Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

Re: Απάντηση: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

Μήπως έχει IRF9530n? Αυτό μέ τό 14V μάξ όμως όχι ακούνητο τό είχε ένας Καναδός μέ έκδοση Μόσφετ -n. Δέν είπε αποτέλεσματα αλλά τού είχα πεί νά δεί νά αλλάξει τήν R106 μικρότερη γιατί αυτό δέν είναι ίδιο Μόσφετ, έχει παραπάνω χωρητικότητα.

Τα έχει φτιάξει με εξαρτήματα από τα "επίσημα" minikits οπότε δεν νομίζω, αλλά θα το κοιτάξω και αυτό το βράδυ..

Λοιπόν, συνεχίζουμε..

Όντως φοράει IRF9530 και όχι n, οπότε δεν έχουμε εκεί θέμα..

Στις παρακάτω φωτογραφίες παίρνει τροφοδοσία 26VDC (αντί για 18VAC καθότι δεν έχω κρατήσει τον μετ/τη..) και βγάζει σταθερά 13,7V, τα οποία δεν αλλάζουν όσο και να στρίβω το trimmer.

IMG_6304_resize.JPG

IMG_6307_resize.JPG

IMG_6309_resize.JPG

IMG_6312_resize.JPG

με τη μέθοδο αυτή η διακύμανση έπεσε από 0,7-2mV

Καί μέ τίποτα συνδεμένο στό κανάλι κάτω από 0.5mV RMS δικό του θόρυβο δέν μπορεί ούτε ό δικός μου νά δείξει πού έχει καί 500uV/div σκάλα. Άρα πολύ καλά είσαι. Μέτρα σέ RMS καλύτερα γιά θόρυβο γιατί Vpp μπορεί νά μήν βγάζει άκρη μέ τά τυχαία σκασίματα λευκού θορύβου καί νά σού γράφει λιγότερο καί από ότι RMS. Ανάλογα πώς είναι τά μετρητικά του φτιαγμένα στό firmware. Ό παλμογράφος είναι γιά νά δούμε ότι δέν υπάρχει ταλάντωση γιατί έχει μεγάλο εύρος συχνοτήτων πού σκανάρει, ή νά δούμε γιά παρεμβολές EMI & RFI, πολύ hum, γιά θόρυβο είναι απλά ενδεικτικός. Άν δούμε ύποπτα παχιά γραμμή κάτι παίζει καί γιά θόρυβο. Μετά πάμε σέ αληθινό spectrum analyzer γιά μεγάλο εύρος ή σέ κάρτα PC γιά 20-40 kHZ βία πρίν ανεβάσει δικό της θόρυβο.

Attachments

• noise.png
    noise.png
    36.8 KB · Views: 435
Απάντηση: Re: Salas Shunt Reg For TP Buffalo Dac (συζήτηση + υλικά + κατασκευή)

Λοιπόν, συνεχίζουμε..

Όντως φοράει IRF9530 και όχι n, οπότε δεν έχουμε εκεί θέμα..

OK άρα τυχαία σύμπτωση τό περίεργο 14V μέ τόν Καναδό. Ρύθμιζε καί πρός τά κάτω σέ εκείνον. Πάμε παρακάτω...Μέτρα VGs στά Μόσφετ, Vbe στό BJT Q104 καί δές άν έχει μπεί φέτ κατά λάθος στή θέση του, επιβεβαίωσε τιμές R104 & 106. Πές τί βρήκες γιά όλα αυτά.

Καλησπέρες!
Να ρωτήσω κάτι που μου συμβαίνει για πρώτη φορά:
Οταν αγγίζω την ψύκτρα πολύ απαλά, δονείται(!). Να ανησυχήσω; Εχει συμβεί και σε κανέναν άλλο;

Και κάτι ακόμα, έχω πολύ ντριφτάρισμα ρε παιδιά. Ξεκινάω από 5,5 βολτ και πέφτει ως τα 5,2. Βασικά συνεχίζει να πεφτεί αλλά ως εκεί το παρακολούθησα.

Εχω 3 κίτρινα λεντ που σιγοανάβουν και στο see text τρίμμερ και ένα λεντ. Αυτός ήταν ο μόνος συνδυασμός για να φτάσω τα 5,5βολτ. Οτιδήποτε άλλο μου δίνει μίνιμουμ 7. Αλλά αυτό το καημένο το λεντάκι μοιάζει έτοιμο να εκραγεί.....

Η δόνηση μάλλον είναι απ το μετασχηματιστή. Μήπως είναι μικρούλης?

Για το drift, συμπλήρωσε το excel και πόσταρέ το για να καταλάβουμε καλύτερα τι έχεις κάνει για το ρεύμα.

ok θα το ανεβάσω. Ο μτς ειναι ολόφρεσκος από γιατρά 2 δευτερεύοντα στα 7βολτ/6αμπερ. Ενώνω κέντρο και έχω 14βολτ/6 αμπέρ

Καλησπέρες!
Να ρωτήσω κάτι που μου συμβαίνει για πρώτη φορά:
Οταν αγγίζω την ψύκτρα πολύ απαλά, δονείται(!). Να ανησυχήσω; Εχει συμβεί και σε κανέναν άλλο;

Και κάτι ακόμα, έχω πολύ ντριφτάρισμα ρε παιδιά. Ξεκινάω από 5,5 βολτ και πέφτει ως τα 5,2. Βασικά συνεχίζει να πεφτεί αλλά ως εκεί το παρακολούθησα.

Εχω 3 κίτρινα λεντ που σιγοανάβουν και στο see text τρίμμερ και ένα λεντ. Αυτός ήταν ο μόνος συνδυασμός για να φτάσω τα 5,5βολτ. Οτιδήποτε άλλο μου δίνει μίνιμουμ 7. Αλλά αυτό το καημένο το λεντάκι μοιάζει έτοιμο να εκραγεί.....

Είναι μονωμένα τά Μόσφετ; Δύο λέντ καί τίποτα άλλο ή καί μία συμπληρωματική μικρή αντίσταση πάλι ψηλότερα από 5V πάνε; Άν μετρήσεις κάτω από τό τρίμερ στά πόσα Ω βρίσκεται καί όταν ανάψεις τί τάση έχει στά δύο του άκρα; Ώστε νά δούμε τί ρεύμα τρέχει στήν αναφορά τάσης.

Ενα μοσφετ, ένα bjt, ναι είναι φουλ μονωμένα με silpads και πλαστικά δαχτυλίδια, ελεγμένα με πολύμετρο. Ψηλότερα πάει άνετα με όλους τους συνδυασμούς. Από τα 7βολτ και κάτω δεν μπορώ να πάω. Για τις μετρήσεις θα σου πω το απογευματάκι, είμαι στη δουλειά τώρα.

Και μιάς και είσαι εδώ να σε ρωτήσω και κάτι οφ-τοπικ:
Θυμάμαι σε ένα νήμα πριν κανά χρόνο είχες γράψει πως πήρες το metcal ps900. Επειδή το έχω σαν υποψηφιότητα, μπορείς να μου πεις εντυπώσεις και αν αξίζει τα λεφτά του;
Επίσης, με ανησυχεί κάπως ό,τι δεν έχει ένδειξη θερμοκρασίας...

Προσωπικά είμαι ανάμεσα στο μετκαλ και στο ερσα νάνο.

Πήρα το ERSA που έχει προσφορά ο Κατουμάς πριν κανά εξάμηνο και είμαι 1000% ευχαριστημένος...

Ενα μοσφετ, ένα bjt, ναι είναι φουλ μονωμένα με silpads και πλαστικά δαχτυλίδια, ελεγμένα με πολύμετρο. Ψηλότερα πάει άνετα με όλους τους συνδυασμούς. Από τα 7βολτ και κάτω δεν μπορώ να πάω. Για τις μετρήσεις θα σου πω το απογευματάκι, είμαι στη δουλειά τώρα.

Και μιάς και είσαι εδώ να σε ρωτήσω και κάτι οφ-τοπικ:
Θυμάμαι σε ένα νήμα πριν κανά χρόνο είχες γράψει πως πήρες το metcal ps900. Επειδή το έχω σαν υποψηφιότητα, μπορείς να μου πεις εντυπώσεις και αν αξίζει τα λεφτά του;
Επίσης, με ανησυχεί κάπως ό,τι δεν έχει ένδειξη θερμοκρασίας...

Προσωπικά είμαι ανάμεσα στο μετκαλ και στο ερσα νάνο.

Πάρε τό Νάνο πού είναι κλασσικό μέ θερμοστάτη καί καντράν. Τό PS900 δουλεύει αυτόματα βάση φυσικής μετάλλων μόνο. Είναι πιό ισχυρό, πιό στρωτό σέ δυναμικό θερμικό προφίλ, πιό πρό παραγωγής κατασκευή. Αλλά δέν θά σου κάνει καί αισθητή διαφορά από τό Νάνο σέ χόμπυ χρήση. Τό Νάνο έχει καί πιό ευέλικτο μικρότερο χερούλι.

Κάτι δέν πάει καλά μέ τό τροφοδοτικό, μυστήρια συμπεριφέρεται. Κάνε τίς μετρήσεις νά δούμε λίγο. Είναι σέ πλακέτα ή hardwire δικό σου;

Πλακέτα του τσάγια.Από μέτρηση έχουμε: το μεσαίο πιν και το δεξί είναι βραχυκυκλωμένα (από σχηματικό), οπότε μετράω στο αριστερό και στο μεσαίο/δεξί 26,2 ωμ. Το τρίμμερ είναι πάνω στην πλακέτα κολλημένο.

Κοίτα μήπως είναι βραχυκυκλωμένο/χαλασμένο τό Q103. Τέχει πολύ ρεύμα πόλωσης στήν πηγή τάσης τώρα γιά νά θέλει τόσο λίγα Ω. Βάλε ένα καινούργιο 103 άν δέν έχει βραχυκύκλωμα κατά λάθος από κόλληση.

Μπράβο ρε Σάλας, αυτο ήταν! και το τρίμμερ. Τώρα δεν ξέρω απο που ξεκίνησε το κακο, απο τρίμμερ στο σκ, ή από σκ στο τρίμμερ, πάντως είναι δεύτερη φορά που μου βγάζουν πρόβλημα τα συγκεκριμένα. Είναι της spectrol. η πρώτη ήταν με τον φ5, μου έκαψε το ένα κανάλι.... Τώρα έχω ένα vishay sta 5k και όλα καλά!

Καλημέρα!

Μετα απο τρια χρονια επιτελους το βουβαλι μου με τα 5 salas μαντρωθηκε σε κουτι.Μπηκε σε 2῎πλο shoebox απο τον γνωστο ιταλο.Το ερωτημα που τιθεται οι θερμοκρασιες που ανεβαζει ειναι καπου στους 52 κελσιου με κλειστο φυσικα το επανω καπακι,οταν γινεται καμπριολε κατεβαινει περι τους 8 εως 10 βαθμους.Το ερωτημα ειναι η θερμοκρασια των 52,53 κελσιου ειναι μεσα στα ορια ,η θα πρεπει να βρεθουν αλλες λυσεις ,οπως διαφορετικο ανω καπακι η τρυπημα στο ηδη υπαρχον σ ολο το μηκος και πλατος

μετρας πάνω στα τρανζίστορ ή στις λαμαρίνες?
(με τί μετράς?)

Μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρώ ότι θα έχεις με τη ζωή των πυκνωτών. Τα fet αντέχουν μέχρι 150 αν θυμάμαι καλά, αλλά η ζωή των ηλεκτρολυτικών μειώνεται δραστικά τόσο πάνω.
Θά λεγα να ανοίξεις τρύπες ώστε να αερίζεται καλά το κουτί.

Βάλε και καμιά φωτό να κάνουμε και μεις λίγο μάτι :)

μετρας πάνω στα τρανζίστορ ή στις λαμαρίνες?
(με τί μετράς?)

Ο Σαββας μετρουσε στο περιβαλοντα χωρο του κουτιου

Φωτο θα μπουν οταν τελειωσει το εγχειρημα,το καλο ειναι οτι παιζει χωρις προβληματα.Επειδη περισσεψαν 2 καπακια ,το ενα τουλαχιστον θα παει σε μηχανουργειο για να ανοιχτουν τρυπες,βεβαια τοτε θα εχουμε προβλημα με τη σκονη.

Last edited: