Ρυθμίσεις… «αναίσθητες» !!

Crystal

New member
19 March 2007
87
Αθήνα
Στον ενισχυτή μου YAMAHA RXV-659 υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις στις οποίες ότι και να κάνω δεν αλλάζει τίποτα. Δεν αισθάνομαι δηλαδή καμία απολύτως διαφορά. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι:

1)[FONT=&quot] [/FONT]LFE LEVEL: Επιλογές για SPEAKER και HEADPHONE: Ρύθμιση από -20 έως 0 dB. (Ο ενισχυτής ρυθμισμένος για το κανάλι LFE να το περνάει στο SUB αν λέει κάτι αυτό)

2)[FONT=&quot] [/FONT]DYNAMIC RANGE: Επιλογές για SP και HP: Ρύθμιση MIN – STD – MAX

Μήπως ξέρει κάποιος να μου πει σε τι ακριβώς αποσκοπούν αυτές οι ρυθμίσεις και πότε γίνονται αντιληπτές ?? Γιατί ότι ρύθμιση και να βάλω δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα.

Επίσης στο EQUALIZER έπαιξα με τα ρυθμιστικά των συχνοτήτων. Εκεί παρατήρησα μόνο ανεπαίσθητες αλλαγές σε σχέση με το κεντρικό και εμπρός αριστερό ηχείο

Last edited:
Έχω το προηγούμενο μοντέλο (657) και κάπου θα έχεις κάνει κάποιο λάθος γιατί οι ρυθμίσεις δεν είναι καθόλου αναίσθητες.
1) Όπως λέει και το όνομά του, το LFE Level χαμηλώνει την ένταση της εξόδου των χαμηλών συχνοτήτων στο sub και τα ακουστικά αντίστοιχα. Χοντρικά, σαν να χαμηλώνεις την ένταση του sub από πίσω από το ίδιο το sub. Έχε υπόψη σου ότι δουλεύει μόνο με DD ή DTS. Έχε το εκεί που είναι προρυθμισμένο (0db) και πειραματίσου με την ένταση από τον ροοστάτη του sub.
2) Tο D.RANGE λειτουργεί σαν compressor, συμπιέζει δηλαδή τον ήχο στις κορυφές τις έντασής του ώστε να ακούγεται χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις. Το ΜΑΧ υποδηλώνει το μέγιστο Dunamic Range, δεν επεμβαίνει δηλαδή το σύστημα στο ηχητικό σήμα. ΕΚεί πρέπει να είναι κανονικά. Επιλέγεις το Min αν ακούς βράδυ και δεν θέλεις να ενοχλείς.
3) Με το Eq κάτι δεν κάνεις καλά μάλλον γιατί υπάρχει διαφορά στις ρυθμίσεις
Ελπίζω να βοήθησα
Ιάκωβος

Καταρχήν σε ευχαριστώ για τη βοήθεια.

Για την 1) περίπτωση πειραματιζόμουν μόνο ακούγοντας μουσική. Θα δοκιμάσω με κάποιο DVD και DTS. Μάλιστα σκέφτομαι να πάρω ένα DVD με την συναυλία των Pink Floyd για να έχω συνεχώς δείγματα και να μην περιμένω πότε θα πέσει κάποιο εφέ για να ρυθμίσω.

Για την 2) περίπτωση μάλλον θα ισχύει ότι και για την 1) δηλαδή για DD και DTS αλλά το ερώτημα είναι εύλογο: Ποιόν να ενοχλήσω αν φοράω ακουστικά ?? Θα το δοκιμάσω πάντως, μήπως αλλάζει κάτι στην ποιότητα των ακουστικών.

Στην 3) περίπτωση υπάρχει διαφορά όπως είπα αλλά είναι ελάχιστη και άνευ σημασίας (ακούγοντας πάντα μουσική και όχι DVD). Θα δοκιμάσω και εκεί με DVD για να δω μήπως και εκεί ισχύει το ίδιο.
Δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο, στο ότι τα ηχεία μου είναι Small (και δηλωμένα Small στον ενισχυτή).

1) Όπως λέει και το όνομά του, το LFE Level χαμηλώνει την ένταση της εξόδου των χαμηλών συχνοτήτων στο sub και τα ακουστικά αντίστοιχα.

Τώρα μου ήρθε μια «φλασιά»:

Μιλάς όμως για το SUB. Στην επιλογή που ανέφερα λέι SPEAKER και HEADPHONE.
Μήπως μπερδευόμαστε με το άλλο LEVEL που διαθέτει ο ενισχυτής (το κουμπί LEVEL του τηλεκοντρόλ -10 έως +10 dB) όπου εκεί, έχει δώσει ο ενισχυτής μου με το αυτόματο setup (ΥPΑΟ) -5 dB ???

Εχω τον RXV-750 και έχει τις ίδιες ρυθμίσεις.

1. Το LFE level χαμηλώνει την ένταση του .1 καναλιού, αυτού δηλαδή που στις ταινίες περιέχει τις χαμηλές συχνότητες. Συνεπώς αν ακούς μουσική stereo δεν υπάρχει το LFE κανάλι, οπότε τι να χαμηλώσει;

2. Το dynamic range μειώνει την δυναμική περιοχή όταν ακούς βράδυ αν ξαφνικά γίνει μια έκρηξη να μην σηκωθούν πανικόβλητοι οι γείτονες. Μειώνει δηλαδή την διαφορά έντασης ανάμεσα στους χαμηλούς και δυνατούς ήχους. Ετσι μπορείς να ακούς και τους διαλόγους δυνατά και τις εκρήξεις χαμηλά. Γενικώς όμως πιο καλά είναι να χρησιμοποιείς την μέγιστη δυναμική περιοχή.

Re: Απάντηση: Ρυθμίσεις… «αναίσθητες» !!

1. Το LFE level χαμηλώνει την ένταση του .1 καναλιού, αυτού δηλαδή που στις ταινίες περιέχει τις χαμηλές συχνότητες. Συνεπώς αν ακούς μουσική stereo δεν υπάρχει το LFE κανάλι, οπότε τι να χαμηλώσει;

Λογικότατο.

Όταν όμως ακούω SACD 5+1 (Dark side of the moon εκεί υπάρχει LFE). Βέβαια δεν είναι DD και DTS θα πάρει χαμπάρι ?? ή γίνεται μόνο στο ψηφιακό σήμα ??

Επίσης με την ευκαιρία... Για να κοιμούνται καλύτερα οι γείτονες τι είναι καλύτερα να επιλέξω: Το dynamic range που αναφέρουμε ή το NIGHT CINEMA από τα DSP προγράμματα ??

Όξω τα DSP προγράμματα! Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Ή δεν βλέπεις ταινίες με τρελά εφέ σε ώρες κοινής ησυχίας ή το χαμηλώνεις (ή αν είσαι μπουμπούνας όπως εγώ είσαι στην τσίτα με το δάχτυλο στο Volume του τηλεκοντρόλ...)

Για να μην είσαι στην τσίτα το βράδυ με το δάκτυλο στο τηλεκοντρόλ επιλέγεις DSP night cinema. Δουλεύει πάρα πολύ καλά!
Ασε την δυναμική περιοχή (από τα settings) στο μέγιστο και παίζε με το night cinema όποτε βλέπεις βράδυ αργά.
Αυτή έχω βρει εγώ σαν καλύτερη λύση.

Ο.Κ. παιδιά ευχαριστώ.

Θα προσπαθήσω να πειραματιστώ με αυτά. Με ενδιαφέρει πολύ η ένταση τη νύχτα.

Και λέω θα προσπαθήσω γιατί το Woofer μου έχει μια «ιδιοτροπία». Σε ένα δεκάλεπτο μετά το χαμήλωμα σβήνει (περίπου από το -45 και κάτω της έντασης). Τώρα θα μου πείτε -45 δεν είναι ένταση για «cinema» και καλά κάνει και σβήνει. Όμως μια ταινία δεν έχει συνέχεια εφέ αλλά έχει κατά πολύ διαλόγους. Έτσι λοιπόν, αν για ένα δεκάλεπτο δεν περάσει σήμα LFE στο SUB, τότε αυτό σβήνει (ανεξάρτητα σε ποια ένταση είναι) και ξανά ανοίγει αυτόματα όταν υπάρξει LFE. Με αυτόν τρόπο όμως έχω χάσει την αρχή του εφέ της έκρηξης για παράδειγμα.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έχουν φτιάξει έτσι. Βολεύει μόνο όταν κλείνεις το σύστημα (δεν χρειάζεται να πας να κλείσεις και το Woofer. Και αντίστροφα στο άνοιγμα του συστήματος).

Τουλάχιστον ας ήταν πιο ευαίσθητος αυτός ο αυτοματισμός. Τέλος πάντων...

Για να σβήνει το Woofer μόνο του σημαίνει ότι έχεις επιλέξει το Autostandby . Υπάρχει ένα κουμπάκι από πίσω του. Μπορείς να το βγάλεις αν σε ενοχλεί . Επίσης λογικά πρέπει να υπάρχει και όριο που θα πέφτει σε sllep το Sub

Ο.Κ. παιδιά ευχαριστώ.

Θα προσπαθήσω να πειραματιστώ με αυτά. Με ενδιαφέρει πολύ η ένταση τη νύχτα.

Και λέω θα προσπαθήσω γιατί το Woofer μου έχει μια «ιδιοτροπία». Σε ένα δεκάλεπτο μετά το χαμήλωμα σβήνει (περίπου από το -45 και κάτω της έντασης). Τώρα θα μου πείτε -45 δεν είναι ένταση για «cinema» και καλά κάνει και σβήνει. Όμως μια ταινία δεν έχει συνέχεια εφέ αλλά έχει κατά πολύ διαλόγους. Έτσι λοιπόν, αν για ένα δεκάλεπτο δεν περάσει σήμα LFE στο SUB, τότε αυτό σβήνει (ανεξάρτητα σε ποια ένταση είναι) και ξανά ανοίγει αυτόματα όταν υπάρξει LFE. Με αυτόν τρόπο όμως έχω χάσει την αρχή του εφέ της έκρηξης για παράδειγμα.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έχουν φτιάξει έτσι. Βολεύει μόνο όταν κλείνεις το σύστημα (δεν χρειάζεται να πας να κλείσεις και το Woofer. Και αντίστροφα στο άνοιγμα του συστήματος).

Τουλάχιστον ας ήταν πιο ευαίσθητος αυτός ο αυτοματισμός. Τέλος πάντων...

Μήπως υπάρχει ρύθμιση μετά από πόσα λεπτά "απραξίας" να κλείνει;

Όχι δυστυχώς παιδιά δεν υπάρχει ούτε διακόπτης ούτε κάποια σχετική ρύθμιση.

Είχα πάει μάλιστα από την Crystal Audio για καλώδια και με την ευκαιρία τους είχα θέση αυτό το «πρόβλημα» για το woofer τους. Μου πρότειναν αν θέλω χωρίς επιβάρυνση μάλλον, να τους το πάω και να καταργήσουν αυτόν τον αυτοματισμό. Μάλιστα ο άνθρωπος που μίλαγα το είχε κάνει ήδη στο δικό του.

Αν βρω καμιά ευκαιρία και δεν βαριέμαι, μπορεί να το κάνω. Πάντως μεγάλη σαχλαμάρα αυτό. Ας είχαν όπως λέτε και εσείς διακόπτη επιλογής ή κάτι αντίστοιχο.