Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

Οπότε σχεδόν έναν χρόνο μετά ήρθε η ώρα να ανακεφαλαιώσω γράφοντας που έχω καταλήξει με το project τροφοδοσία B III & IVY III με Salas.

Για αρχή, επέλεξα μετ/τη στα 150VA με τυλίγματα στα 10V για το BIII και 2x18V για το IVY III. Οι καταναλώσεις είναι πολύ μικρές (~600mA και ~250mA αντίστοιχα μαζί με τα shunt currents) οπότε κατανέμετε τα 150VA όπως αγαπάτε.. Εγώ θα πρότεινα κάτι σε 10V@3A και 2x18V@3A. Σε αυτή τη φάση ίσως έχει νόημα να υπολογίσετε και ένα ή περισσότερα επιπλέον τυλίγματα για μελλοντική χρήση (τα 150VA είναι υπέρ αρκετά και μιας και κάνετε την παραγγελία..).

Στη συνέχεια επέλεξα να φτιάξω το τροφοδοτικό του BIII με BJT για να είμαι σίγουρος ότι θα πιάσω τα απαιτούμενα 5.25V. Υπολόγισα περίπου 100mA shunt current. Ακολουθεί το σχετικό τελικό BoM:

B_III_Salas_BoM_(final proper).png

Υπολογισμός R301: http://www.avclub.gr/forum/showthre...σκευή)?p=1056383455&viewfull=1#post1056383455

Για καλώδια βάζετε ότι νομίζετε.. ούτως ή άλλως επιβάλλεται να κάνετε δοκιμές με τα συγκεκριμένα καλώδια πάνω σε εικονικό φορτίο πριν το συνδέσετε στο BIII οπότε οι όποιες διαφορές (λόγω διαφορετικών αντιστάσεων των καλωδίων) θα ρυθμιστούν τότε.


Η περίπτωση του IVY III είναι λίγο πιο δύσκολη καθότι είναι πιο "δύσκολο" ως φορτίο λόγω του τοπικού decoupling που υπάρχει σε όλα τα στάδιά του. Καθότι είχα θέματα με ταλαντώσεις (βλέπε παλιότερα μηνύματα στο παρόν νήμα) προθυμοποιήθηκε ο ίδιος ο Salas να κάνει simulation του φορτίου ώστε να βρεθεί λύση. Η λύση δόθηκε με την σύνδεση σε σειρά αντιστάσεων 1Ω (ή 1.2Ω στην περίπτωσή μου, γιατί αυτές είχα πρόχειρες..) σε σειρά με τα + και - πάνω στην πλακέτα του IVY III:

IMG_5346_resize.JPG

Επίσης τοποθέτησα πυκνωτές Elna Silmic II 100μF/25V παράλληλα πάνω στα sense στην πλακέτα του Salas:

IMG_5360_resize.JPG

Το καλώδιο που χρησιμοποίησα όπως φαίνεται είναι SFTP CAT5e, πολύ απλά γιατί τέτοιο είχα πρόχειρο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα αν θέλετε κάτι δοκιμασμένο. Με διαφορετικό καλώδιο είναι must η χρήση παλμογράφου για να επιβεβαιώσετε ότι όλα πηγαίνουν καλά. Εννοείται ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει πρώτα δοκιμή με τεχνητό φορτίο κτλ κτλ.

Υπολογισμός R101/201: http://www.avclub.gr/forum/showthre...σκευή)?p=1056383661&viewfull=1#post1056383661

Ορίστε και το τελικό μου BoM:

IVY_III_Salas_BoM+_(final proper).png

IVY_III_Salas_BoM-_(final proper).png



Το επισυνάπτω και σε xls..

View attachment B_III_&_IVY_III_Salas_1.1rev2_BOM_v1.4_(final fixed).xls
 
Last edited:
Ενημερώνω ότι έκανα κάποιες διορθώσεις στο παραπάνω BoM. Εκ παραδρομής είχαν ξεφύγει διάφορα (λάθος pot των +/-15V, μία αντίσταση, μερικά jumpers κτλ).

Απ' ότι φαίνεται αν δεν χρειαστεί να το ξαναφτιάξεις, δεν πιάνεις όλα τα λάθη..
 
Last edited:
Πολεμάω και εγώ έναν ρεγουλατόρο για βουβάλι 2 που περιμένω να έρθει...
Είμαι στις πρώτες δοκιμές και παρατηρώ τα εξής:

Α. Στην τετράδα των λεντ, έχω 14,7βολτ, αλλά τα λεντάκια δεν ανέβουν (;; )

Β. Στην έξοδο (θέλω 5,5βολτ,290μιλιαμπ.) αλλά δεν πάω πιο κάτω από 11 (;!)

Τα υλικά μου είναι:

Μτς 12βολτ@1αμπ
Αντίσταση ccs 2,9Ω@5βατ
στο see text:
2 λεντ, αντίσταση 330Ω, τρίμμερ 1ΚΩ, ζένερ βραχυκύκλωμα
Χρησιμοποιώ μοσφετ.
c301 ηλ/τικός, ζόμπελ με μκτ+αντίσταση.
Φορτίο 7,7ωμ

Δεν πιστεύω να έκαψα τίποτα......
Ο μτς κάνει έναν ελαφρύ βόμβο....
 
A. Αν παρότι έχεις 14,7V δεν ανάβουν, κάποιο έχεις βάλει ανάποδα.. δες τα καλύτερα.. αν δεν ανάψουν δεν έχει νόημα να πας παρακάτω.

Β. Το φορτίο σου είναι λάθος (7,7Ω @ 5,5V σημαίνει κατανάλωση >700mA...), επίσης η αντίσταση 330Ω με το τρίμμερ 1ΚΩ επίσης φαίνονται λάθος.. θέλεις μικρότερη αντίσταση αν δεν κάνω λάθος. Τέλος αν δεν κάνω λάθος η αντίσταση CSS επίσης μου φαίνεται μεγάλη.. δες πάλι τις πράξεις σου.. πόσο shunt current θέλεις;
 
την 330 την εβαλα μετά για να κάνω δοκιμές.
Εγραψα λάθος, τεχνιτό φορτίο 18,9ωμ, μετρημένο, όχι θεωρητικό
τα λεντ μόλις τα 'δα είναι στοιχισμένα όμοια, το - (μεγάλο κεφάλι) στο τετράγωνο παντ
 
παίζει να έβαλα καμμένο λεντ, είναι ήδη χρησιμοποιημένα σε άλλες εφαρμογές, οπότε μπορεί να πήρα τζούφιο
 
Λοιπόν, άλλαξα την τετράδα λεντ με δύο κίτρινα και ανάβουν αλλά λίγο. Αρα το ρεύμα μου εκεί δεν είναι όσο θα έπρεπε. Λέω να αλλάξω την αντίσταση που ακολουθεί (102)με μία μικρότερη. Πριν το κάνω ήθελα να ρωτήσω, υπαρχει περίπτωση ο μτς μου να είναι μικρός; είναι στα 12βολτ@1αμπ. Το λέω αυτό γιατί ακούω ένα χαμηλό βόμβο και σκέφτομαι μήπως <<ζορίζεται>>
 
for the record, το πάλεψα κανά τρίωρο και δούλεψε. Καλύτερα που δεν πήρε μπρος με την πρώτη, τώρα ξέρω πως δουλεύει το κύκλωμα .
 
Έκανες σκούπα όλο τό timebase; Τί μοντέλο παλμογράφο; Έβαλες bandwidth limit 20MHz; Tό probe X πόσο τό είχες;
 
Rigol έχω τον 1052 χωρίς το χακ. το προμπ στο 1χ. Οριο δεν έβαλα, θα 'πρεπε; Βασικά, με χάνεις, γιατί να βάλω;
Σκούπα ναι κανονικά και τον κάθετο όσο πιο χαμηλά πάει
 
Γιά νά μήν πιάνει άσχετα παράσιτα από ΕΜΙ στόν αέρα λόγω πολύ χαμηλής αντίστασης εξόδου συνδεδεμένης σέ πολύ μεγάλη (PSU milliOhm, oscope 1MegOhm). Αλλά αφού είχες 1Χ εντάξει κόβει ταχύτητα τό πρόμπ. ΟΚ λοιπόν καλή κατασκευή.
 
Last edited:
Παιδιά, χρειάζομαι λίγη βοήθεια στο troubleshooting ενός Salas +15V που έφτιαξε ένας φίλος και δεν παίζει σωστά..

Συγκεκριμένα μιλάμε για το γνωστό σετ από +/-15V & +5.25V που απασχολεί το συγκεκριμένο νήμα.

Οι πλακέτες +5V & -15V δουλεύουν μια χαρά... αυτή που δίνει τα +15 δεν συνεργάζεται. Συγκεκριμένα, με το που της έδωσα ρεύμα (έχοντας φυσικά συνδεδεμένο το σωστό εικονικό φορτίο) δεν άναβαν τα κόκκινα LED. Κόβω τάση και κοιτάζω προσεκτικά από κάτω.. διαπιστώνω ότι το ένα LED δεν είχε κολλημένο το ένα ποδαράκι του και φαινόταν να υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα και με το ένα πόδι του trimmer. Κολλάω και τα δύο σωστά και ξαναδοκιμάζω..

Αυτή τη φορά ανάβουν και τα κόκκινα LED αλλά παίρνω στην έξοδο σταθερή τάση ~14V, η οποία δεν αλλάζει όσο και αν πειράζω το trimmer. Σβήνω, ξεκολλάω το trimmer, το μετράω, αλλά το βρίσκω ΟΚ..

Δεν βλέπω κάποιο άλλο οφθαλμοφανές πρόβλημα στην κατασκευή (τα εξαρτήματα φαίνονται να είναι ΟΚ, δεν έχει γίνει κάποιο μπέρδεμα).

Πως να προχωρήσω;
 
Οπότε λειτουργεί σωστά απλά δεν ανεβαίνει πέρα από τα 14V?

Δοκιμάσε μια λίγο μικρότερη σταθερή αντίσταση στο πλαισιάκι της αναφοράς (αυτή που είναι σε σειρά με το τρίμμερ)
 
Βραχυκυκλωμένο τρίμμερ;
Τη θέση της ζένερ τη γεφύρωσες;

Βάλε καμιά φωτό να δούμε
 
Μήπως έχει IRF9530n? Αυτό μέ τό 14V μάξ όμως όχι ακούνητο τό είχε ένας Καναδός μέ έκδοση Μόσφετ -n. Δέν είπε αποτέλεσματα αλλά τού είχα πεί νά δεί νά αλλάξει τήν R106 μικρότερη γιατί αυτό δέν είναι ίδιο Μόσφετ, έχει παραπάνω χωρητικότητα.
 
Rigol έχω τον 1052 χωρίς το χακ. το προμπ στο 1χ. Οριο δεν έβαλα, θα 'πρεπε; Βασικά, με χάνεις, γιατί να βάλω;
Σκούπα ναι κανονικά και τον κάθετο όσο πιο χαμηλά πάει

Γιά νά μήν πιάνει άσχετα παράσιτα από ΕΜΙ στόν αέρα λόγω πολύ χαμηλής αντίστασης εξόδου συνδεδεμένης σέ πολύ μεγάλη (PSU milliOhm, oscope 1MegOhm). Αλλά αφού είχες 1Χ εντάξει κόβει ταχύτητα τό πρόμπ. ΟΚ λοιπόν καλή κατασκευή.

Αν και το απάντησε ο Νίκος πολύ καλά να το επαναφέρω και να πω ότι καλό είναι όταν εξετάζουμε θόρυβο με παλμογράφο, να έχουμε δύο πράγματα στο μυαλό μας:
1) να περιορίζουμε το BW είτε από το μενού (συνήθως έχουν περιορισμό στο 20-30MHz), είτε από το probe θέτοντας τον πολλαπλασιαστή στο 1Χ. Εάν δούμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του probe μας (στην περίπτωση του 1Χ/10Χ), θα δούμε ότι το μέγιστο BW το δίνει μόνο στο 10Χ ενώ στο 1Χ το περιορίζει.

2) καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε το κορκοδειλάκι ως γείωση, αλλά εάν είναι δυνατόν να τυλίγουμε γύρω από τη γείωση σύρμα η οποία θα απέχει μόλις 1-2 εκατοστά από τη βελόνα του probe.

figure_01.gif


Κατά αυτόν τον τρόπο στους ψηφιακούς παλμογράφους, μπορούμε να καταγράψουμε την χαμηλότατη τιμή θορύβου που μπορούν να μετρήσουν.

Σε μένα σε μία δοκιμή που έκανα με κάποιο εκδοσης 1.1 του Νίκου, ενώ στην αρχή με κορκοδειλάκι μου μέτραγε από 4,5-7mV θορύβου, με τη μέθοδο αυτή η διακύμανση έπεσε από 0,7-2mV