Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

Κι εγω παρελαβα σημερα.

Τωρα που θα βρω καμια λιστα με τα υλικα που χρειαζονται για βουβαλι με trident.
Tραβαει 410 ma μετρημενα.

Σύμφωνα με τον Tea-Bag στέλνει τα τελευταία κιτάκια αυτές τις μέρες. Λογικά θα σας έρθουν τα email σύντομα..

Τώρα λοιπόν αρχίζει το ενδιαφέρον.. Δηλαδή η επιλογή των εξαρτημάτων που δεν περιλαμβάνονται στα minikits.

Με μια πρώτη ματιά σίγουρα χρειαζόμαστε όλους τους πυκνωτές, το pot (για όσους βάλουν pot και όχι σταθερές αντιστάσεις) και τις ανορθώτριες διόδους.

Προσωπικά πήρα BJT minikit για τα 5.25V και IRF+/- για το IVY III.

Θα προσπαθήσω να βγάλω ένα τελικό BOM για την περίπτωσή μου με βάση αυτά που διαβάζω κυρίως στο BIBguide και θα το ανεβάσω εδώ για σχόλια.

Πάρτε και λίγο eye candy:

IMG_5105_resize.JPG

IMG_5104_resize.JPG

IMG_5106_resize.JPG

Σιγά σιγά σχηματίζεται το BoM μου..

Υπενθυμίζω ότι το τροφοδοτικό πρέπει να καλύψει τις ανάγκες ενός B IIΙ, πράγμα που σημαίνει τάση έως 5.25V και κατανάλωση κοντά στα 500mA (worst case).

Η πλακέτα μου είναι η γνωστή BiB1.1rev2 και έχω πάρει και το minikit στην έκδοση BJT+.

Εκτός από τα εξαρτήματα του minikit, χρειάζομαι επιπλέον:

D321, D322, D323, D324: MUR860
C301: 220uF/25V Silmic II (λόγω χρήσης σε DAC)
C304: το πιο πιθανό WIMA MKS4 4.7u/63V ή αν υπάρχουν θέματα 47uF/63V Silmic II με αντίσταση 1Ω
C305: Nichicon 10.000μF/50V for audio

Στη συνέχεια έχουμε την επιλογή των εξαρτημάτων της περιοχής SEE TEXT, δηλαδή των R303, R305, D301, D305, D306. Σύμφωνα με το BiB guide, για την περίπτωση εξόδου Vout = 2.5 - 5.5V με ημιαγωγό BJT προτείνεται: 1 x red 1.9V LED, R305=trimmer 1K, και jumpers στα υπόλοιπα εξαρτήματα (R303, D301, D305).

Τέλος έχουμε τον υπολογισμό της R301. Εδώ, ανατρέχοντας στο γνωστό γράφημα:

CCSset.gif

βλέπουμε ότι το Vgs για κατανάλωση (CSS) ~600mA είναι περίπου 5.3V.

Συνεχίζοντας, αν βάλω 3 x 2.1V green LEDs (τέτοια περιλαμβάνει το minikit) έχουμε συνολικό Vf = 6.3V.

Άρα η "απόσταση" μεταξύ Vgs και total Vf είναι ~1V, πράγμα που σημαίνει ότι για κατανάλωση 0,6Α η R301 θα πρέπει να είναι ~1,67Ω, πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει ότι θα καταναλώνεται πάνω της ισχύς 1V x 0,6A = 0,6W. Άρα με μια αντίσταση 3W είμαστε ΟΚ.

Πως τα βλέπετε; Πάει καλά;

Δημήτρη, το διάβασα στα γρήγορα οπότε λεπτομέρεις δεν μπορώ να σου πω αλλά θα σταθώ σε δύο πράγματα

α) στην τιμή του MKS πυκνωτή + R: από ότι θυμάμαι το εύρος είναι από 4,7-10uF και όχι 47uF εκτός εάν βάλεις μόνο ηλεκτρολυτικό που οι τιμές είναι άλλες.
β) σε καταστάσεις υψηλών απαιτήσεων ρεύματος, που στη δική σου περίπτωση θα έλεγα πως έτσι πρέπει να το θεωρείς, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις και τις 4ρεις θέσεις των led. Αυτό είναι και το πλεονέκτημα της έκδοσης 2.0 έναντι της 1.0 που είχε θέσεις για 3led. Για κάνε τους υπολογισμους να δεις τη διαφορά...

Σύμφωνα με τον Tea-Bag στέλνει τα τελευταία κιτάκια αυτές τις μέρες. Λογικά θα σας έρθουν τα email σύντομα..

Τώρα λοιπόν αρχίζει το ενδιαφέρον.. Δηλαδή η επιλογή των εξαρτημάτων που δεν περιλαμβάνονται στα minikits.

έχουν ήδη παραληφθεί.
Οπότε ήρθε η ώρα να αρχίσει το γέμισμα του νήματος και το σχετικό feedback

Re: Απάντηση: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

Δημήτρη, το διάβασα στα γρήγορα οπότε λεπτομέρεις δεν μπορώ να σου πω αλλά θα σταθώ σε δύο πράγματα

α) στην τιμή του MKS πυκνωτή + R: από ότι θυμάμαι το εύρος είναι από 4,7-10uF και όχι 47uF εκτός εάν βάλεις μόνο ηλεκτρολυτικό που οι τιμές είναι άλλες.

Ουψ, λάθος.. Έγραψα "WIMA MKS4 4.7u/63V ή αν υπάρχουν θέματα 47uF/63V Silmic II με αντίσταση 1Ω" ενώ έπρεπε να γράψω "WIMA MKS4 4.7u/63V με αντίσταση 1Ω ή αν υπάρχουν θέματα 47uF/63V Silmic II".

Οπότε, 4,7μF ΜΚΤ με αντίσταση ή μεγαλύτερο ηλεκτρολυτικό.

β) σε καταστάσεις υψηλών απαιτήσεων ρεύματος, που στη δική σου περίπτωση θα έλεγα πως έτσι πρέπει να το θεωρείς, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις και τις 4ρεις θέσεις των led. Αυτό είναι και το πλεονέκτημα της έκδοσης 2.0 έναντι της 1.0 που είχε θέσεις για 3led. Για κάνε τους υπολογισμους να δεις τη διαφορά...

Τις έκανα τις πράξεις, προκύπτει μια αντίσταση της τάξης των 5,16Ω στην οποία θα αναλώνονται κάτι λιγότερο από 2W. Όμως τη στιγμή που βγαίνουν τα νούμερα με 3 LEDs (δηλαδή επαρκεί το συνολικό forward drop των 3ων LEDs για τη ζητούμενη ισχύ) και ο Salas λέει "Excess voltage across R101 when there is enough to set the CCS with fewer LEDS, only creates excess dissipation, gives no advantages." δεν βλέπω να κερδίζω κάτι.

Υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει;

Επίσης, το ότι φτιάχνω την έκδοση BJT δεν αλλάζει κάτι στους παραπάνω υπολογισμούς, σωστά;

καλό θα είναι εκτός της λίστας να βρούμε και τις σχετικές πηγές (links) για ενδεχομένως μαζικές αγορές ή έστω με δυό κέντρα διαλογής (Αθήνα Θεσσαλονικη)

Στην περίπτωσή μου τα MUR τα είχα, όσα WIMA και ELNA δεν είχα είναι από ebay και οι Nichicon από Mouser (ήθελα κάποια πράγματα από εκεί που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, οπότε παρήγγειλα και τους πυκνωτές..).

Προχωράμε σε BoM για IVY III..

Σε αυτή την περίπτωση το τροφοδοτικό πρέπει να καλύψει τις ανάγκες ενός IVY IIΙ, πράγμα που σημαίνει τάση 15V και κατανάλωση έως 150mA (worst case).

Η πλακέτα είναι η γνωστή BiB1.1rev2 και έχω πάρει τα minikit με τα mosfet.

Εκτός από τα εξαρτήματα του minikit, χρειάζομαι επιπλέον:

Διόδους ανόρθωσης: 4 + 4 MUR860
C101, 201: 220uF/25V Silmic II
C104, 204: WIMA MKS4 4.7u/63V με αντίσταση 1Ω
C105, 205: Nichicon 8.200μF/50V for audio

Στη συνέχεια έχουμε την επιλογή των εξαρτημάτων της περιοχής SEE TEXT, δηλαδή των R103/203, R105/205, D101/201, D105/205, D106/206. Σύμφωνα με το BiB guide, για την περίπτωση εξόδου Vout = 10 - 25V με ημιαγωγό mosfet προτείνεται: 2 x red 1.9V LEDs, R103/203 = 1,8KΩ, R105/205=trimmer 5K, και jumpers στα υπόλοιπα εξαρτήματα (R103/203, D101/201, D105/205).

Τέλος έχουμε τον υπολογισμό της R101(&201). Εδώ, ανατρέχοντας στο γνωστό γράφημα:

View attachment 77513

βλέπουμε ότι το Vgs για κατανάλωση (CSS) ~250mA είναι περίπου 4.6V.

Συνεχίζοντας, αν βάλω 3 x 2.1V green LEDs (τέτοια περιλαμβάνει το minikit) έχουμε συνολικό Vf = 6.3V.

Άρα η "απόσταση" μεταξύ Vgs και total Vf είναι 1,7V, πράγμα που σημαίνει ότι για κατανάλωση 0,25Α η R101/201 θα πρέπει να είναι ~6,8Ω, πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει ότι θα καταναλώνεται πάνω της ισχύς 1,7V x 0,25A = 0,425W. Άρα με μια αντίσταση 1,5W και πάνω είμαστε ΟΚ.

Πως τα βλέπετε;

Να σου γράψω πάλι για το C104, 204 όπως το γράφεις ότι το εύρος είναι από 4,7-10uF, όσο μεγαλώνει η τιμή τόσο φιλτράρει καλύτερα και σε περίπτωση ταλάντωσης πηγαίνεις σε ηλεκτρολυτικό (χωρίς αντίσταση) με τιμή 47uF. Ο συνδιασμός ΜΚΤ/MKS+R είναι προτιμότερος.

Για την αντίσταση R101/201 εάν έχεις μέχρι 200mA κατανάλωση, μία των 2W επαρκή εάν μιλάμε για άνω των 300mA, πας για 5W.
Για τα led ΟΚ έτσι όπως τα γράφεις.
Γενικά για συνολικές καταναλώσεις έως τα 200mA, δεν χρειάζονται ούτε μεγάλοι δίοδοι, ούτε μεγάλες τιμές πυκνωτή εξομάλυνσης, οι MUR120 και πυκνωτής 4700uF επαρκούν με το παραπάνω.

Re: Απάντηση: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

Να σου γράψω πάλι για το C104, 204 όπως το γράφεις ότι το εύρος είναι από 4,7-10uF, όσο μεγαλώνει η τιμή τόσο φιλτράρει καλύτερα και σε περίπτωση ταλάντωσης πηγαίνεις σε ηλεκτρολυτικό (χωρίς αντίσταση) με τιμή 47uF. Ο συνδιασμός ΜΚΤ/MKS+R είναι προτιμότερος.

Συμφωνούμε.. Το πιο λογικό είναι να βάλω MKT/MKS 10μF παντού και να δω πόσο σταθερό θα είναι (πάνω στο πραγματικό φορτίο).

Για την αντίσταση R101/201 εάν έχεις μέχρι 200mA κατανάλωση, μία των 2W επαρκή εάν μιλάμε για άνω των 300mA, πας για 5W.
Για τα led ΟΚ έτσι όπως τα γράφεις.
Γενικά για συνολικές καταναλώσεις έως τα 200mA, δεν χρειάζονται ούτε μεγάλοι δίοδοι, ούτε μεγάλες τιμές πυκνωτή εξομάλυνσης, οι MUR120 και πυκνωτής 4700uF επαρκούν με το παραπάνω.

Επίσης συμφωνούμε. Ο λόγος που βάζω μεγάλες διόδους είναι ότι.. τις είχα πρόχειρες. Επίσης βάζω μεγάλους πυκνωτές ώστε σε περίπτωση που θελήσω να δοκιμάσω κάποιο ποιο απαιτητικό σε ρεύμα στάδιο εξόδου (π.χ. Legato) να μπορώ να το κάνω χωρίς άγχος. Διαφορετικά για το IVY III μια χαρά θα ήταν τα 4700μF (μάλλον και για το Legato, αλλά λέμε..).

Αλλά όλα τα παραπάνω είναι πράγματα που δοκιμάζεις και βλέπεις.

Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να μου επιβεβαιώσετε ότι έχω καταλάβει σωστά τη θεωρία και έχω κάνει σωστά τις πράξεις. Εκεί είναι που μπορεί να γίνει η χοντρή στραβή (απ' ότι έχω καταλάβει).

Απάντηση: Re: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

...

βλέπουμε ότι το Vgs για κατανάλωση (CSS) ~250mA είναι περίπου 4.6V.

Άρα η "απόσταση" μεταξύ Vgs και total Vf είναι 1,7V, πράγμα που σημαίνει ότι για κατανάλωση 0,25Α η R101/201 θα πρέπει να είναι ~6,8Ω, πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει ότι θα καταναλώνεται πάνω της ισχύς 1,7V x 0,25A = 0,425W. Άρα με μια αντίσταση 1,5W και πάνω είμαστε ΟΚ.

Πως τα βλέπετε;

Ο υπολογισμός σου είναι σωστότατος...προχώρα με αντίσταση 2W και άνω.

παίδες μια αφελής ερώτηση....
πως τις σπάμε τις πλακέτες?
με το χέρι?
ή τις δουλεύουμε λίγο με το κοπίδι πρώτα?