που έβγαλε όλη του την ψυχή πάνω σε μια σκακιέρα ?

Ακόμα κι ο Θεός σε κάποιες στιγμές δείχνει σεβασμό στους μεγάλους....

Last edited:
αντιγράφω από την καταχώρηση στην Wikipedia:

"...In his later years, Fischer lived in Hungary, Germany, the Philippines and Japan. During this time he became increasingly paranoid and made anti-American and antisemitic statements...."

ουουου τον κακούργο.... στην πυρά

Οι προλαλήσαντες φίλοι τα είπαν πολύ όμορφα και τρυφερά.

Σταχυολογώ δυο τρια περιστατικά :

Στο δρόμο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Reykjavik αντιμετώπισε στα προημιτελικά τον Σοβιετικό Mark Taimanov ο οποίος ήταν και κλασσικός πιανίστας (με συναυλίες και ηχογραφήσεις στο ενεργητικό του) και τον κέρδισε 6-0 πράγμα που επέφερε άσχημες συνέπειες για τον σοβιετικό από το καθεστώς. Τέλος πάντων η ουσία είναι ότι ο Mark Taimanov μετά το ματς δήλωσε χαρακτηριστικά : ''τουλάχιστον έχω ακόμη τη μουσική μου''.

Ένα άλλο περιστατικό για τον μεγαλοφυή (κοντά στα όρια της τρέλλας ίσως; ) Fischer είναι ότι κάποτε σε έναν αγώνα ως λευκός σκέφτηκε πάνω από 30 λεπτά την πρώτη του κίνηση!!!

Συγκλονιστική σύμπτωση το ότι έφυγε στα 64 χρόνια του.