S.O.S. - Προβλημα με θερμοκρασιες

Tzimakos

AVClub Enthusiast
13 November 2007
733
Γεια χαρα παιδια πριν 3 μερες αλλαξα κουτι και εβαλα τον υπολογιστη μου στο thermaltake mozart sx το λεπτο..

Η μητρικη μου http://www.plaisio.gr/product.aspx?c...roduct=1099965
εχει ενα βυσμα για ανεμιστηρα και ετσι δουλευει τωρα ο ενας απ τους δυο ανεμιστηρες..
Ο υπολογιστης καιει οταν πας να τον πιασεις μη σας πω οτι μυριζει και λιγο..Κλεινει μονος του οποτε του κατεβει..

Ειδα λοιπον στο εβερεστ τα παρακατω:

1)Οι πυρηνες ειναι απο 70 μεχρι 80 (στιγμιαια ο πρωτος χτυπησε 87)
2)Η motherboard απο 50 μεχρι 60
3)το aux απο 60 μεχρι 66
4)οι δισκοι απο 50 μεχρι 55

Πειτε μου παιδια τι να κανω γιατι πολυ εχω αρχισει να φοβαμαι...

Κατι τέτοιο?
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.805733

Βέβαια μπορείς να σφάξεις και εσύ το καλώδιο, και να το διακλαδώσεις χωρίς να αγοράσεις adaptor (αλλά θα χάσεις το βύσμα, κρίμα είναι).

Που είναι συνδεδεμένος ο ανεμιστήρας? Δουλεύει σε φουλ στροφές? Ο ανεμιστήρας της cpu? Εχει το BIOS τίποτα επιλογές για το πως θα δουλεύει? Π.χ. κανά silent mode που να τον εχει σε πολύ χαμηλές στροφές? Δεν είμαι και ο ειδικότερος με AΜD επεξεργαστές, αλλά αυτές είναι μερικές πρώτες σκέψεις...

Σ'ευχαριστω για το προιον θα παω να το παρω..
Ο ανεμιστηρας ειναι στους δισκους και τρεχει στις 1200 αλλα ηταν με το κουτι ο ανεμιστηρας οποτε δεν ξερω ποιες ειναι οι φουλ στροφες του..
Η ψυκτρα του επεξεργαστη ειναι αυτη που ηταν στο κουτι του επεξεργαστη και δουλευει στις 2000.. Δεν ξερω για το bios δεν ξερω απ αυτα ισως πω στον φιλο μου που ξερει να το ψαξει..

Τωρα αμα εβγαζα τη στοκ ψυκτρα του επεξεργαστη και εβαζα αυτη ας πουμε http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977719&product=1139266
μηπως θα λυνοταν κατι?

Δεν ξερω κι εγω ψαχνοντας παω..

εχει υψηλο επιπεδο θορυβου 28db! ψαξτο λιγο καλυτερα.

Επισης μεταξυ Βασης cpu & cpu εχετε βαλει θερμοαγωγιμη παστα για καλυτερη διαμεταγωγη της θερμοκρασιας?
http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977805&product=943541
εφοσον λες οτι ο υπολογιστης κλεινει μετα απο λιγο εχετε ελεγξει εαν εχει κουμπωθει σωστα η cpu?

Παστα ναι ειχε μεσα στο κουτι εχουμε βαλει..
Να μην εχει κουμπωθει σωστα χλωμο δεν ξερω το παιδι εχει βαλει πολλες φορες πολλα πραματα αλλα θα το κοιταξομε κι αυτο..

Γενικα εσυ πιστευεις τοσο υψηλες θερμοκρασιες δεν ειναι αφυσικες?

Αν ας πουμε εχουν οι ανεμιστηρες φουλ στροφες 1500 και βαλω και τον δευτερο ανεμιστηρα και δουλευουν και οι δυο στις 1500 και αλλαξω και την ψυκτρα λες να φτιαξουν οι θερμοκρασιες? Γενικα η στοκ ψυκτρες ειναι για πεταμα σε τετοιες περιπτωσεις?

Εχεις εσυ καποια ψυκτρα να μου προτεινεις?

Οι θερμοκρασιες του επεξεργαστη σου ειναι παρα πολυ υψηλες, ακομα και αν η ψυκτρα ειναι η μαμα και το κουτι δεν ειχε καθολου εξαερισμο. Κοιταξε την ψυκτρα αν παταει σωστα και αν παταει σωστα καλο θα ηταν να βαλεις ολους τους ανεμιστηρες του κουτιου να δουλευουν, για να μην πω να παρεις καλυτερους. Ενας διακλαδωτης για να συνδεσεις τον σταματημενο ανεμιστηρα κοστιζει ισα με...1 ευρω.

Λογω του υψους του κουτιου δυστυχως δεν μπορεις να βαλεις σχεδον καμια καλη ψυκτρα. Η μαμα ομως επρεπε να αρκει.

Τον διακλαδωτη θα τον παρω και θα τον βαλω και θα βαλω τους ανεμιστηρες να δουλευουν στις φουλ στροφες (αν δε δουλευουν ηδη)..

Θα κοιταξω και αν παταει καλα ο επεξεργαστης..

Αν τα δω αυτα και δοκιμασω και τους ανεμιστηρες αλλα υπαρχει ακομα προβλημα πιστευεις πως καποια ψυκτρα που θα μου προτεινεις εσυ θα βοηθησει σε σχεση με την μαμα?

Τον διακλαδωτη θα τον παρω και θα τον βαλω και θα βαλω τους ανεμιστηρες να δουλευουν στις φουλ στροφες (αν δε δουλευουν ηδη)..

Θα κοιταξω και αν παταει καλα ο επεξεργαστης..

Αν τα δω αυτα και δοκιμασω και τους ανεμιστηρες αλλα υπαρχει ακομα προβλημα πιστευεις πως καποια ψυκτρα που θα μου προτεινεις εσυ θα βοηθησει σε σχεση με την μαμα?

Δυστυχως λογω του υψους του κουτιου αμφιβαλλω αν χωραει εστω και η χαμηλοτερη ψυκτρα, ειδικα αφου οι περισσοτερες ειναι tower. Αν δεν λυθει το προβλημα μαλλον απλως θα πρεπει να αλλαξεις τους ανεμιστηρες με γρηγοροτερους. Που δεν νομιζω να μην λυθει, δεν ειναι ουτε κανενα ενεργοβορο ουτε κανενα πολυ πολυπλοκο συστημα ωστε να εχει θεμα με τις θερμοκρασιες τοσο ευκολα. Για να βαραει 80+ ο επεξεργαστης μαλλον η ψυκτρα δεν παταει καλα η δεν εχει σχεδον καθολου κυκλοφορια αερα μεσα στο κουτι.

Το πρωι ανοιξα το καπακι και τραβηξα και εξω απο το ραφι το κουτι και οι θερμοκρασιες ηταν σαφως πιο φυσιολογικες με τη μητρικη στους 43 τους πυρηνες γυρω στους 50 τους δισκους στους 36 και το aux στους 30..

Αυτη τη στιγμη τον εχω εξω απο το ραφι και με κλειστο το καπακι και ειμαστε στους 46 η μητρικη, 55 και 60 οι πυρηνες, 37 το aux και 43 και 44 οι δισκοι..

Το σιγουρο ειναι οτι μεσα στο ραφι αναβει και καψωνει.. Αλλα αυτο δεν ειναι το νοημα των htpcs? Να τον εχεις ομορφα στο συνθετο σου?

Παντως και εξω απ το ραφι κλειστο παλι ψιλοτσιμπημενες δεν ειναι οι θερμοκρασιες? Μακαρι να μην παταει καλα η ψυκτρα και να λυθουν και οι αλλες θερμοκρασιες με τον 2ο ανεμιστηρα γιατι οπως ειπες και συ δεν ειναι ενεργοβορο σαν συστημα, να φανταστεις ουτε καρτα γραφικων δεν εχει πανω, με την ενσωματωμενη του 780g ειναι...

Στη θεση σου θα ανοιγα το μηχανημα και θα εκανα ξανα εγκατασταση στα εξαρτηματα (επεξεργαστης,δικσοι κλπ).Θα εβαζα ξανα παστα οπου χρειαζεται και φυσικα ενα καλο καθαρισματακι.Βασικο,στο ραφι που τον βαζεις εχει χωρο ο υπολογιστης στη πισω πλευρα?

Το πρωι ανοιξα το καπακι και τραβηξα και εξω απο το ραφι το κουτι και οι θερμοκρασιες ηταν σαφως πιο φυσιολογικες με τη μητρικη στους 43 τους πυρηνες γυρω στους 50 τους δισκους στους 36 και το aux στους 30..

Αυτη τη στιγμη τον εχω εξω απο το ραφι και με κλειστο το καπακι και ειμαστε στους 46 η μητρικη, 55 και 60 οι πυρηνες, 37 το aux και 43 και 44 οι δισκοι..

Το σιγουρο ειναι οτι μεσα στο ραφι αναβει και καψωνει.. Αλλα αυτο δεν ειναι το νοημα των htpcs? Να τον εχεις ομορφα στο συνθετο σου?

Παντως και εξω απ το ραφι κλειστο παλι ψιλοτσιμπημενες δεν ειναι οι θερμοκρασιες? Μακαρι να μην παταει καλα η ψυκτρα και να λυθουν και οι αλλες θερμοκρασιες με τον 2ο ανεμιστηρα γιατι οπως ειπες και συ δεν ειναι ενεργοβορο σαν συστημα, να φανταστεις ουτε καρτα γραφικων δεν εχει πανω, με την ενσωματωμενη του 780g ειναι...

H λέξη κλειδί εδώ είναι... ράφι!!! (όπως λέμε... αμάρτημα!)
Φρόντισε να γίνεται κυκλοφορία του αέρα με είσοδο κρύου και έξοδο ζεστού από διαφορετικό σημείο από το ράφι, γιατί αλλιώς... βλέπω να μένει στο ράφι -ή το χειρότερο να αναφλέγεται το ράφι (χτύπα ξύλο)!
Το ράφι θα πρέπει να διευκολύνει τη ροή του αέρα -αν όχι, θέλει ή τροποποίηση ή λειτουργία εκτός!

Ναι, μα μια στιγμη ομως. Το ραφι που αναφερεις ειναι ανοιχτο απο πισω? Γιατι ναι μεν δεν εχουν προβλημα να λειτουργουν σε συνθετα αλλα ολοι οι κατασκευαστες δηλωνουν οτι το επιπλο δεν θα πρεπει να εχει πλατη σε εκεινο το σημειο. Ολα τα κουτια πισω εχουν τον εξαερισμο, αν εχει πλατη το επιπλο απλως μαζευουν ολη την ζεστη μεσα στο ραφι!

Αν το επιπλο εχει πλατη και την βγαλεις/κοψεις και βαλεις και τον 2ρο ανεμιστηρα να λειτουργει ειμαι σιγουρος οτι δεν θα εχεις κανενα απολυτως προβλημα.

Ναι παιδια εχει πλατη..Ωστε αυτη ειναι η βλακεια ε?
Ακουγεται πολυ λογικο οντως..
Αλλα πες οτι την κοβω την πλατη..Πισω μεχρι τον τοιχο εχει δεν εχει αλλους δυο ποντουςκαι υπαρχουν και καλωδια..Μηπως παει τζαμπα η πλατη?

Ναι παιδια εχει πλατη..Ωστε αυτη ειναι η βλακεια ε?
Ακουγεται πολυ λογικο οντως..
Αλλα πες οτι την κοβω την πλατη..Πισω μεχρι τον τοιχο εχει δεν εχει αλλους δυο ποντουςκαι υπαρχουν και καλωδια..Μηπως παει τζαμπα η πλατη?

Δυο ποντοι ειναι αρκετοι συνηθως, γιατι δεν ειναι μονο αυτοι οι δυο ποντοι αλλα και οτι ειναι αριστερα-δεξια-πανω-κατω τους. Τωρα απλως εξαεριζεις τον ζεστο αερα μεσα σε μια 'παγιδα' που εχεις βαλει το κουτι, με λιγα λογια εχεις φτιαξει ενα μινι φουρνακι. Αν το ανοιξεις απο πισω θα εχει εξοδο διαφυγης ο ζεστος αερας. Εστω και λιγη.

Ναι μαλλον δευτερα παμε πλαισιο και παιρνουμε μια ψυκτρα για τον επεξεργαστη και κατι ψιλολοιδια αλλαζουμε και παστα μιας και λογικα μετα τους 87 βαθμους θα εχει γινει σουπα (εχει ενα παιδι παρει μια ακριβη) βγαζω την πλατη και βλεπω τι γινεται.. Ελπιζω να φτιαξει..

Εγώ θα πρότεινα να κοιτάξεις και τον 4850e. Είναι επεξεργαστής με μικρότερη κατανάλωση άρα και παραγόμενη θερμότητα. Και να τον συνδυάσεις με την suriken που πρότεινε κάποιος παραπάνω.
Και εγώ σε ράφι το έχω, αλλά είναι λίγο ευρύχωρο...

attachment.php

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=25221

Εμενα στο ραφι εχει περιθωριο σαν το δικο σου οριζοντια αλλα καθετα 2 ποντους λιγοτερο οποτε λεω να την κοψω την πλατη και για ψυκτρα σκεφτομαι με 28db οχι 32 περιπου που ειναι η σουρικεν και 2500 στροφες..

http://www.plaisio.gr/product.aspx?product=1139266&catalog=20&category=69977719

Για αλλαγη επεξεργαστη δε με παιρνει αυτο τον καιρο