Σ' αυτόν οφείλεται η ελληνική παραγωγή cd & dvd...

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,263
Πήρα το ερέθισμα απο μιά συνέντευξη του Γιάννη Ιωαννίδη στο "ΔΙΦΩΝΟ".

Απο μουσική οικογένεια,σαν μουσικός ξεκίνησε κι ο ίδιος και κατέληξε μετά απο πάμπολλες σπουδές,εκπαιδεύσεις-εξειδικεύσεις,να γίνει ο άνθρωπος που χάραξε πάνω απο 9000 βινύλια και που μετέγραψε το σύνολό τους σχεδόν σε ψηφιακή μορφή.Θήτευσε σε πολλά στούντιο,στο ραδιόφωνο,σχεδίασε στούντιο κι είναι σήμερα διευθυντής της Odeon Cineflex,τελικά η μεγαλύτερη αυθεντία του mastering σήμερα στην χώρα μας.

Ετσι,έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα,μερικά κομμάτια της συνέντευξής του,που μας αφορούν και πιό άμεσα σαν φιλόμουσους και χομπίστες.

Τα παραθέτω:

...................................................................................................

-Τι είναι αυτό που αποτυπώνεται στην αναλογική ηχογράφηση και δεν αποτυπώνεται στην ψηφιακή;

Η προσωπικότητα των μηχανημάτων.Αλλο ήχο είχε το μαγνητόφωνο της Fostex,άλλο το Mci ή το Otari.Κάθε μηχάνημα αναλογικό,είχε μιά προσωπικότητα,το οποίο σήμερα τα προσπαθούν να αναπαράγουν, αλλά,όπως καταλαβαίνεις,δεν παίρνουμε τ' αποτέλεσμα,που παίρναμε απο τα original μηχανήματα.

-Μπορεί η ψηφιακή τεχνολογία να αναπαράγει τις αρμονικές,όσο η αναλογική εγγραφή;

Παλαιότερα,που η καταγραφή γινόταν στα 44,1 Khz και τα 16 bit,όχι.Τώρα που είμαστε στα 192 Khz και 24 bit,μήκος λέξης πλησιάζει να καλύψει τις άνω αρμονικές.Αλλά ουσιαστικά η διαφορά είναι στην προσέγγιση.Το ψηφιακό άκουσμα,θα είναι πάντα δειγματοληψία.

-Ποιά είναι η άποψή σας για την κρίση στην μουσική βιομηχανία;

Μερικές φορές σκέπτομαι,ότι ήταν λάθος η κατάργηση του εξώφυλλου των lps,αλλά και της αναλογικής τεχνολογίας γενικότερα.Φύγαμε απο τα μερακλίδικα και με άποψη μηχανήματα και μέσα,για να πάμε στα εύκολα,γρήγορα,εντυπωσιακά ψηφιακά,που όμως αντιγράφονται εύκολα.Ποιός προτιμά απο ένα lp και τον ήχο ταυτότητα,που το χαρακτηρίζει,κάποιο "περίπου" αντίγραφό του;

-Στις μέρες μας πολλοί το προτιμούν.Θίγετε ένα κοινωνικό πρόβλημα.

Βέβαια ο μέσος άνθρωπος σήμερα δείχνει να έχει λιγότερη ανάγκη απο καλή μουσική,γιατί έχει ελάχιστο ελεύθερο-ήρεμο χρόνο,χειρότερη διάθεση και πολλά καταναλωτικά έξοδα...

-Επειδή το πρόβλημα είναι κοινωνικό και με ελληνική ιδιαιτερότητα,θέλετε να μου πείτε τις αιτίες;

Ολα ξεκινούν απο την έλλειψη μουσικής παιδείας απο το σχολείο.Απο εκέι διαμορφώνεται το επίπεδο του μουσικόφιλου!Γενικά υπάρχει πλέον η ροπή προς το εύκολο-γρήγορο κι άρα εφήμερο άκουσμα,πράγμα ανάλογο βέβαια με την αντίληψη της γρήγορης επαγγελματικής,άρα κι οικονομικής ανόδου,που επιδιώκουν οι περισσότεροι.Δεν ξέρω πόσο χρόνο θα μας πάρει,για να ξαναγαπήσουμε την ποιότητα ζωής και την πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου,που είχαμε παλαιότερα.Ξέρω σίγουρα,πως η μουσική κι η αναπαραγωγή της,είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης και θα συνεχίσει να υπάρχει,όσο υπάρχουν άνθρωποι.

Last edited:
Για τον χαρακτήρα των αναλογικών μέσων εγγραφής και πώς περνά αυτό στην παραγωγή δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, αλλά θυμάμαι πώς με καλά μηχανήματα πολλοί μπορούσαμε να καταλάβουμε τη διαφορά στον ήχο (στα 30 πόδια) του TANDBERG 20 SE από το REVOX B77. Όπως επίσης και τη διαφορά στην κασέτα του THORENS ZXL από το αντίστοιχο TANDBERG.

Για τη νεολαία μάλλον την αδικούμε. Κι εμείς (στην πλειοψηφία μας) προτιμούσαμε να πάρουμε 5 κασέτες (απλές) και να αντιγράψουμε 6-7 δίσκους, παρά να αγοράσουμε 2. Φυσικά κάποιοι ήταν αλλού, αλλά και τώρα βλέπω πολλούς που συνεχίζουν το δικό μας (τοτινό) δρόμο.

Για την έλελιψη ελεύθερου χρόνου (ειδικά στη νεολαία) συμφωνώ. Κι εμείς να είμασταν τώρα 16-20 χρονών, δεν θα είχαμε χρόνο ούτε να κοιμηθούμε, όχι να στρίβουμε ηχεία, να ζεσταινουμε ενισχυτές και να ακούμε τη μια την εγγραφή της Chesky και μετά τη Deutsche Grammophone.

Μια μικρή παρεμβολή σε αυτά που έγραψε ο κ. Βλασίδης.
"Όπως επίσης και τη διαφορά στην κασέτα του Νakamichi ZXL από το αντίστοιχο TANDBERG."

Νομίζω,τα όσα λέει αυτός ο άνθρωπος έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.Δεν έχουν πολλοί τις ικανότητες και την εμπειρία του...

Περιμένω,με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα σχόλια όλων κι ιδιαίτερα των παλιοσειρών,που έχουν ζήσει και με τα παλιά αναλογικά μηχανήματα και μέσα.

Last edited:
Ναι, φυσικά κι επρόκειτο για το Nakamichi κι όχι για το Thorens. Όμως η μνήμη παίζει παιχνίδια καθώς ο φίλος μου που το είχε, το είχε τοποθετημένο δίπλα ακριβώς από ένα πικάπ του, το Thorens 226.

Πάντως πριν μερικά χρόνια (το 2002) είχαμε κάνει μια μικρή προσπάθεια για να πάμε να ακούσουμε παλιά master copies εταιρειών στην Αθήνα. Η απάντηση ήταν πάντα μια παγερή σιωπή.

Απάντηση: Re: Σ' αυτόν οφείλεται η ελληνική παραγωγή cd & dvd...

Ναι, φυσικά κι επρόκειτο για το Nakamichi κι όχι για το Thorens. Όμως η μνήμη παίζει παιχνίδια καθώς ο φίλος μου που το είχε, το είχε τοποθετημένο δίπλα ακριβώς από ένα πικάπ του, το Thorens 226.

Πάντως πριν μερικά χρόνια (το 2002) είχαμε κάνει μια μικρή προσπάθεια για να πάμε να ακούσουμε παλιά master copies εταιρειών στην Αθήνα. Η απάντηση ήταν πάντα μια παγερή σιωπή.

η σιωπη ηταν απο την πολυ καλη ποιοτητα η το αντιθετο??

...Ποιός προτιμά απο ένα lp και τον ήχο ταυτότητα,που το χαρακτηρίζει,κάποιο "περίπου" αντίγραφό του;
...

Φοβερή ατάκα. Δεν θα πω ότι αυτό το άτομο απέχει ελάχιστα από αυτό που ονομάζουμε «αστοιχείωτος», διότι προφανώς δεν είναι. Απλά θα πω πως η πολλή και μονότονη δουλειά τον έχει αποκόψει από το να έχει πανοραμική, συνολική άποψη της διαδικασίας η οποία διέπει μια δισκογραφική παραγωγή, καθώς και την σύγχρονη τεχνολογική της δυναμική ως τελικού προϊόντος. Μου θυμίζει πεταλωτή που απορρίπτει τα δισκόφρενα επειδή αγνοεί πώς και υπό ποίες συνθήκες λειτουργούν, ή λογιστή που τηρεί τα βιβλία του ΟΤΕ στο χέρι, επειδή έτσι έχει μάθει – και ως γνωστόν, αυτό που ξέρουμε, αυτό θεωρούμε και καλύτερο. Μια γραφική περίπτωση πείσμονος ανθρώπου με γεροντική εμμονή σε μια τεχνολογία που παρήλθε, επειδή κάποιο πρωί ξύπνησε και ανακάλυψε πως βαρέθηκε να διαβάζει και να ενημερώνεται. Ευτυχώς, δεν είναι όλοι σαν αυτόν...

Δεν ξέρω,αλλά μου φαίνεται απίθανο,ένας τέτοιος τεχνικός που διεκπεραιώνει μέχρι και τώρα cds,dvd,BR και παράλληλα είναι διευθυντής μιάς εταιρείας,να είναι "κολλημένος".

Αυτός υποθέτω,ότι ξέρει καλύτερα απο εμάς τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά και των δυό τεχνολογιών.

Κι εγώ cd και sacd ακούω,αλλά έχω μάθει να εκτιμώ την γνώμη των ειδικών,πολύ περισσότερο άν μιλάνε με ειλικρινή διάθεση κι όχι για να υπηρετήσουν προσωπικά-εμπορικά συμφέροντα.

Η αλήθεια είναι πως τα έχουμε θυσιάσει όλα στο βωμό της ευκολίας.

Ίσως και να μην έχουμε άλλη επιλογή με τους σημερινούς ρυθμούς αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Ηδη το cd δίνει τη θέση του στους home server.

Το μόνο που μένει είναι οι φωνητικές εντολές για να μην ''κουραζόμαστε'' με τα τηλεκοντρόλ.

Τελικά η ''μαγεία'' ίσως έχει εκλείψει απο καιρό.

Σε αυτή την κόντρα μεταξύ αναλογικού και ψηφιακού, η πλειονότητα των αυτιών έχει κάνει την επιλογή της εδώ και πολύ καιρό. Τώρα γιατί μερικά "χρυσά" αυτιά επιμένουν, λες και μέσα στις μαγνητικές ταινίες και τα βινύλια βρίσκονται παγιδευμένες οι ίδιες οι ορχήστρες και όχι μία "αναλογικά" διαμορφωμένη προσέγγιση του αρχικού μουσικού γεγονότος, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο...

Θα επισημάνω μόνο, ότι στον τομέα της όρασης, που είναι πιο αντικειμενικός, κανένας δεν βλέπει καλύτερη εικόνα στο Laserdisc (το αντίστοιχο του βινυλίου) απ' ό,τι στο DVD (το αντίστοιχο του MP3)... Περίεργα πράγματα, πολύ περίεργα... :chinscratch:

Ε εντάξει,δεν είναι το αντίστοιχο του βινυλίου το λέϊζερντισκ.Οι παλιές μπομπίνες μ' ανάλογα μηχανήματα προβολής ήταν.

Η κατάσταση στο βίντεο είναι εντελώς διαφορετική.

Καταρχήν, ακόμα και οι CRT οθόνες έχουν περιορισμένη ανάλυση σε πίξελ.
Κατά δεύτερον, δες στον τομέα της φωτογραφίας. Ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως το φιλμ, ειδικά στο ασπρόμαυρο.

Επίσης, πότε ακριβώς αποφάσισαν τα αυτιά και ποιανών αυτιά είναι αυτά;

Αλλά τι να λέμε τώρα, "τέλειος ήχος για πάντα"...

Nα επισημάνω, πως το αντίστοιχο του φιλμ στον ήχο, ήταν οι κύλινδροι του Έντισον και οι δίσκοι γραμμοφώνου και όχι το βινύλιο... Στο βινύλιο, η αρχική καταγραφή του γεγονότος γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι κατευθείαν στον ίδιο τον φορέα, άρα θα συσχετιστεί και με τα αντίστοιχα μέσα για τον τομέα της εικόνας. Και ας μην ξεχνάμε πως και στον αναλογικό κόσμο της ηλεκτρονικής καταγραφής ήχου και εικόνας έχουμε μία προσέγγιση του αρχικού οπτικοακουστικού γεγονότος και όχι 1:1 αποτύπωση.

Εγω θέλω να σταθώ σε τρια σημεία απο τις απαντήσεις του κ. Ιωαννίδη

- Μιλά αρχικά για "χαρακτήρα μηχανημάτων" στα αναλογικά μηχανήματα και την τωρινή αδυναμία να εχουμε αυτον τον χαρακτήρα. Υποθέτω οτι αυτος ο χαρακτήρας περνά και στα αντίστοιχα βινύλια που κόβονται μετα την ηχογράφηση. Γιατι λοιπον οι "αναλογικοί" μιλούν για αληθοφάνεια μια και εδω εχουμε σαφη ηχητική ταυτότητα;

- Η απάντηση σχετικα με τις νεες ψηφιακές τεχνολογίες ειναι ανεπαρκής. Τι σημαίνει το οτι "Το ψηφιακό άκουσμα,θα είναι πάντα δειγματοληψία"; Το ψηφιακό προσεγγίζει το αναλογικό οταν το μήκος λέξης και η δειγματοληψία πλησιάζουν, θεωρητικά, στο άπειρο. Τα αυτιά μας ξέρουμε ως πού αντιλαμβανονται δειγματοληψία; Βεβαια δεν υπονοοώ οτι η "ψηφιακίλα", που πολλές φορές εχουμε αναφέρει, οφειλεται μονο στην δειγματοληψία.

- Aναρωτιέμαι γιατί συχνα-πυκνά βλέπω να μιλούν παράλληλα για την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας και την έλλειψη μουσικης παιδείας, την fast-food μουσικη("γρηγορο ακουσμα"). Δηλαδή, το οτι πλεον μεταφερουμε ευκολα τη μουσική μας, ακούμε δείγματα στο web, οι καλλιτέχνες μπορουν να την διανέμουν ανεξάρτητα απο δισκογραφικές, και γενικά έχουμε αποκτησει περισσότερη ελευθερία στο τι και πώς θα ακούμε, ειναι αμελητέο;

Απάντηση: Re: Σ' αυτόν οφείλεται η ελληνική παραγωγή cd & dvd...

Εγω θέλω να σταθώ σε τρια σημεία απο τις απαντήσεις του κ. Ιωαννίδη

- Μιλά αρχικά για "χαρακτήρα μηχανημάτων" στα αναλογικά μηχανήματα και την τωρινή αδυναμία να εχουμε αυτον τον χαρακτήρα. Υποθέτω οτι αυτος ο χαρακτήρας περνά και στα αντίστοιχα βινύλια που κόβονται μετα την ηχογράφηση. Γιατι λοιπον οι "αναλογικοί" μιλούν για αληθοφάνεια μια και εδω εχουμε σαφη ηχητική ταυτότητα;

- Η απάντηση σχετικα με τις νεες ψηφιακές τεχνολογίες ειναι ανεπαρκής. Τι σημαίνει το οτι "Το ψηφιακό άκουσμα,θα είναι πάντα δειγματοληψία"; Το ψηφιακό προσεγγίζει το αναλογικό οταν το μήκος λέξης και η δειγματοληψία πλησιάζουν, θεωρητικά, στο άπειρο. Τα αυτιά μας ξέρουμε ως πού αντιλαμβανονται δειγματοληψία; Βεβαια δεν υπονοοώ οτι η "ψηφιακίλα", που πολλές φορές εχουμε αναφέρει, οφειλεται μονο στην δειγματοληψία.

- Aναρωτιέμαι γιατί συχνα-πυκνά βλέπω να μιλούν παράλληλα για την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας και την έλλειψη μουσικης παιδείας, την fast-food μουσικη("γρηγορο ακουσμα"). Δηλαδή, το οτι πλεον μεταφερουμε ευκολα τη μουσική μας, ακούμε δείγματα στο web, οι καλλιτέχνες μπορουν να την διανέμουν ανεξάρτητα απο δισκογραφικές, και γενικά έχουμε αποκτησει περισσότερη ελευθερία στο τι και πώς θα ακούμε, ειναι αμελητέο;

Καλές παρατηρήσεις.:a0210:

Μπάινω στον πειρασμό να τον ψάξω να συμμετάσχει στην όλη συζήτηση-άν το επιθυμεί.