Ρυθμίσεις 2 ομοίων sub

t.chrisostomou

Established Member
25 December 2006
262
Εχω 2 sub ομοιου τυπου yamaha yst-sw800 σε ενα δωματιο HT 33 τμ περιπου χαμηλοταβανο .
Τα εχω και παιζουν μαζι διπλα-διπλα σε μια απο τις μπροστινες γωνιες μετα απο πειραματισμο περνοντας σημα απο μια εξοδο με διαχωριστη και εχω συχνοτητα αποκοπης τοσο απο την πηγη οσο και στα sub τα 65hz. Τα ηχεια μου ειναι 4 crystal audio tx-t2 + κεντρικο crystal thx.
θα κανω πειραματισμο αλλα πριν κανω θα ηθελα να ρωτησω εσας που καταλαμβαινετε καλυτερα. θα πειραζε να βαλω το ενα sub να παιζει τις συχνοτητες απο 40 και κατω και το αλλο απο 40 και πανω μεχρι το σημειο αποκοπη?απο οτι διαβασα καπου καποτε νομιζω οταν τα sub της yamahas τα βαλεις σε music mode τοτε αναλαμβανουν απο 40hz και πανω,σωστα διαβασα?
Ο λογος που θελω να το κανω ειναι για να δωσω μεγαλυτερη ενταση στο sub που 8α αναλλαβει τις συχνοτητες απο 40hz και κατω.
Ο αλλος τροπος ειπα ειναι χωρις να ενοχλησω οτιδηποτε να δωσω αυξηση μεσον του equalizer της πηγης στις πολυ χαμηλες συχνοτητες αλλα οι συχνοτητες του ξεκινουν απο τα 30hz και πανω και oxi απο τα 20 hz και πανω.
Εσεις τι νομιζετε να κανω?
Σας ευχαριστω και χρονια σας πολλα.

Re: Ρυθμισεις 2 ομοιων sub

Πριν κάνεις όλα αυτά πρέπει πρώτα να διορθώσεις ένα λάθος που νομίζω ότι έχεις κάνει. Πρέπει χα χρησιμοποιείς ένα φίλτρο στις συχνότητες. Εσύ έχεις ρυθμίσει αποκοπή και από την πηγή και από τα sub. Πρέπει ένα από τα δύο να το απενεργοποιήσεις. Κάνε πρώτα αυτό και δες το αποτέλεσμα.

Απάντηση: Ρυθμισεις 2 ομοιων sub

μπορω να απενεργοποιησω μονο τις πηγης που μου δινει νομιζω αυτη την δυνατοτητα.γιατι ομως πρεπει να γινει αυτο?

Πρώτα απ όλα η σύνδεση έχω την εντύπωση ότι είναι λάθος. Γίνεται να βάλεις διαχωριστή και να μοιράζεις το σήμα σε δύο; Πρώτη φορά τ ακούω αυτό. Λογικά η σύνδεση γίνεται απ το lfe του ενισχυτή στην είσοδο του ενός υπογούφερ και απ την έξοδό του στην είσοδο του άλλου υπογούφερ. Για δώσε πληροφορίες ποιον ενισχυτή έχεις, τι διαχωριστής είναι αυτός που έχεις βάλει γιατί έχω την εντύπωση ότι το ένα δεν παίζει ή και τα δύο παίζουν στο μισό, δεν ξέρω πραγματικά αυτό πρώτη φορά το ακούω, πολύ ασαφές είναι όλο το κόνσεπτ. Τι ακριβώς σου λείπει και θες να πειραματιστείς;

Re: Απάντηση: Ρυθμισεις 2 ομοιων sub

μπορω να απενεργοποιησω μονο τις πηγης που μου δινει νομιζω αυτη την δυνατοτητα.γιατι ομως πρεπει να γινει αυτο?

Έτσι όπως έχεις κάνει την ρύθμιση κροσάρεις δύο φορές το σήμα. Δεν είναι σωστό και πιθανόν τα sub δεν δουλεύουν σωστά. Όταν λες πηγή εννοείς το player?

να πω οτι διαχωριστη χρησιμοποιουν και αλλοι απο εδωμεσα και κατοπιν διαβασματος εδω αλλα και αλλου το εκανα.
τα γουφερ μου δεν εχουν line out.
δεν θα τα εννονα ποτε απευθειας με καποιο dvdplayer.
αν και δεν ακουσα πολλα αλλα συστηματα αν και ασχολουμε απο το 1997 με το αθλημα εχω την εντυπωση οτι μου λειπει το βαθυ-βαθυ χαμηλο.
οταν απενεργοποιησω το κροσοβερ τοτε δεν μου δινεται η δυνατοτητα να δηλωσω τα ηχεια μου ως small.
μηπως το κροσοβερ στα γουφερ να τα αφησω στα 120 hz?(με την συχνοτητα στα 65 ισος να χανω την πληροφορια του 0,1 καναλιου που βρισκετε πανω απο τα 65.δεν ξερω τι να πω?)
εχω ενα τελικο ενισχυτη sherwood 9080 5X120watt ( http://forum.audiogon.com/cgi-bin/fr.pl?ramps&1033066439 ) kai χρησιμοποιω το pc με πολυ καλη καρτα ηχου asus d1 ως audio processor και πρεπει να πω πως ειμαι εξαιρετικα ικανοποιημενος με τον ηχο.παλαιοτερα περασαν απο τα χερια μου ολοκληρομενοι ενισχυτες οπως sherwood r 945,yamaha 795 αν θυμαμε καλα,sony str930,yamaha rxv 650 o οποιος και εκανε για καποια στιγμη το προσεσορ με πολυ καλα αποτελεσματα.
η καρτα asus μαζι με το ac3 filter που εχω στο pc αυτη την στηγμη δεν τα αλλαζω με τιποτα.( http://www.youtube.com/watch?v=HYMiGh16OyU )
απλα με το μπασο δεν ασχοληθηκα λεπτομερος οπως εκανα με τον υπολοιπο ηχο και πιστευω ακραδαντα οτι υπαρχουν πολλα περιθωρια βελτιωσης του τα οποια αρχισα να αναζητω.

2 sub μονοφωνικά τοποθετημένα διπλά διπλά στη γωνία γιατί? Το ένα φτάνει και περισσεύει σε στάθμες δίχως να δημιουργεί περεταίρω προβλήματα.
Αν ο προενισχυτης σου ήταν 7.2 με στερεοφωνική έξοδο αριστερού και δεξιού καναλιού τότε θα είχε κάποιο νόημα να τοποθετηθούν αριστερά και δεξιά δίπλα από τα κύρια ηχεία.
Αν επιμένεις όμως μπορείς να τα συνδέσεις στερεοφωνικά στις εισόδους εξόδους των ηχείων και στις ρυθμίσεις δηλώνεις ότι δεν υπάρχει sub.

Για την τοποθέτηση θα συμφωνήσω, όπως και για το εγχείρημα (δεν βλέπω το λόγο)

Για το μονοφωνικό του θέματος όμως όχι. Πόσοι ακούνε αυτές τις συχνότητες στερεοφωνικά?
Ίσα ίσα που ένα δεύτερο sub (με την τοποθέτηση που προτείνεις) μπορει να δώσει 3 db έντασης σε αυτές τις συχνότητες, κάτι που πολλοί μπορεί να θέλουν περισσότερο απο ότι την πληροφορία.

Με μικρά δορυφορικά που το sub μπορεί να αναλάβει μέχρι και 200hz παίζει και το στερεοφωνικό του θέματος.
Είπα δεν υπάρχει νόημα γιατί παίζει και με μεγάλα ηχεία. Τα 3 db που μπορεί να δώσουν και τα δυο μαζί άνετα μπορεί να το δώσει και το ένα, αυτό λέω.

τα εβαλα και τα 2 διπλα διπλα στην μια γωνια μετα απο πειραματισμους γιατι ετσι πηρα την καλυτερη αποδωση ,ποιο γεματο και δυνατο μπασο(ομως 8α επανελθω σε πειραματισμους).τωρα οσον αφορα μονοφωνικα η στερεοφωνηκα δεν εκαταλαβα τιποτα :bigcry: παντος τα γουφερ διαθετουν εχτος απο τις εισοδου οπως εχουν τα ηχεια ,2 εισοδους line in . Η μια απο τις 2 γραφει στην παρενθεση (mono).Σε ποια απο τις 2 πρεπει να τα εχω ενωμενα διοτι εγω δεν εδωσα σημασια και στη τυχη τα ενωσα στην αλλη που δεν γραφει τιποτα.

.
αν και δεν ακουσα πολλα αλλα συστηματα αν και ασχολουμε απο το 1997 με το αθλημα εχω την εντυπωση οτι μου λειπει το βαθυ-βαθυ χαμηλο.

Αν πειραματίστηκες και βρήκες μία θέση που σου δίνει μεγαλύτερο όγκο κλπ καλώς.

Πάντως γι αυτό που ζητάς όπως το γράφεις παραπάνω, θες πιό βαρβάτα sub (χωρίς παρεξήγηση) , με δύναμη και έλεγχο στα χαμηλά.
Φοβάμαι ότι αυτό σου φταίει περισσότερο απ' όλα. Ούτε το splitter φταίει ούτε τίποτα.
Φαντάζομαι ότι είσαι ρυθμισμένος τουλάχιστον με ένα ντεσιμπελόμετρο.

Χρόνια Πολλά.

Τασο αυτο ηταν το πρωτο που μου περασε απο το μυαλο αλλα θελω πρωτα να εξαντλησω ολα τα περιθωρια πριν αποφασησω ωστε να μην πετασω χρηματα ετσι καιρους αδηκα.
Δεν γνωριζω απο ντεσιμπελομετρα αλλα θα πρεπει να μαθω ,αφου αποφασισα να ασχολη8ω εις βαθος με τις ρυθμισεις.

καταρχη καλο νεο ετος,
επειδη χρησιμοποιω οπως προανεφερα ποιο πανω το htpc ως audio processor θα ηθελα αν καποιος γνωριζει αν υπαρχει καποιο προγραμμα με μικροφωνο που αυτοματα να καμνει ισοσταθμηση οπως καμνουν ολοι οι av ενυσχιτες ή τουλαχιστο καποιο που να καμνει το pc ως ντεσιμπελομετρο για να ρυθμησουμε manual.ευχαριστω

Το ντεσιμπελόμετρο μετράει μόνο στάθμες, καλό θα ήταν αφού μ ενδιαφέρει και μένα αν υπάρχει κάποιο λογισμικό ματσαρισμένο με μικρόφωνο με το οποίο απλά και μόνο να κάνουμε μέτρηση χώρου όσον αφορά τις συχνότητες σε διάφορες στάθμες.

πρωτη αλλαγη τοποθετηθηκε το κροσοβερ του sub απο τα 70hz στο μαξιμου 140hz αν και οι συχνοτητες του 0.1 καναλιου απο οτι διαβαζω ειναι μεχρι τα 120hz.
δευτερη αλλαγη τοποθετηθηκε το κροσοβερ/ηχειων του htpc απο τα 65 στα 80hz
τριτη αλλαγη αυξηση λιγο των συχνοτητων 30hz μεσων htpc.
Το αποτελεσμα?απλα δεν χρειαζομαι ποιο μεγαλα sub.χρειαζομαι οπως ειπα και ποιο πανω ισοσταθμιση συχνοτητων και καναλιων οποσδηποτε για να καταληξω καπου ορθα.