ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ! - SAMSUNG LE40F71 - help pls!

Jotheo

Senior Member
2 January 2009
563
Επισκεπτόμενος πριν κάποιες μέρες ένα φίλο,διαπίστωσα κατά την παρακολούθηση κάποιων Video Clips με τις γνωστές μαύρες μπάρες επάνω και κάτω από την εικόνα,ότι τελικά αυτές μόνο μαύρες δεν ήταν...

Είχαν μια έντονη γκρι-πράσινη απόχρωση,πραγματικά πολύ ενοχλητική!
Μετά από κάποιες ρυθμίσεις που κάναμε - αύξηση της γενικής αντίθεσης,μείωση της φωτεινότητας αλλά και ελαφρώς του χρώματος - το μαύρο άρχισε να αποκτά την σωστή απόχρωσή του αλλά και πάλι απέχει αρκετά από το κανονικό.

Επισημαίνω ότι γενικώς γνωρίζω την όποια αδυναμία των αρχικών LCD panels να αποδώσουν σωστά το μαύρο αλλά πιστεύω ότι η συγκεκριμένη τηλεόραση μπορεί να βελτιωθεί και άλλο σε αυτόν τον τομέα.
Θα ήθελα λοιπόν σε αυτό το σημείο να ζητήσω την βοήθεια των αρκετών και έμπειρων φίλων του AvClub σε ότι αφορά την καλύτερη ρύθμισή της παραπάνω TV.

http://samsung.icecat.ru/el/p/LE-40F71B/LE40F71B.htm

Σας ευχαριστώ πολύ!

Να συμπληρώσω επίσης ότι μειώσαμε αρκετά την αντίθεση και την φωτεινότητα του Green,από το παρακάτω μενού,πράγμα που επέδρασε και αυτό πολύ θετικά στη βελτίωση του μαύρου και την μείωση του γκριζοπράσινου πέπλου που κάλυπτε την εικόνα...
Τα υπόλοιπα χρώματα τα αφήσαμε γύρω στο 50-60%,κοντά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Ρύθμιση του χρωματικού τόνου με την προτιμώμενη συνιστώσα χρώματος

��​
Αντίθεση κόκκινου: Εξασθενεί ή ενισχύει την κόκκινη συνιστώσα του ορίου μεταξύ των
αντικειμένων και του φόντου.

��​
Αντίθεση πράσινου: Εξασθενεί ή ενισχύει την πράσινη συνιστώσα του ορίου μεταξύ των
αντικειμένων και του φόντου.

��​
Αντίθεση μπλε: Εξασθενεί ή ενισχύει την μπλε συνιστώσα του ορίου μεταξύ
των αντικειμένων και του φόντου.

��​
Φωτεινότητα κόκκινου: Ρυθμίζει τη φωτεινότητα της κόκκινης συνιστώσας για ολόκληρη
την οθόνη.

��​
Φωτεινότητα πράσινου: Ρυθμίζει τη φωτεινότητα της πράσινης συνιστώσας για
ολόκληρη την οθόνη.

��​
Φωτεινότητα μπλε: Ρυθμίζει τη φωτεινότητα της μπλε συνιστώσας για ολόκληρη την
οθόνη.

�� Επαναφορά: Επαναφέρει όλες τις ρυθμίσεις στις εργοστασιακές.

Για την σωστή ρύθμιση του μαύρου μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο pattern ή κάποια σκοτεινή σκηνή αναφοράς. Θέλεις όσο πιο σκούρο μαύρο γίνεται χωρίς να χάνονται πληροφορίες στις σκοτεινές σκηνές. Δυστυχώς τα χρώματα είναι πολύ δύσκολο να έρθουν "με το μάτι".

http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=739900&postcount=2

Τα χρώματα είναι δύσκολο να έρθουν με το μάτι, αλλά η δική μου εμπειρία είναι ότι μπορείς να απαλλαγείς από τις διάφορες χροιές στο μαύρο καλύτερα με το μάτι, παρά με (οικονομικούς) αισθητήρες, οι οποίοι στις χαμηλές στάθμες φωτεινότητας είναι ψιλό-άχρηστοι.

Εγώ θα πρότεινα το ακόλουθο:

1) Επαναφορά όλων των ρυθμιστικών στις αρχικές τιμές (πριν τις δικές επεμβάσεις).
2) Έχετε 2 ειδών ρυθμιστικά: την αντίθεση και την φωτεινότητα για κάθε ένα από τα βασικά χρώματα. Ουσιαστικά η μία τριάδα αντιστοιχεί στην ισορροπία του λευκού και η άλλη τριάδα στο μαύρο. Πρέπει να βρείτε ποια είναι ποια. (Με τα ονόματα που χρησιμοποιεί ο κάθε κατασκευαστής ποτέ δεν ξέρεις. Ίσως είναι η φωτεινότητα που λογικά ρυθμίζει την στάθμη του μαύρου νομίζω...)
3) Αν υποθέσουμε ότι η τριάδα ρυθμιστικών που επιδρά στο μαύρο είναι η "φωτεινότητα", δοκιμάστε να μειώσετε την στάθμη του πράσινου. Λογικά αυτό θα έχει (μια μικρή) επίπτωση σε όλα τα χρώματα της εικόνας, αλλά δραματική στα σκοτεινά χρώματα, και λογικά στο ίδιο το μαύρο. (Αν αντίθετα αλλάζουν τα σκοτεινά χρώματα λίγο αλλά τα φωτεινά πολύ, τότε είναι η άλλη τριάδα ρυθμιστικών που πρέπει να αλλαχτεί...)
4) Αυτό που πρέπει να δοκιμάσετε είναι να τα βάλατε περίπου στο μέσο της κλίμακας (ή των προκαθορισμένων τιμών από τον κατασκευαστή), χωρίς να είναι εμφανές κάποιο χρώμα από τα 3 βασικά στο μαύρο. Αν τα βάλετε όλα χαμηλά, θα εξαφανιστούν λεπτομέρειες από τα σκοτεινά πλάνα, ενώ αν τα βάλετε πολύ ψηλά, τα μαύρα θα φωτίσουν περισσότερο.
5) Καλό είναι να μην πειράξετε τα υπόλοιπα, παρά μόνο το πράσινο στην ομάδα ρυθμιστικών που πειράζει το μαύρο. Τόσο όσο να διορθώσετε το πρόβλημα.

Για να τα ρυθμίσετε όλα, χρειάζονται εργαλεία και κατάλληλες γνώσεις. Η στάθμη του μαύρου δεν είναι δυνατό να διορθωθεί και να γίνει πυκνό μαύρο (αυτό είναι θέμα διαρροής φωτός από το πάνελ και δεν αλλάζει). Αλλά η ροπή προς ένα χρώμα (που είναι πολύ σημαντικό θέμα) μπορεί να βελτιωθεί.

ειναι μοντελο 3 ετων ? εχω τη LE46F71B και δε μου κραταει τα χρωματα, που αναβοσβηνουν! μονο στη προρυθμιση ¨cinema'' τα κραταει.

Το παραπάνω pattern θα σε βοηθήσει να φτιάξεις στα γρήγορα το μαύρο (κλίκαρε για μεγέθυνση). Χαμήλωσε το brightness μέχρι το σημείο που από το 16 και αριστερά δεν θα μπορείς να ξεχωρίζεις μπάρες (στον υπολογιστή πρέπει να τις ξεχωρίζεις).

http://www.pbase.com/jackcnd/1080p_tests

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις παιδιά.Είναι πολύ χρήσιμες!

-Γιώργο- και -petasis-,θα δοκιμάσουμε και τις δύο τεχνικές που αναφέρατε παραπάνω.
-Γιώργο- το παραπάνω test "Greyscale step 8 from 0 255" θα το μεταφέρουμε με ένα USB στικάκι και θα το προβάλουμε ως jpeg αρχείο στην TV,προφανώς...
-el el-Τή συγκεκριμένη τηλεόραση την αγόρασε πριν από 2 χρόνια ακριβώς τον Απρίλιο του 2007 και πρέπει να είναι το ίδιο μοντέλο με τη δικιά σου.

Τι εννοείς "αναβοσβήνουν" τα χρώματα;

πανε και ερχονται, οπως οταν τρεχει πατερν για στρωσιμο πλασμα!Μονο σε μια προρυθμιση ειναι σταθερα

Ξεκίνα όπως είπε ο Γιώργος (petasis). Κάνε ένα reset σε εργοστασιακές και επέλεξε το ποιο "καλό" mode που είναι το "Ταινία" και μετά άλλαξε την θερμοκρασία λευκού σε "Θερμό 2" (ή "Θερμό 1" αν σου φαίνεται πολύ κόκκινη η προηγούμενη) [Αν το DNIe είναι ενεργοποιημένο βάλτο off]. Φτιάξε το brightness και αν το μαύρο συνεχίζει να πρασινίζει πρέπει να μειώσεις την τιμή στο "Διαχείριση Χρωμάτων">"Φωτεινότητα Πράσινου". [Μην πειράξεις το ρυθμιστικό "Χρώμα" στο βασικό μενού το οποίο αλλάζει τον κορεσμό όλων των χρωμάτων]

Χρειάζεται, χρειάζεται... Και μάλιστα για οδηγίες για κάθε πρόβλημα.
Π.χ. το συγκεκριμένο όπου πρέπει να διορθώσει την απόχρωση του μαύρου, πρόβλημα που είχε ακόμα και η δική μου, που της κοκκίνιζε...
Νομίζω πρέπει να έχουμε διόρθωση του μαύρου, ρύθμιση αντίθεσης, φωτεινότητας, (όσο γίνεται) και κορεσμού χρωμάτων. Τώρα για θερμοκρασία λευκού, ότι αρέσει στον καθένα (εγώ πάντως είμαι του ψυχρού :flipout: ).
Ίσως να βάλουμε και τα ρυθμιστικά που παρέχουν οι διάφορες μάρκες;

[Εννοείται ότι προσφέρομαι για τον οδηγό διόρθωσης της απόχρωσης του μαύρου σε φίλιπς, έτσι; :flipout: ]

Θέλεις και ανά μάρκα ? :flipout:

Εγώ σκεφτόμουν για ένα πολύ απλό οδηγό "με το μάτι" και χρήση απλών pattern για ρύθμιση των brightness, contrast, sharpness. Άντε να αναφερθούμε και λίγο σε gamma και greyscale (αν και με το μάτι μπορείς να διορθώσεις μόνο πολύ χοντρά προβλήματα στα δύο τελευταία).

Άσχετο αλλά στην 9731 απενεργοποιούνται όλες οι δυναμικές ρυθμίσεις ή παιδεύεσαι και μετά η τηλεόραση κάνει ότι θέλει ?

Απενεργοποιούνται τα πάντα. Αλλά και ενεργά που είναι, οι αλλαγές δεν είναι προς το χειρότερο. Το πιξελ πλας δεν επεμβαίνει καθόλου στα χρώματα ενώ οι επεμβάσεις που κάνει το active control είναι μικρές και αφορούν κυρίως την δυναμική αντίθεση (παίζει περίπου 20%). Αυτό που επηρεάζει κυρίως τα χρώματα είναι η "Βελτίωση Χρώματος", που τσιμπάει λιγάκι τον κορεσμό αλλά με έξυπνο τρόπο (που σε εμένα αρέσει και το έχω στο μέγιστο).
Αλλά σε γενικές γραμμές η τηλεόραση ψιλοσέβεται τις ρυθμίσεις που τις κάνεις. Για παράδειγμα, σαν απόχρωση χρησιμοποιώ το "κανονική" (κάτι μεταξύ του θερμού και ψυχρού). Στην ρύθμιση αυτή, η "πράσινη στάθμη στο μαύρο" (όπως το ονομάζει η τηλεόραση) είναι λιγότερο κορεσμένο από ότι πρέπει, με αποτέλεσμα το μαύρο να μοβίζει έντονα. Ανεβάζοντάς το λιγάκι το μαύρο έρχεται πολύ καλά, και το μαύρο θυμίζει μαύρο χωρίς καμιά ροπή σε κάποιο χρώμα. Ότι βελτιωτικό και να ενεργοποιήσεις, το μαύρο παραμένει όπως έχει ρυθμιστεί, και δεν αλλοιώνεται.
Για να την ρυθμίσεις, πρέπει απλά να απενεργοποιήσεις την δυναμική αντίθεση, τον φωτοαισθητήρα και την βελτίωση χρώματος. Όταν τελειώσεις, ενεργοποιείς και τα πρόσθετα που σου αρέσουν (εγώ έχω και βελτίωση χρώματος στο μέγιστο, και δυναμική αντίθεση στο ελάχιστο). Σε θέαση τηλεόρασης ανάβεις και τον αισθητήρα φωτός, και όλα μια χαρά...

Πάντως, επειδή πολύ συχνά βλέπω παρατηρήσεις του στυλ το μαύρο μπλεδίζει, πρασινίζει, κοκκινίζει, μωβίζει, κλπ., ίσως αξίζει ένας οδηγός μόνο για αυτό...

Σίγουρα ένας οδηγός βασικών ρυθμίσεων θα είναι πολύ χρήσιμος και θα αποσυμφορήσει την κατηγορία από ερωτήματα για κάθε ένα μοντέλο ξεχωριστά,αφήνοντας έτσι χώρο για πιο ειδικά ερωτήματα ή προβλήματα ρυθμίσεων συσκευών.

Τώρα,το να περιλαμβάνει επίσης κάποιους γενικούς οδηγούς των ονομασιών ρυθμίσεων και συστημάτων,που μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση στην απόδοση,για τις 4-5 μάρκες τηλεοράσεων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελληνική αγορά δε θα ήταν καθόλου,μα καθόλου άσχημο!

:a0210::a0210::a0210:

μονη λυση να αποτανθω στο service...? ειμαι εντος εγγυησης.Δοκιμασα επαναφορα στις εργοστασιακες ρυθμισεις αλλα το προβλημα παραμενει....ισως πλακετα?

Φυσικά και να ρωτήσεις το σέρβις αν είσαι εντός εγγύησης. Δεν φαίνεται λογικό αυτό που αναφέρεις...

εντος εγγυησης ειμαι ουτως η αλλως , η τηλεοραση αγοραστηκε απριλιο του 2008 με διετη εγγυηση, βεβαια με τις αντιπροσωπειες και τα μαγαζια ποτε δε ξερεις τι σου ξημερωνει...

Last edited:
εντος εγγυησης ειμαι ουτως η αλλως , η τηλεοραση αγοραστηκε απριλιο του 2008 με διετη εγγυηση, βεβαια με τις αντιπροσωπειες και τα μαγαζια ποτε δε ξερεις τι σου ξημερωνει...

Τι έκανες τελικά?
Ασχολήθηκες με το θέμα της και την πήγες αντιπροσωπεία?