Rotel Rcd991AE και LC Audio

tsoulfas panagiotis

AVClub Enthusiast
28 August 2006
1,047
Παιδια επειδη ειχα μεινει απο cd και βρηκα στο δρομο μου το 991 το οποιο παρεπιπτωντος ειχα δωσει παλιοτερα,ειπα να το ξαναχτυπησω.Παλιοτερα ειχαν γραφτει πολλα για την μετατροπη της LC Audio,δυστυχως δεν ημουν τυχερος να ακουσω ενα τετοιο 991.Καποιοι που το ειχαν ακουσει,θα μπορουσαν να διαφωτισουν?Αξιζει τον κοπο για τα χρηματα η' οχι?Με την μετατροπη της C Audio,με τι θα το συγκρινατε-αν μπορει να γινει κατι τετοιο-.Αληθεια ποσο κοστιζει?

Λογικά θα χρειαστεί (πέρα από την αλλαγή στο clock και την προσθήκη δικού του τροφοδοτικού) να αλλάξεις και τους τελεστικούς με αυτούς της lc audio για να γίνει πιο ολοκληρωμένα η δουλειά σου. Η εταιρεία λέει ότι είναι τάξης Α. Γύρω στο 300άρι σε κόβω αλλά το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει. Το έκανα σε ένα δικό μου player (χωρίς τελεστικούς, καθώς το δούλευα μόνο ως transport) και είδα διαφορά. Αν τώρα θες να το πας στα ακρα τσέκαρε αν σε παίρνει να βελτιώσεις γενικότερα τα ρεύματα της συσκευής σου και την αντικραδασμική της ενίσχυση εσωτερικά στο μηχανισμό ανάγνωσης και το σασί. Μπορείς επίσης να άλλάξεις και το καλώδιο τροφοδοσίας με κάτι καλύτερο (αν πιστεύεις σε αυτές τις βελτιώσεις). Τέλος αφού το παραλάβεις και το χορτάσεις φρόντισε να το βάλεις σε μια στιβαρή επιφάνεια και δοκίμασε διάφορα υλικά (ακόμα και από αυτά που μπορεί να βρίσκονται στο σπίτι) φελλούς λάστιχα μάρμαρα ξύλα σουβέρ blue tack ως πρόσθετη αντικραδασμική προστασία και ηχητικό tuning και διάλεξε αυτό που σου πάει καλύτερα στα αυτιά σου.

Βy the way οι άνθρωποι της lc audio είναι συζητήσιμοι κι εξυπηρετικοί...

Επειδή έχω και εγώ το RCD 991 θα με ενδιέφερε να μάθω περισσότερες πληροφορίες για αυτήν την μετατροπή, από τι αποτελείται κλπ...

Για αναπτύξτε παρακαλώ!

Mπορείτε κάλλιστα να μπείτε στο site της εταιρίας www.lcaudio.com για καλύτερη ενημέρωση.

Aντίστοιχες αναβαθμίσεις κάνει και η Trichord.

Aν διαβάζετε ξένο τύπο θα βρείτε κι άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της βελτίωσης της απόδοσης των cd player, μείωση του jitter, βελτίωση της ψηφιοαναλογικής μετατροπής και τελευταία παίζει πολύ και η λαμπατοποίηση κάποιων τμημάτων των player προκειμένου να αποκτήσει μια αναλογικότερη (ψευδ)αίσθηση ο ήχος του σύμπακτου δίσκου (cd).

Εγώ είχα το 991 ΑΕ με μετατροπή.

Είχε το LC clock V1 στη θέση του ρολογιού.

Στο αναλογικό τμήμα ο μάστορας είχε ξεκολλήσει τα 6 τσιπάκια που είχε και έβαλε επίχρυσες βασούλες για πειραματισμούς, για να βάζω ότι op amps θέλω. Βέβαια, τοποθέτησε 6 AD825 για...αρχή.

Αλλά δυστυχώς τότε ήμουν ο βασιλιάς της τράμπας και δεν πρόλαβα καθόλου να πειραματιστώ. :smash:

Για τη μετατροπή τώρα:
Το 991 ήταν και είναι ένα πολύ καλό player. Ο ήχος του δεν εντυπωσιάζει και αυτό είναι καλό, γιατί δεν το βαριέσαι (εύκολα). Σχετικά μαλακό, βελούδινο θα το έλεγε κανείς. Από ανάλυση δεν είχε και πολλή, αλλά αυτό τώρα αν είναι πρόβλημα ή όχι είναι άλλο θέμα. Το μεγαλύτερο μειον του για μένα ήταν η ασάφεια στα μπάσα. Σε ότι σύστημα και να το έβαλα άκουγα αυτό, το "μπάσο της μιας νότας", χωρίς διαβαθμίσεις και ανάλυση.

Με την αναβάθμιση η οποία μου είχε κοστίσει πριν 5 χρόνια περίπου 120.000δρχ ο ήχος "ανέβηκε" αρκετά. Τα πρίμα του απέκτησαν χαϊεντάδικο "αέρα", η μεσαία περιοχή καθάρισε αλλά τα χαμηλά παρόλο που βελτιώθηκαν δεν ήταν αντάξια των προσδοκιών μου.
Αν με ρωτήσετε αν αξίζει θα σας πω ναι. Η αναβάθμιση δεν αλλάζει τον ήχο του player, απλά τον βελτιώνει. Από τα μεσοχαμηλά και προς τα πάνω αξίζει και με το παραπάνω το τίμημα (που αν πιάνει λίγο το χέρι σου μπορείς να το μειώσεις κολλώντας 5-6 πράματα μόνος σου).

Παρ όλη τη φαινομενική στιβαρότητα του σασσί, νομίζω ότι αυτό πολλές φορές συντονίζει σε κάποιες συχνότητες που κάνουν "μπαμ", όπως στη φωνή της cassandra wilson πχ.
Μου συνέβη στον ίδιο χώρο αλλά με πολλά διαφορετικά υλικά στήριξης (σαμπρέλες, mdf, γυαλιά, plexiglass κλπ).
Αυτό μπόρεσα και το διόρθωσα αρκετά μόνο προσθέτοντας βάρος επάνω στο player περίπου 2 εγκυκλοπαίδιες.
Έτσι κατεβαίνει το σημείο συντονισμού του σε σημείο που δεν ενοχλεί.
Αν το είχα τώρα θα το είχα ταράξει στο πισσόφυλλο και μάλλον το αποτέλεσμα θα ήτω εξαιρετικό.

Αν το είχα τώρα δεν θα το έδινα με τίποτα, αλλά όταν ήμουν νέος...

Στεργιο τι εννοεις με πισοφιλλα?Που ακριβως να τα βαλεις κ πως?Ακου να δεις ενα παραξενο.Σε συγκεκριμενα κομματια χρησιμοποιουσα σαν player το Philips DVD963 SA,με τελικο Bryston 4B-ST.Οταν εβαλα τα ιδια κομματια με πηγη to 991 κ στις ιδιες σταθμες,ο Bryston σε καποια σημεια "επιασε" κοκκινο.Πως εξηγειται αυτο?

Απάντηση: Re: Rotel Rcd991AE και LC Audio

Στεργιο τι εννοεις με πισοφιλλα?Που ακριβως να τα βαλεις κ πως?Ακου να δεις ενα παραξενο.Σε συγκεκριμενα κομματια χρησιμοποιουσα σαν player το Philips DVD963 SA,με τελικο Bryston 4B-ST.Οταν εβαλα τα ιδια κομματια με πηγη to 991 κ στις ιδιες σταθμες,ο Bryston σε καποια σημεια "επιασε" κοκκινο.Πως εξηγειται αυτο?

Όταν λες στις ίδιες στάθμες μήπως εννοείς ίδια θέση στο ποτενσιόμετρο του προ? Δεν είναι το ίδιο πράμα.

Πάντως είναι φυσιολογικό, κάθε Player δε βγάζει την ίδια έξοδο.

Πισσόφυλλο μπορείς να βάλεις στο καπάκι του player, σε διάφορα σημεία μέσα του που φαίνεται γυμνή λαμαρίνα, ακόμη και κάτω από το player εξωτερικά του. Πρόσεξε μόνο να μη κλείσεις καμιά τρύπα αερισμού.

Ναι,Στεργιο με επιασες :2thumb22sup: ιδια θεση στο ποτενδιομετρο εννουσα....Λες να το δοκιμασω?Πισσοφιλλα απο που μπορω να παρω?

Απάντηση: Re: Rotel Rcd991AE και LC Audio

Ναι,Στεργιο με επιασες :2thumb22sup: ιδια θεση στο ποτενδιομετρο εννουσα....Λες να το δοκιμασω?Πισσοφιλλα απο που μπορω να παρω?

Έχει στα υλικά αμαξωμάτων ένα αυτοκόλητο 50χ50 περίπου στα 10 ευρώ.

Έχει και η 3M κομματάκι ακριβότερο.

Θα σου έλεγα στην αρχή να δοκιμάσεις απλά να τοποθετήσεις βάρος επάνω στο player για να δεις αν εντοπίζεις κάποια διαφορά.

Δοκίμασε το "you don't know what love is" από Cassandra Wilson ή κάποιο άλλο σχετικό, πάντα σε στάθμες που συνήθως ακους μουσική. -bye-

Θα το δοκιμασω....Να σου πω την αληθεια κι εμενα με βλεπω να μενω πολυ καιρο με αυτο το player.Στα λεφτα του ειναι απλα αχτυπητο...!!!!

Θα πρότεινα αντί για πισσόφυλλο μολυβδόφυλλο γύρω στο 1 mm...Το βρίσκουμε στα υδραυλικά είδη...Το κόβουμε κομμάτια μ' ένα παλιό ψαλίδι και το κολλάμε με σιλικόνη στα κενά σημεία της βάσης, του πάνω καλύματος και των πλευρών του player...
Ακόμα σε 5 έως 6 σημεία του εσωτερικού του player εκεί όπου υπάρχει κενό ανάμεσα στη βάση και το καπάκι βάζουμε 'κολλώνες' από αφρώδες υλικό(τέτοιο που υπάρχει στις συσκευασίες σε διάφορα σχήματα και μεγέθη) ενωμένα με χαρτοταινία για να μη διαλύονται.Οι κολώνες να είναι 1-2 mm ψηλότερες έτσι ώστε να φρακάρει τη βάση με το καπάκι για να αποσβένονται οι κραδασμοί...
Προσοχή στο σημείο πάνω από το drive αν έχει επαρκή χώρο για το μολυβδόφυλλο...