Ρυθμίσεις ηχείων και DSP-z11

Eliaspan

Established Member
22 January 2010
206
Θα ήθελα τις συμβουλές σας για να βελτιώσω την ρύθμιση των ηχείων μου.

Το setup αποτελείται από 4xbw805 nautilus (left, right sourund), Κεντρικό ΗΤΜ2, και Sub bw850, τα οποία τα οδηγεί ο DSP-Z11.

To αυτόματο calibration ριθμίζει τα ηχεία (805) ως large και το κεντρικό ως small. Επίσης τοποθετεί την συχνότητα αποκοπής σε διαφορετικό νούμερο για το κεντρικό.

1) Πώς θα ήταν προτειμότερο να ρυθμίσω τα ηχεία,
α) να τα κάνω όλα small για να στέλνω τα χαμηλά στο Sub
b) να τα αφήσω όπως τα βλέπει ο ενισχυτής και το sub να λαμβάνει από το LF channel και απο το κεντρικό, ή
γ) να τα αφήσω όπως τα βλέπει ο ενισχυτής και να τον ρυθμίσω να στέλνει τα μπάσα και στα ηχεία και στο sub;

2) Σχετικά με το Sub το οποίο δεν είναι ΤΗΧ, βάζω την ένταση στο παρα10 και την συχνότητα του crossover του τέρμα δεξιά οπότε ο ενυσχητής κάνει την αποκοπή. Είναι σωστά έτσι;

Το crossover του sub καλά το έχεις ρυθμισμένο, αυτό το παρά 10 δεν κατάλαβα, υποτίθεται ότι την ένταση πρέπει να την έχεις στη μέση.

Τώρα για τα άλλα που λες παίζουν πολλές περιπτώσεις, παίζει ο χώρος, παίζει το στήσιμο των ηχείων. Εγώ θα σου πρότεινα να μην ακούσεις κανέναν, να τα κάνεις όλα και να δεις τι ταιριάζει περισσότερο σε σένα. Αν ο χώρος μου δεν είχε θέμα μπουμαρίσματος και τα ηχεία μου δεν είχαν πρόβλημα να αναπαράγουν τις χαμηλές θα πήγαινα στο γ και θα έβαζα τη ρύθμιση extra bass που έχει ο yamaha.
Επίσης άμα τα βάλεις small πρέπει να παίξεις και με το crossover, υπάρχει περίπτωση να το βάλεις στo 50-60hz και να μην σου φτάνει το μπάσο που θα ακούς. Αυτό διορθώνεται άμα θέσεις το crossover στο 140-160. Το τελευταίο συμβαίνει στην περίπτωσή μου αλλά κάθε σύστημα είναι διαφορετικό για αυτό σου λέω ότι θα πρέπει να παίξεις λίγο με τις ρυθμίσεις και να διαλέξεις αυτήν που ταιριάζει πιο πολύ σε σένα.

Last edited:
Κάπου διάβασα ότι μόνο στα ΤΗΧ subs βάζεις το vol στη μέση. (γιαυτό το έχω στο παραδέκα).

Επίσης διάβασα ότι επειδή τα 805 είναι απαιτιτικά σε ρεύμα καλύτερα θα ήταν να τα δηλώσω ως small διότι ο ενυσχητής είναι κάπως αναιμικός στα τελικά του στάδια. Ετσι ότι θα βελτιωθεί σημαντικά το φάσμα των μεσαίων συχνοτήτων και το sub αναλαμβάνει τα μπάσα. Τώρα για τα κροσόβερ ο ενισχητής τα βάζει στο 85 για L_R_SL_SR αλλά στο κεντρικό το βάζει στα 110hz.
Δεν ξέρω εαν είναι σωστά αυτά. Επίσης δεν ξέρω πως θα καταλάβω την σωστή θέση του κροσοβερ. Π.Χ. τα 805 κατεβαίνουν ως τα 55 Hz. Ειναι όμως ηχεια ραφιού. Εαν κοψω τα μπάσα στα 80hz, θα έχω καλύτερο μπάσο απο το 15 ιντσων sub ή καλύτερα να το βάλω το κροσόβερ στα 50; Εαν το βάλω στα 140-160 πιστεύω ότι θα έχω μπουμαρίσματα.

Κάπου διάβασα ότι μόνο στα ΤΗΧ subs βάζεις το vol στη μέση. (γιαυτό το έχω στο παραδέκα).

Επίσης διάβασα ότι επειδή τα 805 είναι απαιτιτικά σε ρεύμα καλύτερα θα ήταν να τα δηλώσω ως small διότι ο ενυσχητής είναι κάπως αναιμικός στα τελικά του στάδια. Ετσι ότι θα βελτιωθεί σημαντικά το φάσμα των μεσαίων συχνοτήτων και το sub αναλαμβάνει τα μπάσα. Τώρα για τα κροσόβερ ο ενισχητής τα βάζει στο 85 για L_R_SL_SR αλλά στο κεντρικό το βάζει στα 110hz.
Δεν ξέρω εαν είναι σωστά αυτά. Επίσης δεν ξέρω πως θα καταλάβω την σωστή θέση του κροσοβερ. Π.Χ. τα 805 κατεβαίνουν ως τα 55 Hz. Ειναι όμως ηχεια ραφιού. Εαν κοψω τα μπάσα στα 80hz, θα έχω καλύτερο μπάσο απο το 15 ιντσων sub ή καλύτερα να το βάλω το κροσόβερ στα 50; Εαν το βάλω στα 140-160 πιστεύω ότι θα έχω μπουμαρίσματα.

Στο βιβλιαράκι κατά πάσα πιθανότητα θα σου λέει ότι πρέπει να το βάλεις στη μέση για να κάνει σωστό ypao ο ενισχυτής. Ύστερα ανάλογα με τα γούστα σου μπορείς να αυξήσεις ή να μειώσεις την ένταση του.

Φίλε αλήθεια η λέξη αναιμικός δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του συγκεκριμένου ενισχυτή, δεν τον έχω, αλλά αμφιβάλλω αν κάτι τέτοιο μπορεί να ειπωθεί. Μην παίρνεις αυτά που διαβάζεις στο internet της μετρητής. Μπορεί αυτός που το είπε να είχε πιο πριν ένα ενισχυτή που να κόστιζε 10.000 ευρώ. Ε σε σχέση με αυτόν όλοι αναιμικοί είναι χαίρω πολύ.
Τα ηχεία σου τραβάνε max από τι είδα 120 watt στα 8ohm, για πήγαινε εδώ

http://www.audioholics.com/reviews/receivers/yamaha-rx-z11/rxz11-measurements

και δες πόσα δίνει ο yamaha.
Και άντε και στέλνεις 120w στα ηχεία για πόση ώρα θα στέλνεις; Θα κουφαθείς στο τέλος:flipout:. Εγώ εδώ όταν στέλνω 60watt αρχίζω και κουράζομαι από την ένταση.

Αν αποφασίσεις να τα έχεις ως μικρά, θα πρέπει να βάλεις ένα τραγούδι και από το μενού του ζ11 θα αρχίσεις να αυξάνεις το crossover από τα 50-60hz μέχρι όσο πάει. Κράτα τη ρύθμιση του crossover που θα σου αρέσει πιο πολύ, εσύ θα αποφασίσεις ποια θα είναι, όχι εγώ όχι κάποιος άλλος.