Samsung nx1

Απάντηση: samsung nx1

Δεν είπα ότι υπάρχει τώρα, είπα αν ανακοινωθεί κλείσιμο.

Για FF δεν έχει φακούς, δεν το κάνεις έτσι το βήμα, εκεί είναι που το σώμα έρχεται σε δεύτερο ρόλο, πρωτίστως επιλέγεις σύστημα. Από τη στιγμή που ατού της είναι το βίντεο και το έχει ούτως ή άλλως στο APS, δεν βλέπω και τον λόγο.

Re: samsung nx1

Συμφωνώ απόλυτα, το χτίσιμο ενός συστήματος αρχίζει από τους φακούς. Όλοι ζητάμε από την Samsung να παρουσιάσει κάτι νέο για να κλείσει τα στόματα. Αν δεν περάσει στο ff, αυτά που μένουν να παρουσιάσει δεν είναι πολλά. Από μηχανές είναι μια πιο light έκδοση της NX1 ή τον αντικαταστάτη της NX30, σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες έχει νέα μοντέλα. Πρέπει να συμπληρώσει και την γκάμα των φακών της, με έναν γρήγορο ευρυγώνιο ζουμ με σταθεποίηση, τον αναμενόμενο 300αρη, ίσως με ένα μεσαίο macro 100mm ή κάποιον prime ακόμη.

Ο αργός κιτ μαζί με έναν-δυο χειροκίνητους φακούς μπορεί να κρατάνε το κόστος χαμηλά, αλλά στερούν μεγάλο μέρος της απόλαυσης από τη χρήση της ΝX1.

Αυτό μάλλον πήγαινε για μενα. Εγώ έχω τον απλό κιτ και 2 manual 14/2.8 και 35/1.4 και καλύπτω το 99% των περιπτώσεων που με ενδιαφέρουν στο βίντεο. Η ΝΧ1 είναι κορυφαία στο βίντεο, αλλά στις φωτογραφίες δεν είναι κορυφαία. είναι απλά πολύ καλή. Συνεπώς δε βρίσκω λόγο να επενδύσω στους ακριβούς S φακούς, τη στιγμή που με τα ίδια $ μπορώ να πάρω καλύτερους φακούς σε άλλο σύστημα.
Η απόλαυση από τη χρήση της ΝΧ1 απαιτεί να έχεις τους S φακούς ? είναι πιο γρήγοροι σε εστίαση από τον κιτ? που έγκειται η απόλαυση?

...Η απόλαυση από τη χρήση της ΝΧ1 απαιτεί να έχεις τους S φακούς ? είναι πιο γρήγοροι σε εστίαση από τον κιτ? που έγκειται η απόλαυση?

Η απόλαυση έγκειται κυρίως στον συνδυασμό των τριών στοιχείων:
-AF σε φωτό&βίντεο
- f/2-2.8 του 16-50 και f/2.8 του 50-150
- οθόνη αφής, touch focus/touch exposure, επιλογή ταχύτητας AF στο βίντεο.

Ειδάλλως, μπλέκεις:
1) Έχεις τον κιτ f/3.5-5.6 ουσιαστικά μόνο για λιακάδα
2) Κάθε φορά που θέλεις πιο φωτεινό φακό ή πιο "γρήγορο" για να παγώσεις κίνηση ή πιο ρηχό βάθος πεδίου βγάζεις τον κιτ και βάζεις χειροκίνητο, οπότε με τη μία χάνεις όλες τις ευκολίες που προσφέρει η NX1 και δεσμεύεσαι επίσης μόνο στο κέντρο κατά τη μεγέθυνση, αφού η NX1 δεν επιτρέπει μετατόπιση του σημείου εστίασης κατά το MF
3) Σε εστιακά μήκη >50mm επιλέγοντας χειροκίνητο, χάνεις και το όφελος του OIS.
4) Ουσιαστικά στερείσαι τόσα από την NX1 που αυτόματα περιορίζεται η NX1 σε ρόλο βιντεοκάμερας και μάλιστα MF βιντεοκάμερας, πλην των λιακάδων που θα βγάλεις τον αργό κιτ βόλτα.

Με τον 'S' 16-50/2-2.8 καλύπτεται κανείς σε όλα και δεν έχει άμεση ανάγκη ούτε καν από native σταθερό 1.8, πόσω μάλλον από χειροκίνητο Rokinon.

Με τον 'S' 50-150/2.8 από την άλλη καλύπτεται κανείς πλήρως και για πορτραίτο και για τελέ με πολύ καλή σταθεροποίηση, όπως και με γρήγορο και αθόρυβο AF. Πολλοί χρήστες τον προτιμούν τόσο αντί του 85 και του 135 Rokinon, όπως και αντί του native 85/1.4.

Από κει κι έπειτα υπάρχουν και δευτερεύοντες λόγοι, όπως η πλήρης αδιαβροχοποίηση, η ποιότητα κατασκευής, το καλό ζύγισμα στο σώμα της NX1, το focus limiter του 50-150, πέρα από την ποιότητα εικόνας και κυρίως την ίδια χρωματική συμπεριφορά.

Απάντηση: samsung nx1

Οι γνωστές υπερβολές.... f/3.5 και "μόνο για λιακάδα".... δλδ πριν 3-4 χρόνια πώς έβγαζαν φωτογραφίες, λες και ήταν καμιά λίθινη εποχή.

Είμαι περίεργος τι θα γράφεις σε 2-3 χρόνια, όταν οι μηχανές θα έχουν εύκολα τα iso12800 και βάλε...

Προς γνώση και εμπέδωση: λιακάδα = EV 14 μέχρι 16. Σε κανονική λιακάδα ΔΕΝ μπορείς να χρησιμοποιήσεις φακό γρηγορότερο από f/2.8 αν η μηχανή σου δεν υποστηρίζει ταχύτητες μεγαλύτερες του 1/8000 δίχως κάποιο ND φίλτρο.

EV%20Table.png

(iso100)

3606560727_8a334c1efa.jpg

Last edited:

Δεν έχουν περάσει δα και πολλά χρόνια που οι L της Canon ήταν f4...
Και το f3.5 με το f2.8 είναι 2/3stop διαφορά.
Δηλαδή, όπως λέμε ISO 800 με ISO 1250. Piece of cake για της σημερινές μηχανές.

Δεν είναι 3.5 με 2.8 είναι με 2.0 και φτάνει 5.6 με 2.8, το θέμα είναι η εύκολη αποεστίαση σε όλο το εύρος 16-50, η καλύτερη ποιότητα εικόνας και το καλύτερο AF.

Αξίζει ο 16-50S με την NX1, όποιος τον πάρει δεν θα χρειάζεται άλλο φακό, προσωπικά θα έχω τον κιτ και θα προσθέσω σύντομα τον 45mm για να έχω και έναν ικανοποιητικό σε ποιότητα με χαμηλό διάφραγμα αφού δεν μπορώ να αγγίξω την τιμή του.

Last edited:

samsung-lenses.jpg

o 16-50 στο f3.5 μια χαρά έκανε τη δουλειά του στη σκοτεινή εκκλησία. Ακόμα και οι φωτογραφίες που τράβηξα ήταν πάρα πολύ καλές.
Από το να κουβαλάω το μοσχάρι τον S προτιμώ να κουβαλάω την ΧΤ1 ή έναν έξτρα prime φακό

Με τον Samyang 35/1.4 μπορώ να πετύχω πολλά παραπάνω απ'ότι με τον S φακό. Μιλάω τώρα για μένα προσωπικά. Άλλος που ενδιαφέρεται κυρίως για φωτογραφία καλώς στρέφεται στον S

Βάλε όμως και φωτό τα άλλα δύο μοσχάρια Rokinon που αναγκαστικά κουβαλάς κάθε φορά.

Πρόσθεσε και την X-T1 που κουβαλάς έξτρα, γιατί μόνο με κείνη δεν γίνεται ελλείψει καλού βίντεο.

Να πεις ότι ο λόγος που επιλέγεις Rokinon είναι η MF εμπειρία χωρίς το focus by wire, τότε να το καταλάβω και respect, αλλά κάτι μου λέει ότι αναγκάζεσαι να χρησιμοποιείς Rokinon λόγω του αργού κιτ.
Αν είχες f/2 και f/2.8 native AF φακούς σιγά μη χρησιμοποιούσες Rokinon.
Βασικά έχεις Rokinon γιατί δεν χαλαλίζεις αγορά ακριβού φακού για την NX1, κάτι που πιο εύκολα το κάνεις π.χ. για Fuji.
Μήπως πλησιάζει το χρονικό όριο που έχεις για επιστροφή της NX1 πίσω στο amazon; :p

Last edited:

Αν ήθελα τον 16-50S και τον χρειαζόμουν, θα τον είχα πάρει. Έχω κακή εμπειρία από τον ΝΧ85/1.4 που έχει παρόμοιες διαστάσεις. Πολύ καλός φακός, αλλά ο όγκος και το βάρος έκαναν πολύ δυχρηστη την ΝΧ30.
Το ίδιο ισχύει και για το συνδυασμό ΝΧ1+16-50s. Αντιθέτως, με τον pancake zoom το βάρος και ο όγκος κρατιέται σε λογικά επίπεδα και είναι πολύ πιο εύκολη η χρήση της. Πχ. σήμερα την είχα στήσει στο mini τριποδάκι της manfrotto (pixi) και την κούναγα από δω κι απο κει για να αλλάζω γωνίες. παράλληλα "πυροβολούσα" με την ΧΤ1. Με τον μεγάλο S φακό σίγουρα θα μου έπεφτε κάτω η μηχανή, ή θα έπρεπε να τη βάλω σε κανονικό τρίποδο ή να την κρατάω στα χέρια. Επιπλέον δε θα χώραγε μαζί με την ΧΤ1 στη μικρή τσαντούλα που είχα πάρει μαζί μου.
Τους samyang (aka rokinon) τους παίρνω μαζί όταν θέλω να τραβήξω μόνο βίντεο ή όταν έχω όρεξη για κουβάλημα.
Με το f1.4 του 35άρη μπορείς να κάνεις παπάδες σε low-light και να δημιουργήσεις με την χειροκίνητη εστίαση (δεν το κατέχω το άθλημα, αλλά το παλεύω)..
Με τον 14άρη έχω μεγαλύτερο εύρος και τον έχω και σταθεροποιημένο με το DIS, άρα τον κρατάω εύκολα και στο χέρι. Συνεπώς ποσώς με καίει που είναι μόνο στο κέντρο το σημείο μεγέθυνσης εστίασης, αφού εστιάζω πριν τη λήψη και μετά κινούμαι με το focus peaking αναμμένο.
Πραγματικά δε βλέπω κανένα λόγο να σκάσω 1 χιλιάρικο για τον S. πάλι τον μικρούλι κιτ θα παίρνω μαζί μου.

εχω άλλη μια βδομάδα περιθώριο για να τη στείλω πίσω στο amazon, αλλά λέω να την κρατήσω

Last edited:

Δεν έχουν περάσει δα και πολλά χρόνια που οι L της Canon ήταν f4...
Και το f3.5 με το f2.8 είναι 2/3stop διαφορά.
Δηλαδή, όπως λέμε ISO 800 με ISO 1250. Piece of cake για της σημερινές μηχανές.

16-50PZ
16 - 18mm f/3.5
19 - 24mm f/4
25 - 31mm f/4.5
32 - 40mm f/5
41 - 50mm f/5.6

16-50S:
16 - 18mm f/2
19 - 23mm f/2.2
24 - 31mm f/2.5
32 - 50mm f/2.8

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πχ. σήμερα την είχα στήσει στο mini τριποδάκι της manfrotto (pixi) και την κούναγα από δω κι απο κει για να αλλάζω γωνίες. παράλληλα "πυροβολούσα" με την ΧΤ1....

Στημένη να τραβά μόνη της με MF, ενώ εσύ τραβάς με άλλη μηχανή είναι ακριβώς αυτό που εννοώ ότι κάνεις μισή χρήση της NX1 και λιγότερο. Με την έννοια ότι ούτε φωτογραφίες τραβάς με αυτήν ούτε το AF της στο βίντεο αξιοποιείς. Δηλαδή δεν χαίρεσαι αυτήν ακριβώς την υβριδική της διάσταση, που είναι και το δυνατό της σημείο.

Εννοείται ότι αυτό σε βολεύει, αυτό κάνεις. Απλά σε παίρνω ως παράδειγμα για να τεκμηριώσω την άποψή μου ότι η χρήση των S φακών βοηθά στην πιο ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης της NX1, κάτι που δεν το επιτρέπουν οι manual φακοί.

Ακόμη και για κάποιον που θέλει ντε και καλά MF εμπειρία δεν προτείνεται η NX1 αφού δεν επιτρέπει μετατόπιση του σημείου εστίασης στο MF.

Re: Απάντηση: samsung nx1

Οι γνωστές υπερβολές.... f/3.5 και "μόνο για λιακάδα".... δλδ πριν 3-4 χρόνια πώς έβγαζαν φωτογραφίες, λες και ήταν καμιά λίθινη εποχή.
Είμαι περίεργος τι θα γράφεις σε 2-3 χρόνια, όταν οι μηχανές θα έχουν εύκολα τα iso12800 και βάλε...

Με αργό κιτ 3.5-5.6 νιώθω σαν να έχω τα δυο μου πόδια σε ένα παπούτσι.
Με υψηλή ταχύτητα ηλεκτρονικού κλείστρου, ή ND ή HSS φλας μια χαρά νικάς τον ήλιο σε λιακάδα με γρήγορο φακό τέρμα ανοιχτό.
Το ρηχό βάθος πεδίου ή τα χαμηλότερα iso σε χαμηλό φωτισμό όμως δεν τα καταφέρνεις με αργό φακό όσο και να τον ανοίξεις.
Να έχεις zoom φακό f/2-2.8, και να γλυτώνεις και τις εναλλαγές με σταθερό, μια χαρά λύση τη βρίσκω. Έχεις έναν φακό για όλα.
Τον 45/1.8 που δελεάστηκα από την καλή τιμή του και πήρα, ούτε που τον χρησιμοποιώ.

Σχετικά με τα 12800iso, αισίως έκλεισα ένα χρόνο τώρα που γράφω τις "γνωστές υπερβολές".
Εντός σπιτιού ή γενικά το βράδυ ούτε που αγγίζω την NX1, αφού άνετα έχω "τα 12800 και βάλε" με την α7s.

Στημένη να τραβά μόνη της με MF, ενώ εσύ τραβάς με άλλη μηχανή είναι ακριβώς αυτό που εννοώ ότι κάνεις μισή χρήση της NX1 και λιγότερο. Με την έννοια ότι ούτε φωτογραφίες τραβάς με αυτήν ούτε το AF της στο βίντεο αξιοποιείς. Δηλαδή δεν χαίρεσαι αυτήν ακριβώς την υβριδική της διάσταση, που είναι και το δυνατό της σημείο.
Δεν είπα ότι δεν τραβάω φωτογραφίες με αυτήν, ούτε ότι την έχω στημένη στο MF όλη την ώρα. Το δυνατό της χαρτί όμως είναι πιο πολύ το video παρά η φωτογραφία. Προσφέρει κορυφαίο 4Κ και σταθεροποίηση στο σώμα. Θα έλεγα ότι εσύ κάνεις μισή χρήση της μηχανής που δεν απολαμβάνεις το τρομερό αυτό πλεονέκτημα, να έχεις την ποιότητα ενός manual prime φακού με focus peaking και σταθεροποίηση στο σώμα! Αυτή είναι η απόλαυση στην ΝΧ1, όχι το να έχεις αυτόματη εστίαση στο βίντεο.
Επειδή δεν επιτρέπεται η μετατόπιση του σημείου εστίασης χάνεται η χρηστικότητα? Αυτό θα χρησίμευε μόνο αν την είχες σε τρίποδο, όπου πάλι μπορείς να εστιάσεις και να στρίψεις μετά το 3ποδο. Αν την κρατάς στο χέρι σε τί ακριβώς σε οφελεί να μετατοπίζεις το σημείο μεγέθυνσης εστίασης?

Ναι, ούτε εγώ αξιοποιώ όλες τις δυνατότητες της μηχανής, και σίγουρα το βίντεο με DIS + MF φακό 1.4 είναι μία από αυτές.
Δεν θυσιάζω να αφήσω σπίτι όμως τον 16-50S για χάρη ενός Rokinon. Κι αν το κάνω, δεν θα επιλέξω την NX1 γι' αυτό.
Η έλλειψη δυνατότητας μετατόπισης του μεγεθυμένου σημείου εστίασης είναι περιοριστική στη φωτογραφία, ειδικά σε κριτική εστίαση στο f/1.4. Σε αναγκάζει σε εστίαση στο κέντρο κι επανασύνθεση, όταν το θέμα σου θέλεις να είναι εκτός κέντρου, και φυσικά δεν έχεις σε τόσο ρηχό βάθος πεδίου ακρίβεια στην εστίαση ειδικά όταν είσαι υπό γωνία, ούτε ευχαρίστηση κατά τη φωτογράφιση.
Στο βίντεο, η επιλογή σημείου εστίασης κι εναλλαγής αυτού με τη βοήθεια της οθόνης αφής είναι όλα τα λεφτά. Εκτιμώ και σέβομαι όσους το θυσιάζουν αυτό για χάρη του MF, αλλά εγώ δεν είμαι ένας απ' αυτούς.

Σε αυτό που στάθηκα είναι η υβριδική διάσταση της NX1+16-50S, με την έννοια ότι είναι ένας συνδυασμός που τα δίνει όλα σε ένα, πολύ καλή φωτογραφία και εξαιρετικό βίντεο με zoom που ξεκινά από το f/2, ταυτόχρονα με αθόρυβο και γρήγορο AF, σταθεροποίηση, αδιάβροχοποίηση κλπ που σε απαλλάσσει από αγορά άλλου φακού, native ή μη.
Την υβριδική φύση της NX1 είναι που χαίρομαι πιο πολύ απ' όλα, και βοηθά σε αυτό ο συνδυασμός με τον 16-50S.

Προσωπικά βγαίνω με την NX1+16-50S βόλτα-εκδρομή-ταξίδι χωρίς καμία απολύτως υπόνοια ότι κάπου κάνω συμβιβασμό, που δεν παίρνω κάτι ακόμη μαζί μου.
Με τον αργό κιτ θα ήμουν μόνιμα με το άγχος ποιον έξτρα φακό να πάρω μαζί μου ή ποια δεύτερη μηχανή.

Last edited:
Απάντηση: Re: samsung nx1

Δεν είναι 3.5 με 2.8 είναι με 2.0 και φτάνει 5.6 με 2.8, το θέμα είναι η εύκολη αποεστίαση σε όλο το εύρος 16-50, η καλύτερη ποιότητα εικόνας και το καλύτερο AF.

Άλλο ασφαλώς θέμα το ξεφοντάρισμα, αυτό είναι και ο κύριος λόγος που επιλέγει κανείς γρήγορο φακό -και που φορτώνεται και έξτρα βάρος, και έξτρα κόστος -δυσανάλογο με το τι κερδίζει. Αυτός και ο λόγος που παγίως οι 50ρηδες f/1.4 πήγαιναν σε τριπλή τιμή από τους "ταπεινούς" ομόσταυλούς τους f/1.8, ενώ το κέρδος τους είναι μόλις 2/3 του στοπ.

Εγώ σχολίασα μόνο την υπερβολή ότι ένας φακός που ξεκινά από f/3,5 κάνει μόνο "για λιακάδα" σε μια μηχανή όπως η ΝΧ1, που μπορεί να χτυπήσει πχ και ένα 6400.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Με υψηλή ταχύτητα ηλεκτρονικού κλείστρου, ή ND ή HSS φλας μια χαρά νικάς τον ήλιο σε λιακάδα με γρήγορο φακό τέρμα ανοιχτό.

1/8000 δεν έχει μέγιστο η ΝΧ1; Iso 100 δεν είναι το ελάχιστο που κατεβαίνει; Επομένως σε καλή λιακάδα δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις γρηγορότερο από f/2.8, όχι χωρίς ND. Do the math.

Αν πάει γρηγορότερα, πχ 1/16.000 και αξιόπιστα, τότε mea culpa.

Re: Απάντηση: Re: samsung nx1

Σιγά το f/2.8 που δεν σου φτάνει ταχύτητα 1/8000. Μια χαρά σου φτάνει!

Για 1.4 με το θέμα στον ήλιο ναι, θα ήθελε 1/16.000 ή ND.

O 16-50 f/3.5-5.6 ναι, κάνει μόνο για έξω με λιακάδα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: samsung nx1

Σιγά το f/2.8 που δεν σου φτάνει ταχύτητα 1/8000. Μια χαρά σου φτάνει!

Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις γρηγορότερο από f/2.8 έγραψα.
Τι δεν καταλαβαίνεις.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: samsung nx1

Σε κατάλληλες συνθήκες για αξιόλογη φωτογραφία, πολύ σπάνια θα χρειαστεί να ανεβάσεις ταχύτητα 1/8000 ακόμη και στο f/2.
Στο 1/1000 με 1/4000 κινείσαι σε καλό καιρό με το θέμα υπό ήλιο.
Με λιακάδα αλλά με το θέμα στη σκιά 1/500 f/2.

Με f/5.6 και με κινούμενο θέμα υπό σκιά καλή τύχη με 1/125.

1.Ευχάριστο που ο Τάσος είναι πάλι ενεργός στο φόρουμ, δικηγόρος γαρ γράφει με επιχειρήματα
2.Σας διαβάζω και ένα μειδίαμα σχηματίζεται στα χείλη μου από τις υπερβολές που διαβάζω συχνά
3.Καλά να είμαστε θα γράψω αύριο και εγώ την γωμη μου με βάση την εμπειρία μου που είναι κτισμένη on field και όχι με αριθμούς και θεωρίες

Πολύ ευχάριστο, όντως. Ήταν αισθητή η απουσία του τους τελευταίους μήνες, όπως και του Γιαρίμη Ηλία.
Ελπίζω να μη χρειαστεί να περάσουμε αντίστοιχη περίοδο απουσίας του Γιάννη Σπύρου.

Σχετικά με το "θεωρίες και αριθμούς" δεν τα βγάζω από το μυαλό μου, τις λήψεις μου τσέκαρα.
Ακόμη και σήμερα στη βόλτα στη λιακάδα μεταξύ f/2 και f/2.8 κινούμουν με τον 16-50S.