Ρυθμίσεις σε BD Player για όσο το δυνατόν ποιοτικότερο ήχο

Re: Bluray player με άριστο ήχο;

DSD η αλλιώς SACD audio θα ακούσεις μόνο από αναλογικές εξόδους. Το ίδιο και dts master audio και dolby true hd. Η μεν πρώτη δεν βγαίνει από optical η coaxial, και η δεύτερη μόνο από hdmi. Αυτό που πιθανότατα ακούς τώρα είναι ένα down mix από τα 5.1 κανάλια στα 2, και σχεδόν σίγουρα υποβαθμισμένο σε χαμηλής ανάλυση σήμα, και ίσως με ένα upsampling από το Mytek.

Κατά τη γνώμη μου, το ψάχνεις ελαφρώς λάθος το πράγμα.

Eφ' όσον το Mytek είναι το κέντρο της ψηφιοαναλογικής σου μετατροπής, θα πρέπει να επικεντρωθείς στο πως θα το τροφοδοτήσεις με υλικό το οποίο μπορεί να το κάνει να δουλέψει και να αποδώσει τα μέγιστα. Όπως το βλέπω μέσω USB μπορείς να κάνεις κάμποσα καλά πράγματα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει χρήση υπολογιστή.

Από εκεί μπορείς να έχεις και DSD σε μεγαλύτερη δειγματολειψία από εκείνη των δίσκων SACD. Επικεντρώσου σε PCM υψηλής ανάλυσης, όπως WAV, flac κλπ. Το DTS HD MA είναι για τα πολλά κανάλια, και εσύ είσαι σε δικάναλο. Και μαγικά να κάνεις πάλι σε downmix θα καταλήξεις. Άλλαξε στόχο.

Last edited:

Αυτό που πιθανότατα ακούς τώρα είναι ένα down mix από τα 5.1 κανάλια στα 2, και σχεδόν σίγουρα υποβαθμισμένο σε χαμηλής ανάλυση σήμα, και ίσως με ένα upsampling από το Mytek.

Αυτό σκέφτηκα κι εγω όταν ειδα τις ρυθμίσεις στο Panny του...

Ωραία. Με τη βοήθεια σας ξεκαθάρισαν τα πράγματα αρκετά.

Κατά τη γνώμη μου, το ψάχνεις ελαφρώς λάθος το πράγμα. Eφ' όσον το Mytek είναι το κέντρο της ψηφιοαναλογικής σου μετατροπής, θα πρέπει να επικεντρωθείς στο πως θα το τροφοδοτήσεις με υλικό το οποίο μπορεί να το κάνει να δουλέψει και να αποδώσει τα μέγιστα.… Άλλαξε στόχο.

Πολύ σωστά τα γράφεις. Απλώς θέλω να πω πως αυτά που λες τα εφαρμόζω σε γενικές γραμμές ήδη.
Δηλαδή:
  • τα βινύλια τα ακούω από το linn,
  • τα CD μου τα έχω ριπάρει και τα ακούω μέσω iMac/Audirvana/Mytek. (η και κατευθείαν από το TEAC το οποίο δίνει πάλι στο Mytek μέσω coaxial.
  • Τα ελάχιστα SACD από την αναλογική έξοδο του TEAC
  • Στο iMac υπάρχουν αρκετά αρχεία υψηλής ανάλυσης και DSD που τα ακούω και πάλι μέσω Mytek.

Οπότε, ως εδώ, νομίζω πως κάνω αυτά που προτείνεις και δεν χρειάζεται να αλλάξω στόχο.

Το αρχικό ερώτημα ήταν πως θα άκουγα καλό ήχο και από τα μουσικά Bluray που μου αρέσει να βλέπω και να ακούω.

Η απάντηση είναι μάλλον πως με το υπάρχον setup απλώς δεν γίνεται. Θα μπορούσα ίσως να αναβαθμίσω το Panasonic με ένα player που να έχει καλύτερη αναλογική έξοδο, αλλά μου φαίνεται υπερβολή. Δεν ξέρω αν υπάρχει player που να τροφοδοτεί το Mytek με σημα υψηλότερης ανάλυσης απο αυτήν που δίνει το Panasonic μέσω οπτικής. Μόνο αυτό θα ήταν μια λογική αναβάθμιση.

Όμως το 90% από αυτά που θέλω το έχω πετύχει. Ε, ας μείνει και ένα 10% ανικανοποίητο.

Ξανά ευχαριστώ. Σε δυο σελίδες μπήκαν σε μια τάξη όλα αυτά που με μπέρδευαν. :worshippy:

Το αρχικό ερώτημα ήταν πως θα άκουγα καλό ήχο και από τα μουσικά Bluray που μου αρέσει να βλέπω και να ακούω.

Η απάντηση είναι μάλλον πως με το υπάρχον setup απλώς δεν γίνεται. Θα μπορούσα ίσως να αναβαθμίσω το Panasonic με ένα player που να έχει καλύτερη αναλογική έξοδο, αλλά μου φαίνεται υπερβολή.

Και αν το δούμε αντικειμενικά ούτε και με καλύτερης ποιότητας blu-ray player θα πάρεις σωστό στερεοφωνικό ήχο από 5.1 downmix γιατί είναι λύση συμβατότητας και όχι ποιότητας. Αυτό που παίρνεις από το downmix είναι ένα αποτέλεσμα λαμπρό, χρωματισμένο, χωρίς αίσθηση του χώρου και την ποιότητα τις ηχογράφησης. Όλα αυτά υπάρχουν μόνο σε 5.1 αναπαραγωγή.

Επανέρχομαι με εντυπώσεις και παρατηρήσεις.

Αγόρασα το διπλό της Nordic Sound και ξεκίνησα τις ακροάσεις.

Σε γενικές γραμμές, ισχύουν όλα αυτά που είπαμε στα προηγούμενα post.
Μια παρατήρηση είναι πως το downmix που γίνεται στο Mytek είναι αξιοπρεπέστατο. Ναι μεν η ποιότητα του ήχου είναι πιο κάτω από αυτήν του SACD, αλλά δεν είναι και τεράστια.

Κατέβασα επίσης το ηλεκτρονικό αρχείο και το άκουσα μέσω του iMac - Mytek - Audirvana και ακούστηκε λίγο καλύτερα από το SACD στο Teac

Δηλαδή κατά σειρά ποιότητας πιο καλα ακούστηκε

• Το ηλεκτρονικό αρχείο
  • Το SACD
  • To Bluray

... δεν ανακάλυψα και τίποτα καινούργιο :-p

Άλλα για να πω την αλήθεια, περίμενα πιο θεαματικές διαφορές. (ίσως να φταίνε πράγματι τα αυτιά μου)