Roksan Radius 5 ερωτήσεις-απορίες-εντυπώσεις

Τελικά αυτό ήταν! Εκανα τις ρυθμιεις με το αλενάκι που ήρθε με το πικαπ και το έβαλα το βαρελάκι της βάση λιγο ποιο κάτω και το έβαλα και έπαιξε έναν δίσκο και.. έπαιξε μια χαρά χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.Θα ξανακάνω μια τις ρυθμίσεις της κεφαλής ζύγισμα και αλφάδιασμα καθώς και του βραχίωνα και νομίζω να είμαι έτομος :)

Πάλεψα και νομίζω τα κατάφερα. Τελικά ήθελε και ρύθμιση η οριζοντίωση του βραχίωνα. Το έκανα μέσω του παραλληλόγραμμου που είχε μαζί το roksan και το έφτιαξα βάζοντας ξανά τον βραχίωνα στο σωστό ύψος αλλά και ρυθμίζοντας την βιδούλα λίγο ποιο μέσα του unipivot. Το ξαναζύγισα και πλέον ο βραχίωνας είχε τελείως άλλη αίσθηση και αφού είδα και με το αλφαδάκι ότι ήταν μια χαρά πλέον έβαλα να παίξει και ένας δίσκος και μιλάμε για άλλη μια φορά με χτύπησε αυτή η πανδαισία ήχων που σου χαρίζει ένα καλό σύστημα.
Εβαλα τον δίσκο των royksoop το junior και μιλάμε για άλλη μια φορά λες και άκουγα άλλη μουσική από αυτή που είχα. Νέοι ήχοι τοποθετημένοι τελείως διαφορετικά στον χώρο και γενικά μια ζεστασιά που δεν την είχε πριν το project. Είναι αρκετά ποιο αναλυτικός και ποιο γλυκός ο ήχος του. Τελείως μαγεία.
Αύριο θα του βάλω και έναν τελείως καινούργιο δίσκο που μόλις χθές μου φέρανε των electrik karousel, κυκλοφορία μόλις λίγων βδομάδων από μια ανεξάρτητη εταιρεία. Θέλω να ακούσω και τους boards of canada ξανά να δω τι διαφορές θα εντοπίσω από το project.
Ο βραχίωνας είναι λίγο ντικινταγκας πάντως και θέλει από τι είδα προσοχή στην τοποθέτηση του στο πικάπ.

Οχι ότι τον ενδιαφέρει από τι φαίνετε και κανέναν εδώ μέσα απλά το γράφω για να υπάρχει. Το πικάπ είναι απίστευτο!! Το έβαλα και έπαιξε σήμερα αρκετά και για άλλη μια φορά είναι σαν να ακούω ξανά την μουσική μου. Φοβερά μουσικό, με παρα πολύ καλή ανάλυση και γενικά βγάζει απίστευτα όμορφα την μουσική. Τρελή αναβάθμιση από το project

Απάντηση: Re: Roksan Radius 5 ερωτήσεις-απορίες-εντυπώσεις

Οχι ότι τον ενδιαφέρει από τι φαίνετε και κανέναν εδώ μέσα απλά το γράφω για να υπάρχει. Το πικάπ είναι απίστευτο!! Το έβαλα και έπαιξε σήμερα αρκετά και για άλλη μια φορά είναι σαν να ακούω ξανά την μουσική μου. Φοβερά μουσικό, με παρα πολύ καλή ανάλυση και γενικά βγάζει απίστευτα όμορφα την μουσική. Τρελή αναβάθμιση από το project

Αφού αρέσει σε εσένα,η δική μας γνώμη είναι δευτερεύουσα.
Και τίποτα δεν είναι άχρηστο,η γνώμη όλων μας προστίθεται πολύ ή λίγο,μην υποθέτεις αδίκως...

Χωρίς παρεξήγηση φίλε μου, η έλλειψη συμμετοχής από τα μέλη θέλω να πιστεύω ότι δεν να κάνει με το συγκεκριμένο πικάπ, αλλά μάλλον με την νοοτροπία σου που θα κάνεις το δικό σου ότι και αν σου πούμε εμείς...

πχ. το ιδανικότερο για την περίπτωση της ρύθμισης του πικάπ, ήταν να ζητήσεις να σε βοηθήσει κάποιο έμπειρο μέλος στο χώρο σου, ή να το πας να σου το ρυθμίσει κάποιο κατάστημα... θεωρώ ότι είσαι τυχερός που δεν έκανες ζημιά, εφόσον απ ότι κατάλαβα ήταν η πρώτη φορά που έκανες κάτι τέτοιο, και είμαι σίγουρος ότι δεν έχεις κατανοήσει τι κάνει ακριβώς ή κάθε ρύθμιση και πως αυτή επηρεάζει την αναπαραγωγή από την κεφαλή...

Όσο για την αναβάθμιση από το Project (σίγουρα ναι δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να αναβαθμίσεις τον ήχο από το πολύ βασικό πικάπ αυτό...), νομίζω έχουμε αναφερθεί εκτενώς στην ενότητα που σου κάναμε τις προτάσεις μας.

Πολύ πολύ φιλικά, και πάλι καλορίζικο, και καλές ακροάσεις -bye-

τελικά ούτε τόσο δύσκολο ήταν ούτε τόσο επίφοβο. δικαιώθηκα που το προτίμησα μόνος μου και το έξοδο γλίτωσα και έμαθα και πέντε πράγματα παραπάνω. Η δικη σας συμμετοχή θα με είχε βοηθήσει να φτάσω γρηγορότερα σε αυτο το αποτέλεσμα. Και αυτός ο ελιτισμός της γνώσης είναι κακός...

Για να μην παρεξηγηθώ για άλλη μια φορά να δηλώσω ότι με έχετε βοηθήσει αρκετά ιδίως με την επιλογή της βελόνας αλλά και το roksan βάσυ των δικων σας συμβουλών κατέληξα εκεί. Απλά έχω και το ψώνιο να ρισκάρω και να κάνω κάτι μόνος μου έτσι για να μαθαίνω η να έχω τον τελικό λόγο στις αποφάσεις και στις αγορές που θα κάνω.
Λέω να πάρω και τον δίσκο από 3345rpm που ακούς αν το έχεις σετάρει σωστά το σύστημα. Να προσθέσω ότι αν και μου πήρε μέρες να το στήσω το πικάπ και μου άρεσε η όλη διαδικασία και στο τέλος μου έμεινε και αυτή η ικανοποίηση ότι τελικά τα κατάφερα. Αν έχω κάνει κάμια βλακεία είμαι έτοιμος να πληρώσω και τις συνέπειες :)

Τελικά να δηλώσω ότι το πικάπ είναι απλά απίστευτα μουσικό και έχει φοβερό ήχο. Προτιμάει τα ροκ ακούσματα αλλά και αποδίδει με πάρα πολύ καθαρότητα και την ηλεκτρονική μουσική ένα έχει ένα αρκετά βάθυ χαμηλό. Νομίζω έκανα πολύ καλή αγορά ιδίως για τα χρήματα που το πήρα. Με παίδεψε στο να το στήσω γιατί αναγκάστηκα τρείς φορές για διάφορα προβλήματα να ξανακάνω την διαδικασία από την αρχή αλλά έτσι και αλλιώς επιλογή μου ήταν αυτό. Πλέον παίζει τελείως απροβλημάτιστα και έχει έναν φοβερό ήχο ενώ μια χαρά από τι φαίνετε του έχει ταιριάξει και η sas βελόνα.

Ανεβασε καμια φωτο να το απολαύσουμε,καθως και την κεφαλή

Να το σε δράση

IMG_20140318_163321.jpg

Σε γενικές γραμμές παίζει απροβλημάτιστα αλλά είναι και αρκετά ευαίσθητο στον να κολλήσει η βελόνα δλδ στην παραμικρή αλλοίωση του δίσκου κολλάει η βελόνα. Δεν το κάνει σε όλους τους δίσκους αλλά πάντα σε συγκεκριμένους και σε συγκεκριμένα σημεία. Μπορεί να είναι λόγο ότι ο nima βραχίωνας είναι πανάλαφρος. Είχα νομίζω και ένα θέμα με το φελό που είχα σαν ματ για το πλατό καθώς σε μερικούς δισκους είχαν κολήσει κάτι σαν μικρά κομματάκια πάνω στον δίσκο. Τελικά το έφτιαξα ξανά χωρίς τον φελό και βάζω τους δίσκους πάνω κατευθείαν στον πλα
Κάτι που ήθελα να ρωτήσω είναι για την ευθυγράμμιση της κεφαλής με τον προτρακτορα γιατί αν και με δύο προτράκτορες μου δείχνει ότι το έχω κάνει σωστά δεν έχω καταλάβει και πολύ καλά την όλη διαδικασία και θα ήθελα να την κατανοήσω. Στις οδηγίες της roksan εδώ και σε αυτόν δλδ που έχω χρησιμοποιήσει για την ευθυγράμμιση

http://www.roksan.co.uk/assets/nima-protractor-tool.pdf

2) Rotate the protractor and adjust the tone arm (with the arm in its rest position in the arm clip) until the
Cartridge Stylus is over the point marked ‛A’. See below:

σε μένα ο βραχίωνας δεν πάει σε αυτή την θέση σε rest αλλά είναι ποιο δεξιά. Αν πάντως ακολουθήσω την τεθλασμένη γραμμή και και βάλω κανονικά την κεφαλή στα δύο σημεία που λέει για την ευθυγράμμιση είναι κανονικά μέσα στα κουτάκια. Απλά στην θέση C θα πρέπει να στρέψω το πλατό για έρθει ακριβώς η βελόνα πάνω από την κουκίδα του C. Το ίδιο έχω κάνει και με αυτόν εδώ τον προτράκτορα

http://www.3345rpm.gr/gr/axesouar-g...-cartridge-alignment-protractor-vinyl-aid.asp

http://www.roksan.co.uk/assets/nima-protractor-tool.pdf

Για να ειναι σωστος ο βραχιωνας στο σημειο Α μαλλον θα πρεπει να χαλαρωσεις την βιδα ρθυμισης του VTA ωστε να μπορεις να μετακινησεις τον βραχιωνα προς τα αριστερα και να παει στο σημειο Α οταν ειναι στο rest position.

Υπάρχει νομίζεις λόγος να το ξαναφτιάξω από την αρχή? Δλδ μια χαρά παίζει όλους τους δίσκους χωρίς πρόβλημα και από περιέγραψα στην διαδικασία ευθυγράμμισης της βελόνας μια χαρά φαίνετε εκτός βέβαια αν κάνω κάποιο λάθος γιαυτό και ρωτάω δλδ.

Τελικά προσφέρθηκε ένας γνωστός σε forum για τις άψογη τεχνική του κατάρτιση με τα πικάπ να έρθει να το δει από κοντά και φυσικά να το ρυθμίσει. Από εκεί είδα και ότι η σωστή ρύθμιση ένος τέτοιου πικάπ θέλει αρκετές γνώσεις αλλά και φυσικά βλέποντας τον τι έκανε έμαθα πάρα πολλά για τις ρυθμίσεις του. Εφερε και κάτι δίσκους ηχογράφησης για να ακούσουμε και το πικάπ και μετά την ρύθμιση του τα πήγε μια χαρά.
Καταρχήν το βασικότερο λάθος που έκανα είναι ότι δεν ρύθμιζα την κεφαλή σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα της roksan με αποτέλεσμα να φεύγει κάποια χιλιοστά που από τι μου είπε και αυτό το παιδί είναι πάρα πολλά για τον κόσμο του βυνιλίου. Η κεφαλή θα έπρεπε να είναι σε αρχική θέση στο σημείο Α του σχεδιαγράμματος της roksan και από εκεί να ξεκινάω την ρύθμιση.
Μετά το άλλο λάθος που έκανα είναι ότι θα έπρεπε να ισιώσω τον βραχίωνα ώστε να είναι ευθυγραμμισμένος με το pivot ακόμα και στρέφοντας ελαφρά τον βραχίωνα από το pivot. Αυτό το είχα κάνει δλδ αλλά φοβόμουν γενικά μην κάνω κάποια ζημιά. Σε γενικές γραμμές πρέπει να το είχα κάπως ευθυγραμμισμένο χωρίς φυσικά να είχε πιάσει την τελειότητα.
Τέλος υπήρχε θέμα με την ρύθμιση του antiskating γιαυτό και το θέμα με τα κολλήματα που έχω σε σημεία που κανονικά απλά θα τα προσπέρναγε. Χρειάζομαι ένα βαριδάκι 0.5 τουλάχιστον γραμμάρια μικρότερο για να ισορροπήσει ο βραχίωνας. Μικρό το κακό δλδ. Πλέον το πικάπ παίζει άψογα :) Thx στο φίλο που τελείως για το χόμπι του ήρθε να το δει από κοντά και να το ρυθμίσει.

Κατάλαβες λοιπόν τι σου είχα πει στο ποστ #45...

Καλές ακροάσεις...

Απλά μου αρέσει να κατανοώ της διαδικασίες ακόμα και αυτές που δεν έχω ασχοληθεί ποτέ. Αν το πήγαινα ξερά σε κάποιον απλά να το φτιάξει δεν θα είχα μάθει ούτε το 1/10 από τι έμαθα τώρα. Τεσπα thx ιδίως και σένα προσωπικά για ότι συμβουλή μου έχεις δώσει μέχρι τώρα που αποδείχθηκαν αρκετά χρήσιμες. Πλέον αγορές βυνιλίου συνεχής ακροάσεις και το επόμενο βήμα αναβάθμισης είναι τα ηχεία.