Samsung nx1

Re: samsung nx1

Όχι, εντάξει μέχρι τα 80 μπορώ να αντεπεξέλθω σίγουρα.Ίσως κάποιες δουλειές να πάω μέχρι τα 120, πρέπει να κάτσω να τα υπολογίσω.Θέλω τις δυνατότητες στην επεξεργασία που δίνει το αυξημένο bitrate
Από δίσκους είμαι οκ πάντως μέχρι τώρα είχα 6Τ και 1,5Τ σε εξωτερικούς και περιμένω άλλα 2χ6Τ
Οι κάρτες είναι ένα θέμα, να δω ακόμα τι χρειάζομαι...

Συνολικά είσαι ευχαριστημένος από την NX1 σε επαγγελματική χρήση;
Νιώθεις να έχεις χάσει κάτι από την GH4 που είχες πριν;
Θα σκεφτείς να γυρίσεις σε m4/3 με την έλευση της GH5, ενδεχομένως με κίνητρο το αναμενόμενο 4Κ/100p;

Περιμένω αύριο ή από Δευτέρα τον υπολογιστή με τον οποίο θα μπορέσω να μοντάρω native τις δουλειές που έχω τραβήξει με την nx1 για να μπορέσω να δω τελικά τι filmlook μπορώ να πετύχω.
Από αυτά που βλέπω έχει πολύ καλύτερο skintone που μ ενδιαφέρει πάρα πολύ και είναι κατά πολύ ανώτερη γενικότερα σαν εικόνα (χρώματα,ευκρίνεια και γενικότερα βγάζει μια πιο στιβαρή εικόνα
παρά τα λιγότερα-80 vs 100 mbps της gh4)
Η δε σταθεροποίηση και το καλό AF είναι τρομερά όπλα για τη δουλειά μας που όλα γίνονται πολύ γρήγορα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες (αν ξέρατε πως είναι οι κυπριακοί γάμοι στα σπίτια θα με λυπόσασταν:)
Έχω κρατήσει και την gh4 με τους 2 φακούς που μου έδωσες, αλλά ειλικρινά δε νομίζω ότι θα μου λείψει κάτι.Κρατάω μια πισινή μέχρι να δω τα filmlook που μπορώ να βγάλω με την nx1, είμαι αισιόδοξος όμως
Τώρα τα 100p σε 4κ είναι μεγάλο δέλεαρ, αλλά από κει και πέρα πρέπει να δεις και το crop, τη σταθεροποίηση, το AF συν την τιμή βέβαια
Αν είχε η nx1 50p/4k και καλύτερο iso θα την χαρακτήριζα τέλεια μηχανή για την δουλειά μου

Θεωρητικά τα 60Mbit/s σε H265 δίνουν ποιότητα αντίστοιχη με 100Mbit/s σε H264, οπότε δεν είναι παράξενο που σε ικανοποιούν τα 80Mbit/s της NX1.
Εξάλλου όταν βγήκε η NX1 60Μbit/s πρόσφερε αρχικά. Τα 80 προστέθηκαν μετά με firmware update.
Mε τη δυνατότητα που προσφέρουν τα mods για custom υπερδιπλάσια bitrates στην NX1, δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης.

4Κ/100p δεν είναι βέβαια σίγουρο ότι θα καταφέρει να δώσει η GH5, μάλλον μόνο 50p, οπότε και το δέλεαρ δεν θα είναι και τόσο ισχυρό.

Aκόμη πιο φτηνό (στο 1/3 της κανονικής τιμής του πλέον) το Varavon Armor II Cage στα 79 δολάρια (+35 δολάρια μεταφορικά):

http://varavon.com/collections/armor-cage/products/armor-nx1?variant=1176714847

armor_ii_nx1_hero_2.jpg

Πολύ καλή προσφορά και για την εταιρεία μόνο τα καλύτερα έχω να πω.

H τιμή είναι απίστευτη. Ούτε το απλό χερούλι από 8Sinn δεν παίρνεις σε αυτή την τιμή.

Στην ώρα που έψαχνα cage για την τρίτη μου NX1. Tις άλλες δύο τις έχω με τα battery grips τους.

Γρήγορος τρόπος μέσω του dev μενού να μάθει κανείς τον αριθμό των λήψεων της μηχανής:

https://www.youtube.com/watch?v=b1URFYHHI4E

Ο παραπάνω τρόπος για να δει κάποιος το shutter count της ΝΧ1 είναι μόνο για όσους έχουν εφαρμόσει το hack. Για όσους είναι έχουν εγκαταστήσει τα πρόσφατα firmware και δεν έχουν εφαρμόσει το hack, είναι δηλαδή σε factory mode, ο παραπάνω τρόπος δεν δουλεύει και υπάρχει άλλος τρόπος:

1. Κάνετε download το αρχείο nxinfo.zip
  2. Αντιγράφετε το αρχείο όπως είναι σε μια κάρτα SD και το κάνετε unzip στην κάρτα.
  3. Βάζετε την κάρτα στην μηχανή (ΝΧ1, ΝΧ500)
  4. Γυρνάτε τον διακόπτη εκκίνησης στο ΟΝ.
  5. Θα δείτε μια σειρά από πράσινες κουκκίδες στην αριστερή πλευρά της οθόνης (αν δεν εμφανιστούν οι κουκκίδες αυτές κάπου έχετε κάνει κάποιο λάθος, προσπαθήστε ξανά)
  6. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα θα εμφανιστεί ένα κείμενο με τα ακόλουθα στοιχεία:

• Shutter count
    [*] Power-on count
    [*] Flash internal count
    [*] Flash external count

Το κείμενο θα εξαφανιστεί μετά από 30 δευτερόλεπτα. Για να επιστρέψετε στην κανονική λειτουργία, κλείστε την μηχανή και αφαιρέστε την κάρτα ή σβήστε το αρχείο info.tg ή κάντε format στην κάρτα.

Έκανα την παραπάνω διαδικασία, και στην ΝΧ1 και στην ΝΧ500.

Στην ΝΧ1 εμφανίζονται στοιχεία για τα

• Shutter count
  • Flash internal count

Στην ΝΧ500 εμφανίζονται στοιχεία για τα

• Shutter count
  • Power-on count
  • Flash external count

Ευχαριστουμε Δημητρη για τις πληροφοριες και τον Γιαννη για την προσφορα με το cage. Mαλλον θα τσιμπησω κι εγω ενα. Σκεφτομαι να βαλω πανω ενα φωτιστικο LED και ενα shotgun mic για αρχη.

Σε τριποδο πως μπαινει? Θελει extra ανταπτορα ή μου διαφευγει κατι? Εκτος αν ολες αυτες οι τρυπουλες ειναι και mounting holes για τριποδο.

Last edited:

Στο video του link τη δείχνει πάνω σε video κεφαλή manfrotto, άρα μπαίνει. Εμένα δεν με βολεύει, έχω το battery grip και σε αυτό έχω περασμένο το handstrap.

Για την περίπτωση που θέλουμε να έχουμε τη μηχανή με το battery grip της, υπάρχει πάντα η λύση του Smallrig 1535.
Εδώ και καιρό έχω αυτά στο amazon basket, για να φτιάξω cage για την NX1+battery grip, αλλά ήρθε η τρελή προσφορά της varavon να αλλάξει το πλάνο.
Το μειονέκτημα στην περίπτωση του Smallrig 1535 είναι ότι χάνεται το hotshoe.

Στο cage της Varavon το hotshoe είναι μεν ελεύθερο, αλλά ανησυχώ μήπως δεν άφησαν αρκετό χώρο για την τοποθέτηση του φλας SEF-580A. Μόνο όταν έρθει το cage θα ξέρω σίγουρα.

ass89T.jpg

3YWER6.jpg

Καλη κι'αυτη η λυση για να μην βγαζω συνεχεια το handstrap, απο αυτα που εχεις στο καλαθι σου, τι θα χρειαζομουν για να κανω αυτα που ειπα? Το cage, 2 cold shoe και ισως το wooden handle?

Για να δωσω λιγο αερα λες ε? Ελεγα το LED να το εβαζα επανω και το shotgun mic σε καποια απο τις τρυπες που περισσευουν στα αριστερα, ακριβως πανω απο το wooden handle (εφοσον δεν εχω battery grip).

Πολλά μπορείς να κάνεις.

Μην προσπερνάς το nato rail πάντως. Σου επιτρέπει να βάζεις και να βγάζεις από πάνω του ό,τι θέλεις με μια κίνηση, χωρίς ξεβιδώματα.

Nato rail για επάνω:
https://www.amazon.co.uk/dp/B00R439K3O

Νato rail για πλάι:
https://www.amazon.co.uk/dp/B011HVT9FW
Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και επάνω και να περισσεύει, με το πλεονέκτημα ότι θα σου δώσει κι άλλο πλάτος.
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/61sgDSbzSRL._SX522_.jpg

Nato clamp με shoe bracket:
https://www.amazon.co.uk//dp/B00NHA7V3Y

Last edited:

Αμφιβάλλω αν χωράει να μπει το φλας όταν έχεις το Varavon cage. Είναι αμφίβολο αν χωράει ακόμη και καλώδιο για να βγάλεις το φλας εκτός hot shoe, μιας και το φλασάκι της μηχανής δεν νομίζω ότι ανοίγει για να βάλεις το άλλο ασύρματα.

Τώρα που το ξαναείδα μάλλον το καλώδιο θα πρέπει να χωράει αλλά για το φλας χλωμό το βλέπω...

a3c4c853af2ca2e092b7cd11b3f9f263.jpg

Μπορεί η Samsung να τα έχει παρατήσει (μπορεί και όχι), αλλά υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να εξελίξουν τα προϊόντα της, είτε με hach στο λογισμικό τους είτε με hardware. Δείτε αυτή την προσπάθεια:

https://www.produzionidalbasso.com/project/turn-your-samsung-nx-camera-to-full-frame/

Παιδια, υπαρχει καποιος τροπος να κανεις convert μια photo μεσα στην μηχανη σε BW; Δεν θελω να γυρισω το Picture Wizard σε Classic, γιατι αυτο γυρναει και το preview στην οθονη σε BW. Θελω να "βλεπω" εγχρωμα οταν τραβαω και να μπορω να το αλλαξω σε BW μετα. Στο edit δεν βλεπω κατι, εκτος αν μου διαφευγει.