ρύθμιση bias σε ενισχυτή Sony TA-FB940R

Nickbmw

Established Member
22 February 2014
208
Καλησπέρα παίδες. Θα ήθελα να ρωτήσω τους έμπειρους εδώ, τι ακριβώς είναι το bias; Βλέπω δυο περιστροφικά ρυθμιστικά μέσα, και διάβασα σε ξένα forum ότι το bias ρυθμίζεται από εκεί και ότι ειναι πολύ βασικό να είναι σωστό για να μην δουλεύει ο ενισχυτής μεγάλες θερμοκρασίες και μειώνεται η διάρκεια ζωής του. Πολύμετρο έχω, βασικές ηλεκτρολογικές γνώσεις έχω (άλλα όχι γυρω από τα ηλεκτρονικά), θα μπορούσε κάποιος να με καθοδηγήσει ώστε να κάνω την διαδικασία του calibration στους δυο TA-FB940R που έχω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Προφανώς το ένα πρέπει να είναι η ρύθμιση του ρεύματος ηρεμίας (bias) και το άλλο ρύθμιση του dc-offset.

Μπορείς να κάνεις τη διαδικασία και μόνος σου, αλλά χρειάζεται να βρεις το service manual του ενισχυτή σου, που περιγράφει την ακριβή διαδικασία ρύθμισης.
Δεν είναι διαδικασία κοινή για όλους τους ενισχυτές.

Kαι γιατι να το πειραξεις ?
Ξαφνικα ειπες θελω να ρυθμισω το ρευμα ηρεμιας ?
(Χαριτολογω!!)
Εχεις καποιες ενδειξεις οτι θελει ρυθμιση σαν υπερβολικη θερμοκρασια. οφφσετ που τσουλαει με μεγαλες τιμες.
Οπως ειπε και συμφορουμιτης Μανολης service manual με τις εργοστασιακες ρυθμισεις. και βλεπουμε....

Καλησπέρα παίδες. Θα ήθελα να ρωτήσω τους έμπειρους εδώ, τι ακριβώς είναι το bias; Βλέπω δυο περιστροφικά ρυθμιστικά μέσα, και διάβασα σε ξένα forum ότι το bias ρυθμίζεται από εκεί και ότι ειναι πολύ βασικό να είναι σωστό για να μην δουλεύει ο ενισχυτής μεγάλες θερμοκρασίες και μειώνεται η διάρκεια ζωής του. Πολύμετρο έχω, βασικές ηλεκτρολογικές γνώσεις έχω (άλλα όχι γυρω από τα ηλεκτρονικά), θα μπορούσε κάποιος να με καθοδηγήσει ώστε να κάνω την διαδικασία του calibration στους δυο TA-FB940R που έχω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Συνήθως οι τρανσιστοράτοι δεν χρειάζονται ρύθμιση(εξαίρεση ίσως κάποιοι σε τάξη Α).Από εκεί και πέρα,ακουμπώντας το χέρι στο καπάκι του ενισχυτή,αισθάνεσαι κάποια αλλαγή όσον αφορά την θερμότητα που εκπέμπει;;;
Αν όχι,μην τον σκαλίζεις

Ο λόγος που θέλω να ρυθμίσω είναι επειδή έχει αρκετά μεγάλες θερμοκρασίες πάνω στο καπάκι όταν ακούω σε μεγάλες εντάσεις για ώρα. Ίσως να είναι κα φυσιολογικό, αλλά επειδή είναι μηχανηματάκια που τα λατρεύω και θέλω να τα έχω, είπα να το ελέγξω σαν "συντήρηρη".

Φωτό του service manual για τη ρύθμιση bias :

bias_zps55645dd2.jpg

bias2_zpsf0694dbd.jpg

Kαι το εσωτερικό του ενισχυτή με τα ποτενσιόμετρα στους κύκλους :

TA-FB940Rin_zps78774b36.jpg

αν ειναι σωστα ρυθμισμενο και δεν εχει χασει απο τα χρονια θα το αφησεις ως εχει αν το χαμηλωσεις θα χασεις σε ποιοτητα ο κατασκευαστης ξερει τι εκανε τωρα για να δεις τι γινεται θελει service manual

αν δεν ξερεις τι να κανεις καλυτερα μην το πειραζεις

και δεν εχει χασει απο τα χρονια

Για αυτό ακριβώς θέλω να το ελέγξω, είναι πλέον 13-14 ετών μηχανηματάκια που δεν έχουν ανοιχτει ποτέ. Δε θέλω βέβαια να τα χαλάσω, αυτό εννοείται.

Απάντηση: Re: ρύθμιση bias σε ενισχυτή Sony TA-FB940R

Για αυτό ακριβώς θέλω να το ελέγξω, είναι πλέον 13-14 ετών μηχανηματάκια που δεν έχουν ανοιχτει ποτέ. Δε θέλω βέβαια να τα χαλάσω, αυτό εννοείται.

Τότε,να μετρήσεις και τους πυκνωτές,το βασικότερο

Το SM στα γράφει αναλυτικά, είναι ρύθμιση για το dc-offset αυτό που αναφέρει, χωριστά για κάθε κανάλι (εύρος 6-8mV).

Θέλει καλή προθέρμανση, συνήθως στο 1/3 της ισχύος για τουλάχιστον μισή ώρα. Αυτή η οδός θέλει τεχνητό φορτίο, εάν εσύ μπορείς να το βάλεις και με τα ηχεία σου, είναι το ίδιο.
Ακολούθως κλείνεις τον ενισχυτή σου και αφαιρείς τα πάντα από πάνω του, πηγές, ηχεία.
Μετά μετράς dc-offset

Δεν κατανοώ, το ρόλο του slide regulator και τη θέση 0V, μήπως το service manual, το αναφέρει κάπου;

Re: Απάντηση: ρύθμιση bias σε ενισχυτή Sony TA-FB940R

Δεν κατανοώ, το ρόλο του slide regulator και τη θέση 0V, μήπως το service manual, το αναφέρει κάπου;

Κι εγώ εκεί κολλάω, και το βήμα 7 δεν το κατανοώ. Δεν λέει κάτι άλλο στο service manual περι του θέματος.

Re: Απάντηση: Re: ρύθμιση bias σε ενισχυτή Sony TA-FB940R

Τότε,να μετρήσεις και τους πυκνωτές,το βασικότερο

Tους πυκνωτές μπορώ να τους μετρήσω πάνω στις πλακέτες ή πρέπει να αφαιρεθούν; Κοιτούσα τώρα το πολύμετρο μου, κάνει και μέτρηση πυκνωτών, δεν το ειχα ξαναχρησιμοποιήσει ποτέ για πυκνωτές

Πάνω στις πλακέτες

Ok τότε, αυτό είναι εύκολο. Με το bias όμως, δε μπορώ να καταλάβω τι θέλει να πει ο ποιητής που έγραψε το service manual στο τελευταίο βήμα!

Η διαδικασία αφορά την ρύθμιση του ρεύματος ηρεμίας.
Όσο αφορά το slide regulator, προφανώς αναφέρεται στην χρήση Variac, (μη ξεχνάμε πως το service manual απευθύνεται σε κέντρο service της εταιρίας). Άποψη μου είναι να μην ρυθμίσετε τίποτα αν η ένδειξη είναι εντός των ορίων (7 ±1 mV).

Η διαδικασία αφορά την ρύθμιση του ρεύματος ηρεμίας.
Όσο αφορά το slide regulator, προφανώς αναφέρεται στην χρήση Variac, (μη ξεχνάμε πως το service manual απευθύνεται σε κέντρο service της εταιρίας). Άποψη μου είναι να μην ρυθμίσετε τίποτα αν η ένδειξη είναι εντός των ορίων (7 ±1 mV).

Θα κανω μια μέτρηση που ειναι απλή, και αν ειναι εντος ορίων δε θα πειράξω τίποτα όπως το λες. Καλύτερα να ειναι, λιγότερος πονοκέφαλος για μενα :)