Ρυθμιση κινητου και σταθερου πιατου σε DM800

costasx

New member
17 January 2008
73
Πάτμος
Λοιπον συγκεντρωνοντας τις πληροφοριες απο διαφορα posts φιλων και αφου τις εκανα πραξη κι εγω στο δικο μου συστημα οριστε πως να ρυθμισετε το κινητο σας πιατο (με positioner και actuator) στον DM800.

Αρχικα παμε να ρυθμισουμε τους δορυφορους που θελουμε στο DM800.
Menu – Setup – Service Searching – Tuner Configuration – επιλεγουμε το tuner μας και μετα
Configuration Mode -> advanced
Satellite -> π.χ. Hotbird (13E)
LNB -> LNB1 (το ιδιο σε ολους τους δορυφορους μας αφου 1 LNB εχουμε)
Diseqc mode -> 1.2
Use usals for this sat -> NO
StoredPosition -> π.χ. 001
Στα υπολοιπα δεν αλλαζουμε τιποτα αν εχουμε μονο κινητο πιατο.

Παμε λοιπον στο Satellite και επιλεγουμε έναν έναν ολους τους δορυφορους που θελουμε να πιασουμε και κανουμε τις ιδιες ρυθμισεις αλλαζοντας μονο στο Stored Position τη θεση που θελουμε να βαλουμε τον καθενα αλλα φροντιστε να κρατησετε καπου ποια θεση αντιστοιχει σε ποιον δορυφορο για μετα. Επισυναπτω ένα excel με τις δικες μου ρυθμισεις για παραδειγμα.

Θεωρουμε ότι εχετε σεταρει το πιατο και εχετε βρει τουλαχιστον ένα δορυφορο και παμε να αποθηκευσουμε τις θεσεις των δορυφορων στο positioner. Το δικο μου είναι το V-boxII της Moteckαλλα πανω κατω φανταζομαι με τον ιδιο τροπο γινεται.

Menu – Setup – Service Searching –Positioner setup
Ειμαστε στο Tuneκαι παταμε το κοκκινο. Επιλεγουμε τον δορυφορο που εχουμε αυτή τη στιγμη γυρισμενο το πιατο μας π.χ. Hotbirdκαι ή βαζουμε χειροκινητα μια συχνοτητα ή καλυτερα χρησιμοποιουμε μια προρυθμισμενη. Στους δυσκολους δορυφορους καλα είναι να συμβουλευομαστε καποιο περιοδικο για τις ευκολες συχνοτητες και να επιλεγουμε αυτές για να μην ζοριστουμε. Παταμε οκ και μας παει πισω οπου εκει βαζουμε στο Positioner Storage τη θεση του δορυφορου που ορισαμε πριν στο Stored Position π.χ. 1.
Κανονικα θα πρεπει στο SNR να εχουμε ένα αξιολογο ποσοστο % σηματος και BER μηδεν και να λεει Locked
Οποτε ειμαστε κομπλε και στο Positioner Storage παταμε το πρασινο (Store Position) για να αποθηκευτει η θεση.
Στο V-box εμφανιζει στην οθονη του ένα Ρ01 που μας δειχνει ότι αποθηκεύτηκε σωστα και βρισκομαστε στη θεση 1

Για τον δευτερο δορυφορο τωρα παμε παλι στο Tune και παταμε το κοκκινο. Επιλεγουμε τον δορυφορο που θελουμε να βρουμε π.χ. Eutesat W2 και βαζουμε μια συχνοτητα (καλα είναι να πηγαινουμε ακριβως στον επομενο γιατι πολλες συχνοτητες είναι ιδιες και μπορει να εχουμε πιασει αλλον, αν δηλαδη ψαχνουμε τον Astra 1 μπορει κατά λαθος να πεσουμε σε ιδια συχνοτητα του Eutelsat W2 που είναι αναμεσα σε Hotbird και Astra). Παταμε οκ και μας παει πισω οπου εκει βαζουμε στο Positioner Storageτη θεση του δορυφορου που ορισαμε πριν στο Stored Position π.χ. 3.
Τωρα χρησιμοποιωντας τα κουμπια του Positioner ή το Positioner movement του DM κινουμε το πιατο μεχρι να βρουμε το δορυφορο οποτε στο SNR θα εχουμε ένα αξιολογο ποσοστο % σηματος και BER μηδεν και θα λεει Locked.
Οποτε παλι στο Positioner Storage παταμε το πρασινο (Store Position) για να αποθηκευτει η θεση.
Το ιδιο κανουμε για ολους τους δορυφορους. Για να διευκολυνθουμε υπαρχει ένα κολπο. Το Positioner οσο κινειται αυξανουν ή μειωνονται κατι νουμερα στην οθονη του. Εμενα π.χ. στον Hotbird 13Ε λεει 207 και στο W2 16Ε 195 αρα για 3 μοιρες αποσταση το Positioner εχει κινηθει 12 θεσεις ετσι λοιπον υπολογιζουμε ότι για κάθε μοιρα κινειται 4 θεσεις. Αρα αν θελουμε να βρουμε τον Astra 2 στις 28 και ειμαστε στις 13 εχουμε 28-13=15*4=60 αρα θα παμε στο 207 – 60 = 147 (αφου οσο αυξανονται οι μοιρες μειωνεται το νουμερο) Δεν θα πεσετε κι ακριβως βεβαια αλλα καταλαβαινετε πως δουλευει….

Οσοι εχετε ηδη αποθηκεύσει τις θεσεις, αν π.χ. είναι παλια η εγκατασταση και το ειχατε το positioner σε άλλο δεκτη απλα γνωριζοντας ποια θεση αντιστοιχει σε ποιο δορυφορο πατε στο Tuner πατατε κοκκινο επιλεγετε το δορυφορο, ΟΚ – positioner storage βαζετε το νουμερο μετα κιτρινο (goto position) ώστε να σας παει στο δορυφορο αυτό και αφου επιβεβαιωσετε ότι όλα καλα εχει σημα κ.λ.π. πατατε πρασινο (store position).

Μολις τους τελειωσετε ολους ειστε ετοιμοι. Αναζητηση καναλιων και καλη διασκεδαση!!!
Παρεπιπτωντως ο DM μου εχει Nabilo 0.12 οποτε οσοι εχετε κατι άλλο θα ψιλοδιαφερουν τα μενου σας.

Στο επομενο post θα γραψω και τι πρεπει να αλλαξετε για να προσθέσετε στο κινητο πιατο και ένα σταθερο με χρήση διακοπτη Diseqc 1.0 γιατι τωρα εχει παει αργα….
Ελπιζω να βοηθησα.
Ευχαριστω και παλι οσους βοηθησαν κι εμενα!!!

Attachments

Λοιπόν για να προσθέσουμε ένα σταθερό πιάτο μαζί με το κινητό μας κάνουμε τα εξής:

Αγοράζουμε εναν διακόπτη Diseqc 1.0
Σε κάποια ποστ είχα διαβάσει ότι θέλει καλό διακόπτη όχι της πλάκας γιατί υπάρχουν ασυμβατότητες. Εγώ λόγω έλλειψης επιλογών πήρα ότι βρήκα, δηλαδή ένα φτηνό no name των 8 ευρώ και μου έπαιξε κανονικά. Από εκεί και πέρα η επιλογή δική σας.

Η συνδεσμολογια ειναι αυτη που φαινεται στην καλλιτεχνια μου....
http://avclub.gr/forum/showpost.php?p=1161972&postcount=129
Κινητό στη θέση 1, σταθερό στη θέση 2, από εκεί στο positioner και από το positioner στο δέκτη.

Πάμε λοιπόν να αλλάξουμε τη ρύθμιση του DM ώστε να χρησιμοποιεί το σταθερό πιάτο μας για να ανοίγει τον δορυφόρο αυτό.
Menu – Setup – Service Searching – Tuner Configuration –
επιλέγουμε το tuner μας και μετά
Configuration Mode -> advanced
Satellite -> π.χ. Astra (28E)
LNB -> LNB2 (από LNB1)
Diseqc mode -> 1.0 (από 1.2)
Toneburst -> B (αφού συνδέσαμε το σταθερό στη θέση 2)
και στους δορυφόρους που συνεχίζουν να ανοίγουν από το κινητό
Toneburst -> A
(αφού συνδέσαμε το κινητό στη θέση 1)

Αυτό ήταν είμαστε έτοιμοι!!!

Ελπίζω να βοήθησα.

Όποιος φίλος έχει παραπάνω σταθερά με κινητό και θέλει να προσθέσει τις ρυθμίσεις του, είμαι σίγουρος ότι κάποιος θα τις χρειαστεί...

Καλές θεάσεις!!!

Υπάρχει βοήθεια για ρύθμιση positioner και DiSEqC se dreambox 8000 και qboxhd.
Ευχαριστώ