Ρυθμίσεις Sony a58 για Video

jamesmand

New member
8 October 2013
8
Καλησπέρα κι από μένα. Φρέσκος στην παρέα σας και ήδη με έχετε βοηθήσει πάρα πολύ! Κάνετε πολύ καλή δουλειά! Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Aπέκτησα προσφάτως μία Sony a58 . 'Ολα καλά με τις φωτογραφίες! Έχω ένα θέμα με το video όμως! Βλέποντας διάφορες λήψεις στο vimeo και το youtube από την συγκεκριμένη μηχανή, διαπιστώνω πως δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα που έχω δεί εγώ απο την δικιά μου! Έχω δοκιμάσει διάφορες ρυθμίσεις με μικρές διαφορές όμως! Καμία σχέση με HD όμως! Πολλές αλλοιώσεις στην εικόνα (μπάρες στην κίνηση κυρίως, διπλά ''είδωλα'' και αρκετό θόρυβο. Έχετε να με συμβουλέψετε να προσέξω κάτι ιδιαίτερα ώστε να βελτιώσω το αποτέλεσμα? Να διευκρινίσω ότι είμαι πρωτάρης στο άθλημα...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

το βιντεο ειναι ολοκληρη επιστημη, ειδικα με τις dslr.

Πρωτα χρειαζεσαι καποιον καλο φακο , εσυ ποιον εχεις?
Ειδικα σε λιγο φως , θελεις καποιον πολυ φωτεινο φακο με διαφραγμα τουλαχιστον 1.8.

Επισης θελει καποιες ρυθμισεις οσο αφορα τους codec και το framerate κλπ.
Σε εξωτερικους χωρους καλο ειναι να τραβας με 50 fps για πιο ομαλη κινηση.

Τελος οι sony alpha εχουν μια ιδιαιτεροτητα στο βιντεο (ο λογος κυριως που εφυγα απο το συτσημα).
Οταν τραβας βιντει με auto focus , δυστυχως κλειδωνουν το διαφραγμα στο 3.5 κι ετσι δεν μπορεις ευκολα να κανεις ληψεις σε κλειστους χωρους και λιγο φως.

Δεν εχω δυστυχως τωρα την Α65 και δε θυμαμαι ακριβως τα μενου κλπ, αλλα δες εδω το νημα που ειχα ανοιξει οταν ειχα την sony a65 (ππαρομοια με την Α58 στο βιντεο).
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/86081-Μολις-παρελαβα-Sony-SLT-A65-!

Καλησπέρα Γιάννη και σε ευχαριστώ πολύ για την απαντηση!
Φακό έχω τον SAL1855-2 18-55mm, F3.5-5. Αυτόν που είχε μέσα στο κουτί της όταν την πήρα δηλαδή!
Έχω δοκιμάσει σε όλα τα framerates αλλά δεν έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα! Συζητάμε πάντα πλέον για την ψηλότερη ποιότητα σε AVCHD στα 50i.

oxi 50 i, δοκιμασε 1080 50p .
O φακος για εξωτερικες ληψεις κατι λεει, αλλα για εσωτερικους χωρους και λιγο φως οχι.
Θες κατι πιο φωτεινο... αλλα και παλι να ξερεις οτι δε θα εχεις auto focus, αν θελεις μεγαλο διαγραγμα.
Θελει εμπειρια το βιντεο με τις dslr....

Οι ρυθμίσεις που υπάρχουν διαθέσιμες είναι 1920 x 1080 (50i 24 Mbps, 50i 17 Mbps, 25p 24 Mbps, 25p 17 Mbps). Επίσης να ρωτήσω ποιά η διαφορά μεταξύ ''fps'' , ''i'' kai ''p''? Ξέρω ότι το fps είναι το frames per second....απο κεί και πέρα τι?????

Οι ρυθμίσεις που υπάρχουν διαθέσιμες είναι 1920 x 1080 (50i 24 Mbps, 50i 17 Mbps, 25p 24 Mbps, 25p 17 Mbps). Επίσης να ρωτήσω ποιά η διαφορά μεταξύ ''fps'' , ''i'' kai ''p''? Ξέρω ότι το fps είναι το frames per second....απο κεί και πέρα τι?????

interlaced, progressive

Για βγάλε κανένα βίντεο με ταχύτητα κλείστρου 1/50, σε 25p 24 Mbps ή 50i 24 Mbps, να δεις αν φτιάχνει η κίνηση και τα διπλά είδωλα που λες. Για το θόρυβο μου φαίνεται πολύ παράξενο, έχεις κανένα μικρό κομμάτι να δούμε. Οι μπάρες στην κίνηση που λες μήπως είναι με το τελέ άκρο του φακού και κινούσες τη μηχανή πολύ γρήγορα αριστερά δεξιά Όταν βγάζεις με τηλεφακό η ταχύτητα κίνησης της κάμερας να είναι αργή απελπιστικά αργή.

Έχεις δει με την υπερθέρμανση πως τα πάει Μέχρι πόση ώρα μπορεί να τραβήξει συνεχόμενο βίντεο χωρίς να υπερθερμανθεί και να κλείσει ;

Η υπερθέρμανση συμβάλει και στην αύξηση του θορύβου

ΟΚ θα το κάνω αύριο με το φώς της ημέρας και θα το ανεβάσω! Η αλήθεια είναι ότι με χαμηλό φωτισμό τα αποτελέσματα δεν είναι καλά!
Ο φακός μου είναι ένας απλός 18-55 f3.5 .
Όσον αφορά την υπερθέρμανση δεν έχω δοκιμάσει να τραβήξω τόση ώρα οπότε δεν το γνωρίζω ακόμα! Στο manual πάντως αναφέρει πώς τραβάει συνεχόμενα μέχρι 29 περίπου λεπτά (εφ'όσον είναι κρύα η μηχανή) και δημιουργεί αρχεία μέχρι 2GB.
Παιδιά σας ευχαριστώ και πάλι! Θα επανέλθω αύριο!

σε χαμηλο φωτισμο θελεις φακο με διαφραγμα τουλαχιστον 1.8 .
Ακομη κι ετσι ομως, στις sony alpha, δεν θα εχεις auto focus και διαφραγμα πανω απο 3.5 (περιορισμος του firmware).
Μονο με manual focus και φωτεινο φακο θα εχεις καλα αποτελεσματα.

Ένα πρόχειρο δείγμα τραβηγμένο στην βεράντα μου!

http://www.youtube.com/watch?v=jgdx-nUXBkw
Εδώ οι ρυθμίσεις μου είναι στα 25p, ISO 100, χειροκίνητο Focus, ταχύτητα κλείστρου 1/50 και άνοιγμα διαφράγματος 3,5-5,6 .

http://www.youtube.com/watch?v=Sq7no6TpjRg
Το δεύτερο είναι στα 50i, ISO 100, αυτόματο Focus, ταχύτητα κλείστρου Auto και άνοιγμα διαφράγματος 3,5-5,6 .

Δεν έχω κάνει καμία επεξεργασία (φαίνεται άλλωστε :2thumb22sup: ).

Για πείτε γνώμες αν θέλετε! Και πάλι ευχαριστώ!

Last edited:
Αν εξαιρέσεις την ταχύτητα που περιστρέφεις την μηχανή και το σχετικό κούνημα στην αρχή των βίντεο Μια χαρά
Βέβαια το βίντεο με κάποια κίνηση ανθρώπων ή κάτι άλλο μέσα στο πλάνο και σε εσωτερικό χώρο με μεγάλο iso, θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό

τεχνικα, η ποιοτητα του βιντεο σε εξωτερικο χωρο ειναι μια χαρα.
Απλα, οπως οι περισσοτεροι ερασιτεχνες (χωρις παρεξηγηση) κανεις 2 βασικα λαθη.
Κινεις τη καμερα πολυ και ζοομαρεις επισης.

Αν δεις τις περισσοτερες ταινιες κλπ , δε θα βρεις τιποτα απο τα παραπανω (εξαιρεσεις υπαρχουν φυσικα, αλλα και γι αυτες υπαρχουν κανονες , που τους εχω αναφερει ).

Προσπαθησε να εχεις τη καμερα σταθερη (σε μονοποδο ή τριποδο), να μη τη κινεις δεξια αριστερα χωρις λογο και με σταθερη-μικρη ταχυτητα , και μη ζοομαρεις πολυ γρηγορα.
Συνηθως τα ζοομ "κοβονται" στο μονταζ , γιατι δηλωνουν πολυ ερασιτεχνικο βιντεο.

Οι κινησεις μπορει να φανουν πιο ομαλες μονο με 50 fps που δυστυχως δεν εχει η Α58 (εχουν τα μεγαλυτερα μοντελα, οπως πχ η Α65 που ειχα).

Γιάννη σε υπερευχαριστώ για τις πληροφορίες και τις συμβουλές σου! Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση! Γι'αυτό μπήκα εδώ, για να μάθω! Κάθε παρατήρηση είναι δεκτή!
Ερώτηση: Δεν έχω καταλάβει καλά μάλλον... Τα 50i προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με τα fps !!! Τι ακριβώς παίζει? Και πάλι ευχαριστώ!

Να κι άλλο ένα test που ανέβασα χτές. Νομίζω πως είναι καλύτερο από άποψη ποιότητας, αν και δεν είχα διαβάσει τις συμβουλές του Γιάννη, ωστε να αποφύγω zoom και γρηγορότερες κινήσεις... :smash: Την έστησα σε ένα ψευτοτρίποδο (που κουνάει κι αυτό αρκετά) και ιδού!

http://www.youtube.com/watch?v=fjugOyWMpgg

τα 50i ειναι interlaced φορματ, σημαινει 50 "πεδια" το δευτερολεπτο, αλλα σε "πεπλεγμενη" μορφη.
Εχει εγκαταληφθει απο ολες σχεδον τις συγχρονες συσκευες , για διαφορους λογους.

Εσυ καλυτερα να τραβας 25p ,αλλα χωρις να κινεις συνεχεις τη καμερα . αν χρειαζεσαι οπωςδηποτε καποια κινηση (pan - zoom) , καλο ειναι να εχεις καποιο τριποδο με υδραυλικη κεφαλη.
Κανει τις κινησεις πιο απαλες.

ενα οχι σπουδαιο βιντεο, απλα για να δεις μερικες "τεχνικες" με τη δικια σου Α58 , απαλες σχετικα κινησεις, out of focus πλανα, κλπ

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

τα 50i ειναι interlaced φορματ, σημαινει 50 "πεδια" το δευτερολεπτο, αλλα σε "πεπλεγμενη" μορφη.
Εχει εγκαταληφθει απο ολες σχεδον τις συγχρονες συσκευες , για διαφορους λογους.

Εσυ καλυτερα να τραβας 25p ,αλλα χωρις να κινεις συνεχεις τη καμερα . αν χρειαζεσαι οπωςδηποτε καποια κινηση (pan - zoom) , καλο ειναι να εχεις καποιο τριποδο με υδραυλικη κεφαλη.
Κανει τις κινησεις πιο απαλες.
Και από την SLT-A58 φαίνεται πως έχει εγκαταληφθεί το σωστό 50i. Αντί να έχει 50 διαφορετικά πεδία το δευτερόλεπτο για ομαλότερη κίνηση, αυτό που κάνει είναι να διπλασιάζει τα 25fps που τις δίνει ο σένσορας. Ως αποτέσμα, σε ένα bobbed video έχουμε καρέ που εμφανίζονται 2 φορές, χωρίς να προσθέτουν στην κίνηση.
A B B C C D D E E F...
Ακόμη χειρότερα, τα interlaced frames είναι αποθηκευμένα με fields από διαφορετική χρονική στιγμή, οπότε δεν μπορούν να αναπαραχθουν ως progressive.
AB BC CD DE EF...

Δεν μπορώ να καταλάβω προς τι όλο αυτό... Ας έμενε στο 1080p25... Εκτός αν ήθελε «συμβατότητα» με broadcasts. Όποιος θέλει μπορεί να ρίξει μια ματιά στο MTS που υπάρχει εδώ:
http://fv8.failiem.lv/down.php?i=rslzyji&n=AVCHD.zip
Το πρώτο sample είναι με shutter 1/80 και το δεύτερο shutter 1/30. Και τα δυο είναι AVCHD FX 1080i50, ISO100, Shutter priority.

Εχω και εγω απορίες γιά τήν α65, πρός τό παρόν νά ρωτήσω ή διαφορά στήν ποιότητα μεταξύ AVCHD καί ΜΡ4 είναι αισθητή?
Δέν μπορώ νά δώ διαφορά.
Επίσης στό βίντεο απενεργοποιούμε τήν σταθεροποίηση όταν είναι σέ τρίποδα όπως στήν φωτογραφία?

η διαφορα θα φανει σε βαρια επεξεργασια, color grading, σε θεματα με εντονη κινηση κλπ.

Αν τραβας απλα βιντεο , δε χρειαζεται να πας σε avchd .

Καλο ειναι να απεργοποιεις τη σταθεροποιηση σε τριποδι (φωτο και βιντεο).

Αυτό πού μέ στεναχωρεί είναι ότι κάνει εστίαση-απεστίαση τό βίντεο, νόμιζα ότι μέ τήν σόνυ αυτό δέν θά υπήρχε αλλά δυστηχώς.
Εκτός άν υπάρχει κάποιος τρόπος νά τό αποφύγω.Επίσης δέν μπορώ νά ευχαριστηθώ τό βίντεο στό pc μου περίμενα ανώτερη ευκρίνεια
μήπως φταίει ότι είναι λίγο παλιό καί δέν εχω κάρτα γραφικών HD ?
Οί ρυθμίσεις πού έχει ή α65 είναι σέ avchd, 50i 24(FX)-50i17 (FH)-50p 28MP-25p 24m (FX)-25p 17m (FH) καί σέ
MP4 ,1440X1080 12M - VGA 3M.
Τί νά προτιμήσω ανάλογα?Ευχαριστώ